Bästa lerduvekastaren 2022 – Öva skytte med flygande lerduvor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lerduvekastare är uppskattade och praktiska redskap och används såväl i tävlingsskytte, fritidsskytte, och som träning inför jakt. Att ägna sig åt lerduveskytte är tveklöst ett av de bästa sätten att öva upp din skicklighet som skytt.

Detta betyder att du tränar din kropp på att få en naturlig anläggning och bra bålrörelser. Smidigheten i din vapenhantering ökar ju mer du övar med lerduveskytte.

Lerduveskytte är också en sportskyttegren och något som du faktiskt kan tävla i. Du kan också ta med dig en egen manuell lerduvekastare till skjutbanan.

Att öva lerduveskytte och sköta sin egen manuella lerduvekastare samtidigt som man skjuter kräver en del övning. Men när det väl sitter där det inga problem alls att utöva favoritsporten på egen hand.

Ett annat alternativ är att ha en kamrat med så att ni kan turas om. Det är såklart också trevligt eftersom man kan peppa och hjälpa varandra att bli bättre.

Lerduvekastare på skjutbanor är ju vanligtvis väldigt tunga pjäser som inte är särskilt portabla. Men visste du att du kan äga en alldeles egen lerduvekastare som är portabel?

Det finns en uppsjö av modeller nuförtiden och det finns både sådana som du laddar och avfyrar med foten och varianter där någon kastar åt dig. Lerduvekastare för privat bruk är smidiga och lätta modeller och håller hög säkerhetsstandard.

Du bör dock alltid tänka på att ha högsta möjliga koll på säkerheten för det är med väldigt stor kraft som en automatisk lerduvekastare frigör lerduvan som skickas upp i luften.

Du ska aldrig lämna en lerduvekastare utan uppsikt när den är i spänt läge och du ska också spänna av den innan du flyttar den. Det är jätteviktigt att komma ihåg, annars riskerar du att den avfyras medan du flyttar på den och det kan gå olyckligt.

Det finns både handhållna lerduvekastare och automatiska. I det här testet har vi med båda sorterna, så att du kan titta närmare på vilket alternativ som passar just dig bäst.

För lerduveskytte använder du ett hagelgevär. Lerduvan har en diameter på 110 mm och är 25 mm hög. Den har en form som påminner om en frisbee i miniatyr.

Materialet är en blandning av krita och asfalt och när den träffas så splittras den lätt i pyttesmå bitar. Den är oftast målad i orange eller någon annan stark färg. En hagelpatron får innehålla högst 28,5 gr hagel när man utövar lerduveskytte.

Rent fysiskt tränas den som utför lerduveskytte i en koordinerad kroppsrörelse och högsta möjliga kroppskontroll. Du ska sträva efter att få en mjuk anläggning och sedan sikta mitt i prick på lerduvorna.

En bra kastmaskin klarar av att slänga ut lerduvor i olika hastighet och med olika vinklar. Det gör att du får en mer avancerad träning och kan bli en riktigt bra skytt.

Premium: Lyman Lerduvekastare Birdshooter II

Lyman lerduvekastare är ett fantastiskt verktyg att ha med sig för den som vill öva lerduveskytte på egen hand. Den är mycket stabil, lätt att ladda, och justerbar, så att du kan få fram bästa möjliga förutsättningar för just ditt skytte.


Mellan: MTM Clay Pigeon Thrower Manual

Det amerikanska företaget MTM har tagit fram den här utmärkta handkastaren för lerduvor. Den kostar inte mycket och kan inte brytas av eller böjas.

Den är tillverkad i mycket slittålig, helgjuten plast och du får en riktig stryktålig handkastare som du kommer att ha nytta av länge.


Budget: Caldwell Lerduvekastare Handhållen

Caldwell lerduvekastare är en enkel handhållen kastare i helgjuten plast. Den är extremt tålig och kommer inte att skadas även om den åker iväg i svingen när du kastar lerduvan. Caldwell tillhör koncernen Battenfeld och tillverkar olika typer av tillbehör för jakten.


Special: MTM Clay Pigeon Thrower Double EZ-DT-40

Satsa på en dubbelkastare för en massa extra kul! Att skjuta lerduva är underbart roligt och här kan du avancera skyttet en del genom att kasta iväg två lerduvor i taget.

MTM har tagit fram en dubbelkastare som är lika slagtålig och effektiv som singelkastaren och är ett måste för den som vill utmana sig lite.

Vem behöver en lerduvekastare?

Att träna skytte genom lerduveskytte är inte bara något av det roligaste som finns när det gäller övningsskytte utan också något som gör dig till en riktigt skarp skytt.

På ett naturligt sätt tränar du koordinerade kroppsrörelser, så som du även använder kroppen i ett skarpt läge; det vill säga när du ska skjuta rörligt vilt. Du får så att säga allt i ett paket och det är verkligen ett oöverträffat sätt att öva skytte på.

Hur kom vi fram till vilka lerduvekastare vi skulle testa?

Vi provade en ansenlig mängd lerduvekastare från olika tillverkare och det var de här fyra vi kom fram till att vi slutligen ville ha med i testet.

Från början var det några fler, men vi ansåg att de här fyra var de som vi vill tipsa om för våra läsare. Den gemensamma nämnaren för dem alla är att de är lätta att använda, prisvärda, och slittåliga.

Hur testade vi lerduvekastarna?

Vi testade dem på skjutbanan och panelen på fem personer turades om att kasta och skjuta. Vi kunde på så vis komma fram till hur lätta lerduvekastarna var att använda samt hur bra kastaren levererade och vilken rörelse de skapade på lerduvorna.

Vi är alla erfarna användare av lerduvekastare och har brukat dem i många år. Så det var rent tekniskt inte svårt för oss att ta oss an de olika modellerna.

Våra favoriter

Premium: Lyman Lerduvekastare Birdshooter II

Lerduvekastaren Birdshooter II är en rejäl konstruktion som dessutom är lätt att montera ihop och den har en arm av aluminium och känns väldigt stabil efter att du har laddat den.

Du kan justera den så att den passar dig direkt på apparaten utan att behöva använda några verktyg. Vill du ha en högre kastvinkel medföljer det verktyg för detta.

Den fungerar alldeles utmärkt både för erfarna skyttar och nybörjare och kan användas med både dubbel- och enkelduvor. Lyman lerduvekastare avfyrar du antingen med rep eller med din fot.

Givetvis kan någon annan också sköta lerduvekastaren åt dig. Den är också portabel och smidig att ta med sig tack vare den lätta aluminiumkonstruktionen.

De tre benen har spetsiga avslut, så det gör det enkelt att sticka ner den i marken och på så sätt få ännu större stabilitet. Färgen är diskret vinröd och rep och verktyg ingår i köpet.


Mellan: MTM Clay Pigeon Thrower Manual

MTM handkastare är ett fint verktyg som har en enkel design som tillåter dig att kasta lerduvor verkligt långt. Den fungerar precis lika bra för vänster- som högerhänta.

Det kräver inte mycket övning förrän du blir en riktig mästare på att kasta lerduvor med den här. Det är enkelt att både variera riktning och hastighet.

På så vis får du lätt en stor variation i träningen och lerduvorna gör även en väldigt bra bana i luften. MTM handkastare är tillverkad helt i plast, vilket gör att du får ett verktyg som aldrig kommer att rosta.

Den är gjuten i ett stycke och extremt slittålig. Du kommer inte att behöva oroa dig för att den ska gå sönder trots att den får tåla stötar och smällare.

MTM är ett amerikanskt företag som är helt familjeägt och har drivits sedan slutet på 60-talet. Man har profilerat sig på att ta fram produkter som familjen själv ansett saknats för jägare eller sådant som deras kunder har önskat fanns.

På det viset har de tagit fram en mängd innovativa produkter för jaktsegmentet och den här handkastaren är en av dessa uppfinningar de gjort.


Budget: Caldwell Lerduvekastare Handhållen

Med Caldwell lerduvekastare placerar du bara en lerduva i gripklon och svingar därefter iväg den. Den är perfekt för erfarna skyttar likväl som för nybörjare och du kommer garanterat att finslipa skyttet med det här redskapet.

Den är tillverkad i extremt slagtålig plast och har en lång livslängd och fungerar med alla standardlerduvor, det vill säga 108-110 mm stora sådana.

Färgen är grön och det spelar ingen roll om du är vänster- eller högerhänt. Längden på lerduvekastaren är 48,7 cm och vikten ligger på endast 40 gram.


Special: MTM Clay Pigeon Thrower Double EZ-DT-40

MTM har också tagit fram en lerduvekastare för dubbel kastning. Med den här kan du alltså kasta iväg två lerduvor samtidigt och den ger rolig underhållning och träning i många timmar.

Du placerar lerduvorna i gripklon och svingar iväg dem. En kraftig plast gör att den håller för hårda tag även om den har två tunnare armar.

Den här är perfekt för dig som vill ha en riktig utmaning när du ska träna lerduveskytte. Det är ett väldigt roligt sätt att ge din jaktkompis ett bra träningstillfälle och här kan du dessutom göra det hela extra spännande med dubbla lerduvor.

Sådana här handhållna kastare är nästan enklare att använda för lerduveskytte eftersom de är väldigt enkla att ladda och det går nästan fortare än att ladda en eldriven variant.

Frågor och svar

Är det bäst med en eldriven lerduvekastare eller en manuell?

Eldrivna lerduvekastare är ett av alternativen om du vill träna ensam, det andra är vår premiumvinnare; som är en manuell lerduvekastare som du fyrar av med foten.

Nackdelen med en eldriven lerduvekastare är att det blir ganska mycket att släpa på. Du ska ha en ganska otymplig apparat med dig, plus ett stort batteri av typ bilbatteri, som generator för lerduvekastaren.

Så att undvika elektronik i det här sammanhanget kan bespara dig en del huvudvärk. Det kan vara bättre att titta på en manuell lerduvekastare istället som man kan skjuta med på egen hand.

Är ni två eller fler är det givet; då väljer du bara en av de prima handkastarna som finns på marknaden idag. Så turas ni om att kasta och skjuta.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning