Bästa måltavlan 2022 – Träffa mitt i prick på välgjorda måltavlor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När det inte är jaktsäsong är det läge att öva på skyttet om du är en riktigt seriös jägare. Att kunna skjuta säkra, bra skott är en grundläggande färdighet som är livsviktig för dig och dina jaktkollegor.

Dessutom är det roligt att utveckla sitt skytte också. Det blir en riktigt rolig hobby vid sidan av själva jakten. En sak är säker och det är att skyttekunskaper är något som ständigt måste hållas igång för att du ska kunna hålla en någorlunda god nivå.

Skjuter du inte mellan jaktsäsongerna markerar du snabbt att du blir sämre. Det handlar om så mycket mer än att skjuta. Det handlar också om att ha rätt timing och bli van att hantera skottrekylen. Det är många faktorer som spelar in!

Dessutom är livet på skjutbanan en trevlig plats att vara på rent socialt. Du träffar andra skytte- och jaktintresserade och kan peppa varandra och delge varandra råd och tips.

Jag har fått många nya vänner på skyttebanan. Och ofta ordnar skytteklubbarna olika roliga aktiviteter och arrangemang. Det kan vara tävlingar, föredrag, eller kurser. Du har möjligheten att lära dig många nya saker än att just bara skjuta.

Så därför tänkte jag att vi skulle testa något som är relaterat till skyttebanan den här gången: nämligen måltavlor!

Det påverkar ganska mycket hurdan måltavla du har och du kan dessutom variera och försvåra utmaningarna genom att ha olika måltavlor. Vilket i slutändan gör dig till en bättre skytt. Så, då börjar vi!

Vinnaren i premiumklassen blev Caldwell Skjutmål För .22 Kal. I mellanklassen utsåg vi VidaXL Kulfång med 100 Måltavlor i Papper till en värdig vinnare.

I budgetklassen placerade vi den pålitliga klassikern Hatsan Måltavla 5-SpotOch till sist en specialare: Crosman Zombie Snurrande Måltavla. Läs vidare för utförliga recensioner av alla måltavlor.

Premium: Caldwell Skjutmål För .22 Kal

När du är mellan jaktsäsongerna och vill träna eller har yngre i familjen som vill börja prova skjuta, har du en perfekt måltavla här. Den är lätt och smidig att hantera men är samtidigt stadig.

Och inte minst är den självladdande så du behöver aldrig gå fram och nollställa den, det gör den automatiskt. Du behöver bara koncentrera dig på att skjuta alltså!


Mellan: Kulfång med 100 Måltavlor i Papper

Det här är ett kulfång som är mycket prisvärt då det är effektivt. Du tränar ditt skytte medan den fångar upp dina kulor, så du slipper efterarbetet med att plocka upp dom. Dessutom får man med hela 100 måltavlor i köpet!


Budget: Hatsan Måltavla 5-Spot

En måltavla som är bra att ha i basutrustningen när du ska iväg. Jag brukar se till att jag alltid har sådana här pistolspeglar liggandes i bagageutrymmet i bilen så att vet man att man alltid har till hands när man är på väg till skyttebanan. Inga konstigheter.


Special: Crosman Zombie Snurrande Måltavla

En rolig måltavla för dem som gillar barnsligare motiv, till exempel de unga vuxna som ska börja träna skytte. Den nollställer sig själv eftersom det är ett snurrmål. Riktigt rolig!

Varför ska du lita på oss?

Vi var ett gäng på fem glada jägare med flera års erfarenhet av skjutbanor som testade alla de här måltavlorna. Vissa var vi välbekanta med, andra var nya. Vi har hursomhelst gedigen erfarenhet av målskytte och testade de här måltavlorna noggrant.

​Vem behöver en måltavla?

​Det enkla svaret är: varenda en som tränar målskytte! Så om du är osäker på om du verkligen behöver en så kan du sluta fundera nu eftersom det är ett måste, så det är bara att gå och köpa.

​Hur kom vi fram till vilka måltavlor vi skulle testa?

Utbudet är inte enormt, så vi testade faktiskt de flesta som man kan beställa hem på den svenska marknaden. Det återstod sedan 13 stycken vi tyckte skulle vara bra att testa. Vi beställde hem dem från pnjakt.se och activeoutfit.se.

Hur testade vi måltavlorna?

Vi körde dem på skjutbanan under ett par helger. Vi kollade hur synliga de var på olika avstånd, grafiken, och vi testade även tåligheten hos dem på ställningen.

Vi kontrollerade materialet och undersökte vilka som var lämpliga att återanvända och inte. Vi jämförde givetvis priser för att komma fram till vilka som var mest prisvärda i sammanhanget.

Våra favoriter

Premium: Caldwell Skjutmål För .22 Kal

En rolig måltavla som är självmarkerande genom att målen studsar upp eller ner vid prickat mål. Du slipper alltså själv gå fram och markera emellan och ställa om målet.

Det finurliga med den här är att när det femte målet kommer upp återställs hela målet automatiskt. Du behöver alltså inte gå fram och nollställa det överhuvudtaget. Du kan koncentrera dig på att skjuta så länge du vill.

Det ger ett helt annat flow i skjutandet och resultaten blir garanterat bättre när du bara kan skjuta på, utan att behöva bryta för att gå och ställa om den igen. Måltavlorna har en neonorange färg och själva stativet är svart.

Stålskelettet är lätt och går smidigt att plocka med om du vill ha det med dig ut på fältet. Konstruktionen är trots det stadig och det är ingen risk att det välter när du skjuter. Ställningen är låg så det här är en måltavla man skjuter mot sittandes på huk.

Priset på den här är verkligen inte högt med tanke på vad du får för pengarna. Ungefär 470 kronor får du lägga ut. Inte mycket!


Mellan: VidaXL Kulfång med 100 Måltavlor i Papper

Detta kulfång är tillverkat i kraftigt stål som gör tavlorna stabila och pålitliga. Det ingår 100 stycken måltavlor i papper som mäter 14 cm och så länge de håller de här måtten så kan vilka måltavlor som helst passa.

Fördelen med ett kulfång är ju att det fångar upp dina kulor när du skjuter, så att du slipper gå och plocka upp dom för hand efteråt, vilket kan spara mycket tid och kraft.

Vi gillar även att den både kan hängas och ställas upp - det kan vara skönt om man vill variera sitt skjutande från olika positioner. Den mäter 14,5 x 17,5 x 14 cm.


Budget: Hatsan Måltavla 5-Spot

En klassisk måltavla som alltid fungerar. Dessa papperstavlor är i stort sett standard på de flesta skytteklubbar. I det här packet har vi 100 stycken 14x14 centimeter så det gäller att hålla tungan rätt i mun!

Att träna på olika avstånd och med olika storlekar på tavlorna är bra träning och ska du ha resultat ska du också variera målskytte.

När du skjuter med så här små tavlor och är i början av träningssäsongen brukar gevärspipan vispa runt en del men du kommer snabbt in i flytet bara du inte ger dig.

Då är det bra att ha ett storpack till hands och Hatsans måltavlor fungerar bra som en allround-tavla. Och prisvärda! Hundra stycken måltavlor får du för under en hundring. Billigt och bra!


Special: Crosman Zombie Snurrande Måltavla

Har du precis börjat träna skytte med 18-åringen hemma eller du själv vill plocka fram barnasinnet i dig är det här något att satsa på! En zombiemåltavla är garanterat en hit på skytteträningen.

Crosman är experter på roliga måltavlor och här en av dem. Ställningen är i stål och den står stadigt på marken. Tre mål är monterade på ställningen, en mindre och två större. Och så de obehagliga zombiesarna ni ska skjuta på såklart!

Den här är avsedd för luftvapen och ett snurrmål, det vill säga du behöver inte gå fram för att nollställa den.

Den passar speciellt bra för snabbskjutande cvo2-vapen men kom ihåg att ställa ut den stadigt och tänk framför allt på var du ställer ut den, speciellt om du skjuter tillsammans med ovana skyttar. Du får mycket skjutglädje för pengarna här, närmare bestämt cirka 245 kronor.

Vad du bör ha med dig på skytteträningen

Att ha utrustningen förberedd och klar inför att jag ska åka är en självklarhet för mig. Jag vill vara förberedd och ha god koll på att jag verkligen har med mig allt. Jag avskyr att stressa.

I min väska har jag alltid med mig hörselskydd och öronproppar. Skytteglasögon, rengöringsduk till dem, handskar, servicelåda med verktyg, röda och svarta klisterlappar, häftstift, och givetvis ammunition.

Jag ser till att gevärspipan är torr och sedan sätter jag vapnet i sitt fodral. Så är jag redo att ge mig iväg! Jo, förresten, myggspray kan vara bra att ha med sig också. Det finns inget mer irriterande när man ska koncentrera sig än att vara omgiven av en svärm myggor.

Våra utmanare

Hatsan Måltavla 10-Ringad

En annan variant av Hatsans måltavlor som är i stort sett standard på skyttebanan. 14x14 centimeter och gjort av papper.

Inte mycket att orda om, fungerar alltid som de ska och lär en att skjuta med precision. Priset ligger på ungefär 90 kronor för 100 stycken.


HF Eleven Target Face Fita Tapet 10-pack

Det kan ju faktiskt vara så att du håller på med pilbågsskytte, och visserligen kan man använda många olika måltavlor för många olika sporter, men här är en måltavla speciellt avsedd för pilbågsskyttarna.

Den mäter 60 x 60 cm och har den klassiska designen med cirklar som blir mindre och mindre och där färgkoderna hjälper dig att sikta bättre. Du får ett 10-pack med tavlor i köpet.


Gyttorp Target Airgun Boar

Vad sägs om en tavla med det faktiska viltet i sikte? Eller ja, det beror ju på vad du jagar, men den kommer i olika utföranden med vildsvin, björn, rådjur, och räv som måltavla.

Det som är bra med denna är att själva måltavlan sitter på djuret precis där du ska träffa för ett klockrent skott. Själva tavlan mäter 14 x 14 cm och då får 50 stycken exemplar med i köpet.


Shoot-N-C Aktiva Måltavlor 20 cm

Ett till pack från Shoot-N-C men den här är på 20 x 20 centimeter. Annars är funktionerna lika. Den lämnar en färgad ring runt skotthålet så att du ser var du har träffat.

Dessutom levereras de med lappar som du kan täcka över hålen med och på så sätt kan du använda dem igen. De är självhäftande och fungerar alldeles utmärkt på skyttebanan. Ett sexpack kostar cirka 170 kronor.


Crosman Varmint Måltavlor

En måltavla för den som vill skjuta småvilt. Här har du bilder på dem så du kan låta de riktiga vara ifred. Nä, men skämt åsido, för det litar jag på att du gör, men vill man ha en lite levande jaktkänsla kan man väl använda dessa, det är en smaksak.

Passar kulfångaren av samma märke eller så hänger du upp den. Kostar ungefär 65 kronor för 20 stycken.


Självmarkerande Luftgevärsmål

En rolig måltavla för luftgevärsskytte. Den har snurrande måltavlor i varierande storlekar, i måtten 15-40 centimeter.

Den har en specifik design för att reflektera bort rekylen som kommer vid skott. En riktigt utmanande måltavla som är rolig att träna med! Pris på ungefär 600 kronor.


Gamo Snurrmål Spinner

En riktigt rolig måltavla med varierande motiv i form av fåglar, djur, och andra former. Enkel att montera upp och de oranga skyttezonerna är lätta att ta sikte på.

Kul och utmanande att träna skytte på olika höjder med. Och ett verkligt fynd prismässigt! Cirka 200 kronor online endast!


Darkotic Kombi-Pack

Ja, här är ytterligare ett pack från Darkotic. Kusliga måltavlor i varierande motiv, i det här fallet ett vildsvin och en galen hjort.

När du prickar rätt på den här blir det synliga kulhål och tur är väl det, annars skulle det inte gå att se var man skjuter. Detta är ett 8-pack, med fyra av varje motiv. Och du betalar runt 250 spänn.


Caldwell Självhäftande Målprickar

Ett litet tillbehör som är nog så viktigt! Målprickar gör att du kan skjuta flera gånger på måltavlan och det är bra att ha dem med i standardutrustningen.

Du kan också markera upp egna mål givetvis, om du skjuter på plank eller liknande. Cirka en hundring för tvåhundra stycken.

Frågor och svar

Vad är en måltavla?

Måltavla är det man ska träffa vid skytte, ofta vid träning men även vid tävlingar. De kan se ut på olika sätt, vara gjorda i olika material, o.s.v.

Ofta använder man en modell i papp som sätts upp på lämplig bakgrund, men det finns även sorter som inte kräver bakgrund. Dessa har oftast ett stativ och på vilket föremålen som ska träffas hänger eller sitter fast.

Hur använder man en måltavla?

Det beror på vilken sort man använder. En måltavla i papp behöver fästas på en lämplig bakgrund, medan andra modeller sätts fast i marken och föremålen som man skjuter på sitter fast på denna.

Hur mycket kostar en måltavla?

Det finns måltavlor som kostar under en hundralapp, till och med mindre än en femtiolapp. Sedan finns det de som kostar många hundralappar eller till och med över tusenlappen.

Men man bör tänka på att inte bara kvalitén kan variera utan även antal samt att vissa sorter kan återanvändas. Man får helt enkelt räkna på vad som blir mest lönsamt och vilken sort man föredrar.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning