Bästa hundpejlen 2022 – Örnkoll på hunden under jakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hundpejlar har utvecklats enormt mycket de senaste åren. Först ut på marknaden i kategorin var hundpejlar som sände ljudsignaler. Den andra funktionen som kom efter det var rörelse och skallindikatorer.

Så fick vi till sist GPS:en i hundpejltekniken och vi kan numera se hundens position via radiovågor. Numera kan vi använda våra hundpejlar med 4G-nätet och det förfinar tekniken ännu mer.

Många hundpejlar har också tillhörande appar som man kan installera i sin smartphone, surfplatta, eller dator. Apparna är mer eller mindre kompletta informationssystem för jägaren och även hela jaktlaget.

Svenska apptillverkare har jobbat tillsammans med Kartverket och du kan få kartor direkt från Lantmäteriets servrar numera. Vägen dit har varit lång för tillverkarna, men det gick!

Det finns appar som innehåller färdplaner, topografiska kartor, och realtidsspårning av både jaktkamrater och hundar. Du kan dela markerade sträckor och positioner med dina jaktkamrater.

Dagens teknik ger alltså inte bara en hundpejl, utan du kan få många och varierande möjligheter med den och dess teknik. I vissa program i appen ritar programmet en linje där hunden går fram och linjen blir dubbelt så tjock när hunden skäller.

Displayen säger hur många skall i minuten som hunden avger. Gruppfunktionen som kommer med apparna är otroligt användbar. Du kan enkelt hålla koll på jaktkamrater, ange de hundar som deltar i jakten, och lägga in både jakttorn och rågångar.

Det går också att starta en chatt med en person eller med hela gruppen, vilket kan vara ett mycket mer smidigt och bra sätt än att kommunicera med en högljudd jaktradio under jakten.

Visa hundpejlar sparar också på batteri åt dig. När batterilängden ligger på under 50% sänker den automatiskt batterianvändningen genom att dra ner på funktionerna. Detta ger betydligt längre batteritid.

En fågel har viskat till oss att ett företag numera även jobbar på en app som är anpassad för jaktprov. Där spelas händelserna in och man kan i efterhand se avstånd, flyktsträckor, tider, och annat. Riktigt spännande, tycker vi!

För de hundpejlar som använder 4G-nätet ska man ha ett SIM-kort installerat. Det går att ordna med alla våra stora operatörer eller så har produkten redan en operatör anknuten till sig och du får ett mer fördelaktigt pris.

I de flesta fall fungerar det här väldigt bra och pejlar brukar inte tappa kontakt med servern. Den här funktionen i apparna är vanligtvis intuitiva och pedagogiska, så att jägare i alla generationer kan klara av att använda den.

Fördelen att ha jaktpejl tillsammans med gruppchatt och appar är också att det stärker vi-känslan i jaktlaget och även jaktlagets effektivitet. Det blir en roligare jakt, helt enkelt!

Premiumklassens vinnare blev ingen mindre än Tracker Supra Easy Halsband. I mellanklassen har vi en riktig pärla på prispallen; WeHunt GPS Plus heter den.

I budgetklassen vann WeHunt Gps Hundpejl och vår specialare blev inte mindre än den spännande hundpejlen Garmin Alpha 100 + T5 Nordic. Missa inte alla favoriter och några till längre ned i din jakt på den bästa hundpejlen för dig och din hund!

Premium: Tracker Supra Easy Halsband

Här har du en hundpejl med 2G och 3G som är extremt avancerad och man får till och med ett simkort färdigmonterat i köpet.

Den har en rad unika funktioner som gör att kommunikationen mellan jaktlaget kommer flyta på smidigt. Missa absolut inte den här produkten om du funderar på en ny hundpejl.


Mellan: WeHunt GPS Plus

Om du tycker att premiumvinnaren slår ett alltför stort hål på din plånbok kan du välja en lite enklare pejl som ändå är effektiv. Denna har GSM-täckning, är vattentät, lättviktig, och har en obegränsad räckvidd i hela Europa!


Budget: WeHunt GPS Hundpejl

Med den här fina budgetmodellen från WeHunt ingår ingen handhållen mottagare utan du använder helt enkelt WeHunts hemsida för att koppla upp hundpejlen mot en karta alternativt Google Maps.

Mackapären fungerar alldeles utmärkt och detta  gör den till ett väldigt prisvärt alternativ och definitivt någonting för dig som vill prova på detta med hundpejl.


Special: Garmin Alpha 100 + T5 Nordic

Garmin Alpha 100 + halsbandet T5 Nordic är ett helt vattentätt alternativ för dig som vill ha en kvalitetshundpejl som håller i alla väder och kan användas under alla jaktsäsonger.

Uppdaterade kartor ingår och du kan även tända en LED-lampa via handenheten för att din hund ska synas bättre. Mottagningen är mycket bra med Garmin Alpha och du har ett perfekt verktyg till dig, ditt jaktlag, och alla era hundar.

Vem behöver en hundpejl?

En hundpejl är givetvis inget tvång, men det underlättar oerhört i eftersöket och är också en stor trygghet för dig som jakthundsägare.

Dessutom skapar den en extra kommunikationskanal mellan dig och dina kamrater i jaktlaget eftersom många hundpejlar nuförtiden har tillhörande appar där vi inte bara kan hålla koll på var hunden befinner sig, utan även kan chatta med resten av jaktlaget.

Ni kan ha flera hundar uppkopplade till en och samma mottagare. Riktigt suveränt är att de jägare som använder sig av apparnas gruppchattar har vittnat om att jaktlaget har mycket roligare och att gruppkänslan stärks betydligt av att kunna kommunicera på det här viset.

Hur kom vi fram till vilka hundpejlar vi skulle testa?

Hundpejlar innehåller avancerad teknik och det är inte så svårt att läsa sig till vilka hundpejlar som kan tänkas vara intressanta att testa.

Dessutom har det redan gjorts ett antal tester och vi hade även mycket erfarenhet i de jaktlag vi konsulterade i frågan. Hundpejlarna hämtades hem från pnjakt.se och activeoutfit.se.

Hur testade vi hundpejlarna?

Varje hundpejl testades i jakt med ett jaktlag. De hundpejlar som har de funktioner med WiFi-mottagning och som gick att koppla upp mot flera användare testades precis som alla andra funktioner hundpejlen hade.

Våra favoriter

Premium: Tracker Supra Easy Halsband

Tracker Supra Easy hävdar att det här är ett av världens mest intelligenta kommunikationsmedel för jägare och friluftsmänniskor.

Vi är benägna om att hålla med om att deras programvara för androida plattformar tillsammans med deras egen server definitivt gör den högintressant.

Den fungerar både på 2G och 3G-nätet för maximal täckning. Sändaren ger en pålitlig och exakt positionering och du kan ställa in intervaller på uppdateringarna ända ner till två sekunder.

Det innebär i praktiken att det finns fler möjligheter för hundpejlen att koppla upp sig mot ett nät med täckning, vilket ger en optimal mottagning även under extrema förhållanden och långt ut i vildmarken.

Den är vattentät och glasfiberförstärkt och skalet har även en stötupptagande funktion, vilket skyddar elektroniken på bästa sätt.

Antennen har också utvecklats i den här modellen och är mycket mer effektiv än sin föregångare. Kostnaden för hundpejlen Supra Easy ligger på cirka 6500 kronor.


Mellan: WeHunt GPS Plus

Detta är vår budgetvinnare fast i en högre växel. Den har en extern antenn, trådlös uppladdning, obegränsad räckvidd i hela Europa, ståndindikator, och är vattentät.

Den är helt tillverkad i Sverige och väger 176 gram. Den är också kompatibel med Garmin SmartWatch. Cirkapriset på 4700 kronor är faktiskt inte så farligt.


Budget: WeHunt GPS Hundpejl

WeHunts hundpejl fungerar både med GPS och GSM-nätet, vilket ger en extra trygghet när man är ute i skogen. Tidsintervaller den uppdaterar på är inställbara på 10 sekunder, 5 minuter, eller energisparläget 15 minuter.

Enheten växlar automatiskt till 5 minuter när hastigheten överskrider 70 km i timmen. Enhetspositionen kan också delas med de andra i jaktlaget.

Spårlängdstiden du kan välja mellan är 10 minuter, 30 minuter, 1 timme, 6 timmar, eller till och med 12 timmar. Spårlängden kan också i efterhand läsas in så att du efter jakten enkel kan få en bild av var hunden vistats under dagen.

En väl synlig ikon visar också riktningen dit hunden rör sig. Hundens position ser du genom att du kopplar upp mottagaren mot Google Maps eller på WeHunts egen hemsida.

Du kan enkelt ändra färgerna på spåret och symbolerna om du vill. Hundpejlen är extremt liten och smidig och väger endast 38 gram. Måtten är 65 x 35 x 16 mm och passar alltså även på mindre hundar.

Hundpejlen klarar temperaturer på -20 ända upp till +65 grader och noggrannheten i positionen ligger på cirka 5 meter. Batteritiden är på ungefär en dag och ett laddningsbart litiumbatteri ingår.

Priset ligger på blygsamma 2000 kronor och kostnaden hålls nere tack vare att du använder din egen mobiltelefon för att läsa kartorna när den är uppkopplad mot på GPS- och GSM-nätet.


Special: Garmin Alpha 100 + T5 Nordic

Med Garmin Alpha får du koll på både andras och dina egna hundar och har dina jaktkamrater också en Alpha-enhet kan ni hålla kontakt med varandra på dem.

Det går också att koppla ihop handenheten med Garmins hundkamera och du kan därmed också aktivera den på distans. En fantastiskt bra funktion att använda bland annat i eftersöket.

Garmin Alpha handenhet har en touch-screen och du kan använda den med jakthandskarna på om du behöver det. Skärmen syns tydligt i alla ljusförhållanden; även i mörker.

Modellen på halsbandet är helt vattentät och går också att använda på fågelhundar om de jagar sjöfågel. Du kan ställa in ett särskilt område på kartan och du får då en varning om hunden rör sig utanför områdets gränsdragningar.

Rör ni er i mörker kan du tända en LED-lampa även på avstånd för att bättre hålla koll på din hund. Priset ligger på ungefär 8500 kronor.

Våra utmanare

Produkter som utgått

BS3000 EVOMap WiFi + Halsband BS602

En riktigt avancerad hundpejl som är intuitiv och enkel att använda och har en rad supersmarta funktioner som håller dig helt uppdaterad om var hunden befinner sig.

Du har en indikator med antingen vibrator eller signal som ger dig information om det skulle hända att hunden tar sig utanför ett markerat område.

Du har alltså möjlighet att markera områden där du vill att hunden ska röra sig och sticker den iväg utanför området så meddelar mottagaren dig.

Det här är en hundpejl som är i allra högsta grad högteknologisk och du har allt du behöver i den. I köpet ingår gratis kartmaterial över hela landet och kartorna ligger sparade direkt i minnet, så att du kan använda dem offline utan uppkoppling om du vill det.

BS3000 EVOMap WiFi är helt vattentät och därmed fullständigt väderskyddad. Med handenheten medföljer ett inbyggt långlivat och laddbart litiumbatteri som otroligt nog levererar en batteritid på upp till 90 timmar.

Den otroliga räckvidden ligger på 40 km! Halsbandet har extremt snabba uppdateringar och du får koll på exakt var din hund befinner sig någonstans.

Uppdateringsfrekvensen kan du ställa in själv och du kan få den mellan 3, 5, och 10 sekunder samt 1 eller 3 minuter. Helt suveränt, tyckte panelen!

Hundhalsbandet är en lättviktare och kan även användas på till exempel mindre grythundar. Halsbandet är tillverkat i mycket slagtålig plast. Skallindikatorn meddelar också handenheten om vad som händer.

Skulle du vilja skicka ut ljudsignaler till hunden i träningssyfte går det också att göra det på hundpejlen. Hundpejlen BS3000 EVOMap WiFi levereras med en väska i hårdplast, svensk bruksanvisning, antenn, USB-laddare, och sladd.

Du kan också registrera flera hundar till appen om du vill. Hundpejlen har ett års garanti på halsbandet och 3 års garanti på handenheten. Priset ligger på cirka 10.000 kronor och det är faktiskt inte mycket med tanke på vad man får.


BS3000 EVOMap + Halsband BS119

Vill du dra ner på kostnaden ett par tusenlappar har du en möjlighet att köpa den enklare modellen av premiumvinnaren och ändå få en stor del av premiumvinnarens fantastiska funktioner, men till en lite lägre kostnad.

Den stora skillnaden är att den här hundpejlen inte har någon WiFi-funktion utan går på GPS-nätet. Uppdaterade kartor över hela Sverige och en laddare på 230 volt medföljer.

I köpet ingår också väska, sladdar, och handledsrem. Den har lika många batteritimmar som sin premiumkamrat, det vill säga 90 timmar.

BS3000 kommunicerar med RS-band på 400 till 869 samt 600 50 MHz, vilket ger en fantastisk räckvidd. Även i den här modellen får du uppdateringar på var din hund befinner sig och kan välja själv på intervaller mellan 3, 5, 10, och 30 sekunder samt 1 eller 3 minuter.

Samma garantitid gäller, det vill säga ett år på halsbandet och tre år på handenheten. Som sagt är cirkapriset lite billigare på denna som landar på 9000 kronor.


Contact Basic Hundpejl Mottagare och Sändare

Hundpejlen från Contact Basic är ett ledande företag inom elektronisk utrustning för jakt med hund. Produkterna håller driftsäkerhet och extrem kvalitet som klarar av alla förhållanden.

Contact Basic har samarbetspartners över hela Europa och de jobbar ständigt med att utveckla och ta fram nya excellenta produkter. Företaget har faktiskt mer än 30 års erfarenhet av utrustning för spårning när det gäller både jakt och viltforskning.

​Hundpejlen som vi har med i det här testet från Contact Basic är den hundpejl som kanske är deras mest kända produkt. Den är speciellt anpassat för svenska förhållanden.

Mottagaren i Contact Basic har 100 olika kanaler, vilket gör att du kan pejla in väldigt många hundar samtidigt. På displayen ställer du enkelt in kanalerna. Du kan också koppla till ett aktivt hörselskydd eller en hörselsnäcka om du vill.

Enheten drivs med två stycken AA-batterier och har en drifttid på cirka 15 timmar. Vikten ligger på ca 270 gram på mottagaren och sändaren ligger på endast 140 gram, vilket gör att du kan använda den på små hundar också. Priset ligger på cirka 3400 kronor i fackhandeln.


Deben Grytpejl Terrier Finder Long Range

Debens grytpejl är för mindre hundar och har en extra liten och lätt sändare och en bra mottagare med lokaliseringsfunktion och sökning.

I dagsläget har du ett arbetsdjup ända upp till tolv meter och lokaliseringsläget är tre och en halv meter, vilket ger en mycket exakt position och är en stor trygghet för dig som jagar med grythund.

Vikten är endast 60 gram och batteritiden ligger på hela 30 timmar. Batterier ingår i köpet. Ungefär 3000 kronor får du betala för grythundspejlen.

Frågor och svar

Blir det extra mobilkostnader med en hundpejl?

Om det är en hundpejl som har uppkoppling mot mobilnätet med till exempel en app tillkommer extra mobilkostnader.

Det framgår i detalj på instruktionerna och de flesta som har uppkoppling till det mobila nätet har ett bra avtal med någon av de större operatörerna.

Hur tränar jag hunden att använda hundpejlen?

De flesta hundpejlar är så små att hunden knappt märker att de har en hundpejl på sig. Du bör givetvis alltid vänja hunden med hundpejlen hemma, så att du är hundra procent säker på att hundpejlen inte besvärar din hund.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning