Bästa Handburna GPS:en → Bäst i Test (Januari 2023)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Garmin Alpha 100 + T5

98
Baserat på 602 recensioner.

EGENSKAPER

Handenhet, GPS-halsband

JAKTLANDETS FAVORIT I 2 KATEGORIER

🏆 Bästa Handburna GPS:en
1
Bästa Handburna GPS:en

Garmin Alpha 50+T5

96
Baserat på 182 recensioner.

EGENSKAPER

GPS-halsband, Handenhet
2

Garmin Alpha 200i

93
Baserat på 154 recensioner.

EGENSKAPER

Handenhet
3

Garmin Alpha 100

92
Baserat på 77 recensioner.

EGENSKAPER

Handenhet
4

Garmin Alpha 50

89
Baserat på 658 recensioner.

EGENSKAPER

Handenhet
5

Garmin Alpha 200

88
Baserat på 231 recensioner.

EGENSKAPER

Handenhet
6

Garmin DC50

85
Baserat på 182 recensioner.

EGENSKAPER

GPS-halsband, Handenhet
7

Vad är en handburen GPS?

En handburen GPS är en elektronisk karta och kompass som du kan bära med dig på vandringen, jaktturen, ha med i bilen, på motorcykeln eller på cykelturen. Med hjälp av den kan du lättare planera ditt äventyr och även planera dina dagsetapper på ett noggrant och realistiskt sätt. 

Med en handburen GPS får du tillgång till information om stigar, vägar, höjdskillnader och vegetation.

En GPS är en guide som gör att en upplevelse blir mer välplanerad och effektiv, men också mer avkopplande. GPS:en är inte bara användbar i skog och mark. Den fungerar lika bra på längre bilresor, som exempelvis en bilsemester. 

Om du och ditt jaktlag är på marker där ni ska ta er igenom en för er okänd terräng är en GPS mer eller mindre ovärderlig. Dessutom är många GPS:er numera utrustade med en rad användbara och nyttiga funktioner. Det finns GPS:er som är integrerade med operativsystemet android och du kan därmed även kombinera användningen av dem med en mobil. 

Många GPS:er anpassar också själva sin skärmstyrka efter stundens ljusförhållanden, vilket ger en utmärkt läsbarhet och sparar batteri. Handburna GPS:er av kvalitet är numera också mycket tåliga och optimerade för en aktiv livsstil. 

Det finns även en rad tillbehör att köpa till en handburen GPS. Det finns väskor, skydd och bärremmar av olika slag, som gör att du kan skydda GPS:en effektivt mot slag och stötar. För dig som jagar är ett sådant skydd också praktisk av den anledningen att det förhindrar ljusreflexer från skärmen. 

Många GPS-modeller ger möjlighet för användarna att dela med sig av sin data. Kanske vill du dela med dig leder, rutter och kartor till dina jaktkollegor. Det underlättar ert arbete i skogen och gör hela jaktupplevelsen mer social.

Vem har användning för en handburen GPS?

Som inledningsvis nämndes finns det en mängd olika användningsområden för en handburen GPS. Men för den som jagar är den användbar på många sätt, oavsett om du är på bekanta eller okända jaktmarker. 

Att ge sig ut i skogen för att jaga, innebär att det är blir väldigt tidiga morgnar och många vandringar när det är nästintill beckmörkt i skogen. Att han GPS med dig gör att du enkelt kan hålla reda på exakt var du befinner dig. Jaktlaget kan också dela information med varandra, vilket ofta är värdefullt.

Är du en friluftsmänniska överlag, kommer du garanterat att ha nytta av din handburna GPS i andra situationer, även när du inte jagar. En handburen GPS fungerar lika bra när du ska ut med familjen och plocka blåbär, som på fisketuren. 

Ska du resa en längre sträcka med bil och snabbt vill kunna ta dig från plats A till B utan att behöva leta i onödan, har du mycket nytta av en stabil GPS som inte riskerar lagga, vilket GPS:en i mobiltelefonen kan göra.

Ersätter en handburen GPS karta och kompass?

I princip kan det säga att en handburen GPS kan ersätta en karta och kompass. Men det är något av en smaksak och vissa föredrar att ha både och med sig, medan andra inte längre använder karta och kompass alls.

Ska du vara länge ute i skogen, bör du förstås tänka på att din GPS är laddad, så att du vet att den är i standbyläge och du kan använda den när du behöver. 

Många tycker om att ha en karta och kompass med som backup. Kartor kan vara besvärliga att läsa av under vissa väderförhållanden och vattendrag och bäckar syns ofta bättre på en elektronisk GPS, än på en karta.

Hur fungerar en handburen GPS?

GPS är en förkortning av Global Positioning System. Det är en amerikansk uppfinning och satellitbaserat navigationssystem, som började användas 1994 för kommersiell användning. I dagsläget finns det 24 satelliter som roterar runt jorden på cirka 20 kilometers höjd, som används av GPS:erna för navigation. 

Satelliterna är fördelade så att du alltid får kontakt med minst fem satelliter, oavsett var på jorden du befinner dig. Med hjälp av GPS:en får du fram en exakt position. Teknologin har med åren blivit ekonomiskt fördelaktig och är lätt att bygga in i bilar, båtar, flygplan, mobiltelefoner, datorer och lantbruksmaskiner.

Räcker det inte med GPS:en i min smartphone?

GPS:ens satellitsystem och internet är alltså inte samma sak, vilket kanske är lätt att tro eftersom det finns numera ofta finns GPS:er i våra mobiler. Om du inte kan använda GPS:en i din mobiltelefon när den inte är uppkopplad till 4G, beror det på att mobilen är konstruerad på det sättet. En GPS använder sig alltså alltid av satellitnavigation.

4G är ett mycket instabilt system när du är ute i skog och mark och långt ifrån mobilmaster. En separat GPS är i det närmaste oumbärlig, om du verkligen vill kunna lita på navigationssystemet och ersätta den med karta och kompass.

Vad ska jag titta efter när jag köper en handburen GPS?

Vilka funktioner du behöver ha på din handburna GPS, beror på dina behov. Det finns GPS:er för alla typer av aktiviteter numera och du kan köpa modeller som är riktigt avancerade. Det finns också sådana som är har de enklaste och mest grundläggande funktionerna, så det första du bör göra är att fundera igenom vilka behov du har.

Batteriet i en handburen GPS

Batteritiden är alltid naturligtvis något som är viktigt och och något att ta i beaktande när du investerar i din handburna GPS. Sitter du länge vid en åtelplats eller vid ett jakttorn, behöver du kunna ha en handburen GPS med lång standbytid och naturligtvis ska den också klara av kyla väldigt bra.

De tekniska funktionerna i en handburen GPS

Funktionen är likaså viktig att titta på. Kanske vill du kunna koppla upp dig mot dina jaktkamrater och dela med dig av kartor och annan information. Här får du också räkna med att betala mer. 

Vikt och storlek är en annan viktig faktor och reflektera över hur det är mest praktiskt för dig att bära GPS:en. Den ska vara lättillgänglig och bekväm att bära. Vilken modell du ska ha beror på hur din övriga utrustning ser ut. 

När det gäller prisbilden bör du se på det som en långtidsinvestering och extra trygghet när du är ute skogen och inte tänka alltför mycket på priset. Det är förstås viktigt att du köper en GPS som du verkligen behöver och vill ha. Sedan är det naturligtvis onödigt att köpa en massa extra funktioner om du inte har användning.

När du köper din GPS ska du alltså fundera över:

  • Om det ska vara en modell som du kan dela information från
  • Hur den är designad
  • Vad den väger
  • Hur detaljerat den ska kunna se din position
  • Vilka tillbehör den har (väska, rem mm.)
  • Vilka andra funktioner den har förutom navigationssystemet

I våra köptips här nedan hoppas vi kunna ge dig lite guidning och vägledning olika GPS-modeller och vilka funktioner dessa har.

Lämna en kommentar