Bästa handburna GPS:en 2022 – Avancerad teknik i fickformat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora guide om handburna GPS! För den som är friluftsmänniska eller sysslar med jakt och fiske, är en GPS något som de flesta numera föredrar framför karta och kompass. En GPS är smidig att hantera och idag det finns handburna GPS:er med exceptionellt bra teknik. Vi önskar god läsning och hoppas du får många bra tips!

En handburen GPS underlättar jakten 

En handburen GPS kan ha en mängd varierande funktioner och det finns väldigt många olika modeller. Det är otroligt mycket teknik av olika slag i apparater av den här typen. Detta är en av anledningarna till att vi sammanställt den här stora guiden för dig som vill köpa en handburen GPS för första gången, eller för dig som vill uppdatera din gamla. 

I vår artikel kommer vi att gå in på specifik teknik som finns i olika GPS:er, så att du kan fatta ett realistiskt beslut kring vilka funktioner du verkligen behöver. Du kommer också att få lära dig vad du behöver tänka på inför ditt köp av en handburen GPS. Som vanligt tipsar vi också om några produkter i vår köpguide.

I premiumklassen vann den högteknologiska Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition. Inte långt efter kom vår mellanvinnare Garmin Montana 610. En utmärkt budgetprodukt har vi också med, som heter Garmin eTrex 22x. 

Vår mycket exklusiva specialare heter Coros Vertix GPS Adventure Watch och den är intressant att ta en titt på, vare sig du är intresserad av att köpa en exklusiv GPS av det här slaget eller inte.

Premium: Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition

Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition är tillverkad med militär standard och är en handburen GPS som verkligen har extra allt. Den navigeras genom tre olika satellitsystem, vilket gör att du får en exakt positionering även när du är ute i vildmarken. GPS:en är dessutom i stort sett oförstörbar och håller en exceptionell kvalitet.

Fördelar

 • Pekskärm
 • Lätt i vikt
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Liten skärm
 • Tar tid att lära sig

Mellan: Garmin Montana 610

För dig som känner att du inte behöver alla funktioner som finns i premiumvinnaren, men ändå vill ha en väldigt avancerad GPS som du kan ha med ute på jakt eller på vandring, är Garmin Montana 610 perfekt. 

Garmin Montana 610 har ett positioneringssystem som används med hjälp av två olika satellitsystem. GPS:en relativt smidig i storlek, även om den inte tillhör de minsta modellerna. Fördelen är att den har en 4-tums skärm som är lätt att läsa av.

Fördelar

 • Med kompass och barometer
 • Stor skärm
 • God läsbarhet i solljus

Nackdelar

 • Inte den minsta modellen

Budget: Garmin eTrex 22x

Budgetvinnaren Garmin eTrex 22x är en enklare konstruktion, men har samma höga kvalitet som vår mellanvinnare. Den är lätt att navigera ute i skogen med och innehåller också både kompass och höjdmätare. Det är en utmärkt variant för dig som vill ha något som är pålitligt, men som ändå inte behöver väldigt många avancerade finesser.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Med två satellitsystem

Nackdelar

 • Ej så lång batteritid

Special: Coros Vertix GPS Adventure Watch

Coros Vertix GPS Adventure Watch är för dig med exceptionella krav, som verkligen vill ha det bästa marknaden har att erbjuda i kategorin. Den här handbundna GPS:en i titan är vattentät ner till 150 meter och kan användas i de mest extrema situationer. Det är en GPS för dig som jagar och fiskar, likväl för dig som ger dig ut på expeditioner av olika slag.

Fördelar

 • Ram i titan
 • Fjäderlätt

Nackdelar

 • Endast två satellitsystem

Vad är en handburen GPS?

En handburen GPS är en elektronisk karta och kompass som du kan bära med dig på vandringen, jaktturen, ha med i bilen, på motorcykeln eller på cykelturen. Med hjälp av den kan du lättare planera ditt äventyr och även planera dina dagsetapper på ett noggrant och realistiskt sätt. 

Med en handburen GPS får du tillgång till information om stigar, vägar, höjdskillnader och vegetation.

En GPS är en guide som gör att en upplevelse blir mer välplanerad och effektiv, men också mer avkopplande. GPS:en är inte bara användbar i skog och mark. Den fungerar lika bra på längre bilresor, som exempelvis en bilsemester. 

Om du och ditt jaktlag är på marker där ni ska ta er igenom en för er okänd terräng är en GPS mer eller mindre ovärderlig. Dessutom är många GPS:er numera utrustade med en rad användbara och nyttiga funktioner. Det finns GPS:er som är integrerade med operativsystemet android och du kan därmed även kombinera användningen av dem med en mobil. 

Många GPS:er anpassar också själva sin skärmstyrka efter stundens ljusförhållanden, vilket ger en utmärkt läsbarhet och sparar batteri. Handburna GPS:er av kvalitet är numera också mycket tåliga och optimerade för en aktiv livsstil. 

Det finns även en rad tillbehör att köpa till en handburen GPS. Det finns väskor, skydd och bärremmar av olika slag, som gör att du kan skydda GPS:en effektivt mot slag och stötar. För dig som jagar är ett sådant skydd också praktisk av den anledningen att det förhindrar ljusreflexer från skärmen. 

Många GPS-modeller ger möjlighet för användarna att dela med sig av sin data. Kanske vill du dela med dig leder, rutter och kartor till dina jaktkollegor. Det underlättar ert arbete i skogen och gör hela jaktupplevelsen mer social.

Vem har användning för en handburen GPS?

Som inledningsvis nämndes finns det en mängd olika användningsområden för en handburen GPS. Men för den som jagar är den användbar på många sätt, oavsett om du är på bekanta eller okända jaktmarker. 

Att ge sig ut i skogen för att jaga, innebär att det är blir väldigt tidiga morgnar och många vandringar när det är nästintill beckmörkt i skogen. Att han GPS med dig gör att du enkelt kan hålla reda på exakt var du befinner dig. Jaktlaget kan också dela information med varandra, vilket ofta är värdefullt.

Är du en friluftsmänniska överlag, kommer du garanterat att ha nytta av din handburna GPS i andra situationer, även när du inte jagar. En handburen GPS fungerar lika bra när du ska ut med familjen och plocka blåbär, som på fisketuren. 

Ska du resa en längre sträcka med bil och snabbt vill kunna ta dig från plats A till B utan att behöva leta i onödan, har du mycket nytta av en stabil GPS som inte riskerar lagga, vilket GPS:en i mobiltelefonen kan göra.

Ersätter en handburen GPS karta och kompass?

I princip kan det säga att en handburen GPS kan ersätta en karta och kompass. Men det är något av en smaksak och vissa föredrar att ha både och med sig, medan andra inte längre använder karta och kompass alls.

Ska du vara länge ute i skogen, bör du förstås tänka på att din GPS är laddad, så att du vet att den är i standbyläge och du kan använda den när du behöver. 

Många tycker om att ha en karta och kompass med som backup. Kartor kan vara besvärliga att läsa av under vissa väderförhållanden och vattendrag och bäckar syns ofta bättre på en elektronisk GPS, än på en karta.

Hur fungerar en handburen GPS?

GPS är en förkortning av Global Positioning System. Det är en amerikansk uppfinning och satellitbaserat navigationssystem, som började användas 1994 för kommersiell användning. I dagsläget finns det 24 satelliter som roterar runt jorden på cirka 20 kilometers höjd, som används av GPS:erna för navigation. 

Satelliterna är fördelade så att du alltid får kontakt med minst fem satelliter, oavsett var på jorden du befinner dig. Med hjälp av GPS:en får du fram en exakt position. Teknologin har med åren blivit ekonomiskt fördelaktig och är lätt att bygga in i bilar, båtar, flygplan, mobiltelefoner, datorer och lantbruksmaskiner.

Räcker det inte med GPS:en i min smartphone?

GPS:ens satellitsystem och internet är alltså inte samma sak, vilket kanske är lätt att tro eftersom det finns numera ofta finns GPS:er i våra mobiler. Om du inte kan använda GPS:en i din mobiltelefon när den inte är uppkopplad till 4G, beror det på att mobilen är konstruerad på det sättet. En GPS använder sig alltså alltid av satellitnavigation.

4G är ett mycket instabilt system när du är ute i skog och mark och långt ifrån mobilmaster. En separat GPS är i det närmaste oumbärlig, om du verkligen vill kunna lita på navigationssystemet och ersätta den med karta och kompass.

Vad ska jag titta efter när jag köper en handburen GPS?

Vilka funktioner du behöver ha på din handburna GPS, beror på dina behov. Det finns GPS:er för alla typer av aktiviteter numera och du kan köpa modeller som är riktigt avancerade. Det finns också sådana som är har de enklaste och mest grundläggande funktionerna, så det första du bör göra är att fundera igenom vilka behov du har.

Batteriet i en handburen GPS

Batteritiden är alltid naturligtvis något som är viktigt och och något att ta i beaktande när du investerar i din handburna GPS. Sitter du länge vid en åtelplats eller vid ett jakttorn, behöver du kunna ha en handburen GPS med lång standbytid och naturligtvis ska den också klara av kyla väldigt bra.

De tekniska funktionerna i en handburen GPS

Funktionen är likaså viktig att titta på. Kanske vill du kunna koppla upp dig mot dina jaktkamrater och dela med dig av kartor och annan information. Här får du också räkna med att betala mer. 

Vikt och storlek är en annan viktig faktor och reflektera över hur det är mest praktiskt för dig att bära GPS:en. Den ska vara lättillgänglig och bekväm att bära. Vilken modell du ska ha beror på hur din övriga utrustning ser ut. 

När det gäller prisbilden bör du se på det som en långtidsinvestering och extra trygghet när du är ute skogen och inte tänka alltför mycket på priset. Det är förstås viktigt att du köper en GPS som du verkligen behöver och vill ha. Sedan är det naturligtvis onödigt att köpa en massa extra funktioner om du inte har användning.

När du köper din GPS ska du alltså fundera över:

 • Om det ska vara en modell som du kan dela information från
 • Hur den är designad
 • Vad den väger
 • Hur detaljerat den ska kunna se din position
 • Vilka tillbehör den har (väska, rem mm.)
 • Vilka andra funktioner den har förutom navigationssystemet

I våra köptips här nedan hoppas vi kunna ge dig lite guidning och vägledning olika GPS-modeller och vilka funktioner dessa har.


Våra favoriter

Teknik av det här slaget är alltid spännande och det finns ett flertal intressanta produkter på marknaden. Vi har valt ut fyra stycken otroligt spännande handburna GPS:er i våra huvudkategorier. Det har vi gjort med hjälp av gedigen efterforskning på nätet, läsning av produktfakta, samt användarnas egna omdömen och recensioner.

Premium: Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition

Den robusta handledsburna GPS:en från Garmin är konstruerad enligt militär standard. Den fungerar med tre olika satellitsystem: GPS, Glonass och Galileo. Det ger dig en exakt positionering i alla lägen. Det gör också att den klarar av att spara din position i miljöer där GPS:en inte fullt ut räcker till. 

GPS:en har också en barometrisk höjdmätare, en inbyggd kompass och tre navigeringssensorer som ytterligare bidrar till exakt positionering. Du kan också ta emot aviseringar från din mobil, såsom e-post och sms. 

Militärstandarden gör att den är extremt hållbar och klarar av de mest extrema förhållanden. Den klarar värme, stötar och vatten utan att påverkas. Den har dessutom en kompabilitet med glasögon, samt mörkerseende. 

Den inbyggda höjdmätaren ger utmärkt höjddata om stigning och sänkning under vandringar i exempelvis fjällmiljöer. Barometern presenterar lufttrycksutvecklingen och kan användas för att läsa av kommande väderförändringar. Den treaxlade kompassen håller kursen, vare sig du är stilla eller i rörelse. 

Det som gör den här så väl anpassad för jägare, är att den har en programvara som är utvecklad för skyttar. Programvaran AB Elite räknar ut siktningslösningar direkt i klockan och detta gör den till en otroligt bra assistans under jakten. 

Är du inom mobiltäckning kan du använda dig av funktionen “live track” och låta andra följa din positionering. Klockan kräver 2 AA-batterier.

Fördelar

 • Pekskärm
 • Lätt i vikt
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Liten skärm
 • Tar tid att lära sig

Mellan: Garmin Montana 610

Garmin Montana 610 använder sig av Glonass och GPS-positionering, för att ge så exakt position som möjligt. Du kan du alltid se var du befinner dig och navigera i verkligt utmanande miljöer. Den lätta gps:en Har en 4 tums touchscreen, som du även med lätthet kan läsa av i starkt solljus. 

GPS:en är känd för sina klara och tydliga färger och lätta läsbarhet. Skärmen är vändbar och kan således användas på det sätt som är mest bekvämt för dig. 

I kompassen ingår också en barometrisk höjdmätare, där du kan läsa av höjningar och sänkningar över havet när du rör dig i naturen. Den har också en mycket exakt 3-axlad elektronisk kompass inbyggd.

Inkluderat i köpet är ett års kostnadsfritt abonnemang på BirdsEye-satellitbilder. Den är extremt stryktålig och helt vattentät. GPS:en är rustad att klara ett mycket aktivt friluftsliv. 

Den stora skärmen och den goda läsbarheten är något som användarna verkar tycka mycket om med den här modellen.

Fördelar

 • Med kompass och barometer
 • Stor skärm
 • God läsbarhet i solljus

Nackdelar

 • Inte den minsta modellen

Budget: Garmin eTrex 22x

För dig som vill ha en handburen GPS som är något enklare i konstruktionen och lägre i pris, är Garmin eTrex 22x en utmärkt budgetvariant. Den använder sig av satellitsystemen GLONASS och GPS, vilket är tillräckligt bra för att den ska klara av krävande miljöer. GPS:en har 18 gigabytes internminne, som du kan använda för karthämtningar. 

Garmin eTrex 22x har en 3-axlad kompass och barometrisk höjdmätare. Batteritiden är 25 timmar i standby-läge och den använder sig av två stycken AA-batterier.

Garmin eTrex 22x är en tålig och prisvärd handburen GPS, som passar utmärkt för jakt, vandring och cykling. Den är mycket slitstark och tål utan problem hårda stötar och är även vattentät. Du kan också köpa fästen för bilkörning, vilket smidigt gör att du också kan använda den som en GPS på vägarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Med två satellitsystem

Nackdelar

 • Ej så lång batteritid

Special: Coros Vertix GPS Adventure Watch

Coros Vertix GPS Adventure Watch är verkligen GPS:ernas Rolls-Royce! Detta är en handledsburen GPS, som du kan använda till alla äventyr du tänker ge dig ut på, vare sig det polarexpeditioner eller exotiska jaktresor. 

Skärmen är repfri och har en diamantliknande yta, som ger en exceptionellt tålig skärm, som är i det närmaste oförstörbar. Klockan är vattentät ner till 150 meter.

Ramen i titan är fjäderlätt och du kommer definitivt aldrig att känna att den är i vägen med sina 54 gram. Klockan fungerar ända ner till minus 20 grader, även när den har mindre än 30 % batteri kvar. GPS:en kan användas ner till minus 30 grader. 

Klockan har en interaktiv pekskärm. Systemet i klockan kan mäta syrehalten i blodet via handleden dygnet runt och ge indikationer på när det är säkert att klättra högre i terrängen, för att din kropp ska hinna acklimatisera sig. Som du hör det här en exceptionellt exklusiv klocka. 

Den är som gjord för dig som vill ha prylar med extra allt eller som är ger dig ut på mer extrema friluftsresor eller jakter. Det enda minuset vi kan komma på, förutom att priset möjligen kan få några att hicka till, är att den endast använder sig av två satellitsystem. 

På en klocka som är så otroligt avancerad som det här, tycker vi att det hade varit logiskt med en positionering som hade varit ännu mer exakt.

Fördelar

 • Ram i titan
 • Fjäderlätt

Nackdelar

 • Endast två satellitsystem

Våra utmanare

När du ska köpa en produkt av det här slaget, vill du sannolikt vara noggrann och göra så mycket research som du kan. Därför har vi valt ut sex stycken handburna GPS:er till, som vi definitivt tycker håller måttet och som kan vara värda att titta närmare på.

Suunto Traverse Alpha

Suunto Traverse Alpha är en klocka som en handledsburen GPS med både GLONASS och GPS-navigering. 

I den här klockan har du spännande funktioner som månfaskalender, väderprognos, soluggångsalarm och skottdetektion. GPS:en har även en skärm för mörkerseende. Det är med andra ord den perfekta GPS:en för den som är intresserad av jakt och fiske.

Fördelar

 • Specifikt för jägare
 • Intressanta funktioner

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

Garmin Foretrex 601 GPS

Garmin Foretrex 601 GPS är en handledsburen GPS som använder sig av hela tre olika satellitsystem. Du får alltså en exakt positionering med Garmin Forex 601 GPS. Även den här är konstruerad enligt militär standard, vilket innebär att den är extremt tålig och klarar av det mesta. 

Garmin Foretrex 601 GPS har barometrisk höjdmätare samt kompass. Den är ett fantastiskt val för dig som vill ha en lättburen och användbar GPS med många bra funktioner. Ett litet minus för att den är aningen stor i storleken för att bäras på handleden.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Med tre satellitsystem

Nackdelar

 • Ganska stor klocka

Garmin Fenix 6 Pro

Garmin Fenix 6 Pro är en sportklocka med inbyggd GPS. Det här är en mycket robust klocka, som tål stötar och smällar och passar bra att ha med sig ute i skogen. Den har anpassningsbara strömhanteringslägen, som gör att du kan förlänga batteritiden genom att anpassa den på ett optimalt sätt.

Det här är en bra allround-klocka för alla friluftsmänniskor och du kan också ladda ner de kartor du behöver ha, inför din vistelse i naturen.

Fördelar

 • Lätt
 • Många funktioner

Nackdelar

 • Ingen barometer

Garmin InReach Mini

Om storlek och vikt spelar stor roll i valet av GPS för dig, så är den här GPS:en i fickstorlek det självklara valet. 

Den är extremt liten, endast 9,9 cm hög och väger 100 gram. Passar perfekt att ha i fickan eller ryggsäcken. Den har en funktion där du kan skicka och ta emot meddelanden via satellitnätverket Iridium, som har täckning över hela världen. 

Du kan också skicka och ta emot SMS samt spåra att dela hela ditt rörelsemönster. Du kan även utlösa ett sms-larm vid behov. En fantastisk handburen GPS för dig som ställer höga krav, men samtidigt vill ha så lite packning med som möjligt.

Fördelar

 • Avancerad trots liten storlek
 • Kan skicka meddelanden

Nackdelar

 • Kan lätt tappas bort

Garmin GPSMAP 276cx

Garmin GPSMAP 276cx är en rejäl handburen GPS, som du också kan använda tillsammans med fästen för att ha i båten eller bilen. Passar alla utomhusaktiviteter såsom jakt, fiske och annat friluftsliv. Den har en stor och lättnavigerad 5 tums display, vilket är den största displayen i den här köpguiden. 

Satellitsystemen som används här är GPS och GLONASS. Den har barometrisk höjdmätare samt kompass. Garmin GPSMAP 276cx har stöd för många olika typer av kartor och passar även för dig som vistas ute på sjön.

Fördelar

 • Stor display
 • Passar även för fiske

Nackdelar

 • Kan upplevas som klumpig

Garmin DriveTrack 70LM

Garmin DriveTrack 70LM är en handburen GPS med en otroligt bra pekskärm som är lätt att läsa av. Den stora fördelen med den här skärmen är att du kan koppla ihop den med sändare, som du har på dina jakthundar. 

Du får därmed en snabb överblick exakt var hundarna befinner sig. Skärmen har en rörlig GPS-karta som gör att du snabbt kan få en överblick över området som dina hundar spårar i. 

Du kan också använda den både på vägar och motorvägar och kombinera den med City Navigator vägkartor över Europa. Med i köpet ingår livstids kartuppdateringar på de kartor som du laddar ner.

Fördelar

 • Kartuppdateringar ingår
 • Kan kopplas till sändare på hund

Nackdelar

 • Passar inte med alla sändare

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning