Bästa Gore-Tex jackan 2022 – Håll dig torr och varm i skog och mark

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du en riktigt bra gore-texjacka? Då önskar vi dig hjärtligt välkommen till vår stora guide om just gore-tex jackor! Här kommer du att få lära dig allt om vad gore-tex egentligen är och hur du sköter om en gore-tex jacka på bästa sätt. Vi tipsar dig också om några riktigt fina jackor i gore-tex.

Du klarar många timmar i skogen med en bra gore-tex jacka

En viktig sak vi ska titta på i den här artikeln är vilken jacka som kan vara bäst lämpad för just dina behov. Du kan behöva en viss typ av gore-texjacka om du sitter still långa stunder i taget, exempelvis vid en åtelplats eller i ett jakttorn. Går du i drevjakt behöver du en annan typ av jacka än om du sitter still länge. Mer om det här nedan!

En gore-tex jacka är en given utrustning för den som jagar eller vistas mycket ute i skog och mark. Gore-tex är ett mer eller mindre perfekt material eftersom det är vatten- och vindavvisande, samtidigt som det kan andas och driva bort fukt. Det gör att du inte behöver bli svettig och blöt i jackan om du är ute och arbetar i regnet. 

Som vanligt vill också tipsa våra läsare om några bra produkter.

Vår premiumvinnare heter Härkila Stealth Short Jacka. Mellanvinnaren från samma märke är den otroligt smidiga och följsamma Pro Hunter Move Jacka. För dig som vill ha en budgetprodukt som kvalitetsmässigt håller måttet, kan vi rekommendera Tierra Mens Cover Up Jacket Gen.2

En otroligt exklusiv gore-tex jacka för jakt har vi också med och den heter Chevalier Whisper Checked Jacka.

Premium: Härkila Stealth Short Jacka

Härkila Stealth Short Jacka är en högteknologisk täckjacka avsedd specifikt för jakt. Den har alla egenskaper som du som jägare och friluftsmänniska kan behöva i en jacka. Jackan är helt tyst, värmande och den håller dig torr. Men framförallt är den smidig och tunn i materialet och blir aldrig otymplig.

Fördelar

 • Lätt och bekväm
 • Dubbla gore-tex tyg

Nackdelar

 • Tvättråden måste följas noggrant

Mellan: Härkila Pro Hunter Move Jacka

Härkila Pro Hunter Move Jacka kan sägas vara en enklare men inte mindre funktionell variant av premiumvinnaren. Modellen är extremt bekväm och följsam och håller dig varm och torr samtidigt som du har maximal rörelsefrihet. Perfekt för sittningar vi åtelplatsen eller vid hårt fysiskt arbete.

Fördelar

 • Följsam modell
 • Vattentäta dragkedjor

Nackdelar

 • Ej kamouflagefärgad

Budget: Tierra Mens Cover Up Jacket Gen. 2

Tierra Mens Cover Up Jacket Gen. 2 är en verkligt lyxig budgetvariant. Modellen är en tvålagers gore-tex jacka som är vatten- och vindtät. En fördel här är att ventilationsfunktionen under ärmarna är utrustad med dragkedjor, vilket gör att du på ett effektivt sätt kan reglera temperaturen i jackan.

Fördelar

 • Vindskyddad dragkedja
 • Många fickor
 • Med återvunnet polyester

Nackdelar

 • Kan bli för kall vid långa sittningar

Special: Chevalier Whisper Checked Jacka

Chevalier Whisper Checked Jacka är en gore-tex jacka med extra allt. Tillverkad för att klara de mest extrema väderförhållanden och figursydd för högsta möjliga komfort. Det gör att du kan ägna dig åt långa drevjakter med jackan, utan att bli blöt eller kall. Priset gör att köpet är en investering, men väl värt det enligt användarna.

Fördelar

 • Klarar extrema väderförhållanden
 • Figursydd för bästa rörlighet

Nackdelar

 • En rätt dyr jacka

Vad är egentligen gore-tex?

Gore-tex är ett vind- och vattentätt material som andas. Teknologin bakom tyget går ut på att de mycket små hålen i tyget är så minimala att det bildas en ytspänning när tyget blir blött, där vattnet inte kan tränga igenom. Men den kan däremot släppa igenom fukt och ånga som kommer från insidan av tyget, och tack vare det blir du inte svettig. 

När det gäller vinden är det precis samma sak som med regnet: hålen är så små att luftgenomträngligheten är ytterst liten och därför kan gore-tex jackan skydda dig från kall blåst. Det här membranet är det som kallas för gore-tex, och det som utgör grunden i alla gore-tex jackor. 

För att gore-tex ska bli komplett läggs ett slitstarkt yttertyg på, samt ett bra foder. Sömnaden i jackan kan orsaka läckor och släppa igenom kyla, därför är alla bra gore-tex jackor limmade eller tejpade i sömmarna för att hålla tätt. 

Avslutningsvis behandlas gore-tex tyget med en vattenavvisande impregnering som bidrar till att vattnet bildar pärlor på tyget och rinner av.

Varför är en gore-tex jacka bra för jakt?

Eftersom gore-tex är både vind- och vattentätt och dessutom andas, passar det bra till många olika typer av jakt. Är det några plusgrader och du som hundförare anstränger dig medelmåttigt eller kraftigt, är det bra att dina jaktkläder har god andningsförmåga och är fukttransporterande. 

När du rör dig mycket under jakten är det också bra att du har ett fuktavvisande underställ som håller dig torr. Gore-tex kläder kan också vara mycket värmande och det är viktigt att du tänker på tjockleken så att du heller inte får alltför varmt. Börjar du svettas för mycket kommer materialet inte att hinna göra sig av med fukten inunder, och du kommer att bli blöt under jackan. 

Den stora fördelen med gore-tex är också att det är ett mycket tystare material än till exempel galonkläder. Regnkläder kan också ha en tendens att blänka till i dags- och solljus, vilket förstås är en nackdel under jakt. Gore-tex är vanligtvis ett både tystare och ett mindre synligt material, vilket förstås är en stor fördel för dig under jakt.

Sitter du stilla i jakthornet eller vid en åtelplats, är gore-tex kläder helt klart det bästa alternativet. En tjock gore-tex jacka håller värmen mycket bra och har du en högkvalitativ jacka och övrig klädsel i gore-tex, kommer du inte att frysa tack vare dess värmeisolerande förmåga. Regnkläder är aldrig ett bra alternativ i det här läget.

Gore-tex jackor och vattenpelare

För att märka ut hur hög vattentäthet ett plagg har, används benämningen vattenpelare. Gore-tex material kan ha olika vattenpelare och för att du ska klara dig länge ute i regn eller blötsnö, är det viktigt att vattenpelaren är hög. För att ett plagg ska vara vattentätt under många timmar, behövs en vattenpelare på cirka 8 000.

Vad ska jag tänka på vid köp av en gore-tex jacka?

Några saker är speciellt viktiga att ta i beaktande när du ska köpa en gore-tex jacka som täcker dina behov:

 • Plagget bör vara lagom tjockt
 • För jakt bör det ha en kamouflerande färg
 • Plagget ska vara tyst
 • Det ska ha en hög vattenpelare
 • Jackan bör vara anpassad för just dina behov

Så tar du hand om din gore-tex jacka

Många tror att den vattenavvisande funktionen förstörs om plagget tvättas. Men det stämmer inte. Tvärtom är det viktigt att en gore-tex jacka tvättas, eftersom de små porerna ska hållas öppna och de får inte täppas till av smuts. 

Däremot är det viktigt att impregnera plagget på nytt efter många tvättar och lång användning. Ett gore-tex tyg med dålig impregnering, kommer att dra åt sig väta och få en minskad andningsfunktion och förmåga att hålla tätt. 

För att sköta om din gore-tex jacka på bästa sätt, ska du helt enkelt följa instruktionerna från tillverkaren. 

Vi kan dock ge några generella tips som gäller för de flesta gore-tex jackor:

 • Innan du ska tvätta: stäng alla dragkedjor, fickor och fästremmar på plagget.
 • Tvätta i 40 graders maskintvätt om inget annat anges och centrifugera på så lågt varvtal som möjligt. Flytande tvättmedel bör användas, eftersom det är skonsammare mot tyget. Använd inte sköljmedel eller fläckborttagningsmedel, det påverkar plaggets funktionalitet.
 • Tvätta inte tillsammans med annan hårt smutsad tvätt, eftersom det kan göra att tyget drar till sig smuts och partiklar från de andra plaggen.
 • Hängtorka gore-tex jackan eller torktumla på mycket låg värme.
 • Återaktivera gore-tex tygets vattenavvisande funktion när plagget är torrt, genom att torktumla det i 20 minuter eller stryka tyget försiktigt med ett strykjärn utan ånga och med en handduk emellan.
 • Med tiden kan du behöva bättra på gore-tex jackan med impregnering. Det gör du genom att tvätta plagget med impregneringsmedel som är anpassat för skalplagg. Även här kan du stryka eller torktumla plagget efteråt, för att maximera effekten.

Våra favoriter

Jackorna i våra favoritkategorier har vi valt ut på basen av den research vi gjort. Vi har läst igenom en mängd tester och recensioner på nätet, samt produktbeskrivningar och materialfakta på tillverkarnas hemsidor. Det har gjort att vi kunnat välja ut fyra favoritjackor av hög kvalitet.

Premium: Härkila Stealth Short Jacka

Härkila Stealth Short Jacka är en vattentät, ljudlös och lätt jacka. Jackan är kamouflagefärgad, vilket minskar risken betydligt för att jaktbytet upptäcker dig och känner sig hotat. Jackan har avtagbar huva och är justerbar vid i ärmslut och nederkant. 

Eftersom gore-tex jackan är avsedd för jakt, har den en mängd funktioner som är perfekta för jägare. Jackan har dubbla radiofickor med dragkedja och även en ärmficka med dragkedja på vänster överarm. Jackan har en tvåvägsdragkedja och kan dras upp både uppifrån och nerifrån. Jackan har också två stora handvärmarfickor.

Jackan har gore-tex material i två lager och är därmed mycket vattentät. Den håller dig varm och torr hela jakten, trots att den är lätt och inte alls känns klumpig och stel. Den är det perfekta plagget, vare sig du sitter i ett jakttorn eller går som hundförare.

Fördelar

 • Lätt och bekväm
 • Dubbla gore-tex tyg

Nackdelar

 • Tvättråden måste följas noggrant

Mellan: Härkila Pro Hunter Move Jacka

Vill du ha något aningen enklare och även vill spara tusenlappar, kan definitivt Härkila Pro Hunter Move Jacka vara ett alternativ. Pro hunter Move är tillverkad med företagets gore-tex spyder liner-membran, vilket är ett särskilt följsamt material, som ger en nära och smidig passform som i sin tur ger ökad rörelsefrihet.

På bröstet finns en praktisk ficka med plats för en kikare eller en radiosändare. På vänster sida finns en radioficka med vattentät dragkedja. Jackan har 5 års garanti. 

Härkila Pro Hunter Move Jacka har ett justerbart i ärmslut och har också en justerbar huva. Den snedställda dragkedjan kan kan öppnas från två håll.

Fördelar

 • Följsam modell
 • Vattentäta dragkedjor

Nackdelar

 • Ej kamouflagefärgad

Budget: Tierra Mens Cover Up Jacket Gen. 2

Budgetvinnaren Tierra Mens Cover Up Jacket Gen. 2 är en prisvärd skaljacka som är helt vatten- och vindtät. Samtidigt har den exceptionellt bra andningsförmåga och du kommer garanterat att hålla dig torr under långa utevistelser.

Under ärmarna sitter ventilationsöppningar med blixtlås, så att du snabbt och enkelt kan reglera temperaturen om du växelvis sitter still eller jobbar hårt i skogen.

Tierra Mens Cover Up Jacket Gen.2 har två fickor nedtill med blixtlås och en ficka på bröstet. Blixtlåset har en vindskyddande flik och kan öppnas både uppifrån och nerifrån.

Cirka 30 % av polyesterfodret är tillverkat av återvunnet material och ytmaterialet består av 100 % återvunnen polyester. Tyget är ett tvålagers gore-tex, vilket är en av anledningarna till dess höga funktionalitet.

Fördelar

 • Vindskyddad dragkedja
 • Många fickor
 • Med återvunnet polyester

Nackdelar

 • Kan bli för kall vid långa sittningar

Special: Chevalier Whisper Checked Jacka

Chevalier Whisper Checked Jacka är en innovativ drevjaktsjacka av en helt ny typ. Den klarar av de mest extrema förhållanden och vare sig du sitter stilla en hel dag i minusgrader eller jobbar hårt i en drevjakt, kommer du att vara perfekt tempererad hela vägen med den här jackan. 

Chevalier Whisper Checked Jacka är isolerad med ett material som heter primal loft, som ger värme samtidigt som det andas effektivt. 

Materialet i jackan är gore-tex med ett yttertyg av mjuk och tyst microfiber. På sidorna har den handvärmarfickor i fleece, på bröstet finns dubbla radiofickor och även en rymlig ficka finns på nedre ryggdelen. Jackan har också en så kallad napoleonficka på bröstet, samt en innerficka. Både midjan och jackavslutet är reglerbart.

För bästa rörlighet är jackan sydd med förböjda ärmar, som också avslutas med muddar med tumhål. Avtagbar huva finns. Jackan har även det klassiska chevalier-rutmönstret på bröstet och är otroligt snyggt designad. Priset kan verka saftigt, men de entusiastiska användarna hävdar att det är värt varenda krona.

Fördelar

 • Klarar extrema väderförhållanden
 • Figursydd för bästa rörlighet

Nackdelar

 • En rätt dyr jacka

Våra utmanare

Det finns många bra gore-tex jackor på marknaden som passar för jakt och utomhusarbete. Våra fyra favoriter hade därför en hel del konkurrens och det finns definitivt fler jackor än dem, som kan vara värda att titta närmare på. Här nedan finns sex stycken jackor till som är av utmärkt kvalitet, som vi också rekommenderar.

Norrøna Men's Lofoten Gore-Tex Jacket

Norrøna Men's Lofoten Gore-Tex Jacket är en lätt och smidig gore-tex jacka som är specialdesignad för vandringar och freerideåkning, men som även passar bra att använda vid drevjakt eller skogsarbete. Jackan är tillverkad av återvunnet gore-tex tyg och står emot vatten och vind, samtidigt som den har en utmärkt andasfunktion. 

Bröstfickorna är placerade så att de inte hamnar under axelremmarna på en ryggsäck och på bröstet finns en vattenavvisande dragkedja med snölås och snäppfäste.

Fördelar

 • Passar för rörliga aktiviteter
 • Välplacerade fickor

Nackdelar

 • Inte helt tyst

Tierra Mens Back Up Jacket Gen.3

Tierra Mens Back Up Jacket Gen.3 är en lätt skaljacka som går att vika ihop så att den tar lite plats i en packning. Jackan är perfekt att ta med sig när det är varmare temperaturer ute men ostadigt väder. Då har du alltid en vind- och vattenavvisande jacka till hands att klä dig i vid behov. Jackan är helt vatten- och vindbeständig. 

Under ärmarna där ventilationen sitter finns också blixtlås, som gör att du kan reglera ventilationen i jackan på bästa sätt. På det viset slipper du bli blöt av svett under jackan om det är varm ute.

Fördelar

 • Tunn och lätt
 • Väder och väderbeständig

Nackdelar

 • Ej avtagbar huva

Sasta Men's Mehto Pro 2.0 Jacket

Sasta Men's Mehto Pro 2.0 Jacket är en mycket tyst jacka som är perfekt för jägaren som vill ha något mycket funktionellt på jakten. Gore-tex jackan är vind-och vattentät med en justerbar nederkant och justerbara armstöd. Jackan har vattentäta blixtlås och en vattentät radioficka med dragkedja. Stora handvärmarfickor finns på jackans nedre del.

Fördelar

 • Anpassad för jakt
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Utan foder

Sweet Protection Men's Crusader Gtx Infinium Jacket

Sweet Protection Men's Crusader Gtx Infinium Jacket är en skidjacka som också passar alldeles utmärkt för alla friluftsaktiviteter såsom jakt och vandringar. Jackan utrustad med ventilationsdragkedjor under ärmarna, som du kan öppna för att hålla kroppstemperaturen så optimal som möjligt. 

Ett tvålagers gore-tex tyg och en ytbehandling gör Sweet Protection Men's Crusader Gtx Infinium Jacket helt vattenavvisande.

Fördelar

 • Anpassad för vinterväder
 • Tunn och följsam
 • Värmande

Nackdelar

 • Endast tre fickor

Gore Wear R5 Gore-Tex Infinium Jacket Men

Gore Wear R5 Gore-Tex Infinium Jacket Men är en superlätt och följsam jacka, som är perfekt att använda i kallt väder. Jackan har en hög krage med borstat tyg och innermuddar med hål för tummarna. Den ger stor rörelsefrihet och och passar bra för alla vintersporter och friluftsaktiviteter. 

Jackan syns bra i mörkret och kan användas vid eftersök med jaktlaget eller när du rör dig i skogen under jaktsäsongen och vill synas i mörkret.

Fördelar

 • Med väl synligt tyg
 • Varm ner till -15°C

Nackdelar

 • Ingen huva

Swedteam Titan Pro Gore-Tex Jacka

Swedteam Titan Pro Gore-Tex Jacka är en svensktillverkad jacka som är perfekt för all typ av arbete i skog och mark. Jackan har stretchiga partier i ärmarna, vilket ger maximal rörelsefrihet. Jackan är designad för att passa både höger- och vänsterskyttar. Nedtill finns det två stora förvaringsfickor med vattentät dragkedja. 

Två bröstfickor finns där du kan placera radio eller GPS och ovanför fickorna finns till och med ett kardborrefäste där du kan fästa antennen. En stor ryggficka finns på ryggslutet med en öppning på varje sida. En innerficka med dragkedja finns också. 

Under ärmarna har du ventilationsdragkedjor, så att du kan optimera temperaturen inuti jackan. På det stora hela är det en verkligt fin jacka för jakt och friluftsliv.

Fördelar

 • För vänster- och högerhänta skyttar
 • Funktionella fickor

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning