Bästa Gore-Tex Jackan → Bäst i Test (December 2022)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Haglöfs Astral GTX Jacket - True Black

95
Baserat på 7 992 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Friluftsjacka, Material: Polyamid, Gore-Tex, Vattentät
1
Bästa Gore-Tex Jackan

Arc'teryx Patera Parka Women's - Black Sapphire

93
Baserat på 5 772 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Parkas, Material: Gore-Tex, Huva, Vattentät
2

Arc'teryx Therme Parka - Black

90
Baserat på 15 762 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Parkas, Material: Gore-Tex, Vattentät
3

Arc'teryx Beta Long Jacket

89
Baserat på 4 218 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Friluftsjacka, Material: Gore-Tex, Fickor, Vattentät
4

Sail Racing Black Ice GTX Parka - Carbon

88
Baserat på 12 654 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Vinterjacka, Material:, Gore-Tex, Polyester, Vattentät
5

Nike Gore-Tex Infinium Trail Running Jacket

86
Baserat på 10 878 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Material: Polyester, Gore-Tex, Huva
6

Arc'teryx Beta LT Jacket - Vitality

83
Baserat på 13 542 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Material: Gore-Tex, Vattentät
7

Haglöfs Astral GTX Jacket - FJELL GREEN

81
Baserat på 16 872 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Material: Gore-Tex, Polyamid, Vattentät, Vattenavvisande
8

Peak Performance Gore-Tex Pac Jacket - Black

78
Baserat på 17 316 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Material: Polyester, Polyamid, Gore-Tex, Vattentät
9

Peak Performance Vertical 3L Jacket

77
Baserat på 7 326 recensioner.

EGENSKAPER

Jacka, Friluftsjacka, Material: Gore-Tex, Huva, Vindtät, Vattentät
10

Vad är en gore-tex jacka?

En gore-tex jacka är ett vattentåligt plagg som håller dig torr och varm, samtidigt som tyget andas och släpper ut fukt och svett. Du behöver alltså inte bli blöt av svett under jackan. 

Jakt är en tålamodsprövande, fysisk aktivitet och det är a och o att du är rätt klädd för tillfället. En gore-tex jacka är för de flesta jägare en given utrustning numera och det finns många olika modeller att välja mellan.

Vad är egentligen gore-tex?

Gore-tex är ett vind- och vattentätt material som andas. Teknologin bakom tyget går ut på att de mycket små hålen i tyget är så minimala att det bildas en ytspänning när tyget blir blött, där vattnet inte kan tränga igenom. Men den kan däremot släppa igenom fukt och ånga som kommer från insidan av tyget, och tack vare det blir du inte svettig. 

När det gäller vinden är det precis samma sak som med regnet: hålen är så små att luftgenomträngligheten är ytterst liten och därför kan gore-tex jackan skydda dig från kall blåst. Det här membranet är det som kallas för gore-tex, och det som utgör grunden i alla gore-tex jackor. 

För att gore-tex ska bli komplett läggs ett slitstarkt yttertyg på, samt ett bra foder. Sömnaden i jackan kan orsaka läckor och släppa igenom kyla, därför är alla bra gore-tex jackor limmade eller tejpade i sömmarna för att hålla tätt. 

Avslutningsvis behandlas gore-tex tyget med en vattenavvisande impregnering som bidrar till att vattnet bildar pärlor på tyget och rinner av.

Varför är en gore-tex jacka bra för jakt?

Eftersom gore-tex är både vind- och vattentätt och dessutom andas, passar det bra till många olika typer av jakt. Är det några plusgrader och du som hundförare anstränger dig medelmåttigt eller kraftigt, är det bra att dina jaktkläder har god andningsförmåga och är fukttransporterande. 

När du rör dig mycket under jakten är det också bra att du har ett fuktavvisande underställ som håller dig torr. Gore-tex kläder kan också vara mycket värmande och det är viktigt att du tänker på tjockleken så att du heller inte får alltför varmt. Börjar du svettas för mycket kommer materialet inte att hinna göra sig av med fukten inunder, och du kommer att bli blöt under jackan. 

Den stora fördelen med gore-tex är också att det är ett mycket tystare material än till exempel galonkläder. Regnkläder kan också ha en tendens att blänka till i dags- och solljus, vilket förstås är en nackdel under jakt. Gore-tex är vanligtvis ett både tystare och ett mindre synligt material, vilket förstås är en stor fördel för dig under jakt.

Sitter du stilla i jakthornet eller vid en åtelplats, är gore-tex kläder helt klart det bästa alternativet. En tjock gore-tex jacka håller värmen mycket bra och har du en högkvalitativ jacka och övrig klädsel i gore-tex, kommer du inte att frysa tack vare dess värmeisolerande förmåga. Regnkläder är aldrig ett bra alternativ i det här läget.

Gore-tex jackor och vattenpelare

För att märka ut hur hög vattentäthet ett plagg har, används benämningen vattenpelare. Gore-tex material kan ha olika vattenpelare och för att du ska klara dig länge ute i regn eller blötsnö, är det viktigt att vattenpelaren är hög. För att ett plagg ska vara vattentätt under många timmar, behövs en vattenpelare på cirka 8 000.

Vad ska jag tänka på vid köp av en gore-tex jacka?

Några saker är speciellt viktiga att ta i beaktande när du ska köpa en gore-tex jacka som täcker dina behov:

 • Plagget bör vara lagom tjockt
 • För jakt bör det ha en kamouflerande färg
 • Plagget ska vara tyst
 • Det ska ha en hög vattenpelare
 • Jackan bör vara anpassad för just dina behov

Så tar du hand om din gore-tex jacka

Många tror att den vattenavvisande funktionen förstörs om plagget tvättas. Men det stämmer inte. Tvärtom är det viktigt att en gore-tex jacka tvättas, eftersom de små porerna ska hållas öppna och de får inte täppas till av smuts. 

Däremot är det viktigt att impregnera plagget på nytt efter många tvättar och lång användning. Ett gore-tex tyg med dålig impregnering, kommer att dra åt sig väta och få en minskad andningsfunktion och förmåga att hålla tätt. 

För att sköta om din gore-tex jacka på bästa sätt, ska du helt enkelt följa instruktionerna från tillverkaren. 

Vi kan dock ge några generella tips som gäller för de flesta gore-tex jackor:

 • Innan du ska tvätta: stäng alla dragkedjor, fickor och fästremmar på plagget.
 • Tvätta i 40 graders maskintvätt om inget annat anges och centrifugera på så lågt varvtal som möjligt. Flytande tvättmedel bör användas, eftersom det är skonsammare mot tyget. Använd inte sköljmedel eller fläckborttagningsmedel, det påverkar plaggets funktionalitet.
 • Tvätta inte tillsammans med annan hårt smutsad tvätt, eftersom det kan göra att tyget drar till sig smuts och partiklar från de andra plaggen.
 • Hängtorka gore-tex jackan eller torktumla på mycket låg värme.
 • Återaktivera gore-tex tygets vattenavvisande funktion när plagget är torrt, genom att torktumla det i 20 minuter eller stryka tyget försiktigt med ett strykjärn utan ånga och med en handduk emellan.
 • Med tiden kan du behöva bättra på gore-tex jackan med impregnering. Det gör du genom att tvätta plagget med impregneringsmedel som är anpassat för skalplagg. Även här kan du stryka eller torktumla plagget efteråt, för att maximera effekten.

Lämna en kommentar