Bästa understället 2022 – Varm och bekväm under skalkläderna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att satsa på ett ordentligt underställ för dagarna i skogen är något som kommer att ge dig mycket mer komfort under jakten - i samband med andra jaktkläder såklart.

Ett rejält underställ i ett optimerat material gör att vi fryser mindre, att fukt och svett transporteras bort från kroppen, och inte minst att du luktar bättre. Lagret närmast kroppen är faktiskt det viktigaste om du vill ha det riktigt bekvämt.

Bomullskläder är inte alls optimala att ha närmast kroppen eftersom de inte har en andningsfunktion utan suger upp fukt och gör dig kall och blöt. Bra material som fleece eller merinoull transporterar däremot bort all frukt och frigör det så att du håller dig varm och torr.

Funktionsmaterial är också bättre för dig som inte rör dig så mycket och därmed inte svettas. Det värmer dig mycket bättre än bomull och gör att du kan ha längre sittningar helt enkelt.

Det här materialet har också en förmåga att inte binda kroppsodör och skulle det göra det efter en dag i skogen kan du faktiskt vädra bort en del av lukten om du ska ut igen nästa dag, om du befinner dig långt från möjligheter att tvätta understället.

Merinoull är ett vanligt material som har slagit igenom stort de senaste åren. Ullen kommer från nya zeeländska och australiska får och den fina och högkvalitativa ullen är mjuk och skön mot kroppen och kliar inte alls.

Den värmer även när den är fuktig och hindrar dig därmed från att bli nedkyld. Ett annat fantastiskt naturmaterial som blivit väldigt populärt i funktionskläder är bambu.

Tillverkningsprocessen bildar något som kallas bambuviskos och är ett slitstarkt och mjukt material som sitter skönt mot kroppen. De binder inte alls fukt och transporterar bort fukten effektivt.

Syntetmaterialen polyester och polyamid är ett annat slitstarkt material som har förmågan att föra bort svett. Det har dock inte samma förmåga att göra sig av med lukten utan den sätter sig snabbare i materialet än ull.

Understället har du närmast kroppen och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov när du ska välja ett underställ. Ull, fleece, eller bambu har alla sina fördelar och egenskaperna skiljer sig lite åt sinsemellan. Mer om det i detalj alldeles strax.

När du väljer tjocklek ska du tänka på de behov som du har. Går du mycket när du är ute i skogen eller sitter du på långa pass? Hur ser ditt jaktställ och din klädsel i övrigt ut?

Fundera på de där sakerna litegrann innan du bestämmer dig för vilket underställ du vill ha. En sak är säker: ett riktigt underställ är så otroligt mycket bättre än ett par bomullskalsonger och en T-shirt.

Det hjälper dig att behålla kroppsvärmen under kalla förhållanden och kan dessutom hindra dig från att bli rejält sjuk under jaktsäsongen. I det här testet har vi med underställ för hela kroppen; alltså både tröja och byxa.

När du är ute på jakt kan din kropp utsättas för många olika temperaturer, vilket är ytterligare en anledning att ha ett underställ som har ett välanpassat material. Du kanske går långt, blir svettig, och sedan sitter länge efter det. Då vill du inte riskera bli nedkyld.

Vår premiumvinnare i det här testet heter Devold Expedition Set. I mellanklassen vann Houdini Women's Activist Turtleneck och Tights och vår budgetvinnare blev Odlo Men's Set Long Performance Evolution.

Som vanligt har vi också en specialare, den heter Kari Traa Women's Fantastisk Set. Kolla in den och de andra alternativen i din jakt på den bästa understället för just dig och din jakt!

Premium: Devold Expedition Set

Här har vi ett riktigt lyxigt set med byxa och tröja från Devold! Just den här modellen är för damer, men den finns även för herrar av samma kvalité. Setet är utformat med ett avancerats 2-lagerskomplex som står emot extrema väder och värmer din kropp oavsett vad. 

Trots det ventilerar båda delar bra, leder bort fukt och är otroligt sköna att ha på sig. Följsamma, smidiga och håller formen bra även efter tvätt. Passformen är riktigt bra, och så skyddar tröjan lite extra med hög nacke. Vi är så nöjda!

Fördelar

 • Hög kvalité och riktigt bra passform
 • Isolerande och ventilerande
 • Mjukt och följsamt

Nackdelar

 • Väldigt dyrt
 • Något stor i storleken

Mellan: Houdini Women's Activist Turtleneck och Tights

Det här setet med tröja och tights är en riktig favorit bland många kvinnor där ute, och vi förstår verkligen varför! Det är både högpresterande, kan användas året om och andas bra. 

Dessutom håller det värmen i alla väder utan att det blir fuktigt eller blött. Sen gillar vi också att materialet är väldigt mjukt och mysigt, samt att det är återvinningsbart. Dyrt, men verkligen värt det!

Fördelar

 • Återvinningsbart material
 • Kan användas året om då den regleras efter temperatur
 • Mjuk och kliar inte

Nackdelar

 • Dyrt
 • Kan upplevas som något sladdrig

Budget: Odlo Men's Set Long Performance Evolution

Här får du ett mycket prisvärt och användarvänligt set från Odlo. Det är tekniskt utformat för att kunna användas året om – temperaturen regleras och fukt transporteras vid behov. På så sätt håller det dig varm i alla situationer. 

Komforten är också mycket hög och kläderna är smidiga att röra sig i. De ventilerar ordentligt på flera ställen och andas genomgående. Det bästa är att det finns en likadan modell för kvinnor!

Fördelar

 • Prisvärt set som även finns för kvinnor
 • Funktionszoner med extra bra andningsförmåga
 • Snygg design

Nackdelar

 • Kan bli något kyliga om väldigt kallt ute
 • Låg i halsen

Special: Kari Traa Women's Fantastisk Set

När det kommer till underställ finns det ingen tvekan om att Kari Traa verkligen sticker ut på marknaden. Deras kläder är alltid gjorda med så fina färger och mönster. Just av den anledningen anser vi att detta underställ är en perfekt specialare. 

Funktionellt sätt är även det här setet mycket bra och trivsamt att bära. Det är mjukt, stretchigt och är i en sömlös design. Dessutom torkar det snabbt och kan användas såväl inne som utomhus. Mycket bra och prisvärt!

Fördelar

 • Väldigt fina färger och mönster
 • Mjuk och stretchig passform som sitter nära
 • Sömlös design med muddar och elasticitet i linning

Nackdelar

 • Kan bli något varmt

Vem behöver ett underställ?

Alla som inte redan har ett underställ under skalkläderna bör skaffa ett! Skippa genast bomullskalsongerna och T-shirt och investera i ett helt underställ i ull eller fleece.

Du kommer märka att kvaliteten på dina vistelser ute i naturen blir en helt annan eftersom du håller dig varm och torr i alla lägen!

Hur kom vi fram till vilka underställ vi skulle testa?

Alla panelmedlemmar som varit med i det här testet har varit stora vänner av underställ sedan länge. Vi har provat flera olika märken och har våra favoriter, så ett antal av dem ville vi själva ha med här.

Vi lade också ut frågan i ett par Facebookgrupper för jägare. Ovanpå det läste vi också ett antal tester på nätet. På basen av det fick vi ihop de här intressanta underställen som alla har sina specifika fördelar.

Inför testet hämtades underställen hem från onlinebutikerna outnorth.se, itaboutdoor.se, och activeoutfit.se.

Hur testade vi underställen?

De testades genom att vi alla använde varsitt underställ under en helg ute i skogen. De testades att vandra i, sitta på pass i, och dessutom övernatta i.

Efteråt tvättades de efter konstens alla regler och provades på nytt för att kontrollera passform och slitage. Vi kontrollerade också såklart hur snabbt de torkade både efter lätta svettningar och total genomdränkning.

Våra favoriter

Premium: Devold Expedition Set

För dig som vill investera i underställskläder som håller kan vi verkligen rekommendera det här setet från Devold. Devold Expedition är ett set med underställströja och byxa med avancerad 2-lagers teknik - det gör att de håller dig varm och skyddad oavsett väder och vind.

Däremot är de också utformade med en mycket god fukttransport, trots att plaggen är så pass isolerade. Du kan utföra svettiga aktiviteter såväl som lite mer lugna sådana och understället kommer regleras efter behov.

Dessutom är både tröja och byxa otroligt bekväma att bära. Materialet i merinoull är både mjukt, följsamt och sitter bra längs kroppen. Tack vare behandlingen av aquaduct är de också mycket slittåliga och håller bra. Oavsett hur mycket du tvättar dem kommer både mjukhet och passform hålla i sig - hög kvalité rakt igenom!

Vi gillar verkligen det här underställs setet och anser att det kan användas till in princip allt, och av alla. Finns i modell både för kvinnor och män. Tänk bara på att de kan vara något stora i storleken, men när du väl hittat rätt sitter plaggen så bra. Dyra, men så värda det!

Fördelar

 • Hög kvalité och riktigt bra passform
 • Isolerande och ventilerande
 • Mjukt och följsamt

Nackdelar

 • Väldigt dyrt
 • Något stor i storleken

Mellan: Houdini Women's Activist Turtleneck och Tights

Här har vi en underställströja och underställsbyxa från Houdini i dammodell. Det här setet är specifikt utformat för att användas under lite mer högpresterande och svettiga aktiviteter, så som vid skidåkning, vandring eller cykling. Dock kan det användas året om och funkar för det mesta.

Mixen av merinoull och tencel gör att det värmer och isolerar samtidigt som det andas och håller sig både svalt och torrt vid behov. Oavsett kroppstemperatur regleras både byxa och tröja efter det. De är också mjuka och mysiga att använda, och de kliar inte. 

Något som däremot fångade vårt öga lite extra var just det faktum att materialet som använts här både är förnybart och biologiskt nedbrytbart. Med andra ord är det perfekt att återvinna – det gör du enkelt genom att lämna in din tröja eller byxa i en Houdini butik eller hos en återförsäljare. Så bra!

Trots att det här setet kostar en del så anser vi att dess kvalité, funktionalitet och miljövänliga touch gör det helt värt det. Designen är också snygg.

Fördelar

 • Återvinningsbart material
 • Kan användas året om då den regleras efter temperatur
 • Mjuk och kliar inte

Nackdelar

 • Dyrt
 • Kan upplevas som något sladdrig

Budget: Swedteam Bamboo Underställ

Odlo Mens Set Long Performance Evolution är ett mycket praktiskt och bekvämt underställ. Det här kommer inte bara till ett väldigt bra pris, utan det gör sig även bra för användning i de flesta situationer. 

Tack vare att understället är tekniskt utformat innebär det att dess temperatur regleras i takt med att du svettas och rör på dig. Kläderna ventilerar och andas väldigt bra, framförallt i de olika funktionszonerna där vi oftast svettas lite extra. Vid behov transporteras fukt så att du håller dig varm och torr oavsett vad du gör. Det kan därmed användas året om!

Utöver att de är mycket användarvänliga och passande för olika aktiviteter är designen också snygg. Understället sitter bra men inte för tight, och du kan utan problem röra dig hur du vill. För kvinnor finns det en exakt likadan modell. Det här setet är både välgjord, prisvärt och snyggt.

Fördelar

 • Prisvärt set som även finns för kvinnor
 • Funktionszoner med extra bra andningsförmåga
 • Snygg design

Nackdelar

 • Kan bli något kyliga om väldigt kallt ute
 • Låg i halsen

Special: Kari Traa Women's Fantastisk Set

Att vi valde detta underställset från Kari Traa beror helt enkelt på att de sticker ut på marknaden med sina fina färger och mönster. Detta set är ett typiskt exempel på det, som också presterar mycket bra. 

Utöver att setet är en specialare på grund av dess unika färg och mönster så är det även funktionellt och passar bra för det mesta. Komforten är otroligt hög och passformen väldigt bra. Materialet är mjukt och flexibelt men sitter ändå nära kroppen. Setet är sömlöst, har muddar och är stretchig i linningen, vilket höjer komforten lite extra.

Kort och gott ett set som kan komma väl till pass oavsett om du är inne eller utomhus. Perfekt som det understa lagret för de flesta aktiviteter. Du får också två delar till ett väldigt generöst pris, trots dess höga kvalité!

Fördelar

 • Väldigt fina färger och mönster
 • Mjuk och stretchig passform som sitter nära
 • Sömlös design med muddar och elasticitet i linning

Nackdelar

 • Kan bli något varmt

Våra utmanare

Norrøna Wool One-Piece

Norrøna har anor ända från 1930-talet då den norska friluftsentusiasten Jörgen Jörgensen ville ha slitstark friluftsutrustning som gjorde att han kunde klara av att vistas ute länge i Norges natur och hårda väder.

Han började själv tillverka läderremmar, ryggsäckar, och kläder och därefter har resan mot funktionella, tåliga, och bekväma kläder varit spikrak.

Satsar du på ett plagg från Norrøna vet man att man har yttersta kvalitet och ett underställ som du kommer att ha mycket glädje.

Norrøna Wool One Piece är ett helkroppsunderställ för damer och designat för att passa alla friluftsaktiviteter, i vilka väderförhållanden du än befinner dig i.

Understället är tillverkat i merinoull och i 11% polyamid. Det senare är tillsatt för att göra plaggen mer slittåliga. Polyamiden är också väldigt snabbtorkande.

Materialet är bakterieavvisande och värmer gott även om plaggen blivit fuktiga. Understället passar alla typer oavsett aktivitetsgrad. 

Fördelar

 • Slitstark helkroppsmodell som sitter på plats
 • Passar för alla aktiviteter och i alla väder
 • Värmande men snabbtorkande och luktfritt

Nackdelar

 • Något krångligt att få på sig
 • Passformen kan bli lite slapp

Pinewood Microfleece Set Comfy

Fleece har fördelen att vara ett väldigt billigt material som ändå har utmärkta egenskaper som passar perfekt för jaktlivet i skogen. I det här setet har du plagg som är värmande och har en väldigt bra andningsförmåga.

Materialet är i microfleece och tröjan har en halv dragkedja och sömmar som inte skaver mot huden. Tröjan har en snygg design medan byxan har ett bekvämt resår i linningen.

Fördelar

 • Värmande och mysigt att bära
 • God andningsförmåga
 • Sömlöst, dragkedja och stadiga resår

Nackdelar

 • Kan bli varmt och svettigt

Dobsom Men's Esbo Set

Dobsom Esbo Set är ett perfekt underställs set för er män som gillar att hålla värmen men samtidigt ha flexibla möjligheter vid val av aktivitetet. Med det här setet kan ni nämligen både göra lugnare och mer aktiva aktiviteter utan att behöva oroa er för att varken frysa eller svettas.

Det bästa här är att fukttransporten är väldigt bra, vilket i sig gör att du håller dig torr och bekväm i alla lägen. Setet är också stickat i olika partier för att ge högsta möjliga komfort och funktionalitet. 

Tack vare den sömlösa designen är det också otroligt skönt att ha på sig - det skaver inte eller trycker in mot huden. Den höga elasticiteten och det flexibla materialet ser också till att du kan röra dig hur du vill. Passformen är alltså tight och stadig men också mycket rörlig. Denna modell kan även användas av kvinnor. Kort och gott mycket bra, och prisvärt!

Fördelar

 • Prisvärt set som värmer och sitter bra
 • Stickat i olika partier för optimal andningsförmåga
 • Hög elasticitet och mycket stretch

Nackdelar

 • Kan töjas ut vid användning

Craft Baselayer Set Women

Craft är i sig kända för att skapa allsidiga, användarvänliga och väldigt prisvärda aktivitetskläder som passar alla. Och det är precis vad vi anser att detta set också talar för.

Trots att du får både byxa och tröja till ett väldigt bra pris gör det vad som förväntas. Det vill säga, setet är mjukt och behagligt att ha på sig samtidigt som det andas och transporterar fukt bra. Det är också sådär lagom varmt och håller hög komfort i de flesta lägen. 

Passformen är följsam och sitter bra runt kroppen. Vid användning känns det både smidigt och snärt tack vare det tunna materialet. Något som vi dock har att anmärka på är sömmarna. Trots att de är platta så kan de kännas lite mot huden, speciellt om du tar en för tight storlek. 

Annars är vi mycket nöjda och imponerade över det här setet. Det som främst utmärker setet är också dess prisvärdhet - du får kvalité över förväntan. Designen är också snygg och de gör sig bra till det mesta.

Fördelar

 • Väldigt prisvärt och kan användas av de flesta
 • Följsam, smidig och skön modell i tunt tyg
 • Andas bra och anpassar sig efter kroppen

Nackdelar

 • Kan kännas lite för tunt i kyligare väder
 • Sömmarna känns

Aclima WarmWool Hood Sweater och Tights

Det här är ett underställsset med tröja och tights från Aclima. Deras modell WarmWool Hood Sweater och Tights är precis vad det låter som, ett lite varmare och tjockare set i ull. Med andra ord är det skyddande och håller dig både torr och varm i alla väder och temperaturer. 

Trots det känns både tröja och tights smidiga och nätta att ha på sig. Det på grund av deras utformning i 100% merinoull – det är både klifritt, sitter nära kroppen och ser till att fukt transporteras om du blir svettig. 

En kompletterande detalj som gör tröjan i det här setet något unikt är huvan. Du kan alltså även skydda ditt huvud lite extra med den, samt välja om du vill ha öppen hals eller mer polo. Sen finns det ett praktiskt tumgrepp och en värmeficka på magen. Det här är lite av den dyrare kategorin, men helt klart värt pengarna! Finns för både herr och dam.

Fördelar

 • Optimalt för användning i kalla väder
 • 100% merinoull
 • Huva

Nackdelar

 • Dyrt
 • Något varmt för användning året om

Bula Camo Merino Wool Set

Det här underställssetet från Bula är både mycket värmande, skyddar din kropp och ser till att du trivs bra i alla väder. Materialet är av 60% ull, vilket i sig är mycket isolerande och passar perfekt i kalla väder. Resterande 40% är av polyester som är följsamt och har bra passform.

Båda tröja och byxa har också ett dubbelstickat meshlager som möjliggör för ventilation och god andningsförmåga vid behov. Överlag ett bra set som funkar för det mesta och för de flesta. Snygg design, hög kvalité och det håller dig. Det värmer även om du svettas eller om det bildas fukt! 

Fördelar

 • Blandning av ull och polyester
 • Meshlager för god ventilation
 • Snygg design med bra passform

Nackdelar

 • Något dyr för dess enkla utformning
 • Känns upplevas som lite kompakt

Swedteam Terry Wool Set Underställ

Det här underställssetet från SwedTeam kan bli en riktig favorit för dig som gillar att vara ute när det är sådär bitande kallt. Att detta gör sig så bra just för kalla dagar beror helt enkelt på att det är mycket värmande och isolerande över hela kroppen. 

Med materialet av en ullblandning ser både byxa och tröja till att din kropp är skyddad från kylan utifrån. Insidan i ullfrotté är också väldigt bekväm och skön att ha på sig, även närmast kroppen. Sen finns det också en hög polokrage som minskar drag. Bra funktionalitet rakt igenom. 

Passformen på setet är också den rätt bra. Det sitter åt men känns samtidigt flexibelt och rörligt. Som pricken över i:et har tröjan ett tumgrepp och dragkedja i hals, och byxorna har en praktisk gylf. Överlag ett bra set som levererar kvalité i förhållande till dess pris!

Fördelar

 • Prisvärt
 • Hög funktionalitet
 • Hög krage, tumgrepp och dragkedja

Nackdelar

 • Kan bli något instängt

Produkter som utgått

Urberg Tobyn Poly/Merino Mix Set Men

Urberg har skapat funktionsplagg för jägare och friluftsfolk sedan flera år tillbaka. Deras vision är att du ska kunna vara ute i naturen, känna optimal frihet, och vara optimalt klädd för alla tillfällen, så att du verkligen kan njuta av din upplevelse.

Deras mål är att leverera kläder som gör att du alltid är bra klädd. 1% av Urbergs vinster går till organisationen ”1%  for the Planet” och bidrar därmed till att bevara naturen så att vi kan fortsätta det friluftsliv vi älskar så mycket.

Tobyn Poly/Merino Mix Set är ett set med byxa och tröja för herrar. Du har en perfekt blandning av merinoull och polyester som ger både värme och slittålighet.

Du håller dig torr, förhindrar dålig lukt, och kan röra dig obehindrat när du forcerar fram i skogen. Setet är i en diskret svart färg och har sömmar i kontrasterande färg. Priset landar på cirka 800 kronor.


Swedteam Underställ Ullfrotté-Set

Swedteams underställ i ullfrotté har den klassiska mossgröna färgen och är den färg som många jägare verkligen tycker om. Den har fått mycket bra recensioner på nätet och vår panel älskade den också.

Det här materialet har en speciell blandning; den består av 50% polyester och 50% ull. Insidan är tillverkat i frotté, vilket gör den här extra varm och fukttransporterande.

Tröjan har polokrage med dragkedja. Ärmarna har också tumgrepp på muddarna och underdelen har mudd nertill och resår upptill, samt är utrustat med gylf. För detta underställ betalar du ungefär 700 kronor.


FÅK Naeba + Niseko Merino Set Men

Varumärket FÅK är ett märke som passar perfekt för jägaren. De funktionsenliga plaggen håller exceptionell kvalitet och deras underställ är kända för att vara otroligt värmande och sköna att ha på sig.

Byxorna har hög midja och är tillverkade med platta sömmar som gör att de inte kan skava mot huden. Kombinationen av merinoull och syntetmaterialet Tencel bidrar med exceptionell mjukhet och komfort för dig på jaktturerna.

Trikåmuddarna är i jersey och svensktillverkat. Setet finns även som modell för kvinnor i en snygg lila färg. Priset ligger på cirka 1400 kronor.


Swedteam Bamboo Underställ

Swedteam har tagit fram ett spännande underställ i bambu. För att plagget ska klara av stort slitage har det över 5% elastan invävt. Du har flatlocksömmar som gör att du inte drabbas av skav.

Det här materialet är naturligt antibakteriellt och transporterar effektivt bort fukt från kroppen och kan tvättas i 60 grader, så du vet att det blir ordentligt rengjort när du kommer hem från en jakthelg. För Swedteam bambu-underställ betalar du strax över 600 kronor.


Bula Tikitech Set

Bula är ett märke som har tagit sitt namn från Fijins hälsningsfras “bula bula”. Frasen betyder gott liv, lycka, och hälsa. Det är ledord för företaget som tillverkar plagg som gör livet i skogen lättare för dig och skapar komfort och bekvämlighet.

Tikitech är ett underställ i teknisk syntet som andas och ger värme under kalla pass i skogen. Du har flatlocksömmar som förhindrar dig från att få skav mot huden.

Designen är väldigt snygg och det är rentav så att man känner sig lite uppklädd i det här understället från Bula. Tröjans ärmar har olika färgnyanser i blått och mörkgrått. Resten av tröjan har ett snyggt mönster.

Det är traditionella mönster från Fiji som har fått en modern och stilren design. Byxorna i understället är mörkgrå på låren och mönstrade nertill. Priset för det här snygga och funktionella understället kostar cirka 900 kronor.


Tenson Merrick Print Men's

Merrick Print Men's är ett alldeles utmärkt underställ som ger dig precis det fukttransporterande och snabbtorkande material du behöver när du är ute i skogen.

Det här är plagget som är perfekt för dig att ha under dina skalkläder och är otroligt mjukt och skönt mot kroppen.

Designen på tyget är också roligt och ger dig lite variation från de tråkiga svarta eller mossgröna nyanserna.


Frågor och svar

Vilket är det bästa materialet för ett underställ?

Det vi kan understryka med en gång är att bomull är absolut det sämsta materialet när det gäller underställ. Du vill ha ett material som transporterar bort fukt och inte binder den.

Och blir det trots allt väldigt fuktigt ska det ändå hålla dig torr. Ullmaterial och polyestermaterial som fleece är suveräna och det är underställ i de här materialen du ska satsa på.

Bambu är en annan textil som blivit oerhört populär och är mycket spännande. Även det är ett perfekt material för underställ.

Hur ska underställ skötas om?

Innehåller understället ull kan du antagligen vädra bort en del svettlukt när du är ute med jaktlaget och även övernattar i skogen. Sedan tvättar du efter anvisningarna när du kommit hem.

Polyestermaterial kan du tvätta i 60 grader alltsomoftast och då får du dem torra nästan med en gång efter centrifugeringen. Ull tvättar du i 30 grader.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning