Bästa älgstudsaren 2022 – Högsta precision på storviltsjakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En älgstudsare är per definition ett vapen som endast skjuter iväg en kula per avlossning, till skillnad från till exempel hagelgeväret. Kulgevär delas in i olika typer av gevär beroende på hur man laddar om vapnet.

Uttrycket studsare kommer ursprungligen från tyskan och används om jaktvapen med helstock. I Sverige kallar vi de flesta kulgevär för studsare oavsett piplängd och andra detaljer.

Enkelskottsgevär är en typ av gevär som inte har ett magasin och som laddas manuellt genom att man tar ut en tomhylsa, stoppar i en ny patron, och därefter stänger geväret. En dubbelstudsare har samma brytvapen, men med två kulpipor istället.

Repetergevär är ett gevär som har ett magasin och där kan du i ett enda handgrepp ta bort patronen och ladda med en ny från det tillhörande magasinet.

Det är handgreppet som gör att benämningen blivit repetergevär, alltså att man upprepar samma rörelse med den här typen av studsare.

Automatgevär är den typen av gevär som automatisk laddar om efter avfyrat skott. Till skillnad mot till exempel maskingevär och kulspruta måste dock avtryckaren tryckas in på nytt efter varje skott.

Vapen kan delas upp i olika klasser. En typ av vapen kan tillhöra olika klasser beroende på vilken prestanda den har. Studsare är ett vapen som tillhör klass 1 och det behöver man för att jaga högvilt såsom älg exempelvis.

Luftgevär får användas till allmän jakt för småvilt om det är ett klass 4 vapen. Ett hagelgevär får användas i jakt om det har en tillräckligt hög klass.

När man talar om ammunition är det viktigt att veta att man i Sverige ställer krav på prestandan för att man ska få jaga. Även ammunitionen delas in i fyra klasser. Kulans klass avgörs genom kulvikt och energi.

Eftersom det förutom vapnet också är avgörande vilken ammunition du har för att få skjuta vissa djur är det lika mycket ammunitionen och inte själva vapnet som avgör vad du kan skjuta och att din älgstudsare har rätt kaliber.

När man ska köpa sin älgstudsare för första gången är det väldigt mycket att tänka på. Du ska bestämma dig för fabrikat, stock, montage, kaliber, kikarsikten, och ljuddämpare.

Det som först kan verka lätt blir ganska snabbt rätt så komplicerat och det gäller att vara påläst innan man gör sitt val. Som älgjägare behöver du ett klass 1-vapen. De fungerar också utmärkt att skjuta räv, toppfågel, och rådjur med. Den har helt enkelt ett brett användningsområde.

För att justera och skjuta in ditt vapen är det viktigt att spendera en del tid på skjutbanan med vapnet. Oavsett om du är en van skytt eller inte behöver du skjuta in ditt nya vapen.

I standardkalibern finns det dessutom ett bra utbud av kulor från många tillverkare. Kom ihåg att ett effektivt skytte inte nödvändigtvis betyder grovkaliber.

Hur mycket skytten tränar samt noggranna förberedelser är också sånt som har en enorm betydelse vid jakttillfället. Givetvis också hur genomtänkta och snabba beslut jägaren är kapabel att fatta.

Det här får man genom träning och erfarenhet och en riktigt bra jägare blir man helt enkelt genom att ge sig ut i jaktsituationer och träna på skjutbanan. ​

Älgstudsaren liksom all teknik är en produkt av sin tid - det bästa möjliga beviset på människors tekniska utvecklingsnivå - men i verkligheten är det mycket mer. Det är ett uttryck för vår kunskap, en symbol för vår passion, och respekt för jakten.

Vinnaren i premiumklassen blev den fantastiska Sauer 404 Syncro XTC. Mellanklassens vinnare blev Tikka T3X Lite Adjustable Paket. I budgetkategorin bestämde vi oss för att sätta Sako Quad på prispallen.

Vår specialare heter Sako 85 Finnlight II, missa inte den och alla de andra effektiva alternativen längre ned i artikeln för att hitta älgstudsaren som just du är ute efter!

Premium: Sauer 404 Syncro XTC

Sauer & Sohn är marknadsledande när det kommer till älgstudsare och vapen och här visar de verkligen att de till fullo kan sin sak.

Du får ett vapen att bära med dig så länge du behöver det och studsaren kan dessutom monteras ihop för smidig och diskret förvaring i små utrymmen.

Det är utmärkt om du till exempel bor i ett flerfamiljshus och ska iväg på jakt, men inte vill gå omkring med ett stort gevär på ryggen innan du kommit ut i skogen.


Mellan: Tikka T3X Lite Adjustable Paket

Tikka har en syntetkolv med utbytbara pistolgrepp. Du får två olika vinklar på dessa och ett av dem är brantare med mer handutfyllnad och det andra är en mer öppen variant.

Kolvens storlek gör det även möjligt att sätta på eller ta av en framstock av större bredd. Syntetkolvarna har fina greppytor med ett mönster som skapar ett alldeles utmärkt grepp. Framstock och pistolgrepp kan du även köpa som reservdelar.


Budget: Sako Quad

Med Sako Quad får du otroligt mycket för pengarna och dessutom är det en väldigt bekväm studsare. Kolven är designad i samarbete med ett italienskt modehus, vilket också gör estetiken i det här vapnet helt överlägset.


Special: Sako 85 Finnlight II

En studsare som du kan välja i olika storlekar och som dessutom är mycket anpassningsbar. Oavsett om du är vänster- eller högerhänt eller behöver ett särskilt tryck på anlägget kan du anpassa den här precis efter dina behov.

Varför ska du lita på oss?

Det här testet är en noggrant utförd sammanställning av en stor mängd fakta som samlats in på nätet från tester av älgstudsare.

Vi lade också ut frågan till två jaktlag och en skytteklubb för att få deras synpunkter på vad som kan vara den mest eminenta älgstudsaren på marknaden idag. Resultatet av genomgången och all data finns i den här artikeln.

Vem behöver en älgstudsare?

Kort och gott; den som vill jaga älg och högvilt behöver en riktigt bra studsare för att kunna jaga älg.

Hur kom vi fram till vilka älgstudsare vi skulle testa?

Älgstudsarna var redan testade i och med att det här är samlad information från dem som redan testat ett stort antal älgstudsare.

Hur testade vi älgstudsarna?

Älgstudsarna var redan rigoröst testade av kunniga jägare när informationen av deras erfarenheter samlades in till den här sammanställningen.

Bästa älgstudsarna 2022 - Jaktlandets favoriter

Premium: Sauer 404 Syncro XTC

Sauer & Sohn är en vapentillverkare som har förfinat tekniken genom decennierna och ett av resultaten ser vi här.

Det är den klassiska studsaren kombinerat med dagens överlägsna teknik och det här är en repeterstudsare som visar hur verkligt framstående de är på att göra utmärkta vapen.

Studsaren har ett så kallat takedown-system, vilket gör att du kan packa ihop studsaren i en liten koffert som du enkelt kan dölja i ett bagage eller i en bil.

Den har en spänntangent för bättre säkerhet och avtryckaren kan justeras efter individuella behov. Längst fästet har Sauer & Sohn integrerat ett verktyg som behövs för att plocka isär studsaren.

Du kan alltså sköta det enkelt, smidigt, och med en gång när du är klar. Man kan välja mellan hela 10 stycken olika kalibrar och priset ligger på ungefär 61.900 kronor.


Mellan: Tikka T3X Lite Adjustable Paket

Tikka har ett spännande vapenpaket som heter Tikka T3X Lite Adjustable. För det första får du välja en av Sveriges mest populära studsare och dessutom har den kompletterats med en justerbar kolv.

I det här paketet kan du välja mellan något av de mest populära ljuddämparna och kikarsikten som tillbehör ditt vapen. Vapnet är justerbart både på höjden och längden och är perfekt för den som vill ha ett bra allroundvapen oavsett årstid eller jaktform.

Eftersom du enkelt kan justera både längd och kolvkam på vapnet går det lätt att anpassa jakten genom att komplettera med olika typer av optik.

En intressant funktion är också att ett skuminlägg är insatt i syntetkolvarna, vilket ger en mindre resonanseffekt. Du kan helt enkelt ta dig omkring tystare i skogen med det här vapnet. Hela det här kitet ligger på mycket prisvärda cirka 21.000 kronor.


Budget: Sako Quad

Sako Quad är den perfekta budgetstudsaren. Märk väl att detta är en klass 4-studsare och vapnet kan skiftas mellan 22WMR, 17HMR, 22LR, och 17 Mach 2.

Sako har själva utvecklat en speciell mekanism för enkelt byte av magasin och pipa. Verktyg medföljer i köpet. Kolven är tillverkad i polypropylen med glasfiberförstärkning.

När det gäller kolvarnas design har man samarbetat med det italienska modehuset Giugiaro Design. Resultatet har blivit en fantastiskt snygg formgjuten kolv.

Pistolgreppet är försett med en handutfyllnad på båda sidorna och dessutom har den mellanlägg bak som möjliggör justering av kolvens längd.

Vikten ligger på 3,2 kilo, piplängden är 560 mm, och magasinet tar hela 5 patroner. Sako Quad kostar ungefär 9500 kronor, vilket om man jämför med ovanstående favoriter är ett stort kap.


Special: Sako 85 Finnlight II

Sako 85 Finnlight II är det första vapnet som Sako utvecklat med justerbar syntetkolv. Det är spännande nog också det första vänsterhänta vapnet med en syntetkolv.

Kolven tillverkas med flera lager glasfiberväv som ger en vridstyvhet som är extrem. En extra styrka sitter också i att kolven är kolfiberbäddad. Detta gör vapnet stabilt även i de utsatta delarna av kolven.

Kolvkammen och studsaren har en slitstark plast och detta gör den väldigt greppvänlig. Materialet har ett inbyggt UV-skydd och har även hög motståndskraft mot UV-strålning, kyla, värme, och repor.

Knappen är solid, lätt att hantera, och justeringen görs genom att du trycker in knappen och sedan höjer och sänker den manuellt tills du har ett perfekt anlägg. Studsaren finns också för vänsterhänta.

Du kan välja mellan fyra storlekar och magasin. Kapaciteten ligger på 5 skott förutom i modell Large som har plats för fyra skott. Priset för det här fantastiska vapnet ligger på cirka 29.000 kronor.

Älgstudsarna som utmanar 2022 - Jaktlandet gillar

Tikka T3X Lite Adjustable

Här kommer Tikkas T3X Lite Adjustable och det är en stor favorit av studsar-användare. Vi tror dels för att den går att justera på både längden och höjden.

Det är ett gevär som är helt anpassningsbart efter dina behov och en vikt på 2,8 kilo. Priset landar på ungefär 14.300 kronor.


Sako 85 Syntet Svart

Sako har producerat ett vapen med flutad pipa och sluttningen ger en snabbare avkylning efter skottet. Flutningen bidrar också till att det här vapnet är en riktig lättviktare.

Du har en Soft Touch-beläggning och gummerade greppytor på framstocken, vilket gör vapnet väldigt behagligt att hantera. Det här är en omtyckt kolv som känns igen från Sacos tidigare modell Black Bear.

I modellen finns ett magasin i stål som kan laddas på plats inuti vapnet. Modellen går också att plundra i säkert läge. Piplängden på 570 mm och magasinkapaciteten har utrymme för fem patroner åt gången.


Sako 85 Carbon Wolf

Sako 85 Carbon Wolf har en justerbar kolfiberkolv. Den har en Soft Touch-beläggning, vilket gör att den ger ett mycket bra grepp i alla lägen. Även pistolgreppet är ergonomiskt utformat och ger på så vis maximalt optimerad skjutning.

Vapnet har dubbla rembyglar, vilket gör att du kan ha benstöd monterat på studsaren. Pipan är en flutad semiheavy variant och finns i 51 eller 62 cm piplängd. Du kan få Sako 85 Carbon Wolf  i Small, Medium, och Large.

Frågor och svar

Hur vårdar jag mitt vapen bäst?

Invändigt kan du helt enkelt spola hett vatten för att rengöra den. Tänk på att hettan från vapnet snabbt går ut i stålet och kan göra hela vapnet hett.

Efteråt måste pipan givetvis vara helt torr innan du börjar smörja med olja. Har piporna kromade insidor behöver du inte smörja insidan.

Vill du inte spola med vatten i vapnet använder du borstviskare att tvätta rent piporna med. Du kan också använda så kallade bore-snakes.

Det här är en tygbit i microfiber med ett snöre som du enkelt kan dra genom pipan. Det drar effektivt med sig smutsen. Tyget kan du sedan tvätta i tvättmaskinen.

Utsidan av piporna smörjer du in med ett tunt skikt fett eller olja som fungerar som rostskydd. Alla glid- och låsytor har en tendens att drabbas av sand och jord som kryper in och fastnar.

Det kan göra att ytorna blir repade när bakre delen stängs och öppnas. Var därför alltid noga att torka dem och smörja den på nytt med ett bra fett. Kom ihåg att välja rätt olja när du ska olja in mekanismen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning