Bästa 22lr geväret 2022 – Småvilt och övningsskytte med precision

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett gevär som lämpar sig för 22lr kaliber räknas som ett klass 4 gevär och är perfekt för alla typer av småviltsskytte. 22lr är också populärt inom träningsskytte och sport.

Ett 22lr gevär är också en bra nybörjarstudsare eftersom rekylen är bekväm och inte alltför stark. Ammunitionen 22lr är den vanligaste ammunitionen i hela världen. Kalibern utvecklades i slutet på 1800-talet i USA.

Beteckningen står för kulans diameter 22 tum eller 5,6 millimeter. R:et står för Rimfire, vilket betyder kantantändning på svenska. Längden på hylsan är 15 mm.

Man använder inte en separat tändhatt fastpressad i hylsan utan det finns en liten kant där tändsatsen har gjutits in istället. Slagstiftet slår till mot hylsan och så antänds ammunitionen.

22lr gevär förekommer i alla nationella skyttegrenar och används i bland annat skidskytte, pistolskytte, orienteringsskytte, och fältskytte. För jaktskytte används mässing- eller kopparmantlad 22lr ammunition. Detta för att dessa har högre utgångshastighet.

Alla som följer skidskytte vet hur otroligt snabbt idrottarna laddar om sina kaliber 22lr gevär. Det går att få en liknande konstruktion på jaktgevär och intresset har varit stort för den här typen av skjutvapen.

Oavsett vilket gevär du har behöver du kunna avlossa ett säkert och bra skott och det krävs att du skjuter in ditt 22lr gevär ordentligt på skyttebanan.

Ett målmedvetet tränande är vad som gör dig till en riktigt bra jägare i förlängningen och då blir din 22lr din bästa vän i skarpt läge. För att konstant vara bra på skytte och skottsäker i jaktsituationen krävs det regelbunden träning.

Det är därför viktigt att du tränar med ditt gevär även när det inte är jaktsäsong eller när du är ute på fältet. De flesta som hållit en paus under en period och påbörjat träningssäsongen har nog märkt att man kan vara ganska ringrostig med pricksäkerheten.

Det är så många moment det handlar om när du ska hantera ditt 22lr gevär. Du ska vara helt van med  hanteringen av vapnet, du ska hantera rekylen, och du ska ha rätt timing.

Vill du ha ett mer eller mindre perfekt skytte ute i skogen krävs det mycket träning på skyttebanan innan du nått dina mål. Spendera några dagar i veckan med ditt 22lr gevär om du kan, så kommer du att ha otroligt mycket vunnet.

Många brukar också öva genom att testklicka hemma, men kom ihåg att ett kantantänt vapen som en kaliber 22lr inte bör testklickas med eftersom det sliter på slagstiftet.

Avsätt tid för träningen i din kalender, så att du kan bli en riktigt skarpskytt med din 22lr. Gör också upp en riktigt generös ammunitionsbudget inför träningssäsongen. Satsa på minst 700 stycken för att få tillräckligt mycket träning och upprätthålla ett bra skytte.

Vi har en skarp och snygg vinnare i premiumklassen med Brno CZ 455 Thumbhole Yellow som tätt följdes av Browning T-Bolt Varmint. Budgetvinnaren blev Brno CZ 455 Night Sky.

Även vår specialare kommer från Brno och den får du inte missa; Brno CZ 455 Thumbhole Grey, heter den. Läs vidare för att hitta bästa 22lr geväret för just din jakt!

Premium: Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

Ett gevär med en stock som denna passerar ingen obemärkt och det här är definitivt ett 22lr gevär för den som inte är rädd att sticka ut.

Stocken är i gulmelerat laminat och sitter trevligt i handen. Ett stort plus med det här geväret är att du kan byta ut pipsystemet till andra kalibrar om du vill. Standardpipan ligger dock på 22lr.

Fördelar

 • Design
 • Lätt att anpassa efter eget tycke och smak

Nackdelar

 • Handskar krävs när vapnet är hett

Mellan: Browning T-Bolt Varmint Stainless Grey Laminated

Browning T-Bolt är en härlig klassiker som verkligen förtjänar en mellanplats för sin trogna tjänst som en av de mest funktionella och lättanvända vapnen på marknaden.

Den finns i olika utföranden rent utseendemässigt och här är en snygg grålaminerad variant som verkligen inte går av för hackor.

Fördelar

 • Uppdaterad klassiker
 • Lättanvänt

Nackdelar

 • Onödigt lång pipa vad gäller fart

Budget: Brno CZ 455 Night Sky

Brno CZ 455 Night Sky - en snygg och användarvänlig variant av Brno CZ 455 som passar dig som vill ha ett bra budgetgevär som är enkelt att använda. Vad mer kan begäras av en budgetvinnare? Med detta 22 LR gevär blir du kung/drottning under såväl jakt som sportskytte!

Fördelar

 • Finns i kaliber .22 LR, .22WMR samt .17HMR
 • Cool och modern design

Nackdelar

 • Inget för dig som föredrar trästock

Special: Brno CZ 455 Thumbhole

Vad sägs om en 22lr med ett laminat i snyggt träimitation? Den här fungerar perfekt på övningsskytte likväl som på jakten.

En fantastisk precision och en mild rekyl som gör att du kan hålla vapnet på plats även om du skulle vara nybörjare. Men observera att det här definitivt är ett gevär som är väl anpassat även för den avancerade skytten.

Fördelar

 • Lyxigt
 • Bra för sportskytte + jaktskytte

Nackdelar

 • Klassisk design är inte för alla

Vem behöver ett 22lr gevär?

Ett 22lr gevär är ett strålande vapen att börja skjuta med och det är ett fantastiskt gevär för alla som vill ägna sig åt jaktskytte av småvilt. Många av dem har också utbytbara pipor, vilket gör att du kan ha den till ett riktigt allroundvapen.

Hur kom vi fram till vilka 22lr gevär vi skulle testa?

Vi i panelen hade egna erfarenheter av olika varumärken av gevär och vi läste en rad tester på nätet för att komma fram till vilka vi ville ha med i den här artikeln.

När vi kommit fram till vilka gevär som var tillräckligt högkvalitativa och intressanta att ha med intervjuade vi ett antal personer som var innehavare av gevären.

Detta gav oss gedigen data och mycket material att använda oss av för bedömningen av gevären. Vi har även läst många kundrecensioner av vapnen och har även inkluderat de åsikterna i sammanställningen.

Hur testade vi 22lr gevären?

Det här testet är en sammanställning av redan testade och utvärderade 22lr gevär.

Bästa 22lr gevären 2022 - Jaktlandets favoriter

Premium: Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

Premiumvinnaren blev en härligt färgstark Brno. Den här nya modellen bygger på det tidigare vapensystemet som gjort CZ 455  berömt.

Vapnet har en flutad och gängad pipa, vilket ger en utmärkt tyngd och dessutom har vapnet en monterad rekylbroms. Det som är unikt med den här modellen är att den har ett justerbart trycke.

Thumbhole Yellow har den nya så kallade “flyweight”-mekanismen, vilket ger en extra möjlighet att finjustera trycket på upp till 500 grams tryck.

Som de flesta vet är detta en av de hetaste punkterna på vapnet när det kommer till den här typen av studsare, så kom ihåg att använda handskar om du hanterar vapnet medan det är hett.

Vapnet är ett fantastiskt träningsvapen och liknar verkligen ett grövre jaktvapen på många sätt. Avtryckaren kan ställas in och du kan också ställa in första och andra stegets vikt på avtrycksledningen.

Det betyder att användaren kan ställa in den individuellt. En sinnrik konstruktion när det gäller den här modellen är att pipsystemet är utbytbart. Det är otroligt lätt att byta pipa om man behöver mera potenta kalibrar för jakten.

Du kan kan alltså montera på 17 HMR eller 22 Long om du skulle vilja det. Standardkalibret är dock 22lr, men den här funktionen med ett utbytbart system gör ju givetvis geväret till ett oslagbart allroundgevär.

Standardmagasinet har plats för fem skott, men du kan också använda magasin för 10 och 25 skott om du föredrar det. Perfekt för till exempel övningsskytte.

Stocken av laminat är härligt gul och det här är en riktig showstopper. Pipan är flutad och vikten ligger på cirka 3,4 kg. Piplängden är 52,5 cm och priset landar på ungefär 11.300 kronor.


Mellan: Browning T-Bolt Varmint Stainless Grey Laminated

En av tidernas största vapenkonstruktörer är John Moses Browning. Han designade vapen för märket Winchester under slutet av 1800-talet och fick tidigt lära sig att tillverka högkvalitativa vapen.

Hans första egendesignade vapen var ett enkelt skottvapen. När han gick bort på 1920-talet var han en vapenlegend och hans vapen lever kvar och produceras fortfarande.

Det gäller inte minst klassikern Browning T-Bolt, här i en snygg grålaminerad variant. Modellen är fantastiskt stilren och den enda dekorationen man har lagt in är en liten förgylld logga på pistolgreppet.

T-Bolt har en enkel stock och på pistolgreppet finns paneler med en grovt räfflad yta. Vapnet ger en mild rekyl och panelerna ger den stadga som behövs för att geväret ska sitta stadigt i handen vid skott.

Browning har valt att integrera ett extra magasin i bakkappan, vilket är en briljant lösning. Det betyder att du kan öva på skjutbanan med 20 patroner i magasinet.

Den här detaljen finns endast på modellerna med syntetkolvar. Modellen med träkolv har inte den här funktionen. Browning T-Bolt var en av de första mekanismerna som var rakrepeterande.

Slutstyckeshandtaget fungerar genom att den har en hävarm som förflyttar låstapparna i sidled och frigör på så sätt slutstycket.

Det här blir en av de starkaste lösningarna på marknaden tack vare att lådan är 3 millimeter tjock och har två låsklackar som sitter som gjutna i mekanismen.

Här finns dubbla utdragare i slutstycket och det garanterar en säker matning av nästa patron. Piplängden är på cirka 48 cm och priset ligger på ungefär 9330 kronor.


Budget: Brno CZ 455 Night Sky

Brno CZ 455 Night Sky är ett klassiskt CZ 455-gevär, vilket innebär att det är tillverkat i Tjeckien av CZ. Likt vår premiumvinnare, Brno CZ 455 Thumbhole Yellow samt vår specialvinnare Brno CZ 455 Thumbhole, är detta en uppdaterad version av föregångaren Brno CZ 452. 

Pipan på CZ 452 är skruvad i lådan, men på CZ 455 är pipan istället fasthållen av två skruvar. Dessa kan du enkelt montera bort. Genom att lossa de två skruvarna kan du enkelt byta mellan de tre olika kalibrarna på ett snabbt och smidigt sätt. 

Både Brno CZ 455 Night Sky och de andra varianterna av CZ 455 (se fler varianter samt tillbehör som passar här) har 11 mm spår på lådan för kikarsiktesmontage. 

Geväret levereras med mynningsbroms och rails och det har en polymer kolv med soft-touch finish. Detta innebär att den bakre delen av geväret är tillverkad av plast, vilket är ett relativt modernt material för kolven på geväret. Dess soft-touch finish tilltalar vissa, medan det inte är lika populärt bland andra. Vi gillar det då det gör att geväret blir väldigt greppvänligt. 

Geväret har weaverskena monterad på lådan och dess magasinkapacitet ligger på fem skott. Längden på hela geväret ligger på 980 mm och piplängden är 525 mm. Vikten är bra anpassad då den ligger på 2,4 kg.

Fördelar

 • Finns i kaliber .22 LR, .22WMR samt .17HMR
 • Cool och modern design

Nackdelar

 • Inget för dig som föredrar trästock

Special: Brno CZ 455 Thumbhole

Modellen Thumbhole är ett påkostat vapen där Brno CZ inte sparat på kvaliteten när det gäller kolven och pipen. Man har använt bästa möjliga material och har en tjock flutad pipa som ger bästa precision och förutsättningarna för ett riktigt effektivt skytte är det bästa.

Som ägare kommer du inte att bli besviken på den här och det gäller även sportskytte. Kolven har kilspår där du kan fästa optik om du vill och i den här nya generationen av kulgevär kombineras många års utveckling och produktion.

Detta betyder alltså att du får ett skjutvapen med hög kvalitet och lång livslängd. Den klassiska designen innehåller mycket förbättringar och det här är en lite större och mer avancerad modell än den i kategorin ovan.

I modellen ingår ett enkelt pipbytessystem, vilket är en extremt smidig lösning. Vikten ligger på 3,4 kg och piplängden är 525 mm. Ett ställbart tryck finns mellan 0,9 och 1,3 kilo. Bredden är 75 mm och höjden 170 millimeter.

Bakkappan är i greppvänligt gummi och kolven är i laminat. Originalmagasinet har en kapacitet på fem skott, men du kan även utöka till tioskottsmagasin om du föredrar det.

22lr gevären som utmanar 2022 - Jaktlandets gillar

Tikka T1X Rimfire

Tikka har introducerat ett nytt gevär som heter Rimfire Tikka T1X. T1X har en piplängd på 51 centimeter och en vikt på 2,6 kilo.

Du har en gängad pipa som gör att du kan byta ut den till 17 HMR om du vill. Geväret tar tioskottsmagasin och passar därmed lika väl på skyttebanan som ute på jaktfältet.

Fördelar

 • Kolven har samma infästning som T3X
 • Exceptionellt fin slutstycksgång

Nackdelar

 • Ser lite “plastig” ut

Tikka T1X Rimfire Paket

Tikka T1X Rimfire finns också i ett fantastiskt paket där det ingår ett kikarsikte. Du får alltså lägga ut en extra slant, men får på köpet ett jättebra kikarsikte som du antagligen ändå kommer att vilja ha så småningom.

Det finns några olika stycken kikarsikten att välja mellan och du får ett komplett set att börja skjuta med på en gång.

Fördelar

 • Valfritt kikarsikte kan väljas
 • Ger alla Tikka-ägare möjlighet att få äga ett rimfire från Tikka

Nackdelar

 • Känns inte så “rejäl”

Brno CZ 457 American

Brno CZ 457 American har en kolv av högkvalitativ valnöt, vilket gör det till ett vackert vapen. Dessutom är detta gevär mycket bra och praktiskt med kallhamrad pipa och en låg öppningsvinkel av slutstycket.

Det har 11 mm fräst spår i lådan för montering av kikarsikte. Dess totala längd är 1086 mm, piplängden är 63 cm och geväret väger 2,8 kg.

Fördelar

 • Snyggt
 • Bra kvalitet till bra pris

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar gevär i trä

Browning T-Bolt Composite

Detta är ett välutvecklat och snyggt 22 .LR gevär som har mycket skjutglädje. Du kan använda det till såväl jakt, övningsskytte och sportskytte. Browning T-Bolt Composite är svart och det är alltid ett bra färgval.

Du väljer själv om du vill använda dig av kaliber .22 LR, eller om du vill använda dig av .17 HRM - oavsett vilket du väljer så får du ett högteknologiskt gevär. Browning har med detta gevär utvecklat en rakrepeter för småviltsjakt som du kommer att bli mycket nöjd med. Piplängden är 56 cm och magasinkapaciteten är 10 patroner.

Fördelar

 • Bra för tävlingsskytte
 • Hög precision

Nackdelar

 • Lite för “smäckert” för vissa

Savage B22 F Vänster

Savage B22 F Vänster är till för er vänsterskyttar och med detta gevär får ni bra kvalitet till bra pris. Detta var en storsäljare under 2019 och det är inte konstigt att geväret fortsätter vara en favorit även nu.

Med utvecklad mekanism, innovativ och högteknologisk design, fin design samt bra vikt är detta ett gevär som kommer att bli mångas favorit. Kolven är i syntet och den passar för just kaliber 22 .LR (5,6x15R). Piplängden är 533 mm och vikten är 2,5 kg.

Fördelar

 • Mycket bra pris
 • Kul med ett gevär från en klassisk vapentillverkare

Nackdelar

 • Syntetkolv passar inte alla

Brno CZ 457 Royal

Med Brno CZ 457 Royal får du ett 22lr gevär som kommer i premiumkvalitet och som dessutom är estetiskt tilltalande. Detta gevär kommer att bli en god vän när du är ute i skogen och jagar småvilt då det har lägre öppningsvinkel av slutstycket och justerbart trycke.

Detta är ett vapen som även sticker ut med sofistikerad design, så det har många eftersträvansvärda egenskaper. Vapnet väger 2,7 kg och har en totallängd på 977 mm. Piplängden är 52,5 cm.

Fördelar

 • Premiumkvalitet - valnötskolv
 • Old school design

Nackdelar

 • Funkar inte för dig som ogillar träkolv

Produkter som utgått

Brno CZ 455 Syntet

Brno CZ 455 Syntet är en enklare variant av premiumvinnaren. Modellen har en syntetstock, är mycket greppvänlig, och sitter bekvämt i handen.

Vapnet är utrustat med ett pipbytessystem och du får därmed ett perfekt vapen som passar för både övning och jakt. Det är en mycket fin allroundbössa!

lådan finns frästa spår och den levereras med ett femskottsmagasin. Som tillbehör kan du även utöka till ett tioskottsmagasin om du vill det.

Trycket är justerbart och piplängden är på 525 mm. Vikten ligger på endast 2,4 kg. Priset landar på ungefär 5050 kronor, vilket är ett kanonkap.


Browning BL Grade 2

Här har vi en annan Browning som också finns i 22lr. Det klassiska märket har tillverkat flera gevär i 22lr och det här är en fantastisk modell.

Den har en kapacitet att använda ett magasin på ända upp till 15 skott om du vill. Priset ligger på strax under 6800 kronor.


Brno CZ 455 Helstock

Här har vi en otroligt vacker fullstocksmodell av turkisk valnöt. Det är ett perfekt gevär för både småviltsjakt och övningsskytte.

Originalet har 15-skottsmagasin, men du kan ta ett tioskottsmagasin som tillval om du vill. Piplängden ligger på 52,5 cm och vikten cirka 2,8 kg.


Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning