Bästa vapenskåpet 2022 – Se till att du har en säker förvaring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att välja rätt vapenskåp är verkligen ingen lätt sak och därför har jag satt ihop detta omfattande test av olika lösningar för olika behov. 

Min långa erfarenhet har lärt mig att det är bra att utgå från vilka behov man har, hur många vapen ska man förvara? Hur ser boendesituationen ut? Skall vapnen förvaras i hemmet, jaktstugan, eller i fritidshuset?

Om du precis har tagit jägarexamen behöver du antagligen inte köpa det största och mest påkostade skåpet det första du gör, det är klokt att börja med ett mindre skåp och sedan se över din situation igen efter ett år eller två.

Ni som har varit ute och jagat ett tag vet antagligen vad ni behöver men jag hoppas att jag kan presentera ett antal intressanta alternativ för er här.

Precis som jag brukar göra har jag tagit fram tre vinnare i tre olika kategorier, och det är helt enkelt för att ni läsare enklare ska kunna hitta något som passar er. Här har ni vinnarna:

Premium: NOR-LYX Bankfackspaket HL12 + Flexibel Hyllinsats

HL12 är det vapenskåp vi utsåg till vinnare i premiumkategorin. Det var populärt hos alla och är ett skåp som kan utrustas med en mängd olika tillbehör. Skåpet är kompakt nog att få plats i en standardgarderob. 


Mellan: PSSO SNS/5 S5-1 Perl Gray

I vår mellankategori utsåg vi PSSO SNS/5 S5-1 Perl Gray till vinnare då det har ett konkurrenskraftigt pris för sin storlek samt en smart planering. Den avtagbara dörren gör installation eller flytt smidig och detta skåp är ett bra alternativ för de flesta.


Budget: Scandinavian Safe SP55

Det var inte helt lätt för oss att hitta vinnaren i budgetkategorin tills vi stötte på SP55 från Scandinavian Safe. Ett mycket trevligt litet vapenskåp med plats för 5 vapen som kan vara ett utmärkt nybörjarskåp. 


Special: NOR-LYX Vapenvagnspaket HL2000 + SSL 

Bland alla skåp vi testade hittade vi både små och stora skåp, men vi kom även över denna bjässe, ett HL2000 som jag kände att vi var tvungna att ta med som ett specialskåp i denna omfattande undersökning.

Varför ska du lita på oss?

Då jag nu har fyllt 50 och jag har hållit på med jakt och fiske under nästan hela min livstid har jag samlat på mig en hel del erfarenheter och jag har ägt ett antal olika vapenskåp under mina år. Sedan får man ju även höra ett och annat bland gemenskapen inom jakten.

Inför detta test samlade jag min lilla men duktiga testgrupp om totalt fem personer inklusive mig själv. Vi har alla olika erfarenheter, allt från gröngölingar till gamla rävar.

Då det finns en hel del tekniska material att känna till om olika lås, vikter, o.s.v började vi alla med att göra lite hemläxa på den fronten.

Vem behöver köpa ett vapenskåp?

För det första har polisen en hel del att säga om hur man ska förvara skjutvapen i sitt hem.

Ditt vapenskåp måste vara godkänt enligt vissa föreskrifter, hur vet du då om ditt vapenskåp uppfyller dessa krav? Jo, det är nämligen så att de vapenskåp som är godkända är försedda med en dekal som har texten SS 3492 på skåpets insida.

Om du är en storjägare eller om ni är en hel familj som jagar kan det ibland vara så att polisen kommer att ställa högre krav på dig/er. 

För att säkerställa att du följer alla, av polisen, uppsatta regler och föreskrifter hänvisar jag dig till polisens text: ”Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen.”

I dessa föreskrifter hittar du även information om vad som gäller vid transport av vapen samt annan matnyttig information.

Rent praktiskt är det även väldigt bekvämt att förvara alla vapen med tillhörande utrustning tillsammans på en säker plats där obehöriga inte kan komma åt dem.

Med detta sagt är det klart att du ska ha ett vapenskåp om du engagerar dig i några aktiviteter som kräver vapen, som jakt. 

Vapen ska inte bara ligga löst hemma, det är varken bra för säkerheten eller för själva vapnen då de enkelt kan gå sönder eller så kan man tappa bort olika bitar.

Hur kom vi fram till vilka vapenskåp vi skulle testa?

Vi började med att se till våra egna erfarenheter och behov. Ganska snabbt kom vi fram till att våra erfarenheter och behov var väldigt olika, vilket så klart är väldigt bra för detta test.

Efter detta började vi att sondera terrängen och se hur utbudet såg ut på den svenska marknaden. Vad som var viktigast för oss var storlek, vikt, samt förvaringsmöjligheter.

Sedan ska man ju alltid komma ihåg att om man inte har koll så kan priserna sticka iväg ordentligt.

Hur testade vi vapenskåpen?

Det var inte helt lätt ska jag säga er. Det är ju inte så att vi kunde låna hem alla skåp till var och en av oss, då hade vi fortfarande gått bärandes på vapenskåpen.

Vi gjorde helt enkelt så att vi skapade en lista på skåpen vi ville testa och sedan hörde vi oss för bland vänner och bekanta för att fråga om vi kunde få göra hembesök.

Som tur är gemenskapen god mellan jägare och vi lyckades hitta flera ägare till varje vapenskåp. Detta gav oss en väldigt bra bild av hur ett skåp kunde passa väldigt bra i en miljö och mindre bra i en annan. 

Vi åkte runt bland lägenheter, hus, och gårdar i olika omgångar under ett par veckor innan vi var helt nöjda.

Bra att tänka på innan du köper ett vapenskåp

Jag tycker att det första du ska tänka på är hur många vapen du behöver förvara på ett säkert och tryggt sätt och för det andra hur mycket plats du kan upplåta till vapenskåpet i ditt hem, jaktstuga, eller fritidshus.

En viktig faktor när det gäller vapenskåp är dess vikt; lagen säger nämligen att om det väger under 150 kg måste det bultas fast. Med fördel bultar du fast skåpet i golvet och i en vägg. Har du plats och möjlighet till att göra detta?

Våra favoriter

Premium: NOR-LYX Bankfackspaket HL12 + Flexibel Hyllinsats 

Vapenskåpets mått är på 151 X 45 X 42 cm och det innebär att detta skåp får plats i en vanlig garderob. 

Vad som också är viktigt att veta med detta vapenskåp är att det inte behöver bultas då det väger 150 kg. Det finns som tidigare sagt en stor mängd tillbehör att köpa men vi kan börja med vad som ingår: 

Vi har ett ställ (pipstöd) där man kan förvara många vapen, upp till 14st, sedan har vi även ett par flyttbara lådor som sitter i dörren på vapenskåpet, ett låsbart fack samt mycket mer.

Vi gillar detta skåp skarpt då det kan modifieras och anpassas efter användarens behov, bland alla de tillbehör som erbjuds fastnade vi bland annat för en brandbox i A4-format, klädkrok för eventuella jaktplagg, samt en pistolhållare för 1 till 5 handeldvapen. 

Vi är övertygade om att många missar att tänka på att införskaffa belysning till vapenskåpet, därför rekommenderar vi att man köper det redan från början. Cirkapriset för detta skåp ligger på 7000 kr i handeln. 

Samtliga vapenskåp från Nor/Lyx är godkända för förvaring av vapen i Sverige. För den intresserade kan jag även upplysa om att dessa skåp även är godkända i Finland, Danmark och Norge.


Mellan: PSSO SNS/5 S5-1 Perl Gray

Vi ser detta vapenskåp med måtten 150 X 38 X 30 cm som ett väldigt bra skåp för i princip alla användare. 

Det är ett vapenskåp med plats för 9 vapen, i skåpet finns en hylla högst upp samt sex stycken rejäla hyllor i dörren. Och dörren är avtagbar, vilket är otroligt smidigt vid flytt eller installation av skåpet. 

Stålet i dörren kommer från den kända leverantören Thyssenkrupp och precis som hos alla de seriösa tillverkarna av vapenskåp, är även dessa lås dyrktestade. 

Jag har under mina många år som jägare ägt ett antal vapenskåp och det är inte alltid lätt att hitta ett som passar alla behov. 

Jag gillar dock detta vapenskåp då det har vad som behövs och med tanke på hur mycket vi flyttar nuförtiden kan det vara skönt att ha ett vapenskåp som inte är allt för krångligt att flytta på.

Vapenskåpet är SSF 3492-godkänt vilket innebär att SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), RISE Safety/Mechanics Research har godkänt skåpet.

Då detta vapenskåp väger under 150 kg måste det enligt lag bultas fast. Skåpets vikt är 105kg och när det kommer till bultar för fästning av skåpet är det bra om du själv undersöker vad som passar bäst i ditt hem. 

Jag hittade vad jag behövde för att sätta fast mitt skåp hos min lokala järnhandel. Även när man lägger till detta på totalpriset är detta skåp värt det. Cirkapriset ligger på 5000 kr. 


Budget: Scandinavian Safe SP55

Här har vi ett vapenskåp som passar både för såväl proffs som för nybörjare. Själva skåpet med måtten 120 X 35 X 28 kan ses som lite för litet men det har plats för upp till 5 vapen. 

Det finns många uppenbara fördelar med detta skåp och jag personligen ser dess storlek som en av dem.

Det är inte alla som har plats för ett stort vapenskåp i sitt hus eller lägenhet och många av mina jaktvänner har inte behov av att förvara fler än 5 vapen i ett vapenskåp.

Vad man dock måste tänka på när det kommer till detta vapenskåp är förankring, då det är så lätt (71 kg) måste det enligt lag förankras, detta görs fördelaktigen genom bultning i ryggen och botten av skåpet. 

Tillverkare har tänkt på detta och sett till att det finns två hål i ryggen och fyra stycken i botten av vapenskåpet. Vapenskåpet levereras med nyckellås, men man kan införskaffa ett elektroniskt kodlås om man föredrar det.

Precis som andra vapenskåp från Scandinavian Safe uppfyller det kraven som har satts upp av Svenska Stöldskyddsföreningen.

Priset cirka 3500 kr ligger bra i plånboken och är ett bra alternativ för nybörjaren eller för dig som inte behöver mer än dennes kapacitet.


Special: NOR-LYX Vapenvagnspaket HL2000 + SSL 

Tidigare under min långa tid som jägare har jag aldrig riktigt varit i behov av ett vapenskåp i denna storlek, men man samlar ju på sig ett och annat över åren och jag blev verkligen lite frestad och imponerad av denna koloss. 

Här har vi alltså ett vapenskåp med plats för upp till 20 vapen. Ett skåp av denna storlek kommer naturligtvis med ett antal tillbehör.

I dörren har vapenskåpet tre stora boxar som du kan flytta på vid behov, ett brandsäkert dokumentskåp som klarar av att skydda papper i 1000 grader i 120 minuter - detta tyckte vi var bra om du exempelvis har garanti på både huset och vapnen - samt mycket mer.

Då jag har skrivit så mycket om skåpets storlek undrar ni nu kanske hur stort det faktiskt är, vapenskåpet har följande mått: 165 X 65 X 50 cm.

Till skillnad från många andra skåp vi testade behöver detta skåp inte bultas fast då det väger 250 kg (gränsen för bultning går vid 150 kg).

En bjässe som detta skåp frågar dock efter en stor prislapp innan du kan ta hem den och stoltsera inför jaktkompisarna, nämligen cirka 13000 kr.

Våra utmanare

Scandinavian Safe SP 88 med Kodlås + Brandbox

Här har vi ett stort litet skåp med plats för många vapen och övrig utrustning. Jag instämmer med tillverkaren och tycker att det är lämpligt för ca 15 vapen men det är godkänt för hela 20 gevär!

Det är ett stilrent vapenskåp som smälter in ganska bra i en lägenhet eller i ett hus. Måtten för detta vapenskåp är 150 X 55 X 40 cm.


NOR-LYX HL5

Detta är skåp rekommenderar vi till er alla som precis har tagit jägarexamen. Det passar väldigt bra i hemmet såväl som i jaktstugan eller i fritidshuset.

Skåpet är något större än de minsta vapenskåpen och har plats för upp till 5 vapen i vapenhållare samt utrymme för de flesta tillbehören man kan tänkas behöva i början om nybliven jägare.

Då detta skåp endast väger 100 kg måste det bultas fast. Cirkapriset 5100 kr ligger även bra i plånboken, tycker vi.


Scandinavian Safe SP8 MINI

SP8 MINI säger allt i namnet, detta är ett litet skåp som är ganska nytt på marknaden som har plats för upp till 8 gevär! Skåpet inkluderar även en liten topphylla samt två fasta hyllor i dörren.

Tillverkaren har tänkt till här och försett vapenskåpet med förankringshål i botten och i dörren. Med detta vapenskåp får man verkligen mycket skåp för pengarna.


Produkter som utgått

PSSO SNS/4 S3-1 Perl Gray

Detta vapenskåp i budgetklassen har det mesta man kan kräva av ett bra vapenskåp, det finns 7 vapenhållare i skåpet och dörren har 5 stora hyllor för övriga tillbehör.

Precis som andra vapenskåp från samma tillverkare har skåpet en löstagbar dörr som även kan öppnas i 180 grader, vilket ger användaren en smidigare åtkomst till innehållet i skåpet.

Med sina 85 kg är det ett relativt lätt skåp som således måste bultas fast. Cirkapriset 4500 kr är ett bra budgetalternativ för nybörjaren. 


PSSO SNS/8 S7-1

Detta är ett vapenskåp som har lite av allt, det är lätt att modifiera samtidigt som det levereras med ett par väldigt bra funktioner såsom löstagbar dörr som även kan öppnas i 180 grader samt en topphylla med extra mycket utrymme.

På grund av skåpets vikt på 151 kg måste det enligt lag bultas fast. För övrigt är vapenskåpets mått 150 X 58 X 32 cm. Pris på cirka 6000 kr.

Frågor och svar

Vad är ett vapenskåp?

Vapenskåp fungerar ungefär som ett värdeskåp, men är anpassade för just vapen. Det är ett säkert och praktiskt sätt att förvara vapen.

Ett vapenskåp är ett måste för den som har vapen, dels för att förhindra att de blir stulna men även för att förhindra att andra obehöriga – såsom till exempel barn – får tag i vapnet/vapnen.

Det finns vapenskåp i många olika storlekar, allt ifrån väldigt små till väldigt stora. Ett litet skåp är perfekt om man bara har ett vapen, men har man flera eller funderar på att skaffa flera är det en god idé att investera i ett större.

Att förvara många vapen i ett litet skåp kan förstöra vapnen eller skåpet. Det finns skåp med såväl kodlås som nyckel och numera även skåp som läser av fingeravtryck – dessa är dock dyrare än traditionella skåp.

Hur säkra är vapenskåp?

Det är svårt att säga exakt hur säkra vapenskåp är, men följer man såväl regler som råd för till exempel placering och montering så ska säkerheten vara hög.

Är vapenskåp brandsäkra?

En del är det, men inte alla. Det finns dock en hel del modeller som är brandsäkra och vissa är även vattentäta. Räkna dock med att det kan kosta mer om du vill ha en brandsäker modell.

Hur fäster man vapenskåpet?

Enligt svensk lag behöver vapenskåp som väger över 150 kg inte sättas fast. Har man ett skåp som väger mindre än 150 kg finns det vikter man kan använda och lägga i skåpet för att uppnå den vikten.

Vill man ändå sätta fast skåpet ska den fästas i stommen, ofta med hjälp av bultar eller skruv. Tillvägagångssättet kan variera beroende på vilken typ av skåp man har, samt vart det ska stå. Se till att läsa i beskrivningen för vapenskåpet eller fråga där du köper det.

Vad väger ett vapenskåp?

Ofta väger de runt 100–150 kg, men det finns även de som väger mindre eller betydligt mer. Välj ett skåp som väger minst 150 kg om du inte vill behöva sätta fast skåpet eller köp till vikter så att den sammanlagda vikten överstiger 150 kg.

Hur mycket kostar ett vapenskåp?

Runt några tusen. De billigaste skåpen kostar runt 2000–3000 kronor, men det finns också betydligt dyrare. Det finns även vapenskåp av värdeskåpsmodell och dessa kan kosta betydligt mer.

1 svar på ”Bästa vapenskåpet 2022 – Se till att du har en säker förvaring”

  1. Hejsan.
    Jag har ett PSSO SNS/8 S7-1, Grå. Men jag har märkt att mina bägge Beretta hagelgevär med 71cm pipa och min beretta halvautomat med 66cm pipa. Piporna är för långa för att och att Hyllan är för lågt sänkt så jag måste lyfta upp hyllan varje gång jag skall plocka ut en av bössorna. Detta måste ju vara en miss i konstruktion en.

    Svara

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning