Bästa vapenfodralet 2022 – Ett skyddat vapen är ett hållbart vapen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Precis som med de flesta andra dyra sakerna du äger vill du skydda ditt gevär från smuts och stötar. Vi har därför bestämt oss för att göra ett ordentligt test av de vapenfodral som finns på marknaden.

Det finns fodral för olika former av transport och för olika vapenklasser, men försökte (med några undantag) att hålla oss till vapenfodral som var så generella som möjligt.

Det finns ett otroligt utbud av vapenfodral och vi måste faktiskt säga att vi är lite överraskade över hur god kvalitet de håller. Självklart är vissa bättre än andra, men vi hittade ingen som var riktigt dåligt.

För dig som gillar att fatta snabba beslut och för er som inte vill läsa om alla produkter vi har testat har vi tagit fram tre vinnare i tre olika prisklasser.

I vårt omfattande test av vapenfodral tog Neverlost Vapenfodral Add On hem förstaplatsen i premiumklassen. Det är en värdig vinnare och trots sitt premiumpris är den väldigt prisvärd.

Vår vinnare i mellanklassen blev Stabilotherm Vapenfodral Expedition. Detta var ett ganska självklart val för oss då det har en otroligt bra korrelation av pris och kvalitet. Stabilotherm tog även hem förstaplatsen i budgetklassen i och med deras Wildtech Blaze.

Som ni vet gillar vi även att presentera er för saker som sticker ut lite från mängden, denna gång blev det gevärskofferten Blaser R8/R93 Koffert C.

Premium: Neverlost Vapenfodral Add On

Neverlost Vapenfodral Add On är ett riktigt fint vapenfodral, speciellt för oss som gillar att vara organiserade och att ha ordning på prylarna.

Redan när man ser detta vapenfodral för första gången förstår man att det är något utöver det vanliga. Ingen onödig lyx eller så, utan snarare en känsla av väldigt bra kvalitet och att det är en genomtänkt produkt.


Mellan: Stabilotherm Vapenfodral Expedition

Ibland har det varit svårt för oss att hitta en rättmätig vinnare i mellanklassen på grund av det enorma utbudet i just denna klass.

Men denna gång var det faktiskt rätt solklart att Stabilotherm Vapenfodral Expedition skulle vinna. Eventuella köpare får helt enkelt ett otroligt bra vapenfodral till ett fantastiskt bra pris.


Budget: Stabilotherm Vapenfodral Wildtech Blaze

I och med Wildtech Blaze levererar Stabilotherm ett bra vapenfodral till ett otroligt trevligt pris.

Detta vapenfodral var väldigt uppskattat av de flesta i testgruppen då det egentligen har allt som en jägare letar efter i ett vapenfodral utan allt extra lull-lull som det finns så mycket av idag.


Special: Blaser R8/R93 Koffert C

Som ni förstår när ni tittar närmare på detta vapenfodral är det inget man släpar med sig ut i skogen, det skulle vara extremt krångligt och otympligt. Men vi insåg alla ganska snabbt att det var ett vapenfodral som fyller ett par andra behov.

Varför ska du lita på oss?

Hela gänget i testgruppen har vandrat runt i skog och mark i många år, vi är alla väl medvetna om hur viktigt det är att skydda sina dyrgripar från smuts och stötar, oavsett om man ska jagavandra, eller transportera sina vapen under längre perioder.

Det är som de flesta av oss vet väldigt viktigt att man skyddar sina vapen från regn och smuts. Om man inte gör det kan vapnen lätt skadas, vilket kan vara rent av farligt.

Det vore väl oerhört tråkigt om man skulle ut och jaga och att man vid skyttetillfället upptäcker att pipan, kolven, eller avtryckaren är skadade? Samtliga medlemmar i testgruppen har fått lära sig hur man vårdar sitt vapen, vissa av oss den hårda vägen.

Vem behöver köpa ett vapenfodral?

Detta är ett måste för alla seriösa jägare. Om du har en begränsad budget kan du hitta väldigt bra och billiga vapenfodral som kommer att skydda ditt gevär. Se över ditt behov innan du köper ditt fodral.

Om du har köpt ett väldigt dyrt gevär bör du antagligen spendera en del pengar på att skydda geväret ordentligt, samtidigt som ett billigare gevär kanske inte motiverar ett inköp av marknadens dyraste vapenfodral.

Hur kom vi fram till vilka vapenfodral vi skulle testa?

Vi har en ganska bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka vapenfodral vi själva använder oss av och vad vi gillar och inte gillar med dessa vapenfodral. Detta ger oss en bra utgångspunkt.

Som vanligt läser jag även på en hel del på internet om alla nya material och funktioner som har kommit under de senaste åren. Som jag skrev i inledningen blev jag verkligen överraskad över hur bra alla dessa vapenfodral är.

Hur testade vi vapenfodralen?

Det var ett test som var relativt enkelt att genomföra. Vi träffades under en långhelg där alla medlemmar hade tagit med sig ett par gevär och alla möjliga tillbehör som vi har samlat på oss genom alla dessa år som vi har jagat.

Sedan var det dags att packa fodralen med vapen och tillbehör; efter det var det bara att ge sig ut och gå på en riktigt lång promenad.

Då vi genomförde testet under fyra dagar fick alla chansen att bära de olika vapenfodralen och känna på hur de kändes samt hur lätta/svåra de var att packa.

Våra favoriter

Premium: Neverlost Vapenfodral Add On

Detta var en stor favorit för alla i testgruppen, vi blir alltid glada när vi ser att en tillverkare förstår vad kunderna vill ha. Utan att veta helt säkert antar vi att det är ett par erfarna jägare som har varit med och utvecklat detta vapenfodral.

Vad för oss till denna slutsats? Jo, det finns ett antal väldigt smarta fickor på fodralet med plats för förvaring av hörselskydd, extra pipor, och ljuddämpare med mera.

Vi gillar verkligen att man kan förvara alla dessa saker tillsammans, det blir helt enkelt mycket enklare att hålla reda på alla prylarna.

På fodralet finns även en stor ficka som lämpar sig väl för förvaring av patroner och andra tillbehör. Den stora fickan har det världskända MOLLE-systemet (Modular Lightweight Load-carrying Equipment).

När det kommer till förvaring av gevär passar det bra för gevär på upp till 128 cm och du kan vara säker på att geväret är ordentligt skyddat. Själva väskan är väldigt bekväm att bära på ryggen så väl som i händerna. Cirkapris på 1300 kronor.


Mellan: Stabilotherm Vapenfodral Expedition

Här har vi alltså ytterligare ett praktiskt vapenfodral. Som ni vet vid det här laget uppskattar vi verkligen praktiska och smarta lösningar.

Detta vapenfodral har en lite annorlunda utformning jämfört med andra produkter i samma segment. Det är avsevärt mycket högre än andra fodral vilket ger extra utrymme för stora kikare; fodralet har även en extra tjock stoppning på 2,5 cm.

Det finns gott om fickor för förvaring av olika tillbehör, bland annat för ljuddämpare, hörselskydd, redskap för rengöring och ammunition. 

Vi uppskattar även att detta vapenfodral har en ställbar axelrem och ett låsbart blixtlås. Vapenfodralets totala längd är på 135 cm.

Att fodralet är tillverkat i en kraftig corduraväv gör ju inte direkt saken sämre. Det ungefärliga priset på strax under 600 kronor är även att föredra.


Budget: Stabilotherm Vapenfodral Wildtech Blaze

Denna vinnare av budgetklassen kommer i en signalorange färg som verkligen sticker ut och som gör att du aldrig kommer att behöva leta särskilt länge efter ditt vapen. Det är även färgen som har gett namnet till fodralet, Wildtech Blaze.

Vapenfodralet har en praktisk sidoficka med blixtlås som lämpar sig väldigt väl för förvaring av ammunition. Fodralet har även ett rejält bärhandtag och en justerbar axelrem.

Då det är tillverkad i corduraväv klarar detta vapenfodral av väldigt tuffa förhållanden ute i den mest oförlåtliga vildmarken, den extra tjocka stoppningen hjälper även den till med att skydda ditt vapen och dina tillbehör.

Cirkapriset 430 kronor är även överkomligt. Om man söker ännu lägre priser kommer man tyvärr inte få någon särskild bra kvalité; denna är dock av väldigt hög standard och prisvärd.


Special: Blaser R8/R93 Koffert C

​Detta är faktiskt en helt perfekt väska för dig som behöver förvara ditt vapen på ett tryggt och säkert sätt vid frakt via bil eller flyg. Vapenfodralet har en så kallad ABS sköld och en mjuk insida som ser till att ditt vapen alltid är välskyddad.

Det är även skyddat från obehöriga personer tack vare dess kombinationslås, även om man litar på sina jaktvänner finns det alltid en risk för att någon obehörig försöker komma åt dina personliga tillhörigheter.

I detta vapenfodral finns det plats för jaktgevär med en piplängd på upp till 70 cm. Det finns även plats för upp till två kikarsikten (med objektivstorlek på högst 56mm), två extra pipor. Det finns även ett utrymme för förvaring av dokument och magasin.

Cirkapriset 4250 kronor kan tyckas lite mycket för en del, men som sagt är detta lite av en specialare i ordets sanna bemärkelse och är verkligen värd att investera i om man behöver en bra fraktkoffert.

Våra utmanare

Härkila Dubbelfodral

Precis som namnet antyder är detta ett dubbelfodral från Härkila. Detta vapenfodral är tillverkat i ett vattentätt PU-material som även har ett skum som ger bästa möjliga skydd för fodralets innehåll. 

Det har även en dragkedja som är låsbar och extra fickor med plats för ett par tillbehör. Cirkapris på 2500 kronor, men som är värt det om man behöver ett dubbelfodral.


Mackenzie Gun Case Alu Vapenkoffert

Här har vi en vapenkoffert som är tillverkad i aluminium. Vi uppskattar verkligen att kofferten är låsbar och att den ger ett intryck av att klara av tuffare förhållanden. Den är alla hörn extra förstärkta.

På insidan hittar vi ett mjukt skumgummi som håller ditt vapen på plats. Denna koffert lämpar sig väl vid längre transporter av ditt vapen. Kostar cirka 1300 kronor på nätet.


Jack Pyke Shotgun Slip

Detta vapenfodral är speciellt utvecklat för att ge ett bra skydd till hagelstudsare. Det har en tjock vaddering på insidan och en dragkedja som sträcker sig över hela fodralet, vilket gör det väldigt enkelt att ta ut och föra in vapnet.

Vapenfodralet har justerbara bärremmar och en ögla som ger dess ägare möjligheten att hänga fodralet och dess innandöme på en krok. Cirkapris på 600 kronor.


Vapenfodral Plano 1511

Här har vi ett rejält vapenfodral som är tillverkat i svart plast som har gott med plats för ett gevär med monterat kikarsikte. Fodralet är hårt på utsidan men på insidan skyddas vapnet med en mjuk skumplast.

Man kan med enkelhet låsa denna koffert med fyra stycken rejäla spännen. Det är ett väldigt robust fodral som kan rekommenderas till den hårdhänta jagaren som inte bryr så mycket om fodralets utseende. Cirkapris på 600 kronor.


Neverlost Vapenfodral Classic

Neverlost har tagit fram detta vapenfodral som helt klart kommer att vara lätt att hitta, den orangea färgen sticker nämligen ut rejält. Det finns gott om utrymme i fodralet för gevär samt kikarsikte.

Själva höljet är tillverkat i det slitstarka materialet Tarpaulin. Fodralet är försett med både bär- och axelhandtag.


Flambeau Safe Shot Case

Flambeau har utvecklat denna vapenväska i hårdplast. Den ger verkligen ett bra skydd till ditt vapen. Insidan är uppbyggd i en skumstoppning.

Utvändigt finns det fyra stycken låsspännen som ser till att väskan håller sig stängd. För övrigt finns det inga extra fickor eller dylikt. Det är en enkel väska som gör vad som förväntas av den. Kostar cirka 450 kronor.


Stabilotherm Vapenfodral Camo G1 Green

Ett vapenfodral som är tillverkat i en slitstark och kamouflagefärgad corduraväv som erbjuder ett bra skydd till ditt vapen och dina tillbehör. Fodralet har en ställbar axelrem för ökad bekvämlighet.

På sidan av fodralet finns en ficka med blixtlås för förvaring av ammunition. Ett prisvärt vapenfodral som kostar cirka 350 kronor.


Decoy Fodral Hagelgevär

Detta fodral är framtaget för förvaring av hagelgevär. Det är invändigt fodrat med fleece och har läderdetaljer på utsidan.

Det är en ganska enkel produkt, men fodralet fungerar bra och det är faktiskt väldigt billigt på de cirka 300 kronorna. De snygga läderdetaljerna gör även att den ser dyrare ut.


Produkter som utgått

Normark Twin Vapenfodral

Ett fodral som även kan anses vara två fodral. Detta vapenfodral är nämligen delbart, en två-i-ett lösning. Vapenfodralet har även en bärrem vilket underlättar vid transporter.

Den är även lättvikt och blir då ännu enklare att ha och göra med. Vårt test visade att fodralet håller god kvalitet och priset på cirka 500 kronor är helt klart försvarbart.


Beretta Tactical Soft Gun Case Vapenväska

Detta smarta vapenfodral från Beretta har ett antal praktiska lösningar som ger dess ägare möjligheten att transportera det tilltänkta vapnet tillsammans med övriga tillbehör som till exempel ammunition och extra pipor.

Fodralet är tillverkat i slitstarkt nylon. Cirkapriset på 560 kronor kan inte vara mer än perfekt och är ett utmärkt alternativ till er som är ute efter ett budgetvapenfodral.


Mackenzie Vapenfodral med Axelremmar

Ett riktigt trevligt vapenfodral med en väldigt mjuk vaddering och tvåvägsdragkedjeöppning. Vad som är lite unikt med detta fodral är att det har så pass bekväma bärremmar och med vilken enkelhet man kan knäppa av och på dem.

Det finns gott om utrymme för förvaring av vapen och ett par andra tillbehör. Kostar ungefärliga 400 kronor, vilket är mer än överkomligt.

Frågor och svar

Är ett hårt eller mjukt fodral bättre?

Det kan såklart bero lite på, ett mjuk är ju lättare att bära för dig själv, vilket kan vara skönt om du ska gå med det långt. Många tycker dock att ett hårt fodral känns säkrare eftersom det skyddar mer.

Det man egentligen ska komma ihåg är att vapnet inte ska vara i fodralet särskilt mycket. När du använder vapnet har du ju alltid tillgång till det snabbt och när du inte använder det förvarar du det i vapenskåpet.

Förvara aldrig ett vapen i ett fodral under en längre tid eftersom det kan leda till att det rostar, utan investera i ett bra vapenskåp som har plats för alla dina vapen och grejer och se till att du oljar vapnet med jämna mellanrum.

Så för att svara på frågan är det helt enkelt en smaksak om man vill ha ett mjukt eller hårt fodral. Det du kan gå på är att se till att fodralet är bekvämt att bära, att det har förvaring, och att just ditt vapen faktiskt ligger bra och säkert i det.

Hur rengör man ett vapenfodral?

Detta kan variera beroende på vilken sort och märke du köper. Har du ett vanligt tygfodral som inte har använt några speciella material går det nog bra att köra den i tvättmaskinen. Har den dock läderdetaljer på ska den ju inte köras i maskinen.

Har du ett tygfodral, men kanske med någon sort stoppning, som skum, rekommenderar jag inte tvättmaskinen. Då kan man hellre spola den med vatten och skrubba med diskmedel om det behövs.

När du har rengjort ditt fodral, se till så att du vrider ut all vatten som finns kvar innan du torkar det i solen eller på en annan varm plats, men undvik element och sådana grejer.

Och vad du än gör, var noga med att fodralet är HELT torrt innan du lägger tillbaka något vapen där i, annars kommer det gå snabbt med rosten.

Hur tillverkar man sitt egna fodral?

Även här kan det ju bero på vad du vill ha för sort på fodralet. Det finns mycket vägledning på Google, allt från hur man skräddarsyr sitt egna Pelican-fodral till hur man gör en enklare version av en duffelväska.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning