Bästa termosen 2022 – Det optimala redskapet för att hålla mat och dryck varm

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Oavsett om du ska ut i skogen för första gången eller om du är en van friluftsmänniska kommer du uppskatta att en bra termos. Det är ju alltid trevligt att kunna ha med sig lite varmt och gott kaffe för att pigga upp en lite.

Under de kyligare dagarna på året är det även praktiskt att kunna ta med sig lite varm soppa för att kunna hålla energin uppe. 

Ni kommer hitta termosar i lite olika storlekar i detta test, och jag vill passa på att flika in ett litet tips: det är inte helt dumt att ta med sig två eller tre termosar när man ska ut på en längre tur.

Jag har ofta med mig en med kaffe och en med soppa och ibland även lite varm choklad i en tredje. Det hänger lite på vad man ska göra under hur lång tid.

Att hitta en okej termos är inte så svårt, men att hitta en riktigt bra är desto svårare; det finns så många faktorer att väga in och ett så pass stort utbud på marknaden att man nästan känner sig blind. 

För att ge er lite hjälp på traven har vi som vanligt plockat fram tre vinnare i tre olika kategorier; premium, mellan, och budget.

Vår vinnare i premiumklassen blev Stanley Classic Termos, precis som namnet antyder är den en riktig klassiker som fortfarande är av toppklass. 

Trailbreak Ex Barn Red 1.0l från Primus är vår vinnare i mellanklassen och de har varit med i branschen under en väldigt lång tid, de började sin tillverkning redan 1892

Phoxx Ståltermos 0,75 L blev vår vinnare i budgetklassen. Här gick vi nästan bara på priset, den var helt enkelt otroligt billig, men den är värd att investera i för det.

Som vanligt har vi plockat fram en produkt som sticker ut lite från de andra i testet, denna gång blev ”vinnaren” Gyttorp Termos 750 ml. Läs vidare för utförliga recensioner om alla termosar.

Premium: Stanley Classic Termos

Denna klassiker blev allas favorit i premiumklassen. De av oss som har varit ute i skog och mark under många år har sett många upplagor av denna Stanley Classic Termos.

De håller extremt god kvalitet och när du väl har köpt en kan du behålla den i många år framöver.


Mellan: Primus Trailbreak Ex Barn Red 1.0l

Vår vinnare i mellanklassen kan enkelt beskrivas som en modern och smart termos, vilket var varför framförallt de yngre grabbarna i testgruppen föll för denna termos. 

Det ska även påpekas här att tillverkaren av denna termos har varit ledande i branschen för friluftsprodukter under en väldigt lång tid. Vem känner inte till Primusköket?


Budget: Phoxx Ståltermos 0,75 L

För det mesta här i livet får man vad man betalar för. Det gäller även denna termos. Den var överlägset billigast i vårt stora termostest, den bjuder inte på något extra men räcker gott och väl för kortare jaktturer.


Special: Gyttorp Termos 750 ml

Jag tror att nästan alla som jagar känner till de röda hagelpatronerna från Gyttorp och här har de skapat en termos i samma utförande. 

Detta är kanske mest en rolig grej man kan ge bort till en kompis som jagar, den fungerar dock utmärkt och håller temperaturen.

Varför ska du lita på oss?

Vi har alla spenderat mycket tid ute i skog och mark, jag personligen skulle aldrig ge mig ut utan en termos, det är ju alltid trevligt att kunna få sig en kopp kaffe och snacka lite när man tar en paus eller sitter på pass.

Testgruppens samlade år ute i skogen och på sjön är anledning nog för att lita på oss när vi säger att en bra termos kan vara en riktig höjdare för moralen, samtidigt som bristen på en termos kan vara förödande får både moral och hälsa.

Vem behöver köpa en termos?

Alla som ska ut i skog, mark, på sjön. Det spelar inte så stor roll om det är första gången eller om du har varit ute i hela ditt liv. Det är något som behövs.

Det är dock smart att tänka till lite när det kommer till användningsområden. Ska den bara kunna hålla temperaturen? Behöver den vara stor eller liten? Vill du att den ska ha en viss form för att kunna passa med övrig utrustning? 

För vissa är det viktigt att den är snygg medan andra inte bryr sig om sådant överhuvudtaget. Om du planerar att vistas under extrem kyla eller extrem värme är det definitivt något du bör väga in när det kommer till att hitta rätt termos.

Hur kom vi fram till vilka termosar vi skulle testa?

Trots det enorma utbudet av termosar på marknaden var detta den enklaste delen av testet. Man har ju fått höra en hel del genom åren. Vad som är bra och vad som är mindre bra. 

Sedan har vi inom släkten haft otaliga termosar genom åren så jag hade bra koll på vilka termosar som skulle vara med i testet. Resten av testgruppen fick självfallet komma med input de också.

Sedan var det bara att gå in på nätet för att läsa på lite mer om de tekniska specifikationerna och andra nyckeltal.

Hur testade vi termosarna?

Vad vi främst ville testa i denna undersökning var hur bra termosarna höll temperaturen och om de läkte eller inte.

I detta test behövde vi således inte ge oss ut och vandra i 20 timmar för att se om kaffet fortfarande var varmt när vi kom fram. Tro det eller ej men vi är faktiskt lite smartare än så… 

Vi köpte helt enkelt in alla termosar och fyllde dem med kaffe, soppa, och glass i tre olika tester för att se hur bra de höll temperaturen. Under testets gång kollade vi av status varannan timme.

Våra favoriter

Premium: Stanley Classic Termos

Denna Stanley Classic Termos 1.9L termos är en riktigt bra kompis när du ska ut i skog och mark. Den är tillverkad i rostfritt stål och har en ”hammertone” färg. 

Termosen har ett smart och enkelt upphällningssystem där locket agerar mugg. Lock som mugg är kanske något av en standard idag, men det är fortfarande väldigt uppskattat.

Vad vi verkligen gillar med denna termos är att den känns solid och rejäl, det har inte sparats på krutet när det kommer till val av material och utformning av produkten. Detta är viktigt då man vill vara säker på att en termos utför det jobb man förväntar sig att den ska göra.

Något som bidrar mycket till att termosen kan hålla innehållets temperatur är termosens dubbelvägg, även denna i rostfritt stål, och inbyggda vakuumisolering som ser till att varm dryck kan hålla sin temperatur i upp till 24 timmar.

Intressant fakta är att man har testat att släppa denna termos från ett flygplan på 4000 m höjd för att se hur den klarade sig. Den gick inte sönder! För övrigt har denna termos en volym på 1,9 l. Cirkapriset ligger på 580 kr.


Mellan: Primus Trailbreak Ex Barn Red 1.0l

Denna termos är riktigt robust och slitstark, den är tillverkad i rostfritt stål som är av högsta klass vilket bidrar väldigt mycket till termosens solida konstruktion och känsla. 

Tillverkaren har lagt till ett par funktioner och egenskaper för att förbättra användarupplevelsen, såsom ett silikonskydd på utsidan av termosen som ser till att du inte blir kall om händerna när du håller i termosen. 

Vid extrem kyla kan till och med köldskador uppstå om man har otur. Samtidigt har termosen dubbla lager av rostfritt stål för att säkerställa att termosen håller drycken varm eller kall.

När du köper en TrailBreak EX kommer du att se att den levereras med två olika korkar. Dessa två korkar fyller två olika funktioner (båda håller dock termosen stängd). 

För det första har vi en helt vanlig skruvkork vars huvudsakliga uppgift är att se till att optimal temperaturbevaring hålls. Den andra korken är en så kallad ClickClose-kork som även agerar drickkork, vilket betyder att du kan dricka från flaskan direkt.

Det är kanske inte en funktion, men väldigt smidigt; man kan plocka isär nästan hela flaskan vilket gör det väldigt lätt att göra rent den. Denna termos har en volym på 1000 ml. Cirkapriset ligger 450 kr.


Budget: Phoxx Ståltermos 0,75 L

Det finns inga häftiga funktioner eller exceptionella lösningar i denna termos. Phoxx Ståltermos är en rätt upp och ner billig termos som gör vad den ska.

Termosen är tillverkad helt i rostfritt stål och klarar av att hålla värmen. Detta är ju faktiskt oftast tillräckligt för att vi ska vara nöjda med en termos. Locket har en bra och tät anslutning vilket innebär att kylan inte tränger in den vägen.

Dock har den designats att vara okrossbar och vi märkte verkligen att den tål mycket. Skruvlocket är även väldigt bra och är läckagesäkert.

Termosen finns i många färger och även mindre storlekar. Som namnet förmedlar klarar den en 750 ml kapacitet och cirkapriset är mer än överkomligt: ynka hundralappen.


Special: Gyttorp Termos 750 ml

Specialaren Gyttorp Termos 750 ml är som vi tidigare sa kanske mest av en presentartikel. Det är ju knappast en hemlighet att många av oss som jagar gillar att samla på oss olika produkter som har ett jakttema.

En fördel med denna termos är att man helt klart kommer att hitta sin termos i mängden när man har slagit läger. Termosen är en avbild av Gyttorps berömda hagelpatron som nästan alla känner igen. 

Termosen är tillverkad i rostfritt stål och har en push-kork som ser till att ingen kyla kommer in och att ingen värme kommer ut. Denna termos har en volym på 0,75l. Cirkapris på 220 kronor.

Våra utmanare

Termos Härkila 0,75L

Här har vi en termos som är tillverkad i rostfritt stål som håller innehållet varmt eller kallt under 24 timmar. Termosen har ett yttre skal i läder vilket gör att man inte blir kall av att hålla i den. 

Sedan gör materialet även att termosen ser väldigt prydlig och stilig ut. Det är en exklusiv termos som är en av de dyrare i detta test.

Termosen har två olika lock, ett trycklock samt ett lock som kan öppnas och stängas utan att det låter någonting. Cirkapriset ligger på 550 kr.


Hydroflask Food 532 ml

Detta är mer av en mattermos, vilket är något som har blivit alltmer populärt de senaste åren. Den är tillverkad i rostfritt stål vilket gör den slitstark. Då den har dubbla lager rostfritt stål överförs ingen kondens eller värme till termosens utsida.

Tack vare termosens TempShield Protected isolering på insidan kan den hålla värmen i upp till 6 timmar. Termosen har en volym på 532 ml. Cirkapris på 450 kr.


GSI Outdoors Microlite 720

Här har vi en rätt ball termos från GSI Outdoors. Den är väldigt lätt jämfört med många andra termosar på marknaden. Flaskan är helt vakuumisolerad och ser till att innehållet håller sin temperatur i flera timmar. 

Enligt tillverkaren hålls varma drycker varma i upp till 9 timmar och kalla drycker kalla i upp till 22 timmar. Locket har en så kallad tryck-funktion som enkelt öppnas genom ett tryck på knappen och sedan en uppfällning av locket. Cirkapris på 400 kr.


LifeVenture Vacuum Flask 500ml

Detta är en väldigt bra termos som var omtyckt av alla i testgruppen. Varma drycker hålls varma under en 12-timmarsperiod och kalla drycker hålls kalla under en 24-timmarsperiod. 

Termosen är tillverkad i rostfritt stål och den har en snygg och klassiskt design som känns tilltalande. Den finns även i en grön färg; både för det överkomliga cirkapriset 300 kr. 


Camelbak Forge Divide 16 oz

Tillverkaren av denna termos har verkligen tagit stora kliv de senaste åren inom hydreringsprodukter. Deras produkter håller väldigt bra kvalitet och denna termos, eller mugg som den kallas av många, är inget undantag. 

Med endast en hand kan man enkelt öppna en ventil genom att trycka på en knapp, som sedan försluts när man släpper knappen.

Den är helt tät och väldigt populär bland de som är på språng, men den fungerar även väldigt bra vid jakt. Den kommer i många olika färger för ett cirkapris på 300 kr.


Ståltermos Blaze

Denna termos håller värmen väldigt bra och är tillverkad i stål. Den har en klassisk design som vi alla i gruppen gillade. 

Enligt tillverkaren klarar den av att hålla värmen i upp till 12 timmar, vilket får anses vara godkänt om man även väger in priset på denna produkt. 

Som lite kuriosa kan vi även meddela att amerikanska FDA har godkänt denna termos. Denna coola (det var definitivt den snyggaste designen i hade med i testet) kommer för ett cirkapris på 180 kr.

Frågor och svar

Vad är en termos?

En termos används för att hålla mat och dryck varm eller kall, men används förmodligen oftast för att kaffet ska hållas varmt på utflykter och liknande.

Termosen är en behållare som är isolerad för att hålla temperaturen inuti, till exempel hålla värmen inne och kylan ute när den används för kaffe eller andra varma drycker.

Ibland är termosen i form utav en kanna, vilket gör det enklare att hälla upp drycken i koppen eller muggen. Det finns även termosar som är avlånga och med lock och då kan man istället använda locket att dricka ur.

Hur länge håller värmen i termosen?

Det varierar väldigt mycket, dels mellan olika termosar, men det beror även på hur varm drycken är när man häller den i termosen samt hur stor termos man använder – en större termos håller värmen längre och bättre än en mindre termos.

Värmen på drycken ska gärna vara närmare 100 grader, eller 97 grader för att vara mer exakt, då den hälls upp i termosen.

Efter 24 timmar kan temperaturen vara ungefär hälften, runt 40–60 grader, efter 12 timmar är den ofta runt 50–70 grader, och efter 4 timmar runt 80–90 grader.

Men detta är bara på ett ungefär och beror som sagt på vilken termos man använder, det finns även de som inte håller värmen så pass länge och där temperaturen sjunker betydligt fortare än så.

Men generellt kan man säga att drycken hålls varm i flera timmar, åtminstone, och ofta väldigt många timmar. Kom ihåg att hälla upp kaffet, eller annan dryck, när den är så varm som möjligt och att använda en större termos (runt 1 liter) om du vill ha det varmt länge.

Hur rengör man en termos?

Undvik att diska termosen i diskmaskinen eftersom ytbeläggningen kan missfärgas (beroende på material) samt att den lilla öppningen är för liten för att det ska kunna komma in tillräckligt med vatten och därmed blir den inte ordentligt rengjord.

Diska den istället med vatten och diskmedel med hjälp av en diskborste och det som är viktigast är att diska den efter varje användning.

Om det har blivit en beläggning på insidan av den går det bort genom att fylla den med vatten och bikarbonat eller maskindiskmedel (vanligt kan också fungera) och låta den stå över natten. Skölj sedan ur den noggrant med vatten några gånger för att få bort allt medel.

Vad kostar en termos?

Oftast kostar en termos från 50 kronor och upp till omkring femhundra kronor, men det finns även dyrare sorter.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning