Bästa stormtändaren 2022 – Tänd stormköket i alla väder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För en jägare som vistas ute i skog och mark är stormtändaren ett mycket praktiskt verktyg att kunna ha med sig. En ask tändstickor eller en vanlig tändare kommer man inte särskilt långt med om vinden ligger på eller om det är väldigt blött.

Särskilt du som jagar vid kust och vatten där det ofta blåser vill sannolikt ha en rejäl stormtändare med dig. Då kan du till exempel tända en brasa med en hand och samtidigt kunna mata på med material med den andra handen.

Har du bara vanliga tänddon behöver du hålla den andra handen för lågan för att lågan överhuvudtaget ska tändas. Detta slipper du alltså med stormtändare och kan lugnt tända en eld med en hand om du vill.

Det finns många olika typer av stormtändare i dagsläget och du kan gå till någon av de stora teknikkedjorna och köpa något riktigt billigt eller så kan du satsa en slant och få utrustning som håller ett bra tag och som också lever upp till kraven ordentligt.

Ingen av de stormtändare vi testade var dock helt urusla och en stormtändare till lågpris fungerar hyfsat bra och kanske fungerar för dig som inte jagar så ofta eller är väldigt mycket ute i skog och mark.

Men stormtändare kan ju trots allt vara en livlina, så att se till att du är utrustad med en rejäl sådan när du vistas ute i skogen.

Det är väldigt bra att funktionstesta sin stormtändare emellanåt, utifall den blir liggande i skåpet längre perioder när den inte är i användning.

Kontrollera åtminstone att den fungerar innan du ger dig ut i skog och mark. En bra stormtändare ska klara av att ligga ett tag utan att självdö.

Att tappa en tändare och du eller någon annan sedan trampar på den är väldigt förargligt, men något som faktiskt kan hända om du har otur. Så att hållbarheten är hög på en stormtändare är viktigt och vi har även testat den här egenskapen.

Så har vi givetvis regnet. Om den inte fungerar i regn är det ingen större idé att ha en stormtändare. Vissa stormtändare är också bättre än andra på just blåst.

De säger kanske också sig själv att det här är den största utmaningen för en tillverkare av stormtändare. Men det är samma sak här som i regn att det inte är någon större idé att ha en stormtändare om den inte fungerar till blåst.

Så kommer vi till kyla och värme. Stormtändare fungerar alltid när det är varmt, men hur är det om den har legat utomhus länge eller kanske i bilen över en natt? Fungerar den fortfarande då?

Det ska den naturligtvis göra och vi kan glädja er med beskedet att många stormtändare gör det. Har du tappat din stormtändare i snö kan det vara verkligt svårt att få igång den igen om du inte lyckas få tag i den och kan lyfta upp den med en gång.

Så finns det stormtändare av bättre kvalitet som inte har några problem att klara detta. Det beror förstås också på hur kallt det är.

Blötare snö ökar risken för att stormtändare ska bli obrukliga medan riktigt kalla temperaturer då det är skare inte är så farligt. Stormtändare brukar klara sig då.

Det finns alltså en del att hålla koll på när det gäller stormtändare och i det här testet har vi gett oss in på att försöka reda ut begreppen.

I premiumklassen föll valet på UCO Stormproof Torch & Bottle OpenerMellanklassens vinnare blev ingen mindre än Kraftig stormtändare och en alldeles utmärkt budgetvariant har vi i form av Stormtändare Böjd.​

Specialaren Gerber Bear Grylls Fire Starter är en otroligt intressant stormtändare, läs in er på den! Och glöm inte alla de andra godingarna vi har med i testet för att hitta stormtändaren som passar just ditt vildmarksäventyr!

Premium: UCO Stormproof Torch & Bottle Opener

Vill du ha ett riktigt effektivt tänddon till ditt överlevnadskit för vildmarkslivet och känna dig trygg med att alltid ha en fungerande tändare till hands ska du inte tveka på att investera i den här.

Den är extremt prisvärd och räcker väldigt länge. När gasen väl tar slut är det superenkelt att köpa nytt och fylla på. Detta kommer verkligen bli din vän i vildmarken.


Mellan: Kjell & Company Kraftig Stormtändare

Mellanklassens vinnare är en alldeles utmärkt stormtändare som är påfyllbar och fungerar fint att både tända brasan och stormköket med.

Den har ett gummihölje, vilket gör den stadig att hålla i handen trots att den är liten i storleken. Ett alldeles utmärkt redskap till utrustningen i övrigt.


Budget: PN Jakt Stormtändare Böjd

Stormtändaren med böjd pip är en väldigt funktionsduglig produkt att ha med när det är dags för jaktlaget att ge sig ut eller när du vistas i skog och mark överhuvudtaget. Den har dubbel låga och klarar av storm utan något större problem överhuvudtaget.

Den har dessutom ett lock som skyddar tändaren ordentligt och håller fukt borta från själva tändaren. Locket sitter fast i en kedja på själva tändaren, så det finns ingen risk att du därmed tappar bort den när du använder stormtändaren.


Special: Gerber Bear Grylls Fire Starter

Här har vi en specialare för dig som verkligen kan det här med vildmark och överlevnad. Här får man ingen flamma, men ett vattentätt och kompakt eldstål att starta elden med.

Den är robust, men samtidigt liten och smidig och tar inte mycket plats i utrustningen, vilket många jägare uppskattar. En pålitlig kamrat att ha med sig i packningen.

Vem behöver en stormtändare?

Jägare, vandrare, eller alla typer av friluftsmänniskor har enorm glädje och nytta av en ordentlig stormtändare. När du väl börjat använda en stormtändare ute i skog och mark vill du garanterat inte vara utan en.

Kompletterar du en stormtändare med en bra ficklampa och en kniv så kommer du att klara dig längre i skogen om du behöver det.

Hur kom vi fram till vilka stormtändare vi skulle testa?

Vi fokuserade först på att rikta in oss på de varumärken som vi visste håller hög kvalitet och som levererar professionella verktyg till jägare och annat friluftsfolk.

Därefter läste vi några tester på nätet och till sist lade vi ut frågan i en facebookgrupp för jägare och fick där en massa matnyttiga och bra svar som vi kunde använda oss av.

Hur testade vi stormtändarna?

Stormtändarna vi ville ha med i testet delades ut till en grupp jägare som använde dem under höstens jaktsäsong. Vi provade dessutom tåligheten genom att trampa på dem och vi lämnade dem även ute över natten.

Vi doppade dem också ordentligt i vatten. Så det var rätt hårda testar de här stormtändarna utsattes för, vill vi lova! Självklart har även de effektiva egenskaperna testats och bedömts.

Våra favoriter

Premium: UCO Stormproof Torch & Bottle Opener

Stormproof Torch fungerar lika bra i väldigt kraftig storm som i stiltje. Flamman är inte jättestor; men är en tripple-jetlåga med mycket kraft och styrka som gör det enkelt att tända vilken eld som helst.

Stormtändaren är jättesmidig att ha med sig i utrustningen; den är inte mer än 191 mm lång och 102 mm bred. Vikten ligger på 114 gram. Den har ett gasmagasin som rymmer ungefär 3 ml.

Tändaren levereras dock utan gas, vilket gör att den enkelt packas och skickas, så gas får du köpa till separat. För att fylla på gas drar man bara ut tändaren ur skalet och på det sättet kan man också justera lågan.

Det finns ett lock som håller den skyddad från fukt och smuts, så att den inte förstörs. Som namnet antyder finns det också en praktisk kapsylöppnare integrerad på undersidan. Tack vare en karbinhake kan den enkelt hängas på packningen.

Är du utrustad med en bra ficklampa, en fin kniv, och stormtändaren från UCO har du verkligen ett fullt överlevnadskit. Som sagt är det bara att köpa mer gas när det tar slut och detta kan du göra i de flesta livsmedelsbutiker numera.


Mellan: Kjell & Company Kraftig Stormtändare

En mycket smidig stormtändare från Kjell & Company. Detta är en pålitlig stormtändare som känns robust och stadig i handen. Tändaren har en enkel, kraftfull låga som är perfekt att använda för stormkök och brasor.

Lågan kan regleras och stormtändaren är påfyllningsbar, vilket gör att du alltså kan använda den i många år framöver om du vill det. Den har en generös bränsletank trots sin diskreta storlek.

Tändaren har en lång pip, vilket gör att den är perfekt att tända på svåråtkomliga ställen eller när du vill vara säker på att få igång en brasa snabbt, exempelvis. Du kommer nära tändmaterialet eller till och med in i det utan att lågan för den skull kommer åt händerna.

Stormtändaren är tillverkad i metall och är klädd i ett gummerat material som gör att den sitter stadigt i handen. Priset landar på ungefär 200 kronor.


Budget: PN Jakt Stormtändare Böjd

Vill du ha en stormtändare i budgetklassen ska du titta på den här. Detta är en alldeles utmärkt stormtändare och den fungerar precis som en gasbrännare i miniatyr.

Det vill säga den har en böjd pip, så att du kan hålla den upprätt när du tänder på stormköket eller brasan. Stormtändaren har en dubbel låga som är kompakt och kraftig och fungerar även i storm.

Tändaren är också påfyllningsbar och går med andra ord att använda länge om du sköter om den ordentligt.

Stormtändaren är säker att ha i fickan och den håller sig också torr i fuktigt väder. Priset ligger på blygsamma 130 kronor i fackhandeln på nätet.


Special: Gerber Bear Grylls Fire Starter

Det är väl ingen som har missat äventyraren och överlevnadsexperten Bear Grylls. Han och Gerber har slagit sina kloka huvuden samman för ett samarbete på denna effektiva tändare och en hel serie med bra grejer att ha med sig ut i vildmarken.

Tändaren Gerber Bear Grylls Fire är en kompakt tändanordning med ett tillhörande gnistblad. I ett snöre i tändaren finns också en visselpipa, vilket gör den till rena rama överlevnadskitet.

Locket är en mycket sinnrik konstruktion som gör eldstartaren helt torr. I konstruktionen har du också ett litet vattenskyddat utrymme där du kan förvara tändmaterial.

Det är alltså inte i sig en stormtändare, men ett värderat verktyg för dig som är en riktig överlevnadsmänniska, och så otroligt smart att vi valde att ha med den i det här testet i alla fall.

Våra utmanare

PN Jakt Stormtändare Rund

Extremt smart och smidig stormtändare som ger en enkel jetstråle och en stadig och stabil låga som klarar hårda vindar och fukt. Utanpå stormtändaren är den gummerad, vilket gör den väldigt praktiskt att hålla i.

Trots att den är liten sitter den stadigt i handen. Stormtändaren från PN Jakt är påfyllningsbar och dessutom är den otroligt snygg med sin sobra mattsvarta finish.


Primus Power Ignitor III

En liten lättviktare som väger 67 gram, men som samtidigt är en pålitlig och effektiv stormtändare. Den kompakta, spetsiga lågan gör det enkelt och smidigt att tända lägerelden eller stormköket.

En temperatur på 1300 grader på lågan är den magiska siffran för att underlätta tändning i dålig väderlek. Måttet på stormtändaren är 20 x 50 x 80 cm.


Coghlans Stormtändstickor

Om du av olika anledningar inte vill ha en stormtändare med dig när du är på jakt eller på vandring kan du istället ha stormtändstickor. Det här tändstickorna är extrema och klarar de mest svåra väderförhållandena.

De är perfekta för utomhusvistelse och de är till och med godkända av Nato och används inom försvarsmakten i England. Tändstickorna brinner i tio sekunder i stort sett vad de än utsätts för; till och med om de doppas i vatten!

En mycket spännande produkt som vi helt enkelt inte kunde låta bli att ha med i det här testet. För en burk med 25 tändstickor betalar du cirka 90 kronor. Med 25 tändstickor klarar man sig långt. Och man vet att man får eld under alla förhållanden och i alla väder.


Produkter som utgått

Soto Pocket Torch XT

Soto Pocket Torch XT är en verklig monsterstormtändare. Den är väldigt enkel att använda och fylla på ny gas i.

Du kan förlänga huvudet på tändaren och på så sätt få ett avstånd till lågan och handtaget och därmed mycket lättare komma åt brasor och spritkök exempelvis.

Men vill du använda den som en vanlig tändare går det alldeles utmärkt också genom att du helt enkelt skjuter in tändarhuvudet.

Det är en extremt kraftfull tändare och du får en låga på 1300 grader, vilket klarar de allra flesta vindar hur stormigt det än är. Den är kompakt i formatet och har dimensionerna 3,5 x  11 x 8,5 cm. Flamman blir 12 mm lång.

Frågor och svar

Fungerar verkligen en stormtändare i regn?

En riktigt bra stormtändare fungerar i alla väder inkl. regn. Det finns vissa stormtändare som är vattentåliga i några sekunder, så använder du den att endast tända med och sedan skyddar och håller den torr kommer den att fungera alldeles utmärkt.

När slutar en stormtändare att fungera?

Stormtändare ska inte sluta fungera förrän den legat under vatten eller har slut på gasen. Så får du ju givetvis vad du betalar för och de billigaste stormtändarna kanske inte klarar av väta riktigt bra.

Men att fyra av i snö, regn, och storm är inte ett bekymmer för stormtändarna i det här testet som vi verkligen har sett prov på.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning