Bästa snöskorna 2022 – Gör dig redo för långa vandringar i vinterlandskapet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I snårig och brant terräng där det är mycket snö kan ett par bra snöskor vara enda lösningen. För dig som sysslar med vinterjakt är utrustningen extra viktig. Har du investerat i ett par bra snöskor ända från början är du väl utrustad för jakten.

Dessutom kan snöskorna användas i andra sammanhang också, givetvis. Om du vandrar eller tränar en jakthund i skogen om vintern så kommer givetvis snöskorna till användning oftare.

Tänker du på snöskor har du kanske bilder av en fastspänd tennisrack-liknande anordning i trä eller rotting. Men så ser det definitivt inte ut längre! Dagens snöskor är tillverkade i starka, lätta material och de är oftast väldigt enkla att ta på sig.

Många har också justerbar storlek, vilket är perfekt om du använder olika stövlar vid olika tillfällen. Du kan alltså använda snöskor både med jaktstövlar, vandringskängor, eller pjäxor.

Ju större yta på snöskor, desto bättre ligger snöskorna ovanpå snön. Skillnaden att gå i ett tjockt lager med snöskor istället för vanliga kängor är enormt stor.

Med snöskor tar du dig snabbare fram och det blir betydligt lättare och smidigare att göra det. Det enklaste är givetvis att ta sig fram på ett par breda skidor, men det näst bästa alternativet är definitivt snöskor.

Går du i branta berg eller utförsbackar fungerar snöskor också bra. Stegjärnen på snöskorna gör sitt och fungerar som bromsar, vare sig det går upp eller ner.

Det är bindningarna som avgör om du kommer att trivas med dina snöskor eller inte. Gångjärnen består antingen av en konstruktion som roterar kring den egna axeln eller så är bindningen integrerad i trampytan.

Det ger givetvis inte samma rotation, men fungerar bättre på ojämnt underlag. Stegjärnens placering och konstruktion är det som avgör hur bra snöskorna greppar i väldigt branta sluttningar.

Stegjärn som är rejäla och starka och placerade under tåpartiet är det bästa. Vissa modeller har också stålpiggar under som är gjorda för isiga underlag. Det är bra om snöskorna är konstruerade så att du kan ta på och av dem även om du har handskar på dig.

Att prova snöskorna på dina vinterkängor innan köp är en bra idé. Ett tips om du vill spara en rejäl slant är att du provar dem i butik och sedan köper dem online.

Det kan variera väldigt mycket i pris mellan fysisk butik och på webben och du kan ha möjlighet att hitta riktigt bra priser på nätet.

När du kontrollerar maxvikten, så kom ihåg att den även ska inkludera utrustningen och kläderna. Räkna med ca tre kilo kläder, 5 kg skjutvapen, och utöver detta vikt för ryggsäcken. Villebrådets vikt ska du också räkna med om det är aktuellt för dig.

Snöskor ska alltså vara bekväma att gå med, vara lätta att ta på, och dessutom tåla riktigt tuffa tag. När du börjat gå med dem kommer du märka att det är svårt att vara utan dem.

Det är en fantastisk frihetskänsla att kunna ge sig iväg rätt ut i hög pudersnö eller på bräcklig skare. Skillnaden mellan modellerna är i huvudsak bindningar, modellerna på stegjärn, material, och givetvis priset.

I premiumklassen placerade vi den utmärkta MSR Lightning Explore M25 som vinnare. Inte långt efter kom mellanklassens snöskor från ​Tubbs Men's Mountaineer.​

Vi har också velat ta med dammodeller i det här testet eftersom det numera även är många kvinnor som jagar. Budgetklassens vinnare heter således Tubbs Women's Flex TRK 22. Tubbs har också motsvarande snöskor i herrstorlek.

Vår spännande specialare ska ni inte missa. MSR Lightning Ascent 22 heter den och är en helt fantastisk snösko. Läs vidare för att hitta snöskorna som kommer förbättra din vinterjakt!

Premium: MSR Lightning Explore M25

​Premiumsnöskorna från MSR ger stor mobilitet och bekvämlighet när du rör dig ute i vinterlandskapet och du kommer märka att du inte kommer kunna leva utan dem.

Snöskorna har en bred trampyta och bindningar som kan justeras i sidled. De här snöskorna lämnar helt enkelt inte något att önska.


Mellan: Tubbs Men's Mountaineer

Här har vi ett par väldigt snygga och effektiva snöskor från Tubbs som har en ActiveFit-bindning för ultimat passform. Man håller också en naturlig och ergonomisk position i snöskon.

Konstruktionen Anaconda har designats med stabilitet för ändamålet och det känner man verkligen när man går i den djupa snön.


Budget: Tubbs Women's Flex TRK 22

En fantastisk budgetsnösko i damstorlek. Snöskon finns också för herrar, så det behöver man inte bekymra sig om. Men eftersom det är många kvinnor som ägnar sig åt jakt nuförtiden vill vi naturligtvis också ha med dammodeller i testet.

Tubbs är ett amerikanskt varumärke som bedriver rigorösa tester och produktutvecklingsprojekt. De har helt enkelt gått helhjärtat in för att ge marknaden fantastiska produkter som alltid presterar. Det gör även Tubbs snöskor i modellen Flex TRK 22.


Special: MSR Lightning Ascent 22

För dig som gillar att forcera fram i den mest avancerade snöterrängen är det här snöskorna för dig. Du kan vara vid branta berg, vara tvungen att forcera fram i den mest svåra terräng.

Dina MSR Lightning Ascent 22 kommer garanterat att bära dig. Teknologin bakom dessa snöskor är så fantastisk att man knappt vet var man ska börja.

Den har helt enkelt så många fantastiska funktioner att det är i stort sett den fulländade snöskon. Och man får givetvis betala därefter. Men det är det definitivt värt. Läs mer om snöskorna i detalj längre ner.

Varför ska du lita på oss?

Samtliga snöskor i testet har provats ut i praktiken av erfarna jägare som vet vad som krävs av ett par bra snöskor avsedda för jakt.

Vem behöver snöskor?

Alla som ägnar sig åt vinterjakt måste sannolikt också ha ett par rejäla snöskor, detta utgår ju ifrån att man bor i kalltempererade klimat.

Hur kom vi fram till vilka snöskor vi skulle testa?

Två erfarna jaktlag har hjälpt oss att plocka ut snöskor med bra kvalitet. Inför testet lade vi också ut frågan i två onlineforum för jaktfolk och fick även där många bra råd och tips.

På basen av detta testade vi dem. Snöskorna hämtades inför testet hem från onlinebutikerna pnjakt.se och outnorth.se.

Hur testade vi snöskorna?

Alla snöskorna i testet har provats ut i praktiken. Snödjupet har varit ca 60 cm och temperaturen låg på cirka -12 grader. De testades med packning och vapen, samt även hur lätta de var att ta på och av med handskar.

Våra favoriter

Premium: MSR Lightning Explore M25

Även MSR modell M25 är fullspäckad med ny, överlägsen, och exklusiv teknik. Prestandan och användarvänligheten är som vanligt på absolut toppnivå. Precis som de andra modellerna innehåller dessa en speciell teknologi som kallas för Accessgate.

Den gör att du kan justera bindningarna i sidled, vilket innebär att snöskorna har 100% kontakt med markytan oavsett hur dina egna fötter är vinklade. Även till de här kan du köpa deras tillägg för extra bärighet och då klarar de här skorna ända upp till 127 kg.

Det är perfekt för dig som bär hem byte, men också för dig som väger mycket. Med dessa kan du få en riktigt bra snösko i alla fall. Priset för denna modell landar på ungefär 3400 kronor.


Mellan: Tubbs Men's Mountaineer

Tubbs herrmodell med snygg kamouflagegrön färg håller dig definitivt ovanpå snön och inte i den. Active Fit-bindningen ser till att du får den perfekta passformen du behöver för att få ett extremt bra grepp med snöskor på alla underlag.

Den speciella bindningen R2 Revolution gör att du har en bekväm och naturlig position på foten hur underlaget än lutar eller ser ut. Bredden är 22,8 cm och längden på snöskon från Tubbs är 76 cm.

Notera att den här har större trampyta än de flesta andra snöskor och gör sig väl lämpad för snöslask och komplicerade underlag. Ramen är konstruerad i kolstål och ger lätt och stabil komfort.

Hälstödet är ställbart också, så att du även där får all den stadga du behöver. Eftersom trampytan är större på Tubbs snöskor blir vikten också en aning mer; paret väger cirka 2,4 kilo tillsammans. Priset ligger på ungefär 3000 kronor.


Budget: Tubbs Women's Flex TRK 22

Tubbs är ett amerikanskt märke som har sin bas i Seattle där mäktiga, snötäckta berg bildar en fond för staden. Det betyder att är det något företag du kan lita på när det gäller snöskor är det just Tubbs.

Snöskorna är konstruerade för att klara alla typer av snötäckta terränger. Det spelar alltså ingen roll om det är skare eller slask.

Den här dammodellen har precis som de andra modellerna den fantastiska, specialdesignade bindningen med det speciellt framtagna fästen som gör att du kan justera dem precis när du behöver även om du är ute i terrängen.

Skon har även ett flexibelt fäste för hälen, vilket gör att snöskon sitter på perfekt, vilka kängor du än har på dig. Du behöver aldrig oroa dig för att stiga fel eller snett. Foten sitter helt enkelt perfekt i alla lägen.

Med ett enda grepp lossar du snöskon från din pjäxa. Vikten ligger på 1,54 kg per par och måtten är 56 x 2,3 cm. Snöskorna kostar ungefär 1600 kronor i fackhandeln på webben.


Special: MSR Lightning Ascent 22

Precis som premiumvinnaren är specialaren från märket MSR. Snöskorna bygger på väldigt avancerad teknik och är avsedda för att kunna forcera fram snabbt på snö.

Den här snöskon är byggd med den speciellt framtagna och avancerade 360 graders tekniken. Bindningen är alltså rörlig och gör att du klarar de svåraste och mest otillgängliga underlag.

Var du än går har du perfekt stadga och kan vara säker på att bindningen alltid stödjer foten och placerar den där den ska vara. Bindningarna gör att du får extra bra balans i snöskorna. Du har verklig uppbackning på varje steg du tar.

Den speciella funktionen Ergo Televators är en hälhöjare som ger komfort och gör att effektiviteten blir än mer större. Den speciella tractionramen bidrar med säkerhet som vanliga ramar helt enkelt inte klarar av.

Precis som med alla snöskor av märket MSR kan du komplettera med Location Tail. Det är en fantastisk smidig uppfinning som ger dig extra stor bärighet, då du behöver bära mer. Det kan vara till exempel om du ska bära ett jaktbyte.

Du kan då ha det här tillägget med dig och sätta på det när du har behov av det. Längden på snöskon är 56 cm och bredden är 120 cm. Vikten för båda snöskorna är 1,8 kg och de klarar att bära upp till 114 kilo.

Priset landar på cirka 3500 kronor, vilket kanske kan verka mycket, men det är en väl värd investering om du ofta är ute i snömarker och speciellt om du ägnar dig åt vinterjakt. Du kommer inte ångra dig och du har en snösko som håller så länge du behöver den.

Våra utmanare

MSR Revo Explore M25

Modellen Revo Explorer är en snösko med kraftiga bindningar av modellen hyperlink. Konstruktionen är extra slitstark och anpassad för att den skall kunna användas ofta utan att slitas i bindningen.

Den har utvecklat speciellt av MSR och har gjort modellen mer funktionell än någonsin tidigare på den här nya snöskon. Den här kan du utan problem ha på dig en hel dag i snömarkerna.

Behöver du ta av dig dem i pauserna är de enkla att få på och ta av. Snöskor fungerar också alldeles utmärkt i snöslask och is. Du får ett bra grepp på alla underlag.

Vikten på båda skorna tillsammans är 1,76 kg. Längden på trampytan är 64 cm och bredden 20 cm och de fungerar både på herr och dam. Bärigheten är ca 120 kg totalt, vilket de också klarar galant.

Mountain Safety Research är vad förkortningen MSR står för. Namnet visar med all önskvärd tydlighet vilka produkter man lanserar och här har vi friluftsutrustning med absolut toppkvalitet och säkerhet.

Varumärket är grundat 1969 av bergsklättraren Larry Penberthy från Seattle. Utgångspunkten var mer tillförlitlig och högkvalitativ utrustning.

Det är verkligen honnörsord som varumärket kan leva upp till och deras produkter är 100% trygga och effektiva.


Produkter som utgått

MSR Evo Trail Snowshoes

Evo Trail snöskor har väldigt mycket att erbjuda dig som rör dig i besvärlig terräng. Snöskorna har en speciell konstruktion med gjutna krokar undertill som ger ett väldigt bra grepp i hala och branta backar.

Bindningen kan du lätt justera med handskar på dig. Snöskorna är gjorda att klara väldigt låga temperaturer och bindningen är helt frostsäker trots att den innehåller plastdelar. Här har vi ett par helt och hållet vädertåliga snöskor.

Modellen är unisex, så du kan hitta den för både dam och herrstorlekar. Köper du den här väldigt enkla men otroligt effektiva modellen kommer du fram i stort sett var som helst i vinterskogen.


FÅK Flex Snow Shoe

FÅK har tillverkat dessa härliga snöskor som har ett justerbart spänne för både hälen och foten som gör att du får en optimal passform, så att skorna både blir ergonomiska och bekväma.

Ett par skor väger 2 kilo, mäter 20 x 58 cm och användaren får väga högst 90 kilo.


Härkila Snösko Snow Trapper Camo

Härkila är det svenska varumärket som har utvecklat ett stort utbud av gedigen jaktutrustning för alla jakttillfällen. Nu har du också snöskor som klarar många olika typer av snöunderlag.

Vare sig det är pudersnö, slask, eller hård skare har du här ett effektivt redskap som gör att du kan ta dig fram överallt där du vill.

Härkilas snöskor är väldigt lätta att ta på och av. Bindningarna är anpassade för att fungera för alla skostorlekar. Med andra ord perfekt för dig som vill har flera par pjäxor du vill använda när du är ute i terrängen.

Aluminiumramen som snöskon är tillverkad i är väldigt lätt och är därmed perfekt för att gå långa sträckor i. Du kommer att kunna vandra i snötäckta landskap och känna dig endast en bråkdel så trött som du gör annars.

I vissa terränger går det inte ens att ta sig fram utan snöskor, så din framkomlighet blir naturligtvis också mycket större. Skon är formgiven med det exklusiva kamouflagemönstret som Härkila själva har tagit fram.

Mönstret kallas för Mossy Oak Winter och du får en snösko som smälter perfekt in med dina övriga kamouflagekläder. Längden på snöskorna från Härkila ligger på 92 cm.

Frågor och svar

Kan man använda snöskor på lössnö?

Absolut, det går alldeles utmärkt. Det kan givetvis bli så att snöskorna sjunker ner en bit, men är snöskorna rejäla och har en bra spridning på vikten håller snön för en stor mans kroppsvikt om det så skulle behövas.

Finns det snöskor för barn?

Javisst, det finns snöskor i mindre modeller också. De är perfekta att använda om du ska ut i skog och mark och har juniorer med dig.

Även om barn är mycket rörligare och brukar ha god fysik är det väldigt tungt att röra sig i djup snö och investerar du i ett par riktigt bra snöskor till ditt barn kommer ni att ha väldigt fina turer i vintersnön.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning