Bästa sittdynan 2022 – Varm och torr på jaktpassen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jakt börjar mer och mer vara en materialsport och snart finns det nog ingen hejd på hur mycket vi ska släpa med oss ut i skogen.

Förutom det man verkligen behöver, det vill säga varma kläder och ett gevär, kanske det är sändare, högtalare, kikare, åtelkamera, eftersökslampa, och avståndsmätare som ska med.

Ofta måste man sålla lite grann och se till att man har med sig det viktigaste, men samtidigt inte packa på sig för mycket.

En grej som är lätt att glömma, men som man uppskattar oerhört mycket när man har den med och saknar den när man har glömt den, är sittdynan.

Att ha en sittdyna med sig när man sitter på pass gör hela jakten till en helt annan upplevelse. Det kanske låter klyschigt, men det är verkligen så. Att sitta flera timmar på ett pass och frysa är bokstavligen som tortyr.

Dessutom kan det få konsekvenser som är långvariga i form av prostataproblem och urinvägsinfektioner. Det är verkligen inte att leka med och något som gör att du kanske inte kan åka ut på jakt överhuvudtaget i förlängningen.

Så att på ett enkelt och smidigt sätt se till att man sitter bekvämt och varmt och har en isolerad yta mellan sig och marken är a och o och ger otroligt mycket för jaktupplevelsen.

En sittdyna är dessutom lätt att ha med sig. Det finns många som är vikbara och därmed väldigt smidiga i storlek. De lite större modellerna är i vilket fall som helst väldigt lätta och går att hänga på ryggsäcken eller placera i väskan om den är rymlig.

Det finns en uppsjö olika modeller av sittdynor idag. Många är speciellt anpassade för jakt och ämnade att sitta länge på, plus att de är kamouflagefärgade. Materialet är naturligtvis viktigt när man är på jakt.

Det ska inte bara vara värmande utan också vara tyst. Många tillverkare har naturligtvis tänkt på det och producerar sittdynor i material som är helt tysta.

Det finns också sittdynor som är vridbara. De har en platta under sittdelen där fästet med kudden helt enkelt är rörligt. Det finns också sittdynor som är självuppblåsande.

En bra sittdyna ska givetvis vara konstruerad i ett värmeisolerande material. En sittdyna i plast ger dig inte möjlighet att hålla dig varm när du sitter, så tänkt på det när du väljer sittdyna.

Premiumklassens vinnare denna vecka blev Air Chair L från Sea to Summit. I mellanklassen vann Thermarest Trekker Chair 25. Budgetklassens Relags Trail Chair är ett utmärkt alternativ för den som föredrar en enklare sittdyna.

Specialaren är en spännande produkt och heter Aeros Pillow Reg, även den från Sea to Summit. Läs vidare för att hitta sittdynan för dig och lägg till den i din jaktpackning, så är du alltid redo!

Premium: Sea to Summit Air Chair L

En härlig uppfinning som även är ett kombinerat liggunderlag. Med den här sitter du väldigt bekvämt när du är ute på ett pass och du kommer att klara av att sitta still väldigt länge. Det finns ingen risk att du blir nedkyld med Air Chair L.


Mellan: Thermarest Trekker Chair 25

Thermarests sinnrika funktion ger dig en liten smart pryl som gör att du kan omvandla ett liggunderlag till en stol!

Du får alltså ett ryggstöd på sittdynan utan att släpa med dig en massa extra saker. När du inte använder den kan du vika ihop den och förvara den i ryggsäcken.


Budget: Relags Trail Chair

Ännu en skön stol, men denna behöver man ingen madrass till för att den ska vara effektiv, och då går ju priset ner lite såklart, vilket är bra för den som är ute efter en budgetsittdyna!

Det finns dock en skumisolering för värme och glasfiberstänger förstärker konstruktionen och gör den stabil. Du kan även förlänga den, så att två personer får plats på den.


Special: Sea to Summit Aeros Pillow Reg

Aeros Pillow är inte bara en uppblåsbar kudde utan den har även ett extra lager fyllning mellan tygets yta och den uppblåsbara delen. Detta gör sittdynan väldigt bekväm.

Vem behöver en sittdyna?

Alla som sitter på ett jaktpass behöver ha något att sitta på som är åtminstone aningen mjukt. Men framförallt är det viktigt att sittdynan är värmeisolerande så att du inte blir kall när du sitter längre stunder.

Hur kom vi fram till vilka sittdynor vi skulle testa?

Vi i testpanelen pratade först ihop oss om vilka sittdynor vi själva provat och som vi ville ha med i testet. Efter det ställde vi frågan i ett par forum på nätet där medlemmarna är jägare.

På det sättet fick vi massor med insamlad information om vilka sittdynor vi skulle använda. Sittdynorna hämtades hem från onlinebutikerna outnorth.se, activeoutfit.se, och pnjakt.se inför testet.

Hur testade vi sittdynorna?

Vi tog med dem ut i skogen när vi var ute med jaktlaget och testade dem ute på våra jaktpass. Alla sittdynorna är utprovade i kyla och regn och utsatta för rätt hårda tag i skogen.

Våra favoriter

Premium: Sea to Summit Air Chair L

Har du redan investerat i en Sea To Summit-luftmadrass? Komplettera med den här smarta uppfinningen, så har du en helt underbar och bekväm stol också.

När den är ihopvikt blir den som en liten pinne och den kan du lägga ner i vilken packning som helst. Du kan också använda den till ett annat tjockt underlag av samma typ.

Det här är en fantastisk uppfinning som definitivt kommer göra dig redo att sitta ute i långa pass när det är kyligt på marken. Den är väldigt stadig i konstruktionen så det är ingen risk att något brister även om du är storvuxen.

Du kan också sitta lutad mot ett träd eller liknande och på så vis få större stadga på sittdynan. Priset ligger på cirka 650 kronor. Men kom ihåg att du då också har ett helt liggunderlag på köpet.


Mellan: Thermarest Trekker Chair 25

Thermarest Trekker Chair gör i ett grepp hela ditt liggunderlag till en bekväm stol. Det här är den perfekta ersättningen för en fällstol.

Den otroligt enkla, men smarta konstruktionen fungerar helt enkelt så att du trär den över ett sittunderlag och så får du en stol. När Trekker Chair inte ska användas rullar du bara ihop den och den blir till ett litet paket.

Modellen passar både till Thermarests modell NeoAir och alla andra självuppblåsande liggunderlag. Oerhört bekväm och passar för liggunderlag upp till 64 cm breda. Vikten är endast 396 gram.

Thermarest är ett företag av det slaget som skapades för att grundaren inte hittade det han sökte på marknaden. Bergsbestigaren John Burroughs hittade helt enkelt inte de liggunderlag som hans sport krävde.

Eftersom han själv som bergsbestigare visste exakt vad som skulle vara den ultimata konstruktionen visste han också att de här liggunderlagen skulle sälja. Och det var precis det underlagen gjorde. Hans produkter är nu mycket efterfrågade av alla typer av friluftsmänniskor.


Budget: Relags Trail Chair

Här har du en liknande stol som finns i vinnarkategorierna, men i en konstruktion som inte kräver en extra madrass för att användas.

Den här sittdynan med ryggstöd har en vadderad sits som gör att du kan sitta bekvämt och samtidigt hålla värmen på bästa sätt när du sitter på pass. Den isolerar riktigt bra både på snö och kall barmark.

Sittdynan är tillverkad i slitstark nylon med PU-beläggning. Den är helt vattentät och släpper inte igenom regn och dagg. Sittdynan är isolerad med skum och värmer och gör stolen skön att sitta på.

Konstruktionen är tillverkad i glasfiberstänger, vilket gör den extra stabil. Trail Chair har också en bärrem och ett handtag, vilket gör den enkel att ha med sig.

Så när du är klar viker du helt enkelt ihop den och kan ta den med dig i handtaget. Måtten på sitsen och ryggstödet är 40 x 40 per del.


Special: Sea to Summit Aeros Pillow Reg

Aeros Pillow är en uppblåsbar kudde som är väldigt enkel att ha med sig ut i skogen. Den tar verkligen inte mycket plats och ger all komfort du behöver när du ska sitta på ett pass.

Den är uppblåsbar så den blir tjock och skön att sitta på och bildar dessutom ett rejält avstånd till marken. Det finns ingen risk att du blir kall när du sitter på Aeros Pillow.

På ovansidan finns ett borstad polyestermaterial som ger en mjuk och behaglig känsla och de sitter också stadigt på kudden. Under det yttre tyget finns ett lager med syntetisk fyllning, vilket gör kudden extra mjuk.

Dessutom transporterar den här delen bort fukt och förhindrar dig från att bli nedkyld när du är svettig. Att blåsa upp den går jättesnabbt och med några andetag är den klar. Vikten ligger på 85gram och i packat tillstånd är måtten 8,5 x 7 cm.

Uppblåsbar och klar har sittdynan måtten 11 x 24 x 34 cm. Den är väldigt bekväm och med mycket hög kvalitet. Vi kan rekommendera sittdynan till alla som vill ha hög komfort.

Våra utmanare

Stabilotherm Seat Pad

Detta kan man säga är ett klassiskt sittunderlag i lite smidigare form. Det kan nämligen vikas ihop för enklare förvaring och är speciellt bra när man ska packa.

Det är tillverkat i nylon med en stoppning av cellplast. Det mäter 40 x 29 cm, så det är inte världens största sittunderlag eller det varmaste, men fungerar bra under vår- och sommarmånaderna.


Snurrebocken Vridbar Sittdyna

Snurrebocken är ett verktyg som är en utrustning som gör jakten väldigt mycket lättare och bekvämare när du sitter på ett pass eller tar en paus i skogen.

Snurrebocken gör att du enkelt och helt tyst kan snurra runt i 360 grader om du vill det. Sittdynorna har ett värmeisolerande material som gör att du håller dig varm oavsett om det är kallt och du får sitta på passet länge.

Konstruktionen är gjord på så sätt att det mellan den övre och nedre plattan ligger några runda kulor som gör att sittplattan snurrar precis som du vill.

Snurrebocken är avsedd att placeras på en ryggsäck utrustad med mes-stol. Men det går alldeles utmärkt att placera den direkt på marken också.

Behöver du ytterligare värmeisolering eller komma lite högre upp kan du alltid placera en uppblåsbar sittdyna ovanpå den.


Other Sittplatta Vikbar Rundad

Här har vi en vikbar sittdyna som är perfekt för dig som vill ha en sittdyna som inte tar mycket plats i ryggsäcken. Packningen när man ska bege sig ut på jakt kan påverka väldigt mycket nuförtiden och ofta är det mycket man ska ha med sig ut i skogen.

Här har du ett skogsgrönt underlag som du kan placera ut där du vill ha det och diskret slå dig ner. Det låter inte och kommer inte att skrämma viltet.


Exped Chair Kit M

Exped Chair Kit är en annan variant på sittdyna med ryggstöd som fungerar med Expeds smala och smidiga underlag. Du får en bekväm storlek som du dessutom kan stabilisera med hjälp av lätta, men stadiga aluminiumstänger.

Sitsen blir väldigt tjock när du vikt ihop liggunderlaget, vilket innebär att stolen är väldigt skön att sitta på. En väldigt prisvärd produkt!

Frågor och svar

Finns det tysta sittdynor?

Ja, absolut, vi har med två stycken i det här testet. Med dem kan du invänta bytet utan att behöva oroa dig för att du ska avslöjas på grund av knarrande tyger och liknande.

Kan jag tvätta min sittdyna?

De flesta sittdynor kan rengöras på något sätt. De uppblåsbara kan man torka av med en trasa eller svamp och använda med möbeltvätt samtidigt. Andra typer av sittunderlag kan man helt enkelt placera under duschen om de är väldigt smutsiga.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning