Bästa Pilbågen → Bäst i Test (Januari 2023)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Evelox Gladiator Compoundbåge

99
Baserat på 204 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
1
Bästa Pilbågen

EK Chameleon

98
Baserat på 1 020 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
2

vidaXL Compound

95
Baserat på 756 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
3

Evelox EX3 Dragonfly Compund Bow Set

92
Baserat på 288 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
4

vidaXL Youth

89
Baserat på 588 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
5

Ek Archery Beetle Recurveset 20 lbs

88
Baserat på 1 188 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Recurve Pilbåge
6

Evelox EX1 Hawk Recurve Bow Set

86
Baserat på 396 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Recurve Pilbåge
7

Evelox EX1 Thord Compound Bow Set

85
Baserat på 1 128 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte, Compound Pilbåge
8

Evelox Blowgun EX3 12 Arrows

84
Baserat på 1 080 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte
9

Fox Outdoor Blow Pipe with Arrow

82
Baserat på 1 032 recensioner.

EGENSKAPER

Bågskytte
10

Vad finns det för sorters pilbågar?

Det finns två typer av pilbågar som är de vanligaste. Först har vi modellen compoundbåge, vilket innebär att den är försedd med kammar. Dessa kallas ibland för hjul och de ligger i varsin ände av pilbågens kropp, lemmen.

På de här kammarna löper kablarna och strängen. Det är utformningen på kammarna som avgör hur lätt eller tungt det blir att dra ut bågen. Kammen bidrar också till att minska belastningen när strängen är utdragen i sitt maxläge.

Den är inte lika tung att manövrera och anses därför vara den mest lämpliga för jakt. Detta eftersom man inte riskerar att göra för stora rörelser på grund av att man inte orkar hålla upp pilbågen ordentligt.

På en compoundbåge kan man också använda hjälpmedel såsom stabilisator och sikte. En compoundbåge kan ha en utgångshastighet på cirka 100 m per sekund. Den används för både jakt och tävlingsskytte.

Recurvebågen är en modern variant av den traditionella sammansatta pilbågen. Tillverkningmaterialet brukar vara glasfiber och laminerat trä. Även på den här kan man sätta sikten och stabilisatorer om man vill.

Recurvemodellen är en pilbåge som man ofta använder vi tävlingsskytte. De olympiska bågskyttarna använder sig av recurvebågar.

Vad är pilarna tillverkade av?

I stort sett kan man säga att det finns fyra olika material att tillverka pil av. Träpil är den klassiska och den billigaste typen av pil. Träpilen förses med olika typer av plastfjädrar.

Glasfiberpilar är de tyngsta pilarna, men också de som håller längst. Aluminiumpilar kan man köpa i olika storlekar utgående från styrkan i bågen som du ska använda. Det går att variera tjockleken på pilen, både på diametern och tjockleken på väggarna i röret.

De allra mest högteknologiska och moderna pilarna är tillverkade i kolfiber. Pilen är väldigt styv och lätt. Det är ofta lätta pilar man vill ha och en lättare pil resulterar helt enkelt i att skotten blir rakare.

Kom ihåg att aldrig släppa strängen utan att ha en pil laddad i pilbågen! Detta kan göra att du skadar dig och det kan också skada pilbågen.

Kan hela familjen syssla med bågskytte?

Ja absolut, det är en jätterolig sport, det har vi faktiskt påpekat flera gånger i det här testet! Eftersom det inte krävs några licenser och du får skjuta på din egen tomt eller mark är det enkelt och snabbt att komma igång.

Se bara till att säkerheten är hög och att ni börjar med korta avstånd, så har du en fantastiskt rolig familjesport. Du måste förstås vara noggrann med att instruera alla.

Ett behörigt säkerhetsavstånd måste hållas och det ska alla vara införstådda med. Ingen får springa runt eller leka med pilbågen. Följer man de här enkla reglarna har man en väldigt rolig sport att ägna sig åt tillsammans.

Får man ha med sig en pilbåge utanför hemmet eller finns det restriktioner som med vapen?

Det är en jättebra fråga. Det finns inga särskilda regelverk kring att ha med sig en pilbåge om man till exempel ska över till grannen eller ut och köra bil, men du måste komma ihåg att det här är ett potent vapen trots att det är licensfritt.

I fel händer kan det komma till stor skada att det är jätteviktigt att du verkligen har kontroll på din pilbåge i alla sammanhang.

Lämna en kommentar