Bästa pannlampan 2022 – Jaga på natten med det optimala ljuset

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man ska ge sig ut på jakt är det alltid viktigt att se över sin packning och anpassa den efter vilken jakt man ska ut på. 

Om man till exempel ska jaga vildsvin sker det vanligtvis på natten och då är det mer eller mindre ett måste att man packar med sig en bra pannlampa.

Jag är ganska säker på att ni håller med mig om att det är en klar fördel om man kan se var man går, eller hur?

Här gäller det att tänka till lite, är det viktigt att den är bekväm? Hur länge ska man vara ute, så pass länge att man behöver en pannlampa med väldigt lång batteritid? Eller räcker det att ha med sig några extra batterier?

En annan viktig detalj är att se efter hur pass stark lampa man behöver; idag säljs det många pannlampor som kan ställas in i olika ljuslägen.

Många kanske tycker att det bara är att gå och köpa första bästa pannlampa och så var det kanske förr, men idag har många modeller otroligt smarta funktioner som gör att tillvaron blir väldigt mycket enklare och smidigare.

Efter att vi noggrant har granskat vilka pannlampor som är bäst när det kommer till jakt och vildmark har vi kommit fram till tre favoriter i tre olika prisklasser; premium, mellan, och budget:

Som vinnare i premiumklassen utsåg vi Exceed XT från det världskända varumärket Silva. Vi vågar nog påstå att detta är den bästa pannlampan på marknaden.

Att hitta en vinnare i mellanklassen såg inte så lätt ut i början av vår omfattande marknadsundersökning, men tillslut kom vi alla överens om att XTRM Headlamp från Urberg är den rättmätige vinnaren i denna klass.

För er som värdesätter ett lågt pris och som måste förhålla sig till en strikt budget har vi hittat ett väldigt bra alternativ i Silva Pannlampa Active

Vi utsåg självfallet en specialare även denna gång, BioLite Powerlight Mini, vårt val är inte direkt en traditionell pannlampa. Vi tyckte dock att den var så häftig att vi kände oss tvungna att ta med den. Läs vidare för att hitta din nya pannlampa.

Premium: Silva Exceed XT Pannlampa

Denna premiummodell ligger med all rätt i den övre prisklassen. Allt med denna pannlampa utstrålar kvalitet. 

Vi som har varit med i matchen ett tag är självfallet väl bekanta med Silva som varumärke och jag själv har ägt otaliga produkter från dem genom åren, och har aldrig haft några problem. Resten av grabbarna delar mina upplevelser. 


Mellan: Urberg XTRM Headlamp

Här har vi alltså en väldigt bra lampa som ger mycket ljus för pengarna. Anledningen till att det var så svårt att utse en vinnare i denna klass var att det finns så otroligt många olika alternativ från flera tillverkare.

Vid köp av denna moderna pannlampa ingår allt man behöver för att kunna använda alla dess funktioner.


Budget: Silva Pannlampa Active

Denna pannlampa var den billigaste i vår noggranna undersökning som fortfarande höll hög kvalité. Den har ju inte i närheten av samma funktioner och prestanda som vinnarna i premium- och mellankategorin, men om man tycker att priset är det viktigaste får man här en bra pannlampa till ett otroligt lågt pris.


Special: BioLite Powerlight Mini

Här har vi verkligen en speciell liten produkt, denna typ av lampor fanns verkligen inte när jag började jaga i ung ålder för många år sedan. Hela gänget blev riktigt imponerade av denna riktigt häftiga lampa.

Varför ska du lita på oss?

Jag har tillsammans med en grupp vänner inom jakten testat alla dessa lampor. Vi har alla erfarenhet av jakt och fiske under natten och vet vad som krävs för att åtminstone få en dräglig tillvaro.

Då det knappast är svårt att hitta mörker i vårt avlånga land var det relativt lätt för oss att hitta tid och tillfälle för oss att samlas och testa produkterna.

Vi upplever det som viktigt att vi just testar dem tillsammans så att man kan ta del av allas erfarenheter och upplevelser.

Vem behöver köpa en pannlampa?

När det blir dags för dig att ge dig ut på din första jakt på natten kommer du snabbt att förstå att du kommer att behöva införskaffa en pannlampa. 

Du tycker kanske att du ser bra i mörkret, men tro mig, jag har varit med ett bra tag och du kommer att tacka mig när du drar på lampan och ser vänner som har glömt/struntat i att ta med sig en pannlampa.

Det är inte bara under själva jakten som det kan vara bra att ha lampan, det är även trevligt med lite ljus när man samlas hela gänget, eller om man ska övernatta utomhus eller i en stuga med dålig belysning.

Hur kom vi fram till vilka pannlampor vi skulle testa?

Vi började med att utgå från vad vi själva gillade för produkter innan vi gick vidare och undersökte vilket utbud som finns på marknaden. Utbudet är ganska sort men vi i testgruppen kan detta rätt bra och vi vet vad vi ska leta efter.

Idag finns ju det mesta på nätet och det var också där vi hittade alla produkter vi ville testa. Bland hämtade vi våra pannlampor från webbutikerna itaboutdoor.se och outnorth.se.

Hur testade vi pannlamporna?

Detta är ju den roligaste delen, när det faktiskt att dags att rent praktiskt testa produkterna. Dels för att det alltid är spännande att undersöka och jämföra nya produkter men också för att man får träffa hela gänget.

Vi genomförde ett par olika tester och vi tyckte alla att batteritid, ljusstyrka, samt komfort var de viktigaste faktorerna, tillsammans med priset såklart.

Att testa batteritiden var enkelt, vi såg till att alla modeller hade fullt laddade batterier och sedan la vi dem helt enkelt bredvid varandra och satte igång ett tidtagningsur. Under tiden hann vi med att dra ett antal rövarhistorier. 

Att testa styrkan i ljuset och komforten var även det relativt enkelt. Vi kom fram till att alla modeller i detta omfattande test var bekväma att ha på sig.

Våra favoriter

Premium: Silva Exceed XT Pannlampa

Om det är något jag har lärt mig genom åren är det att vara noggrann när man väljer vilken utrustning man ska ta med sig när man går ut i skogen, man vill ju inte gärna att ens utrustning ska gå sönder när man äntligen har kommit ut.

På grund av detta är jag och resten av grabbarna riktigt nöjda med denna pannlampa, den går att anpassa efter olika förhållanden och den sitter där den ska på huvudet.

Det låter nästan för bra för att vara sant men den har även en sökfunktion som kan sättas i ett temporärt superläge på 1600 lumen, vi har inte hittat någon annan pannlampa som toppar det. 

Även om vi självfallet ägnar oss mest åt jakt, kan man, tack vare olika spännband och fästen även montera denna lampa på en cykel eller en hjälm, man kan alltså även använda den när det inte är jaktsäsong, lysande va?

Ytterligare en detalj som såg till att Silvas Exceed XT hamnade på toppen av prispallen är det stora batteriet på 9.9 ah. Batteriet skickar dessutom ut varningar när det börjar ta slut, först när det är 25% kvar och sedan ytterligare en gång till när bara 10% återstår.

Pannlampan går på cirka 3100 kr i handeln, vilket kan tyckas mycket, men förutom att ha den för jakt och fiske kan du som sagt ha den året om till andra utomhusaktiviteter.


Mellan: Urberg XTRM Headlamp

Urberg är mer än en tillverkare av fritidsprodukter, de tar ett större ansvar än många andra inom branschen, de har nämligen förbundit sig att donera 1 procent av sin årliga omsättning till att förbättra miljön.

Men just nu ska vi kanske fokusera på varför vi har utsett denna pannlampa till vinnaren i vår mellanklass. 

En sak vi verkligen gillade med XTRM Headlamp är att man kan ställa in den i tre olika lägen, beroende på avstånd. De tre olika avstånden är 250m, 200m, samt 180m. Det finns även ett fjärde läge som ger blinkande ljus. 

Om vi går in på själva utseendet (viktigare för de yngre killarna i testgruppen) ser pannlampan modern, nästan futuristisk, ut. 

Lampan är även utrustad med tre olika justerbara band vilket gör att det är enkelt att få den att sitta bra på huvudet.

En smart detalj, som verkligen fyller ett syfte när man är ute i skogen, är att det sitter en liten röd lampa i nacken som gör att man även kan ses av de som befinner sig bakom.

Pannlampan levereras komplett med två uppladdningsbara batterier, manual och laddare. Cirkapriset 800 kr är överkomligt.


Budget: Silva Pannlampa Active

Här får du en bra pannlampa med justerbara remmar som är regntåliga. Det är en väldigt enkel modell, vilket många av oss tyckte var en av de största fördelarna med denna modell.

En av gubbarna i gruppen tyckte att denna lampa passar bäst för de som kanske inte riktigt vet vad de behöver eller kommer att uppskatta hos en dyrare modell i framtiden. 

Det är alltså en bra instegsmodell för att använda och se vad man gillar och inte gillar inför ett senare, dyrare inköp. Jag köpte själv ett exemplar av denna lampa för att ha som backup, jag gillade att den var relativt liten och enkel att använda.

Precis som de andra modellerna från Silva har även denna pannlampa Silvas varumärkesskyddade Silva Intelligent Light. Detta ger pannlampan en större/bredare ljusbild som gör det lättare för dig att se på kort sikt. 

Pannlampan är utvecklad och anpassad för att fungera i vårt nordiska klimat, den är vattentät, och stryktålig, knapparna är stora vilket underlättar när man har handskar på sig. Det är en lätt lampa som endast väger 86 gram.


Special: BioLite Powerlight Mini

BioLite Powerlight Mini har designats och utvecklats för att kunna ha många användningsområden, den kan självfallet användas som en sorts pannlampa, men den kommer även med ett fäste och ett stödben som gör att den kan monteras på till exempel en cykel. 

Du kan enkelt fästa den på dina kläder för att lysa upp din omgivning samtidigt som du har dina händer fria.

Men nu är det så att denna smarta lampa även kan fungera som laddare till din telefon, GPS, eller till och med en liten kamera. Den fungerar alltså även som ett bärbart batteri.

Batteriet är stort nog för att man ska kunna använda lampan under ett par dagar när man är ute i skog och mark. Vårt test av batteriet visade att det räcker i över 50 timmar som läsljus.

Om vi ska gå in på lite mer tekniska detaljer väger den ca 80 gram, är 15 mm tjock, och har en yta på 85 x 51 mm. Den finns även i två olika färgalternativ.

En av få nackdelar med denna produkt är antalet lägen, som är 5. Vi tycker att det är lite väl många lägen och det är inte heller helt enkelt att byta från ett läge till ett annat. Cirkapriset 600 kr är dock inte så farligt för denna användningsbara lampa. 

Bra att tänka på innan du köper en pannlampa

Vi tycker att vi har täckt på det mesta man behöver tänka på i denna undersökning. Om du inte hittar en modell du faller för direkt är det kanske smartast att börja med en billig modell för att kunna känna efter vad man har för behov. 

När det kommer till extra funktioner gillade vi i testgruppen modellerna som hade flera användningsområden. Man vill ju inte behöva packa ner fler prylar än absolut nödvändigt när man ska ut.

Vi rekommenderar dock alla starkt att införskaffa en pannlampa då du garanterat kommer att behöva en i framtiden.

Våra utmanare

Petzl Ultra Rush

Här har vi en pannlampa med otroligt mycket kraft och den var även den dyraste modellen vi hade med i vårt stora test. Tillverkaren har varit i branschen i många år och de vet vad de gör.

Denna lampa kommer med flera användbara funktioner såsom fyra olika ljuslägen, ett lamphuvud som är ställbart, samt elastiska band.

Batteriet som ingår i paketet är såklart uppladdningsbart och det är placerat i nacken på pannlampan, vilket ger en bra viktfördelning.


Led Lenser XEO 19R Rechargeable

XEO 19R Rechargeable från Led Lenser är en riktigt smart pannlampa som har ett starkt ljus som anpassar sig efter omgivningen.

Om du helt plötsligt befinner dig i en mörkare miljö lyser denna lampa starkare än tidigare för att kompensera.

Tillverkaren har även tänkt till när det kommer till batteriet, det fungerar nämligen även som en laddare till andra prylar.

Vi gillar alla när det är en sak mindre man behöver ta med sig. Cirkapriset 3400 kr kan vara värt det, beroende på vad du är på jakt efter.


Petzl Reactik

Här har vi en lite sportigare modell som kanske passar bättre för den lite mer trendkänsliga yngre publiken, men misstolka mig inte, det är fortfarande en väldigt bra pannlampa.

Lampan kan försättas i tre olika ljuslägen och ljuset anpassar sig själv efter omgivningen. Precis som hos många andra modeller är även Petzl Reactiks batteri uppladdningsbart. 

Det är även väldigt enkelt att koppla en USB sladd till lampans ”huvud”, vilket kommer uppskattas av många. Cirkapriset ligger på tusenlappen. 


Black Diamond Icon

Denna modell är den kraftigaste modellen som dess tillverkare Black Diamond har på marknaden. Lampan har ett LED-ljus som ligger på 320 lumen.

Jag fastnade lite extra för denna pannlampa då den passar väldigt bra för många olika användningsområden. Hela anordningen är nämligen vattentät vilket jag verkligen uppskattar.

Den kommer med ett löstagbart batteripack som lätt kan förvaras i fickan eller i en väska. En lite häftig funktion är att den har ett inbyggt programmerbart ljusminne.


Ledsavers Laddbar pannlampa med sensor 3 W

En smart budgetmodell som fyller många användningsområden. Denna modell är laddningsbar och har även en sensor som vet när det är dags för att tändas och släckas. 

I vårt batteritest visade det sig att denna lampa håller igång i nästan 4 timmar, men det tar samtidigt nästan 5 timmar att ladda batteriet. Lite väl lång tid tyckte vi. 


Produkter som utgått

Black Diamond Gizmo

Här har vi en lätt och smidig modell från den stora tillverkaren Black Diamond. LED-lampan ligger på 90 lumen, vilket helt klart bör vara tillräckligt för de flesta användarna.

Vad jag gillar mest med denna lampa är att den är så liten, vilket gör att den är smidig att ha med sig var man än är på väg. Lampan drivs av tre AAA-batterier och är vattentät. Cirkapris på 200 kr. 


Olight H05 Pannlampa

Som en av de billigare pannlamporna i testet håller den helt klart en bra nivå. Den kommer även med ett par smarta funktioner (vilket inte är helt vanligt i de lägre prisklasserna). 

Vi hittar bland annat röda LED-dioder som är bra att använda när man vill behålla nattsynen eller vill kunna synas av andra i närheten.

Denna pannlampa finns att köpa i ett par olika färger så det är bara att välja den färg du gillar mest. Cirkapriset 200 kr ligger bra till i plånboken. 

Frågor och svar

Vad är en pannlampa?

En pannlampa är precis vad det låter som – en lampa som man fäster på huvudet, oftast med hjälp utav ett band som sitter runt huvudet.

Pannlampan är perfekt vid många olika tillfällen, i princip alltid då man gör någonting utomhus under natt- eller kvällstid. Och den är ju därför perfekt att ha med på jakten eller fisketuren.

Varför ska man använda pannlampa?

Är man utomhus under mörka timmar behöver man ofta en pannlampa för att kunna se och för att synas. Så för att kunna se vad man gör och för säkerheten, helt enkelt. En pannlampa ger dessutom ett bra ljus utan att du behöver hålla i den.

Vad kostar en pannlampa?

Från någon hundralapp och upp till många tusenlappar.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning