Bästa öronpropparna 2022 – Skydda hörseln under jakten och på skjutbanan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Öronproppar må vara en liten detalj när man är ute med jaktlaget, men är nog så viktiga. Vissa jägare vill använda hörselkåpor medan andra föredrar att använda mindre och smidigare öronproppar.

Idag finns en stor variation på olika typer av öronproppar. Det finns flergångs- och engångsöronproppar, proppar med och utan snöre, öronproppar som är tillverkade i vax eller av gummi.

Och prisbilden är lika varierande som modellerna på öronproppar. I testet har vi även med en exklusiv variant med inbyggd mikrofon.

Det är en innovativ och mycket spännande produkt som underlättar enormt i jakten och ger dig ett fantastiskt skydd när ditt eller någon annans gevär avlossas. Vi har också enklare varianter i skum och de är alldeles utmärkta de också.

En sak som alla bra öronproppar måste ha är komfort. Öronproppar ska vara bekväma att använda och lätta att rengöra (om de är återanvändningsbara).

Vissa föredrar att öronpropparna har ett snöre, så du kan ha dem hängande runt halsen när du inte använder dem. Det finns också varianter där öronpropparna sitter fast i en plastbåge som löper längs baksidan av huvudet.

Det är ett alternativ för den som vill hålla koll på öronpropparna, men ändå inte vill ha ett snöre runt halsen när de inte är i användning. Med i köpet av många öronproppar idag finns dessutom små plastaskar där du kan förvara öronpropparna när de inte är i användning.

Man måste också komma ihåg att öronproppar passar olika för olika öron. En person som har en trång hörselgång kan uppfatta en modell som väldigt obekväm, medan en annan person kan tycka att samma modell är fantastiskt bra.

Öronproppar ska naturligtvis också fylla sin viktigaste funktion; det vill säga utesluta ljud. Oavsett om du är i skogen eller på skjutbanan framkallar ett skott extremt höga ljud.

En skytt kan drabbas både av akut bullerskada och även av en hörselnedsättning i det långa loppet om man inte skyddar sina öron. Tycker du inte att dina hörselkåpor skyddar ordentligt kan du komplettera med öronproppar.

Du kan också använda öronproppar när du vistas i miljöer där det skjuts även om du inte skjuter själv. Till exempel på skyttebanan.

Även vid detta tillfälle är det viktigt att du skyddar öronen; då kan det vara skönt att slippa de klumpiga hörselkåporna och istället använda mindre öronproppar.

Att föra in ett så litet föremål in i hörselgången kan för många kännas obekvämt och kanske till och med obehagligt. Tyvärr är det bara så öronproppen fungerar ordentligt och klarar du absolut inte av det så är det bättre att helt enkelt gå över till hörselkåpor.

Engångsproppar som är konformade rullar du först så att de blir smala. När du placerar den i örongången håller du den intryckt en stund, så att den vidgar sig på bredden medan de är placerade i hörselgången.

Flergångsproppar som är så kallat granformade sätter du in genom att först dra örat uppåt och sedan för du in dem i örat med en skruvformad rörelse så långt det går.​

I premiumklassen vann 3M Hörselproppar Ultratech. Mellanklassens vinnare blev den här gången Öronproppar i Silikon med Halssnöre. En mycket prisvärd budgetvariant har vi också med 3M Hörselproppar Soft Neon 10-pack.​

Specialaren Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar är en produkt som gör intryck. Spana in den och alla de andra fantastiska alternativen för att hitta öronpropparna som just du behöver!

Premium: 3M Hörselproppar Ultratech

3M:s hörselproppar Ultratech är en av de bästa öronpropparna på marknaden. De klarar en ljudnivå på 20 decibel och placerar sig lätt och bekvämt i örat när du för in dem. De är lätta att hålla rena och du får även ett litet etui med hygienisk förvaring.

Sköter du om dina öronproppar från 3M och framförallt inte tappar bort dem, så har du högkvalitativa öronproppar en lång tid framöver när du är du ute i skog och mark.


Mellan: Öronproppar i Silikon med Halssnöre

För dig som inte vill satsa på en riktig premiumprodukt finns det ett alldeles utmärkt alternativ i mellanklassens silikonöronproppar. Ett praktiskt snöre gör att du slipper tappa bort den. Hörselpropparna är också tvättbara och lätta att rengöra och hålla rena.

Silikonringarna i öronproppen bildar ett effektivt skydd samtidigt som de bildar luftfickor i hörselgången, vilket gör dem bekväma och sköna att använda även för den som har trängre örongångar.


Budget: 3M Hörselproppar Soft Neon 10-pack

Engångsöronproppar är bra av det skälet att de är extremt hygieniska. Drabbas du lätt av öroninfektioner vill du vara noga med hygienen och ett sätt att automatiskt vara det är att använda dig av engångsöronproppar.


Special: Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar

Här har vi öronpropparnas Rolls Royce! Dessa har en extremt avancerad teknik bakom sig och innehåller en liten mikrofon som analyserar ljudet.

Den omsätter blixtsnabbt ljudet till en skyddsfunktion och blockerar ljudet innan det hunnit fram till ditt inneröra. Tekniken i produkten gör också att du kan höra kommunikationsradio och telefon även när du har dem igång.

Du ställer in dem på en enda knapp på öronproppen och kan göra det med en hand när du har dem i örat. De är alltså väldigt smidiga att använda. Volymknappen kan justeras i två steg.

Vem behöver öronproppar?

Alla som sysslar med jakt behöver ordentligt öronskydd. Bra öronproppar eller hörselkåpor är en grundläggande del av utrustningen.

Som jag läste någonstans: öronproppar och hörselskydd är ingen pryl man skaffar till sin jaktutrustning, utan det är helt enkelt ett skydd. Ett viktigt skydd.

Permanenta öronskador har en tendens att förvärras med åren och kan bli riktigt jobbiga att leva med. Så även om du tycker att du inte behöver dem just nu är de ett förebyggande skydd.

Hur kom vi fram till vilka öronproppar vi skulle testa?

Efter att ha läst ett antal tester och även diskuterat oss fram till diverse favoriter i jaktlaget kunde vi plocka fram ett antal öronproppar vi var intresserade av att testa. De bästa av dem har placerats i det här testet.

Hur testade vi öronpropparna?

Öronpropparna testades antingen på skytteklubben vid övningsskytte eller ute i skogen på jakt. De  som var för flergångsbruk tvättades enligt anvisningarna.

Alla öronproppar poängsattes, vilket gjorde att vi kunde placera dem i inbördes ordning i det här testet som vi anser är rättvist.

Våra favoriter

Premium: 3M Hörselproppar Ultratech

3M hörselproppar dämpar skadligt buller effektivt. Samtidigt släpper den igenom ljud som varningssignaler och tal. Öronpropparna har en rak dämpkurva och behöver inte rullas innan du använder dem.

Du håller helt enkelt i örat och drar lätt uppåt och sedan skruvar i öronpropparna så långt du kan. Hörselpropparna är utan snören, men har bekväma små handtag som gör att du enkelt kan hålla i dem med fingertopparna.

Öronpropparna från 3M är tillverkade i termoplastiskt elastomer. Det är ett gummiliknande material som används i varierande sammanhang.

Ofta används materialet inom sjukvården, till exempel i de gummihandskar som sjukvårdspersonal brukar använda. Materialet är hållbart, men samtidigt mjukt formbart.

Öronpropparna är återanvändningsbara och du kan tvätta dem med tvål eller diskmedel och ljummet vatten. Förpackningen innehåller ett par öronproppar. Det levereras i en universal storlek och ljuddämpningen är på upp till 20 decibel.

Öronpropparna levereras också i en praktisk liten förvaringsväska, vilket underlättar för dig när du ska hålla reda på öronpropparna för att inte tappa bort dem.


Mellan: Öronproppar i Silikon med Halssnöre

Dessa öronproppar är som gjorda för att ha med sig i skogen. De sitter ihop med ett snöre så att du enkelt kan hänga dem runt halsen när de inte är i användning.

I örat skapas en inre luftficka mellan silikonringarna, vilket gör att de är sköna och bekväma att bära för dig med trånga hörselgångar. De tre silikonringarna är också det som skapar ett effektivt skydd mot skarpa och höga ljud.

Öronpropparna är tillverkade i silikon och går enkelt att rengöra. Du kan använda dem i tre olika nivåer, tack vare ringarna, beroende på hur högt ljudet är. De är dessutom väldigt lätt att hålla reda på tack vare snöret.

Alla som använder öronproppar vet hur lätt det är att de försvinner och öronproppar kan ha strykande åtgång periodvis. Med dessa öronproppar slipper du förhoppningsvis detta och dessutom till ett alldeles utmärkt fördelaktigt pris.


Budget: 3M Hörselproppar Soft Neon 10-pack

Då var vi framme vid klassikerna! De neongula öronpropparna används av jägare likväl som musiker och personer som behöver få sova ut bredvid sin snarkande partner. De här enkla klassiska öronpropparna har faktiskt en dämpning på hela 36 decibel.

Materialet är ett skum som utvidgar sig långsamt och ger ett jämnt och bekvämt tryck i hörselgången. Du får en effektiv ljuddämpning och bekvämlighet på samma gång.


Special: Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltors öronproppar ger dig det ultimata hörselskyddet samtidigt som de ger optimal komfort. Öronpropparna är perfekta för jakt och skytte. Här talar vi verkligen exklusivitet på högsta nivå.

De här öronpropparna har en inbyggd funktion med små mikrofoner. De fångar upp det omgivande ljudet och analyserar det blixtsnabbt innan det når örat och dämpar då höga och skarpa ljud.

På grund av den här förmågan kan du fortfarande höra konversationer och till och med prata i mobiltelefonen trots att du har dem på.

Du laddar den via ett Micro USB eller med tre stycken AA-batterier. Ett etui med alla tillbehör medföljer och använder du batteriladdaren kan öronpropparna ligga kvar i asken medan du laddar det.

Du hanterar dem med en enda knapp för på- och avstängning och för att ställa in volymen på dem. Du kan också lyssna på en kommunikationsradio eller som sagt en mobiltelefon med öronpropparna i.

Peltors öronproppar består av tre gummiringar som bildar ett lufttätt område i öronen som gör att de isolerar på bästa möjliga tänkbara vis. De är lätta att placera i örat och de är ergonomiskt anpassade så att de sitter bekvämt i ytterörat.

Du kan utan problem använda dem med mössa eller keps. När öronpropparna är fulladdade ger de upp till 16 timmars drift på totalen. Priset för de här ojämförbara öronpropparna från Peltor ligger på cirka 5800 kronor.

Kom ihåg att alltid titta på priset i onlinebutik också eftersom du vanligtvis har chansen att få ett mycket bättre pris där än i fysisk butik.

Våra utmanare

3M Hörselproppar Ultrafit

Här har vi 3M:s enklare öronproppar som trots allt har väldigt bra ljuddämpning upp till 32 decibel. De levereras i en storlek, men passar de flesta örongångar eftersom de är anpassningsbara.

Öronpropparna har tre vingar som bildar en luftficka, vilket gör dem bekväma eftersom de tack vare luftfickan anpassar sig efter örat på bästa sätt.


3M Hörselproppar Tri-Flange

Det väletablerade företaget 3M har tillverkat fler modeller av effektiva öronproppar och här är deras modell Tri-Flange. Med öronpropparna får du en ljuddämpning på 29 decibel. Själva utformningen ger ett tredubbelt skydd mot buller och smällare.

Öronpropparna är flexibla och anpassar sig exakt efter hörselgången. De levereras med en avtagbart snöre och förvaringsask.


3M Hörselproppar Clear Ear

3M:s modell Clear Ear är utvecklade för maximal passform och optimal ljuddämpning. Öronpropparna är framställda för att underlätta kommunikation med andra samtidigt som du får ett effektivt hörselskydd.

Öronpropparna var ursprungligen designade för musikindustrin där man inte vill ha öronproppar som syns utan vill att de ska vara så diskreta som möjligt.

Dämpningen är i hela 20 decibel. Öronpropparna Clear Ear levereras med en praktisk liten förvaringsask och kosta ungefär 60 kronor.


Produkter som utgått

Lifeventure Travel Ear Plugs

Life Venture har tagit fram ett par öronproppar som är avsedda för resor, men som lämpar sig alldeles utmärkt att använda även på jakten. De är tillverkade i ett mjukt skum som formar sig efter örat och på det viset reducerar smällar och oväsen.

Det levereras i trepack och i en liten plastburk du kan förvara dem i. De finns i universalstorlek och passar de flesta hörselgångar. Vikten per styck är 13 gram. Paketet med tre par öronproppar kostar ungefär 65 kronor i fackhandeln på nätet.


Produkter som utgått

Head Ear Plug Silicone Moulded

Head har tagit fram ett par öronproppar i mjuk silikon. De är lätta att forma och anpassar sig mjukt och skönt efter hörselgången.

De är transparenta och därmed diskreta och går enkelt att rengöra ordentligt genom att tvätta dem i diskmedel och ljummet vatten.

I köpet ingår fyra öronproppar som levereras i en snygg förvaringsväska. Ett verkligt prisvärt köp och för dessa två par öronproppar behöver du betala strax under cirka 65 kronor.

Frågor och svar

Kan öronproppar skada öronen?

Öronproppar kan inte skada öronen. Om du använder öronproppar väldigt ofta kan det möjligtvis bildas vaxproppar, men det är allt. Om du bara ser till att dina öronproppar är rena och fräscha så ska det inte vara något bekymmer.

Men kör du med väldigt smutsiga ohygieniska öronproppar så kan säkert en infektion uppstå. Men i normalfallet ska det inte vara någon fara.

Kan öronproppar orsaka tinnitus?

Nej, öronproppar kan inte orsaka tinnitus. Men överanvänder du öronproppar på fel sätt kan du drabbas av vaxproppar som kan orsaka ett ringande ljud i öronen.

Men att använda dem när du är i skogen på jakt eller på skjutbanan är bara en fördel, inte en nackdel. Se bara till att du använder engångsöronproppar eller rengör dina öronproppar ordentligt.

Kan öronproppar skapa öroninfektioner?

Bara om de är smutsiga och används för mycket. Att ha dem några gånger i veckan under några timmar är ingen fara.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning