Bästa myggskyddet 2022 – Fri från knott och mygg på jaktpassen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På ett jaktpass eller när vi överhuvudtaget vistas ute i skogen finns de där frustrerande, kliande betten och irriterande surret som hela tiden gör sig påmint, så irriterande att man kan bli tokig.

De flesta friluftsmänniskor, jägare inkluderat, vill och måste ha någon form av myggskydd och många har säkert provat en massa olika varianter. En kombination av flera kan också vara aktuellt.

Det man kan konstatera när man är ute länge i skogen är att de flesta myggspray inte kan täcka upp för behovet man har. Myggskydd i olika former brukar vara det bästa och man kan även kombinera dem om man vill.

Det finns olika typer av myggskydd och de har alla sina fördelar på olika sätt. Just skogsmygg tidigt på våren och deras bett är kända för att klia extra mycket och irritera den som har råkat ut för ett bett.

Myggor är alltså inte lätta att skydda sig mot och marknaden har också jobbat hårt på att framställa så många olika bra myggmedel och myggskydd som möjligt.

Idag finns det en uppsjö varianter, från klädedräkter till batteridrivna myggavskräckare som skapar myggfria “zoner” i en omkrets av 20 kvm. Det är innovativt och spännande och du kan läsa mer om det i testet här nedan.

På somrarna när det är varmt i skogen vill man kanske inte vara påpälsad och det finns också alternativ för det. Det finns både byxor och jackor som är formade som myggnät.

Det finns också olika alternativ för dig som vill ha myggnät över en bädd, till exempel i jaktstugan. Så idag finns det gott om bra alternativ. Det är verkligen få personer som klarar av att sitta blickstilla på ett jaktpass utan att ha någon form av myggskydd.

Så jakten kräver att de är funktionsdugliga och smidiga att använda eftersom du snabbt ska befinna dig i skarpt läge och behöver kunna avfyra utan att något ligger i vägen och stör dig på minsta vis.

Ett myggskydd i form av ett nät av något slag är det enda som kan skydda dig till 100%, även om de som har avskräckande effekt numera är väldigt effektiva.

Men kvaliteten är som sagt skiftande och i den här guiden har vi velat hjälpa dig att hitta det mest effektiva myggskyddet som kan anpassas till just dina behov och ändamål speciellt bra.

Vi har provat alla produkterna i praktiken och provat ut dem när vi vistats i skogen under myggsäsongen.

I premiumklassen vann Thermacell Halo Portabelt Myggskydd och vi har en väldigt fin mellanklassare i Thermacell Portabelt MyggskyddBudgetvinnaren blev utmärkta Stabilotherm Myggluva.

Premium: Thermacell Halo Portabelt Myggskydd

Thermacell Halo är ett innovativt och mycket spännande myggskydd. I behållaren har du ett luktfritt myggmedel och det hela sprids genom en gasbehållare som du placerar i apparaten och så drivs den på batteri för övrigt.

Väder och vind påverkar resultatet och blåser det måste du jobba lite extra på placeringen. Men vid stilla dagar i skogen är det här skyddet mycket effektivt.


Mellan: Thermacell Portabelt Myggskydd

Här har vi Thermacells variant som är mindre än premiumvinnaren och som är perfekt för den som behöver packa ryggsäcken inför sina jaktturer. Den är utmärkt att ha med vare sig det gäller jakt eller fiske.

Det här en produkt som gör att du enkelt och smidigt får med dig ett effektivt myggskydd som fungerar i alla sammanhang.

Den har blivit en verkligt populär produkt på marknaden och man kan nog säga att den tagit många friluftsmänniskor med storm, då den både är ljudlös och kan hålla igång i ungefär 12 timmar i sträck.


Budget: Stabilotherm Myggluva

Myggluvan är något som är en del av standardutrustningen för många jägare och att ha en myggluva med sig är ett väldigt smidigt sätt att skydda sig. Den tar ingen plats och går mycket enkelt att packa ned i sin ryggsäck eller ficka.

Varför ska du lita på oss?

Vi har testat de här myggskydden ute i skogen, i praktiken, och när myggorna är som flest. Det har vi valt att göra för att få en så korrekt bild som möjligt av hur effektiva myggskydden är.

Vem behöver ett myggskydd?

Alla jägare som vistas ute i skogen från vår till höst behöver helt enkelt myggskydd. Det blir helt outhärdligt annars, det vet de flesta som har provat.

Hur kom vi fram till vilka myggskydd vi skulle testa?

Vi i panelen har jagat i många år och vi har använt många olika typer av myggskydd. Vi visste att det var några produkter som definitivt var väl värda att ha med i testet.

Vidare har vi frågat några jaktaffärer vilka produkter de säljer mest av och vilka de själva rekommenderar. På basen av detta valde vi ut vilka myggskydd vi skulle ha med i testet.

Hur testade vi myggskydden?

Myggskydden har helt enkelt testets genom att vistas en sen eftermiddag och kväll ute i skogen medan vi använde eller bar myggskydden på oss.

Ett mycket enkelt tillvägagångssätt, men väldigt effektivt för att snabbt kunna utröna vilka myggskydd som är bra och vilka som inte är värda att köpa.

Våra favoriter

Premium: Thermacell Halo Portabelt Myggskydd

Thermacell Halo är ett väldigt intressant myggskydd som tagit marknaden med storm. Det är gasdrivet och helt ljudlöst och passar således bra att ha med sig ut på jakt.

Det här är en av de två varianterna Thermacell har som skapar en myggfri radie på 20 kvm. Behållaren utsöndrar ett helt luktfritt myggmedel. I den kan du placera upp till fyra gaspatroner som kan ge upp till hela 48 timmars drifttid.

Även det kompakta formatet gör att det är väldigt lätt att ta med sig den här ut i skogen. Den fungerar också perfekt att ha vid andra tillfällen, till exempel när du och familjen ska fira midsommar eller sitta ute i största allmänhet en ljum sommarkväll.

En indikator visar när myggskyddet fungerar optimalt eller när du behöver placera om det. Behållaren drivs med fyra AA-batterier och du får tre mattor myggmedel med dig i köpet.

Varje matta med myggmedel ger fyra timmars skydd. Du får också en gaspatron som har 12 timmars drifttid. Du välja mellan färgerna svart och vit.


Mellan: Thermacell Portabelt Myggskydd

Här har vi Thermacells andra modell som du också kan bära med dig i en speciell sorts magväska om du vill. Den ingår dock inte i köpet utan den får du köpa separat.

Den har samma grundläggande funktion; den utsöndrar ett myggmedel med hjälp av en butangastub. När du slår igång den har du det myggfritt efter några minuter.

Att fylla på den med refillen kostar en del, men de flesta tycker att det är absolut värt detta för att få ha det myggfritt omkring sig.

Produkten är helt luktfri och väldigt effektiv att använda utomhus. De här är väldigt spännande produkter och har man en gång börjat använda den är det svårt att byta till något annat.

Eftersom man har stor nytta av den även i andra sammanhang är det här en perfekt investering, inte bara för dig som jägare, utan för hela familjen.


Budget: Stabilotherm Myggluva

En myggluva tar inte någon plats i packningen och det är en otroligt användbar grej att ha med sig ut i skogen, så att man på ett enkelt och snabbt sätt kan få skydd mot ihärdiga och elaka mygg.

Luvan stänger även ute knott utan några problem. Du kan använda den antingen med eller utan keps och hatt. Stabilotherm är ett svenskt företag som tillverkar en varierande rad produkter för friluftsfolk och jägare.

Deras myggnät är väletablerade på marknaden och det är många jägare som har någon typ av myggnät från Stabilotherm.

Våra utmanare

Stabilotherm Kamouflagekeps med Myggnät

Här har vi en riktig professionell variant i form av en keps med inbyggt myggnät och effektiv skogskamouflage. För ögonen har du en resåröppning och i nacken är det helt stängt och håller blodsugarna ute även där.

Det här är ett fantastiskt myggnät för dig som behöver hålla sikten fri i skottögonblicket. Myggnät skapar ju en oskärpa i blickfånget och det blir svårare att sikta rätt och avfyra i rätt ögonblick.

Förutom vid skottögonblicket har denna fördelen med att man alltid har ett bra blickfång.


Cocoon Travel Net Ultralight

Här är ett myggnät som är anpassat för att användas inomhus över en enkelsäng. Den är helt enkelt perfekt att ha med sig i jaktstugan för att kunna sova en god natts sömn utan att få godnattsagan förstörd av myggatacker.

Du har även modeller i andra storlekar och andra utföranden, bland annat smidig huvudbonad.


BMN Mygghatt SR

En väldigt smidig hatt med kombinerat myggnät. Eftersom du fäster den runt bröstet kan du vara säker på att du slipper så mycket angrepp. Mygghatten håller också knotten stången.

Den har en väldigt mjuk och bra passform och är lätt att rulla ihop och då tar den nästan ingen plats alls i packningen.


Produkter som utgått

Sea to Summit Bug Pants with Socks

På sommaren när det är varmt och du är i skogen måste du vara klädd i heltäckande byxor för att klara dig undan myggattacker. Hur varmt det än är gäller det att se till att man har ett ordentligt skydd för att inte blir sönderbiten.

Shorts är inte att tänka på i normalfallet. Om man inte har de här otroligt smarta nätbyxorna från Sea to Summit så klart! Det här är en sinnrik och otroligt smart uppfinning!

Du har helt enkelt ett väldigt fint myggnät som ger ett fullgott skydd mot knott, mygg, och andra insekter. Det är tillverkat av ett mycket finmaskigt nät i genomskinlig polyester.

I midjan är det justerbart och så även i fotlederna. Med i köpet får du också strumpor och hela kitet kommer förpackat i en praktisk tygpåse där du kan förvara alltihop.

Myggskyddet i form av byxor tar ingen plats och är hur lätt som helst att packa ner i ryggsäcken. Storlekarna finns från small till extra large. Priset ligger på cirka 245 kronor.


ITAB Outdoor Myggnät

Ett klassiskt knottsäkert myggnät som du hänger över en hatt eller en keps. Det är försett med dragkedja, så du kan enkelt dra upp det när du behöver det.

I kanten längst ner finns en snörning som du enkelt kan dra åt så mycket du behöver. Tillverkarna tipsar om att man använder nätet till förvaring av smutstvätt eller att plocka svamp i.

Frågor och svar

Varför samlas myggor mer kring vissa personer än andra?

Människor utsöndrar olika typer och olika mängder av de ämnen som drar till sig mygg och knott. Ämnena är bland annat koldioxid och mjölksyra.

Har man mycket av det här i kroppen dras myggor och knott till en som flugor till en sockerbit. Det är inte så mycket annat man kan göra än att skydda sig.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning