Bästa mörkersiktet 2022 – Oumbärlig hjälp vid vildsvinsjakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora guide om mörkersikten! Här kommer vi att göra en djupdykning i all den teknik som mörkersikten består av. Vare sig du vill ha avancerade, digitala funktioner eller ett enkelt mörkersikte som ändå fungerar exceptionellt bra, så så har vi tips och goda råd till dig i den här texten. 

Ett mörkersikte ger goda förutsättningar för jakt nattetid

All utrustning som innehåller optik är oerhört avancerad och det gäller förstås även mörkersikten. Du kan få betala ganska rejäla summor för ett bra mörkersikte och givetvis vill du att det då ska vara exakt anpassat för just dina behov. På grund av detta är det en del att sätta sig in i, innan du slår till med ett köp.

Efter att regeringen beslutat att mörkersikten ska tillåtas vid vildsvinsjakt, har den svenska marknaden fått ett betydligt större utbud av sikten som kan användas i mörker. Det finns många modeller av kombinerade dag- och nattsikten samt rena mörkersikten och alla har de sina specifika egenskaper. Detta och mycket mer ska vi gå igenom i vår artikel. 

Vi hoppas att du efter att ha läst köpguiden om mörkersikten, har fått lära dig mycket om den tekniska aspekten av dem. Kanske har du till och med fått ett tips på en bra produkt som du kan tänka dig att köpa. Vi har valt ut fyra favoritsikten som är populära bland många svenskar jägare och som definitivt är värda att titta närmare på:

I premiumkategorin valde vi ut Sightmark Wraith HD 4-32x50 Digitalt Dag/Natt Sikte. Inte långt därefter kommer vår mellanvinnare Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/Natt Mörkersikte. Ett mycket prisvärt budgetalternativ presenterar vi också, som heter Yukon Sightline N475 6-24x70 IR-940 Digitalt Mörkersikte utan Fäste. Specialaren ATN I Mars-HD 384 9-36x100 är ett riktigt monster i sin kategori, missa inte den!

Premium: Sightmark Wraith HD 4-32x50 Digitalt Dag/Natt Sikte

Sightmark Wraith är ett ett kombinerat dag- och nattsikte. Du får alltså ett kikarsikte som du kan använda i alla situationer och behöver inte byta mellan olika. Trots att det här är ett kombinationssikte så har Sightmark inte kompromissat det minsta med kvaliteten.

Fördelar

 • Natt- och dagsikte i ett
 • Inbyggd kamera

Nackdelar

 • Många tekniska egenskaper att lära sig

Mellan: Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/Natt Mörkersikte

Pulsar Digex N455 är ett avancerat dag- och nattsikte som har all optisk teknik som behövs för ett avancerat mörkersikte, trots att det ser ut som ett vanligt kikarsikte. Dessutom finns en massa annan inbyggd, avancerad teknik som stillbilds- och filmkamera, samt wifi uppkoppling som gör att du kan ansluta till en dator och tanka över ditt bildmaterial till en dator.

Fördelar

 • Konstruerad som ett vanligt kikarsikte
 • Passar de flesta vapen

Nackdelar

 • Endast engelsk snabbmanual

Budget: Yukon Sightline N475 6-24x70 IR-940 Digitalt Mörkersikte utan Fäste

Yukon Sightline Digitalt Mörkersikte är det perfekta mörkersiktet för dig som vill ha ett avancerat sådant med en högkvalitativ IR-lampa, men utan annan onödig teknik som bara är förvirrande. Här har du en enkel och pedagogisk meny i den lättmanövrerade displayen. IR-lampan på 940nm gör att du du ändå får ett mörkersikte av exceptionell kvalitet.

Fördelar

 • Lättmanövrerad meny
 • Avancerad IR-lampa

Nackdelar

 • Fäste ingår inte
 • Ingen manual på svenska

Special: ATN I Mars-HD 384 9-36x100

Specialen har så otroligt mycket teknik, så vi vet knappt var vi ska börja! Utöver en otrolig mängd tekniska finesser som inbyggd GPS och kompass, så är också mörkerseendet i siktet exceptionellt. Den har en detektion på 2 500 meter under optimala förhållanden och kan göra en mänsklig identifiering på 600 meter! Det här är verkligen mörkersiktet för den som vill höja ribban på vildsvinsjakten.

Fördelar

 • Exceptionell IR-lampa
 • Med kompass och GPS

Nackdelar

 • Prismässigt en investering
 • Mycket digital teknik

Vad är ett mörkersikte?

Mörkersikte är ett digitalt kikarsikte som har förmåga att identifiera kroppsvärme, vilket gör det möjligt att upptäcka djur i mörkret. De fungerar även när djuret gömmer sig i vegetation och högt gräs. 

De har tidigare varit förbjudet att använda mörkersikten vid all slags jakt i Sverige, om man inte fått ett individuellt tillstånd från Länsstyrelsen. Men 15 maj 2019 beslutade sig regeringen för att tillåta användning mörkersikte vid vildsvinsjakt. Beslutet gäller dock endast för jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser. 

Vildsvin är nattaktiva djur och i med möjligheterna att använda mörkersikte vid jakt av dem, så blir jakten mer effektiv.

Olika typer av mörkersikten

Ett digitalt mörkersikte har en infraröd lampa som avger ett för människor och djur osynligt ljus. I siktet kan då en jägare urskilja djuret, trots att det är helt mörkt. Det finns olika typer av mörkersikten, varav de vanligaste är: 

 • Frontmatad enhet

Det finns frontmatade enheter som monteras på det befintliga kikarsiktet. Ditt ordinarie kikarsikte kommer alltså att fungera som ett mörkersikte. En fördel med dessa är att du kan använda ditt favoritsikte som du är bekant med, utan att behöva skjuta in ett nytt. 

 • Komplett mörkersikte

Det finns mörkersikten som är en hel enhet, som placeras på vapnet och ersätter all annan optik som brukar användas. Fördelen med ett komplett mörkersikte är å andra sidan att det är helt och hållet utvecklat för att användas i mörker och har därför ofta en exceptionellt bra sikt. 

Här behöver du heller inte ta någon hänsyn till att mörkerenheten och kikarsiktet ska passa ihop. 

 • Dag/natt kikarsikte

Som namnet antyder är det här ett sikte med inbyggd teknik, som gör att du kan använda siktet både dag och natt, utan att lägga till adaptrar eller enheter. Dessa kan vara mycket avancerade och en effektiv IR-lampa finns inbyggd, som du använder nattetid.

En IR-lampa i siffror

Ett digitalt mörkersikte har en IR-lampa och dess styrka mäts i våglängd (nm). En styrka på 940 nm är klassat som osynlig för människors och djurs ögon och där brukar många IR-lampor i mörkersikten ligga i styrka.

Vildsvin är ytterst känsliga för både ljud och lukt och därför är mörkersiktet så värdefullt. Det gör att du kan få syn på dem på långt avstånd utan att störa dem.

Hur fungerar ett mörkersikte?

Som vi beskrivit ovan fungerar alltså ett mörkersikte med infrarött ljus. Det infraröda ljuset kan omvandla former till bild, tack vare att lampan uppfattar djurets kroppsvärme. Hur bilden ser ut i ditt sikte varierar på vilken typ av mörkersikte du har. Det du ser är formen av djuret i en svartvit bild och på vissa modeller omvandlar lampan kroppsvärmen till en grön färg. 

Vissa avancerade mörkersikten har en så kallad rekylaktiverad inspelning. Det innebär att när ett skott går av sparas bilder från skottögonblicket under ungefär 5-10 sekunder. Det här kan vara både stillbilder och video. Detta sparas på ett minne i enheten, som du sedan kan föra över till datorn. 

Hur långt du kan se med ett sikte beror på flera faktorer. Det beror på kvaliteten i själva siktet. Det har också att göra med hur miljön där du befinner det ser ut och det beror även på väderförhållanden. Generellt kan sägas att med bra mörkersikte i klart väder kan du se upp till 200 meter, men med vissa modeller till och med längre.

Mörkersikte med inskjutningshjälp

Ofta finns också någon typ av inskjutningshjälp i mörkersikten. Här beror det på vilket varumärke det är och hur tekniken i övrigt ser ut. I princip kan det sägas att det går ut på att när du övningsskjuter ett skott på en måltavla, flyttas riktmedlet dit träffen gått och den här informationen sparas sedan digitalt i minnet.

Ballistiska profiler

Här kan du lagra flera olika profiler i siktet, för att sedan använda det för olika behov. Med hjälp av profilerna får du exempelvis automatiskt olika inställningar för olika avstånd eller kulor.

Mörkersikte med WiFi

För den som gillar elektronik och avancerade prylar, finns det mörkersikten som kan strömma dina bilder till en annan digital enhet via wi-fi eller bluetooth. Bilden i mörkersiktet kan i realtid då visas på en annan enhet i själva skottögonblicket. 

Det här är en bra och rolig funktion om det finns en bisittare vid jakten. Du kan också förstås överföra färdigt bildmaterial i efterhand, exempelvis till din dator.

Vem har användning för ett mörkersikte?

Mörkersikte är användbart för alla som av olika anledningar behöver hålla vildsvinsbeståndet nere på sina marker. Det kan vara för att du driver ett jordbruk där vildsvinen orsakar skador, eller för att du vill hålla dem borta från dina marker rent generellt. Naturligtvis är det också ett användbart redskap för jägare som jagar vildsvin.

Vad ska jag titta efter när jag köper ett mörkersikte?

Mörkersikten är digitala och har därför en rad medföljande funktioner. Här är det bra att vara påläst innan inköpet görs, så att du kan välja en modell som du känner att du bekvämt kan använda. I skottögonblicket har en jägare sällan tid på sig att justera sikten och ställa in sitt vapen, så det är viktigt att allting fungerar snabbt och smidigt. 

En annan viktig egenskap är att ett mörkersikte har en snabb uppstart från standby till aktivt läge och går rakt in i det läge där bilden visas. Du vill alltså inte hamna i en meny efter uppstart och vill ha så få knapptryckningar som möjligt. 

I texten här ovan har vi beskrivit olika funktioner som är vanliga i mörkersikten och det är bra att läsa igenom dem noggrant, så du vet vad du kan tänkas behöva och inte. Förutom de egenskaper som vi mer ingående beskrivit, finns det också ofta andra funktioner, som temperaturmätning, vinkelberäkning eller inbyggd kompass.

Om du kan är det alltid bra om du kan bortse från priset här och istället fokusera på ett mörkersikte som du verkligen vill ha och därefter göra din investering. Om du bestämmer dig för att köpa ett riktigt billigt kikarsikte, har du inte direkt sparat in några pengar om det sedan är ett sikte som inte fyller uppfyller dina krav och som du inte trivs med.


Våra favoriter

För att ett mörkersikte verkligen ska vara till hjälp för dig under vildsvinsjakten är det viktigt att kvaliteten är hög och att den är lätt att använda. Många tycker också att det är värdefullt att ha bildmaterial från jakten och det finns flera olika lösningar med inspelningsbara mörkersikten. 

Inför våra köptips här nedan har vi grundligt gått igenom produktens tekniska specifikationer och läst omdömen och recensioner på nätet. vi har också tagit tagit del av många diskussioner i jaktforum om olika sikten. På basen av det har vi valt ut fyra favoritsikten som vi vill dela med oss information om.

Premium: Sightmark Wraith HD 4-32x50 Digitalt Dag/Natt Sikte

Sightmark Wraith är ett kombinerat mörker- och dagsljussikte. Det här är produkter för jägaren som söker ett sikte som fungerar optimalt och som fungerar på upp till 200 meters avstånd med IR-lampan. Dessutom har siktet ett flertal funktioner som underlättar jakten.

HD-linserna i siktet ger en utomordentlig skärpa, klar bild och fungerar på både långa och korta avstånd. Dessutom har du möjlighet att både fotografera och filma med siktet.

Det finns möjlighet att spara upp till fem olika inskjutningslägen, som du sedan snabbt och smidigt kan använda dig av, beroende på situationen. Siktet monteras med picatinnyskena, vilket innebär att den fungerar på de allra flesta olika typer av gevär.

Eftersom det här är ett sikte med både dag- och nattfunktion, behöver du inte byta mellan flera olika sikten och den kan således ersätta ett vanligt, analogt kikarsikte. Kort och gott kan det sägas att du får väldigt mycket för pengarna med det här siktet.

Fördelar

 • Natt- och dagsikte i ett
 • Inbyggd kamera

Nackdelar

 • Många tekniska egenskaper att lära sig

Mellan: Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/Natt Mörkersikte

Även Pulsars kikarsikte Digex N455 kan användas både som mörkersikte och som vanligt dagsikte. Det här är optik som är perfekt för den som föredrar en produkt som ser ut som ett vanligt kikarsikte. Trots detta har den alla egenskaper som ett avancerat mörkersikte ska ha. 

Monteringen underlättar på så vis betydligt och mörkersiktet kan användas på de flesta vapen. 

Den integrerade 940 nm IR-lampan ger en sikt på 500 meter på natten under optimala förhållanden. Integrerad video- och stillbildsinspelning finns, vilket gör att du smidigt kan lagra bilderna i det interna minnet och sedan föra över den till din dator. 

Mörkersiktet är helt vattentät och skyddat mot kraftigt regn och blötsnö. Den klarar till och med en nedsänkning i vatten till 33 meters djup, utan att skadas. Förutom det laddningsbara batteriet finns också ett inbyggt batteri, som tar vid om det externa batteriet tar slut. På så vis har du alltså en extra backup när det gäller batteritid.

Fördelar

 • Konstruerad som ett vanligt kikarsikte
 • Passar de flesta vapen

Nackdelar

 • Endast engelsk snabbmanual

Budget: Yukon Sightline N475 6-24x70 IR-940 Digitalt Mörkersikte utan Fäste

Yukon Sightline N475 6-24x70 IR-940 Digitalt Mörkersikte ligger lägre i pris än många andra sikten av den här typen. Det beror dock inte på att de gjort avkall på kvaliteten, eftersom IR-lampan på 940nm är av utmärkt kvalitet och ger ett siktavstånd på upp till hela 350 meter under bra väderförhållanden. 

Det som gör att de kunnat pressa priset på siktet, beror på att den inte har en massa avancerade digitala funktioner och har enkla och överskådliga menyer. Den är därmed väldigt användarvänlig för dem som tycker det är krångligt med digital teknik. 

Fotofunktion finns dock med och vill du ha bilder från skottögonblicket är det bara att föra över dem till en dator med en micro HDMI-sladd. 

Yukon Sightline N475 6-24x70 IR-940 har tre inskjutningsprofiler, vilket gör att du kan använda den på flera olika vapen eller med olika kulor. Du fäster den också med hjälp av ett picaninny-fäste, vilket gör att den snabbt går att byta mellan olika vapen. Notera dock att fästet inte ingår och måste köpas separat.

Fördelar

 • Lättmanövrerad meny
 • Avancerad IR-lampa

Nackdelar

 • Fäste ingår inte
 • Ingen manual på svenska

Special: ATN I Mars-HD 384 9-36x100

ATN hävdar att de har förändrat marknaden för mörkerseende med IR-lampor i och med sin lansering av Mars-hd 384 9-36x100. Vi är faktiskt beredda att hålla med! I det här mörkersiktet finns så mycket teknik att det är en artikel i sig. Men låt oss redovisa något av de huvudsakliga och mest exceptionella egenskaperna. 

Känsligheten i optiken och IR-lampan är i det närmaste extrem och siktet har detektion på upp till 2 500 meter! Det är alltså en oerhört kraftfull lampa i kombination med en lins som är en av de mest förfinade på marknaden. 

Utöver det har den all upptänklig teknik du kan tänkas behöva. Du får ett internminne på 24 gigabyte och videokameran har även ljudupptagning. Det finns en inbyggd bluetooth och wifi-streaming för både Android och iOS. Videon är rekylaktiverad, så att du kan få filmat material från skottögonblicket. 

På företagets hemsida kan du alltid uppdatera till den senaste programvaran, oavsett vilken generation av mörkersiktet du har. 

Mörkersiktet har inbyggd GPS och kompass. Det här är funktioner som gör att att prisbilden också påverkas en hel del. Men för den som verkligen vill ha det bästa marknaden kan erbjuda och flera funktioner i en och samma utrustning, är den här det optimala mörkersiktet för jakt nattetid.

Fördelar

 • Exceptionell IR-lampa
 • Med kompass och GPS

Nackdelar

 • Prismässigt en investering
 • Mycket digital teknik

Våra utmanare

Mörkersikten och jaktrelaterad utrustning är ett spännande ämne och det finns mycket intressant teknik på marknaden numera. Vi har hittat en rad intressanta mörkersikten utöver våra vinnare och därför vill vi dela med oss av några produkter till, som vi tycker är intressanta och värda att titta närmare på.

ATN I Mars-HD 384 2-8x25

ATN I Mars-HD 384 2-8x25 kan man säga är en kusin till vår specialare. Här har du lite mindre avancerad optik, även om den i övrigt är snarlik. Siktet har en igenkänning på 800 meter och en förstoring på 2-8 gånger. Men i övrigt har även den här modellen sådant som inbyggd kompass, GPS och du kan även spara foto och film i den. 

Siktet är klassat som väderbeständigt och är mycket tåligt, trots avancerad och känslig teknik. Den kan snabbt monteras på flera olika vapen med hjälp av ett picatinny-fäste.

Fördelar

 • Kan användas på de flesta vapenmodeller
 • Lätt i vikt

Nackdelar

 • Fäste ingår ej

ATN X-Sikte 4K HD 3-14 x Pro Digitalt Dag/Natt Sikte

Här har vi ytterligare ett sikte från ATN. Detta är ett kombinerat dag- och nattsikte med en avancerad inbyggd teknik. Siktet har en hög upplösning och snabb optik, som gör det enkelt för dig att identifiera bytet och sikta i mörker.

Fördelar

 • Kombinerat natt- och dagsikte
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Batterier ingår ej

ATN X-Sikte 4K HD 5-20 x Pro Digitalt Dag/Natt Sikte

ATN X-Sikte 4K HD 5-20 x Pro Digitalt Dag/Natt Sikte är företagets modell som är avsedd för dig som vill ha ett kombinerat dag- och nattsikte. Det ställer en hel del krav på tekniken och här finns inte samma digitala finesser som flera av deras rena mörkersikten. Men IR-lampan på 850 nm räcker gott och väl för 200 meters sikt nattetid. 

Dessutom ingår en hel del tillbehör i det här siktet och med i köpet får du en neoprenkåpa, laddningskabel samt gummiögla och ringar för montering på en picatinny-skena. Tyvärr är handboken endast på engelska.

Fördelar

 • Ringar för montering ingår
 • Med neoprenkåpa

Nackdelar

 • Ingen handbok på svenska

Pulsar Digisight Ultra N455 LRF Mörkersikte med Avståndsmätare och Weaver Snabbfäste

Pulsar Digisight Ultra N455 LRF Mörkersikte är ett intressant och mycket prisvärt sikte med flera avancerade elektroniska komponenter och inte minst en inbyggd laseravståndsmätare. Siktet har en utmärkt bildkvalitet med bra kontrast och den kraftfulla IR-lampan gör den oumbärlig under vildsvinsjakten. 

Mörkersiktet har integrerad foto- och videofunktion och du kan snabbt föra över materialet till din dator från det interna minnet. Utrymmet i minnet finns för hela fem inskjutningar, vilket gör att du kan använda den här på flera kulor och vapen.

Fördelar

 • Med lasermätare
 • Snabbfäste

Nackdelar

 • Ganska tungt

Pulsar Digisight Ultra N455 Dag/Natt Mörkersikte med Weaver Snabbmontage

Tycker du att en inbyggd laseravståndsmätare som i ovanstående modell är överkurs, men du gillade tekniken i övrigt? Då ska du välja den här modellen! Pulsar Digisight Ultra N455 Dag/Natt Mörkersikte är i grunden samma modell som ovan, men utan den här funktionen. 

Som du ser påverkar en lasermätare priset en hel del, så här kommer du ner i pris några tusenlappar.

Fördelar

 • Fem inskjutningslägen
 • Avancerad 940nm IR-lampa
 • Transportväska ingår

Nackdelar

 • Batteriet kan dra ur snabbt vid kyla

ATN MARS-4K HD 1-10X 640X480 Termiskt Kikarsikte

Detta är siktet för dig som vill kunna föreviga din jakt. Siktet innehåller RAV, eller Recoil Activated Video. Videon aktiveras av rekylen och spelar in skottet, så att du kan kolla på det sen eller visa för dina jaktkompisar.

Dessutom har den massvis med användbara funktioner som ett ögonavstånd på 90 mm, WiFi som är kompatibel med iOS och Android, Bluetooth, avståndsmätare, elektronisk kompass, en batteritid på 16 + timmar, och såklart är den vädertålig.

Fördelar

 • Kombinerat dag- och nattsikte
 • Smidig storlek

Nackdelar

 • Batterier ingår inte alltid

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning