Bästa luftpistolen 2022 – Redskapet för skytteträning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När det kommer till att hitta den luftpistol som passar bäst för dig finns det många olika saker att överväga. En bra början är att fundera på vad pistolen skall användas till.

Om du vill ha en för träning inför skytte med en krutpistol kan det vara bra att överväga att köpa en pistol som har en viss tyngd och kanske även en inbyggd blowback funktion som ger pistolen lite rekyl.

Om du är en nybörjare bör du kanske inte köpa den modell som har flest funktioner och högsta pris. Det kan vara ett bra alternativ att leta efter en billig och träffsäker pistol som är enkel att sköta.

För den person som letar efter en luftpistol för ren underhållning är det antagligen viktigt att den är snabbladdad och ”har lite av allt”.

Vi har tagit fram vinnare i tre olika prisklasser. För oss blev vinnaren av premiumkategorin Artemis Cp1-m 4,5 mm Left Side. En modell av yttersta toppklass på alla områden. 

Vinnaren i mellanklassen blev Hatsan 25 Kit 4,5 mm; en väldigt bra allroundmodell och som även håller väldigt hög kvalitet.

Som vår budgetmodell har vi valt Gamo P900 4,5 mm som är en av de billigaste luftpistolerna på marknaden men som fortfarande är av väldigt bra kvalitet. 

Bland alla luftpistoler vi testade hittade vi en riktigt unik modell, Colt Peacemaker Antique Finish. Läs vidare för utförliga recensioner om alla luftpistoler för att hitta din favorit.

Premium: Artemis Cp1-m 4,5 mm Left Side

Artemis Cp1-m 4,5 mm left slide är en kolsyredriven luftpistol av hög kvalité! Den har en räfflad pipa, en stadig konstruktion och ett löstagbart magasin med plats för 9 skott. För dig som vill ha laddhandtaget på vänster sida kommer den här passa perfekt.

Pros

 • Snygg och användarvänlig
 • Robust konstruktion
 • Generöst magasin

Cons

 • Något dyr

Mellan: Hatsan 25 Kit 4,5 mm

Luftpistolen 25 kit 4,5 mm från Hatsan är ett riktigt bra och prisvärt alternativ för dig som vill investera i en luftpistol. Här får du ett komplett kit med allt du behöver för att öva användning och skytte, oavsett vilken nivå du är på. 

Det vi gillar lite extra med den här är att den är enkel att använda, samtidigt som den är rejäl och har en stadig konstruktion för hållbar användning. Den känns äkta och är rolig att använda.

Pros

 • Högkvalitativ med tillhörande kit
 • Solid utformning med ergonomiskt grepp
 • Lätt använda, även för nybörjare

Cons

 • Rätt klumpig

Budget: Gamo P900 4,5 mm

Detta är en väldigt enkel och bra luftpistol som passar för skytten som inte kräver allt för många extra funktioner. Den drivs av fjädrar och är ultimat för dig som vill träningsskjuta.

Pros

 • Snabb och hög effekt
 • Brytpipa för enkel omladdning
 • Ergonomiskt handtag för vänster- och högerhänta

Cons

 • Något enkel design

Special: Colt Peacemaker Antique Finish

Vi hittade en unik luftpistol att ha med i testet som visade sig vara en single action mekanism-luftpistol med en klassisk modell.

Varje kula måste laddas individuellt, som kanske inte alltid är praktiskt men du kommer i alla fall ha den coolaste luftpistolen. 

Pros

 • Riktigt snygg modell
 • Behagligt grepp och stadig konstruktion
 • Unik single action mekanisk

Cons

 • Något svåranvänd för nybörjare
 • Tar lång tid att ladda om
 • Dyr

Varför ska du lita på oss?

Under mina nästan 50 år som entusiast av jakt och fiske har jag testat många olika luftpistoler genom åren. Det är en marknad som har vuxit för varje år som har gått.

Inom jaktlaget har vi ofta talat om luftpistoler som bra alternativ för träning och även som bra läromedel för att lära sig respektera vapen och hur man vårdar och förvarar dem på ett tryggt sätt

Inför testet samlade jag fyra personer av olika åldrar och erfarenheter för att hjälpa mig med att genomföra denna omfattande undersökning.

Innan jag samlade ihop gruppen hade jag även läst på för att se till att jag skapade mig en fullständig förståelse för vad som erbjuds på marknaden. 

Vem behöver köpa en luftpistol och vad kan den användas till?

Precis som jag skrev i början av inlägget kan det finnas många olika behov av en luftpistol. Jag har medvetet försökt att ta fram en modell som ska passa bra för alla användare, för nybörjare, skytteträning, och ren underhållning. 

Nybörjaren behöver ju främst en modell som är okomplicerad och enkel att använda. Träningsskytten bör ta en titt på de vapen som mest påminner om krutvapen.

Du som letar efter att ha lite kul bör titta på de modeller som är snabbladdade och som kan avlossa många skott i snabb följd.

Alla personer har dock sina egna preferenser och det är därför viktigt att man läser på noggrant innan man köper en luftpistol för att se till att man verkligen införskaffar vad man är i behov av. 

Vi kom fram till att vi ”gubbar” i gruppen gillade Peacemakern skarpt, men det var nog kanske mest på grund av alla gamla westernfilmer. De yngre gillade luftpistolerna med blowback.

Hur kom vi fram till vilka luftpistoler vi skulle testa?

Vi pratade helt enkelt med personer inom jaktlaget och hörde vad de hade att säga, sedan har ju jag även en lång erfarenhet av luftvapen sedan jag var en liten grabb. 

Vi började sedan titta efter vilka av vapnen som var tillgängliga på den svenska marknaden och började läsa på om dem.

En viktig faktor var att vi redan från början visste vad som var viktigt att titta på när det kommer till luftpistoler, som utgångshastighet, laddning, och träffsäkerhet.

Hur testade vi luftpistolerna?

Det finns ju faktiskt bara ett sätt att testa luftpistoler på och det är att skjuta. Vi tog med oss pistolerna och provsköt dem tillsammans. Vi sköt på både fasta och rörliga mål. 

Det gick åt många BB-kulor och pellets under testet, men det var det värt då det var viktigt att vi alla fem testade alla vapen under samma förhållanden. 

Testerna genomfördes under tre helger då vi förutom att skjuta även testade vapnens uthållighet, kvalitet, samt hur mycket man kunde skjuta på en kolsyrepatron per vapen.

Efter att ha kommit fram till våra slutsatser har vi även tittat på hur andra har bedömt dessa luftpistoler och det visade sig att de på det stora hela var överens med vad vi hade kommit fram till.

Bra att tänka på innan du köper luftpistol

När det kommer till vapen, oavsett om det är krutvapen eller luftvapen finns det mycket att tänka på, främst när det kommer till säkerhet, men först av allt måste du vara över 18 år för att få köpa en luftpistol.

Innan du använder din införskaffade luftpistol för första gången bör du se till att luftpistolen är ren och att du har allt du behöver för att kunna använda det som till exempel kulor och kolsyrepatroner.

När det är dags för att skjuta måste du säkerställa att det finns ett kulfång bakom din måltavla så att du inte träffar något eller någon om du skulle missa eller skjuta igenom din måltavla.

Våra favoriter

Premium: Artemis Cp1-m 4,5 mm Left Side

Med den här kolsyredrivna luftpistolen från Artemis kan du skjuta ett flertal skott på en stadig hand, vilket ger dig bättre träffsäkerhet. Det första vi noterade med den här luftpistolen är att den har en väldigt robust och rejäl konstruktion, vilket vi verkligen gillar. 

Med sin stadiga konstruktion får du ett bra grepp om hela pistolen, vilket underlättar användning. Den är behändig att hålla i och håller hög komfort. 

Luftpistolen i sig är utformad med en räfflad pipa och ett löstagbart magasin. Där i kan du få plats med uppemot 9 skott, beroende på dess kaliber såklart. Men, i jämförelse med många andra luftpistoler är det rätt generöst. Du slipper också ladda om och fylla på pistolen allt för ofta, alltså en bekvämlighet för dig. 

För dig som föredrar att ha laddhandtaget på vänster sida kommer den här också passa perfekt. Det här är nämligen en left side pistol som möjliggör för dig som högerhänt att kunna ladda utan att släppa ditt grepp. Riktigt smidigt! 

Vi är verkligen nöjda och anser att den här luftpistolen är en optimal premiummodell. Ett plus för snygg design och den höga användarvänligheten.

Pros

 • Snygg och användarvänlig
 • Robust konstruktion
 • Generöst magasin

Cons

 • Något dyr

Mellan: Hatsan 25 Kit 4,5 mm

Hatsan Luftpistol 25 kit 4,5 mm är en riktigt bra modell för dig som vill lära dig att skjuta med luftpistol. Tack vare en solid utformning med behaglig positionering känns den enkel och trygg att använda. Dessutom får du här ett komplett kit – du får luftpistol, ammunition, kulfång och tavlor.

Oavsett om du tidigare skjutit med luftpistol eller om du vill lära dig kommer den här ge dig en bra upplevelse. 

Det som skiljer den här modellen från andra i vårt test är hur den ska laddas. Den här laddar du genom att bryta pipan. Här krävs det inte mer än en lite muskelkraft med den medföljande pipförlängaren för att pistolen ska laddas – riktigt praktiskt! 

Det gör att den också känns ännu lite mer äkta, och omladdning går smidigare och snabbare än vanligt. 

Utöver det är luftpistolen från Hatsan utformad för att ge ett behagligt grepp och en ergonomisk position.

En annan funktion som underlättar är det inbyggda systemet för att minska rekylen. På så sätt får du en stark effekt utan att precisionen försämras eller gör det hela svårare. Vill du kan du även sätta dit ett kikar- eller rödpunktssikte på 9-11mm kilspåret. 

Överlag finns det inget som vi kan vill klaga på här. Och så får du också det kompletta kitet för ett väldigt bra pris!

Pros

 • Högkvalitativ med tillhörande kit
 • Solid utformning med ergonomiskt grepp
 • Lätt använda, även för nybörjare

Cons

 • Rätt klumpig

Budget: Gamo P900 4,5 mm

Denna luftpistol drivs av fjädrar och har en utgångshastighet på 105 meter i sekunden. Den är utrustad med en brytpipa för enkel och snabb omladdning. Det finns en fiberoptik som gör att den fungerar lika bra i många olika ljus.

En sak som vi tycker är väldigt bra med luftpistolen är att handtaget är ergonomiskt och ambidextert, vilket betyder att det passar för både höger- och vänsterhänta.

Pros

 • Snabb och hög effekt
 • Brytpipa för enkel omladdning
 • Ergonomiskt handtag för vänster- och högerhänta

Cons

 • Något enkel design

Special: Colt Peacemaker Antique Finish

Luftpistolen ser ut som ett av de mest klassiska vapnen genom tiderna; vi känner alla igen denna modell som är tillverkad nästan helt i metall från diverse westernfilmer och som användes av kända historiska personer såsom Buffalo Bill och George Patton. 

Modellen har en single action mekanism, vilket skiljer sig väldig mycket åt från de andra kolsyrepistolerna på marknaden.

Precis som med originalversionen av vapnet hoppar inte cylindern ut. Därmed måste varje kula laddas individuellt på cylinderns högra sida.

Det är verkligen en helt unik luftpistol på marknaden som kommer falla många i smaken.

Pros

 • Riktigt snygg modell
 • Behagligt grepp och stadig konstruktion
 • Unik single action mekanisk

Cons

 • Något svåranvänd för nybörjare
 • Tar lång tid att ladda om
 • Dyr

Våra utmanare

Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauern ligger på den dyrare sidan, men är väldigt värt det då den har en räfflad pipa och kan skjuta 4,5 diaboler. 

Luftpistolen är tillverkad helt i metall. Pistolen har även blowback vilken spänner mekanismen och ger vapnet en rekyl.

Några av kommentarerna från testet var:

 • Så realistisk, vikten, utseendet, allt
 • Ser bra ut, känns bra, bra kraft. Ca 80 skott per kolsyrepatron. Bra träffsäkerhet
 • Väldigt bra att träna med innan man börjar skjuta med en krutpistol
 • Jag älskar denna pistol. Jag skulle rekommendera den till alla som vill ha en bra pistol för skjutträning

Sig Sauer är ett vapenmärke från det tyska företaget J.P Sauer und Sohn som grundades 1751.

De är Tysklands äldsta vapentillverkare, några av deras största kunder är Tysklands försvarsmakt, FBI, och polismyndigheter i flera olika länder

Pros

 • Bra och pålitligt märke
 • Bra träffsäkerhet

Cons

 • Dyr

Produkter som utgått

Crosman PRO77 Kit

Vad sägs om ett helt luftpistolskit? Här får du luftpistolen Crosman PRO77 och välbehövliga tillbehör som stålrundkulor på 4,5 mm, metallslide som agerar rekyl, och skyddsglasögon.

Magasinet har en kapacitet på 17 skott och ett picatinny-fäste är monterad på pistolen som gör att du kan använda lasersikte, lampa, och liknande. Hela kitet kostar ungefär 1600 kronor.


Daisy 5501 Co2 Blowback

Daisy 5501 Co2 Blowback är ett vapen som du kommer att ha väldigt kul med. Luftpistolen har ett magasin som rymmer 21 kulor. Det är ett kraftigt vapen som även är väldigt träffsäkert. 

Den inbyggda blowback funktionen ger även skytten bra träning inför att skjuta med krutpistoler. Denna får du lägga cirka 1300 kr för.


Crosman Iceman Luftpistol

Crosman Iceman är en intressant luftpistol då man kan skjuta både BB-kulor och pellets med den. Vi tycker att BB-kulor passar väldigt bra för att skjuta mycket utan att det kostar dig för mycket pengar.

När det kommer till att öva på träffsäkerhet säger vår erfarenhet oss att det är bättre att skjuta med pellets. Denna är därför ideal om du vill göra både och. Cirkapris på 1000 kr.


Daisy 5170 Co2

Daisy 5170 Co2 är en halvautomatisk luftpistol i mellanklassen. Det är lätt att montera sikten och andra tillbehör på denna pistol. Magasinet har plats för 21 kulor och pistolen kan skjuta iväg dem lika snabbt som du trycker på avtryckaren.

Luftpistolen är perfekt för dig som vill ha lite underhållning - den kan skjuta iväg kulorna i en hastighet upp till 158 m/sek. Pris på cirka 950 kr.


Daisy 426

Daisy 426 är en luftpistol som passar väldigt bra för de som är nybörjare. Pistolen är väldigt lätt att ladda med det inbyggda magasinet. 

Kolsyrepatronen är snyggt undangömd i greppet. Magasinet rymmer 15 kulor och pistolen i sig är lätt att skjuta med. 

Tillverkaren av denna luftpistol har många olika modeller på marknaden och de ligger ofta i de lägre prisklasserna, men misstro inte, dessa vapen håller nämligen väldig bra kvalitet med tanke på vad man får betala för dem.

Pistolen är halvautomatisk och har en låg vikt. Greppet är gjutet för att ligga bra i handen. Luftpistolen har ett förgjutet spår för montering av laser eller rödpunktssikte.


Beretta Elite II

Vad vi gillar med Beretta Elite II är att den har en hög utgångshastighet jämfört med andra luftpistoler på marknaden. Det går snabbt att ladda vapnets magasin och man kan känna på vapnet att det håller en väldigt hög kvalitet. 

Pistolen är tillverkad i komposit och magasinet är tillverkat i metall vilket ger pistolen en bra stabilitet och får vapnet att kännas väldigt snarlikt dess original. 

Detta vapen är helt enkelt väldigt komplett och vi känner inte att vi saknar något hos denna luftpistol. Pistolen i sig är även väldig lik det otroligt populära originalet som de flesta av oss enkelt känner igen.

Några av kommentarerna från testet var:

 • Denna luftpistol är i en klass för sig
 • Fantastisk pistol med väldigt få nackdelar
 • Detta vapen är väldigt träffsäkert! Kolsyrepatronen räcker länge och den ligger väldigt bra i handen
 • Massor av kraft, fungerar bra, och den har ett bra pris för vad man får

Beretta är ett italienskt vapenmärke som har tillverkat vapen sedan 1526. De tillverkar pistoler, gevär, automatkarbiner, samt kulsprutepistoler. Deras pistoler används idag bland annat inom USA:s militär.

I Sverige säljer de främst jaktvapen och då genom sitt dotterbolag Sako Sweden. Cirkapriset för denna fantastiska luftpistol ligger på 1200 kr.


Frågor och svar

Vad är en luftpistol?

Luftpistolen tillhör kategorin luftvapen tillsammans med luftgevär. Luftpistolen används oftast med stålrundkulor eller diabolokulor och ofta på skjutbanor med kortare skjutavstånd, vanligtvis 10 meter.

Ibland används de även vid jakt. Det finns flera olika luftpistoler såsom fjäderluftvapen, kolsyredrivna vapen, pneumatiska luftvapen, och PCP-vapen.

Får vem som helst köpa luftpistol?

Många luftvapen är licensfria, vilket innebär att vem som helst får köpa dessa – så länge man är över 18 år gammal. Luftvapen med anslagsenergi på över 10 J kräver dock licens.

Vad är en PCP-luftpistol?

PCP är en förkortning för Pre-Charged Pneumatic. Dessa har en behållare/tub med plats för komprimerad luft till flera skott än ett. Trycket kan variera mellan 70–300 bar.

Vad kostar en luftpistol?

Från några hundralappar och upp till flera tusen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning