Bästa Luftgeväret (2022) → BÄST I TEST

Luftgevär är en typ av vapen som kan vara licensfria och som inte minst passar för ungdomar som vill börja övningsskjuta. Det finns många roliga modeller att välja mellan och ett bra luftgevär kan vara en riktigt rolig hobby för hela familjen. I den här texten ska vi lista Här nedan listar 10 luftgevär för både nybörjare och avancerade användare. 

Eftersom det finns så många olika modeller och alla har varierande smak gäller det att på förhand ordentligt undersöka vilka alternativ som finns innan du köper ditt första luftgevär. En av de viktigaste faktorerna att titta efter är vikten och längden på luftgeväret för att skyttet ska bli optimalt för just dig.

10 Bästa Luftgevären

1. Bäst i test – Hatsan Mod 125 Sniper 5.5 mm

Bäst i test-vinnaren blev Hatsans succéluftgevär Mod 125 Sniper 5.5 mm i target modell.  Den har Hatsans nydesignade avtryckare som kallas för Quattro Trigger. Det är ett kraftfullt men tillika stabilt luftgevär som även har syntetkolv med inlägg i gummi och kolvkam som går att justera. 

Hatsan Mod 125 Sniper 5.5 mm är tyst att skjuta med eftersom den har en fastmonterad pipshroud som minskar vibrationerna och decibelnivån. Med i köpet får du benstöd och bärrem. 

Luftgeväret är också utrustat med shockabsorbers, en innovation som upptar vibrationerna och minskar rekylen när kraften är hög. På det viset minskar påfrestningarna på optiken och livslängden på vapnet ökar.  

2. Cybergun Kalashnikov AK 47

Här har vi världens vanligaste automatvapen i luftgevärsversion. Magasinet rymmer 300 skott, så här går det bra att skjuta stora volymer på en och samma gång. Modellen är fjäderdriven, vilket gör att det krävs en mantelrörelse mellan skotten. 

Det här är en verkligt prisvärd modell med tanke på prestanda och med det integrerade riktmedlet får du en högre prestanda och blir mer pricksäker på långa avstånd. Totalvikten är 1 495 gram och längden är 470 mm. 

3. Hatsan BT65RB Elite 5.5 PCP

Med i köpet här får du ett komplett luftgevär med vapenväska, kompensator och lampa på kikarsiktet. Den har ett väldigt skönt grepp, tack vare att den klassiska kolven och bakkappan i gummi också är justerbart. 

Kindkappan kan ställas in för att vara så bekväm och ergonomisk som möjligt. I magasinhållaren finns det plats för två stycken magasin. Säkringen är manuell. Även det här är ett otroligt prisvärt luftgevär helt utan rekyl som passar den avancerade användaren. 

4. Daisy Red Ryder 4.5mm

Här har vi det verkligt legendariska luftgeväret Daisy Red Ryder. Det här är ett av de vanligaste luftgevären i USA och många ungdomar som intresserar sig för skytte har börjat sin bana med det här vapnet. 

Det är än idag en storsäljare som ger mycket för pengarna och du kan ladda magasinet med 650 rundkulor. Det krävs bara en snabb och enkel manöver för att ladda vapnet på nytt. Riktmedlet är justerbart i höjd och kalibern ligger på 4,5 mm. Den totala längden på vapnet är 899 mm och typen är slätborrad. Utgångshastigheten är 107 m/sek och kolven är tillverkad i trä. 

5. Artemis PR900W 5.5mm

Ett gevär som är perfekt för jaktträning eftersom den har egenskaper som liknar ett skarpt gevär. Perfekt för övningar och omladdningsmanövrar. Vapnet kan fyllas med som högst 200 bars tryck och en fyllning räcker till 80 skott på raken. Geväret är utrustat med en mätare som påminner användaren om när det är dags att fylla på med ny luft. 

Till geväret rekommenderar tillverkaren att du använder en diabol med rundnos för optimerad skjutupplevelse. 

6. Sig Sauer MCX ASP Sikte 1-4X24 FDE 4.5 mm CO2

Geväret Sig Sauer MCX ASP Sikte 1-4X24 FDE 4.5 mm CO2 är utrustad med 18 tums räfflad pipa och shorud. Det gör att kolsyredriften blir bättre och utgångshastigheten högre än genomsnittet. Här ligger utgångshastigheten precis under licensen, nämligen på 10 joule.  Det är med andra ord ett avancerat vapen som verkligen utvecklar den användare som tränar med den. 

7. Swiss Arms Black Eagle M6 6mm Feather

Här är ytterligare ett luftgevär för den som vill ha avancerad utrustning. Den har en utgångshastighet på 100 meter per sekund och är utrustad med ett weaverfäste så att du kan montera på ett rödpunktssikte eller kikarsikte om du vill.  

Men det får du en suverän träffsäkerhet tack vare den nya integrerade BAX-systemet. Geväret har en vikt på 2 100 g och en totallängd på 110 cm. Magasinet tar 25 skott åt gången. I köpet ingår speedloader, sling och 25 skott. 

8. Crosman Pumpmaster 760

Crosman Pumpmaster 760 är ett klassiskt luftvapen som sålts i 14 miljoner exemplar världen över. Vapnet är byggt i USA och är avsett för både diabolokulor och rundkulor. Geväret laddas med pumpladdning via underspännararmen. Utgångshastigheten är 190 meter per sekund med rundkulor och 180 meter per sekund med diabolokulor. Längden är 850 mm och vikten ligger på 1 250 gram. 

9. BLACK OPS Simple Sniper Rifle 4.5mm

Här har vi en verkligt realistisk kopia av det gevär som används av polisväsendet världen över. Det här är ett taktisk gevär och ett så kallat single shot pellet gevär. De har väldigt god träffsäkerhet eftersom de har en räfflad pipa och med i köpet ingår 14 x 32 sikte. 

Andra egenskaper som geväret har är weaver/picatinny rail, justerbar comb och syntetstock. Med i köpet ingår bipod-ben.

10. Stoeger X5 Combo 4.5 mm

Här har vi den minsta modellen av Stoegers X-serie. Den är designad för att ge samma känsla som en studsare har. Det är en storsäljare som passar både höger- och vänsterhänta skyttar, tack vare sitt dubbla kindstöd. 

Stoeger X5 Combo 4.5 mm är tillverkad i syntet och har en kaliber på 4,5 mm. Den är superlätt med sin vikt på 2,56 kilo och exceptionellt lätthanterat. Det här är ett gevär som passar nybörjare utmärkt men även skyttar som är mer avancerade och som vill ha ett roligt vapen av lättare modell. 

Tänk på det här innan du köper ett luftgevär

Idag är ett luftgevär inte bara en kopia på ett gammaldags västerngevär utan det finns alla upptänkliga modeller och även i många olika kalibrar. Tre viktiga saker att ha i åtanke när du ska köpa ett luftgevär för dina ändamål listar vi här nedan. 

Funktioner

Ett luftgevär kan användas till fritidsskytte, skadedjurshantering, jakt med mera. Även tävlingsskytte med luftgevär förekommer, så det är förstås viktigt att anpassa köpet efter vad du ska använda det till. Tillverkaren brukar ha detaljerade instruktioner för vad som är lämpligt och kanske har du också fått några bra tips i din skytteklubb. 

Hastighet och effekt

Ju större ammunition du använder, desto långsammare blir vapnet och dessutom skjuter du med mindre precision då. Därför är det ännu en anledning att noggrant reflektera över vad du ska ha geväret till. 

Riktmedel

Det finns gott om bra kikarsikten till flera av luftgevärsmodellerna och för dig som vill tävla eller använda geväret mycket kan ett sådant vara bra att investera i. Köp alltid ett sikte som är avsett för geväret, för om balansen och styrkan inte stämmer kan siktet gå sönder och du kommer förstås också att skjuta dåligt.

Vanliga frågor om luftgevär

Vad ska man ha för luftgevär?

Ett som är inköpt i fackhandel.

Vad kan man skjuta med luftgevär?

Prickskytte och övningsskjutning och i viss utsträckning skyddsjakt på skadedjur.

Är luftgevär licenspliktigt?

Nej, inte så länge det ger en anslagsenergi som understiger 10 joule fyra meter från mynningen.

Hur ska luftgevär förvaras?

På ett betryggande sätt som inte kan nås av obehörig.

Hur gammal måste man vara för att skjuta med luftgevär?

18 år eller i sällskap av vuxen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning