Bästa Ljuddämparen (2022) → BÄST I TEST

Det kan vara rätt knepigt att hitta en lämplig ljuddämpare till sitt vapen och när du börjar leta kommer du säkerligen att notera hur stor marknaden är. Ljuddämparen ska förstås passa på vapnet, inte ändra precisionen och den ska framförallt göra sitt jobb på bästa sätt, det vill säga reducera mynningknallen avsevärt.

Här nedan listar vi ljuddämpare för alla seriösa jägare på olika nivåer. De flesta har möjlighet att hitta en lämplig variant här och samtliga kommer från etablerade märken. Vi har också med en budgetvariant som är perfekt för nybörjaren som inte vill lägga ner alltför stor del av budgeten på en ljuddämpare.

8 Bästa Ljuddämparna

1. Bäst i test – Stalon RC

Ljuddämparen Stalon RC är en frontmatad variant som monteras framför mynningen. Ljuddämparen kan monteras på geväret utan att avstånd mellan framstock och mynning har någon betydelse. Extralängd framför mynningen blir 105 mm.

Stalon RC har en diameter på 30 mm och har en överlägsen prestanda enligt de entusiaster som använder den. Ljuddämparen har låg vikt, minimal påverkan på vapnet och passar för de flesta kalibrar mellan 17-22. 

2. Stalon X108

Här har vi en till ljuddämpare från Stalon, nämligen den utmärkta X108. Det är en teleskopisk ljuddämpare vilket betyder att vikt och längd är jämnare fördelat över gängan på vapnet. 108 mm av ljuddämparen ligger framför mynningen och 127 mm av den går bakåt över pipan. 

Det ger en kort förlängning av vapnet och den bibehåller smidigheten hos ett välbalanserat vapen. Stalon X108 passar nästan alla kalibrar och är lämplig från 17 upp till hela 45. 

3. AIMSPORT Triton 42 II 7.7mm 5/8×24

Ljuddämparen AIMSPORT Triton 42 II 7.7 mm 5/8 x 24 är anpassad för alla som söker efter låg vikt och smidighet på vapnen och den är perfekt för exempelvis hundförare och vid drevjakt. Den totala längden är 214 mm och den ökar piplängden med 105 mm. 

Vikten är endast 340 gram och ytbehandlingen är i så kallad soft touch, vilket gör att den är bekväm att hantera och ger ett säkert grepp i handen. Dämpningen ligger på mellan 25-28 dB. Aimsport erbjuder en garantitid på 5 år för Triton 42. 

4. Stalon Victor 22 6.5 x 55

Ljuddämparen Victor från Stalon är liten i formatet men mycket kraftfull. Det är en smalare modell än vad vi är vana att se och är en uppdatering och ersättare av den tidigare modellen Stalon Compact. Den har en låg vikt på 290 gram och en kort förlängning på 127 mm, vilket gör att den har en minimal effekt på ditt vapen. 

Stalon Victor 22 6.5 x 55 har visat sig i tester ha en mycket god dämpningsförmåga på våra allra vanligaste kalibrar och det här är helt enkelt ett utmärkt val för alla skyttar som vill ha en lätt och liten ljuddämpare med hög prestanda. Den totala längden på Stalon Victor är 222 mm. 

5. Stalon RM Rimfire Modul

Här har vi en till av Stalons ljuddämpare i klass 3 och 4 och det är en liten och smidig och mycket kompakt ljuddämpare för kalibrar mellan 17-22. Den exceptionellt enkla designen gör att de är lätta att demontera och rengöra och Stalon RM Rimfire Modul är tillverkad i anodiserad aluminium och gängad stål som ger en hållbar och tålig ljuddämpare. 

Stalon RM väger endast 158 gram och har en längd på 131 mm och är svart till färgen. Överdrag kan köpas om du vill ha en kamouflagefärgad variant. 

6. Stalon Extrafront

Det här är ett tillägg till Stalons ljuddämpare som gör att en ljuddämpare kan optimeras för olika typer av kalibrar. Har du två vapen kan du alltså använda samma ljuddämpare och istället komplettera med en extra front. 

Serienumret graveras in på baksidan, vilket gör att den licenspliktiga delen och fronten kan bytas ut efter behov. Det här är en otroligt smart lösning för den som har en Stalon ljuddämpare och vill använda den på flera vapen. Det är alltså egentligen ingen ljuddämpare i sig, men en modul som gör användningen av ljuddämparen så mycket mer optimal eftersom du kan ha den på två vapen. 

7. Ase Utra SL5

Här har vi en ljuddämpare tillverkad i rostfritt stål som är lackad med tålig färg som klarar stötar utan att flagna av. Det är en en ljuddämpare som klarar intensivt skytte och täta skottserier. Invändigt gör det rostfria materialet att den är särskild tålig mot krutrester och krutgaser och den kräver därför ingen särskild rengöring. 

Det är alltså en ljuddämpare som kräver minimalt med skötsel och som du kommer att ha nytta av så länge du behöver. 

Diametern är 44,5 mm och den förlänger vapnet med endast 98 mm. Vikten ligger dock åt det något högre hållet på cirka 335 gram. Dock möjliggör konstruktionen ett lågt montage av kikarsiktet och den ger en fullt bibehållen eller till och med förbättrad precision. 

8. FMA Harvester-I

Här har vi en minimalistisk och elegant ljuddämpare som dessutom gör ett suveränt jobb på jakten. Den är ultralätt med sina 180 gram och har en diameter på 35-223 mm. Det här är en exceptionellt billig ljuddämpare som passar bra för nybörjare som inte vill lägga ner alltför mycket av budgeten på extrautrustning. 

Tänk på det här innan du köper en ljuddämpare

Valet av ljuddämpare är naturligtvis av största vikt och något som avgör hur precisionen blir med en förlängning av kolven. Det finns många modeller att välja mellan och ett par viktiga aspekter att tänka på innan du slår till, listar vi här nedan. 

Kaliber

Du måste naturligtvis ha en ljuddämpare som klarar av den typ av vapen du har. Alla ljuddämpare ska ha tydligt utsatt vilken kaliber de är ämnade för och ofta klarar de av ett ganska brett spann av kaliber. Att kunna använda en ljuddämpare på vapen mellan 22-40 kB är inte ovanligt. 

Förlängning av vapnet

Ljuddämpare förlänger alltid vapnet och de minsta modellerna brukar förlänga dem med ca 9 mm. Det här behöver dock inte alls vara negativt för precisionen på något sätt men det är viktigt att du känner till exakt hur långt vapnet förlängs med i kombination med den specifika ljuddämparen du har i åtanke.

Vanliga frågor om ljuddämpare

Hur mycket minskar rekylen med ljuddämpare?

Ca 30-50% mindre.

Kan man skjuta utan ljuddämpare?

Ja.

Hur många skott kan man skjuta med ljuddämpare?

De flesta dämpare klarar av minst 5 000 skott.

När blir ljuddämpare licensfria?

1 juli 2022 kan ljuddämpare bli licensfria.

Vad säger lagen om ljuddämpare?

Regleras som vapen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning