Bästa knivslipen 2022 – Håll din jaktkniv sylvass och i bra kondition

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra kniv är viktig att ha med sig i skogen och ett betydelsefullt verktyg under jakten, men det finns något som är minst lika viktigt för dig som har kniv: en riktigt bra knivslip!

När knivarna kommer från tillverkning och ut på marknaden har de en så vass egg som det bara går. Men för att den vassa eggen ska bibehållas måste man slipa knivarna regelbundet.

Det finns en mäng slipverktyg på marknaden och det varierar hur effektiva de är. Vi har sammanställt det här testet för att göra det lättare för dig att välja en bra knivslip. Har du en bra knivslip i arsenalen har dina knivar alltid perfekt skärpa!

Att välja jaktkniv är en process i sig och när du hittat din favorit vill du naturligtvis också vårda den maximalt. När du väljer en kniv har du många olika valmöjligheter och det finns också olika saker att tänka på när du gör ditt val.

Rent grundläggande kan vi säga att en stor del av knivens egenskaper kommer ur vilket stål som används i den. Alla knivstål har olika egenskaper när det gäller styrka, hållbarhet, och hårdhet.

En billig kniv med ett lågkvalitativt stål blir ovasst med en gång. Nackdelen med riktigt hårt stål är å andra sidan att det blir skörare och lättare går av. Som du ser är det en balansgång av olika faktorer exakt vad du ska ha din kniv till och vilken jakt och ägna dig åt spelar in i ditt val.

I vilket fall som helst, när du gjort ditt val och utsett din favoritkniv som du ska ha många år framöver bör du komplettera den med en riktigt bra knivslip för att kunna hålla den i absolut toppskick säsongerna igenom.

Att ha en slö kniv när du är ute på jakt är helt värdelöst och en sådan har du absolut ingen användning av. Det går väldigt mycket kraft åt för användaren att hantera en slö kniv och dessutom kan du skada dig.

Den fungerar helt enkelt så otroligt mycket bättre om den är riktigt vass. Vi vill poängtera att det idag finns riktigt dåliga knivslipar på marknaden som faktiskt gör mer skada på kniven än nytta.

Dessa har vi uteslutit helt i det här testet och koncentrerat oss enbart på sådana som är prisvärda i sina respektive kategorier. En kniv håller i princip i en evighet. Det betyder att den håller så länge som det finns stål att slipa kniven med.

Att ha en väl inarbetad kniv som man vet exakt hur den fungerar och vilket grepp man ska ta för att den ska skära som allra bäst är guld värt. Det finns en anledning till att kockar inte låter vem som helst slipa deras knivar.

En kock skickar alltid sina knivar att slipas av en professionell knivslipare för att deras verktyg tas om hand om på bästa möjliga sätt. Detsamma skall gälla din jaktkniv, även om du inte kan skicka den till en professionell knivslipare.

Men du kan mycket väl investera en slant i en riktigt bra knivslip för hemmabruk och det med fantastiska resultat. Modellerna i det här testet fungerar alldeles strålande bra att köpa även om du är nybörjare.

Om du har en kniv som en dålig knivslip har förstört behöver du inte ge upp hoppet för det. Byter du till en bra knivslip räddar du enkelt din kniv med lite arbete.

I premiumklassen vann Smith’s Kniv- och Verktygsslip. Mellanklassens vinnare blev Buck EdgeTek Steel 6,5. I budgetklassen satte vi EKA Firesharp på prispallen och vår spännande specialare heter Rubicson Elektrisk Knivslip.

Premium: Smith’s Kniv- och Verktygsslip

Detta är en knivslip som du inte kommer ångra att du investerar i. Den är batteridriven och du får alltså snabbt och effektiv slipning samtidigt som eggen blir sylvassa.

Den har ett skönt handtag och dessutom får man med 3 stycken slipband som man enkelt byter ut det första bandet med. Batteriet är också uppladdningsbart.


Mellan: Buck EdgeTek Steel 6,5

Föredrar du en stavslip, men vill ha samma förnämliga kvalitet som premiumvinnaren är det bara att satsa på den här modellen som är av högsta kvalité.

Buck Knives tillverkar knivar och i och med det har de också satsat på att tillverka knivslipar av en kvalitet som inte går att hitta någon annanstans.


Budget: EKA Firesharp

En fantastisk budgetvariant som du kan ta med dig ut i skogen och det är till och med en 2-i-1 produkt då den också innehåller ett eldstål. Du får en kvalitetsprodukt för nästan ingenting!

Det här är en väldigt bra kombi produkt och dina knivar kommer bli hur vassa som helst. Var dock bara försiktig när du slipar eftersom eldstålet är känsligt.


Special: Rubicson Elektrisk Knivslip

Vill du slippa hålla på med manuella knivslipar och känner att det är svårt att få till den perfekta slipningen och att du aldrig riktigt vet exakt hur du ska göra?

Satsa då på en elektrisk knivslip! Den här är dessutom fantastiskt lättanvänd och har också ett väldigt bra pris. Den kan såklart också användas till dina köksknivar.

Hur testade vi knivsliparna?

Genom att prova ut dem på våra egna knivar kunde vi få ett konkret och pålitligt resultat. Vi provade också ut sånt som användarvänlighet, hur prisvärda de var, deras hållbarhet, och även hur lätta de är att rengöra.

Vem behöver en knivslip?

Eftersom alla jägare behöver en kniv behöver de också ha en bra knivslip i arsenalen, så att man enkelt kan hålla kniven i toppform och se till att den inte blir slö.

Hur kom vi fram till vilka knivslipar vi skulle testa?

Fokus för oss när vi valde ut knivslipar var att vi skulle testa knivslipar avsedda för hemanvändaren.  Vi har testat nio knivslipar. Priserna varierar, men gemensamt är att de håller en godtagbar kvalitet som minimum.

Alla knivslipare i det här testet är väl värda att ta en närmare titt på. Knivarna hämtades hem från itaboutdoor.se, activeoutfit.se, kjell.se, och outnorth.se.

Våra favoriter

Premium: Smith’s Kniv- och Verktygsslip

Här har vi verkligen slipen för dig som vill ha något rejält och som du kan använda till massvis av andra verktyg. Det är en effektiv batteridriven slip där batteriet även kan laddas.

Det finns en knivslipsguide som du kan ställa in i olika nivåer och som du även kan ta bort helt. Slipbanden kan du enkelt byta ut, så du behöver inte köpa en helt ny maskin när banden börjar bli dåliga.

Du får till och med 3 stycken slipband. Handtaget är skönt, bekvämt, och gummerat, så att man inte halkar med handen när man håller på vassa knivar.

Slipbanden böjs heller inte in när du slipar med tryck tack vare att det finns ett skyddsstopp. Detta är helt enkelt en premiumprodukt utan dess like, iallafall i detta test.


Mellan: Buck EdgeTek Steel 6,5

Mellanklassvinnaren är även den från Buck och här har du en klassisk knivslip med rundad stav. Ytan är diamantbelagd och därför har du en knivslip som i stort sett håller i en evighet så länge inte skaftet går av.

Du kan få brynet, alltså själva staven, i två olika längder och du kan även byta stavarna på den. Buck Knives grundades av en amerikansk smed från Kansas i USA i början på 1900-talet.

Hans mål var att tillverka så billiga knivar som det överhuvudtaget var möjliga och gjorde också att han skapade sig själv ett behov av överlägset bra knivslipar.

Därmed föddes hans legendariska knivslipar och den som investerar i en kommer inte att bli besviken. Priset på den här modellen ligger på väl värda cirka 350 kronor på nätet.


Budget: EKA Firesharp

EKA firesharp kombinerar ett eldstål med två brynen. Knivslipen mäter 120 x 38 x 10 mm, då den är ganska liten, men fungerar alldeles utmärkt.

Genom att två vinklade metallblad ligger i en exakt vinkel får du en perfekt anpassad vinkel varje gång. Var dock väldigt försiktig när du slipar eftersom eldstålet kan vara känsligt.


Special: Rubicson Elektrisk Knivslip

Med den elektriska knivslipen från Rubicson slipper du det dryga arbetet med att hålla din kniv i toppskick. Du slår igång den och vips! så har du ett säkert och enkelt sätt att slipa din kniv på.

Du kan använda den här knivslipen på alla typer av blad. Det spelar alltså ingen roll om det är kol, legering, eller rostfritt stål. Du kan också slipa saxar och tandade knivar med den, så det här är verkligen ett allroundverktyg.

Du slipar kniven i 20 graders vinkel, vilket fungerar för alla europeiska knivar. Det enda du behöver göra är att dra eggen genom slipstenen två gånger och du har en kniv som är så gott som ny igen. Priset ligger på endast cirka 200 kronor.

Våra utmanare

Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Bear Grylls Field Sharpener har två diamantförsedda slipstavar och tar sig an alla knivar med bravur. Den får dessutom plats i din ficka och är därmed portabel.

Den är 11,4 millimeter och vikten ligger på 65,3 gram, så även den här är perfekt att ha med sig ut i skogen. Priset ligger på cirka 300 kronor.


Smith’s Bryne PP1

Med knivslipen från Smith’s kan du slipa alla möjliga knivar. Det finns ett diamantkoniskt bryne för dina knivar som är tandade medan grovt karbid finns till för hårdare metaller.

Det finns också en finare slip. Detta är en liten slip som du enkelt tar med dig i fickan ut i skogen. Den tar knapp plats och vikt då den landar på 45 gram.


Stabilotherm Diamantbryne

En exklusiv knivslip med diamantbeläggning där slipstyrkan ligger på 800. Den är sinnrik och enkel i sin design i form av en platta som är försedd med en skåra.

Plattan är 75 x 25 mm och därmed liten och smidig. Den levereras i en snygg, svart tygpåse med Stabilotherms logotyp på. Priset landar på cirka 130 kronor.

Produkter som utgått

Stabilotherm Quicksharp

Stabilotherm Quicksharp är en knivslip i fickformat som snabbt och enkelt vässar knivar med några drag. Materialet som används för slipningen är diamant och tungstenskarbid.

Det är ett extremt effektivt verktyg att slipa med och produkten har ett utmärkt ergonomiskt format handtag med en effektiv skyddsbygel som tryggar användningen även för nybörjare.

Du får en slipning på båda sidor av eggen, vilket såklart är en stor fördel. Priset ligger på cirka 120 kronor i fackhandeln på nätet.


Gerber Pocket Sharpener

Med Gerber Pocket Sharpener får du en pålitlig knivslip som dessutom får plats i din packning eller till och med din ficka. Den är liten och klarar oöm behandling.

Men framförallt vässar den knivar på ett utmärkt sätt tack vare keramiska plattor. Detta lilla, men effektiva, verktyg får du betala ungefär 60 kronor för.


Frågor och svar

Min jaktkniv har rostat; kan jag slipa bort det med en knivslip?

Allt stål kan rosta under ogynnsamma omständigheter; även de som är rostfria. I knivstål avstår man från att sätta nickel för att de ska bli så rostfria som möjligt. Håll kniven ren och torr, så kommer den inte att rosta.

Men händer det kan du slipa bort det med knivslipen på de områden där det har lagt sig på eggen. Annars får du ta användning av ett mycket fint sandpapper.

Kan jag diska min knivslip i diskmaskinen?

Du ska aldrig diska dina knivslipar i diskmaskinen, utan endast skölja av dem med ljummet vatten och låta dem lufttorka. Det är det bästa sättet att sköta om sin knivslip på.

Om du diskar den i diskmaskinen riskerar den att snabbt bli dålig på att vässa och dessutom är det inte alls säkert att beläggningen tål maskindiskmedel.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning