Bästa kikarsiktet 2022 – Pricka rätt under jakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tycker du att det är svårt att hitta ett riktigt bra kikarsikte till ditt gevär? Ta det lugnt, du är inte ensam om det. Vi i testgruppen har, efter samtal med vänner och bekanta, förstått att det är ett ganska vanligt problem. 

På grund av det enorma utbud som finns på marknaden kan det vara svårt att hitta rätt. Det är även väldigt svårt att veta vad som är viktigt att tänka på inför detta inköp, det är nämligen inte helt gratis.

Om du inte kan välja från översta hyllan tycker jag att du ska fokusera helt och hållet på kikarsiktets optik, det är faktiskt det som är det viktigaste.

Idag finns det dessutom flera otroligt bra tillverkare även i de lägre prisklasserna. Men om du vet att du kommer att jaga under dagens mörkare timmar är det även viktigt att kikarsiktet är belyst.

Enkelt uttryckt, ju fler jaktsituationer du kan tänkas hamna i desto mer måste du ha i åtanke vid ditt inköp. För att åtminstone underlätta det litegrann för er har vi som vanligt tagit fram en vinnare i tre olika prisklasser; premium, mellan, och budget.

Victory V8 2,8-20x56 ASV+ Belyst som blev vår vinnare i premiumklassen i detta test kommer från den världskända tillverkaren Zeiss.

Vår vinnare i mellanklassen är Hawke Frontier 30 1-6x24 SFP Belyst L4A Dot KikarsikteDetta är verkligen ett pålitligt sikte som kommer från en väldigt betrodd tillverkare.

Vinnare i budgetklassen blev Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3, det är ett väldigt prisvärt kikarsikte med många användningsområden.

Premium: Zeiss Victory V8 2,8-20x56 ASV+ Belyst

I detta kikarsikte har vi verkligen hittat något av yppersta världsklass för er som endast är intresserade av det bästa.

När det kommer till kikarsikten är optiken det som är viktigast och i detta kikarsikte får vi verkligen en helt otrolig optik, det kommer helt klart att ge dig bättre träffsäkerhet när det är dags att dra ut på jakt.

Fördelar

 • Passar allt från drevjakt till långhållsskytte
 • Parallaxjustering på vänster sida minimerar träffpunktsavvikelse

Nackdelar

 • En aning tungt

Mellan: Hawke Frontier 30 1-6x24 SFP Belyst L4A Dot Kikarsikte

Detta är verkligen något av ett allt-i-ett-sikte för de seriösa jägarna. Här får vi en optimal ljustransmission samtidigt som reflektioner minskar, tack vare linser som har flerlagerbehandlats.

Den är även vattentät, är byggd och utrustad för att klara rekyler av kraftigare slag. Riktmedlet lyser i rött, som är etsat fast i glaset och kan justeras i 6 stycken inställningar.

Fördelar

 • Bra vikt
 • Snygg design

Nackdelar

 • Förstorar endast 1-6x

Budget: Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3

Detta kikarsikte med äkta 1x förstoring är ett självklart budgetval. Med en throw lever som gängas in blir detta kikarsikte snabbare än sina föregångare (Strike Eagle 1-6 och 1-8). Den nya designen gör detta kikarsikte perfekt för dig som vill ha högsta kvalitet till lågt pris.

Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3 är lätt att hålla över och att det är belyst är en ytterligare fördel. 

Fördelar

 • Presterar lika bra som det ser ut
 • Mångsidigt

Nackdelar

 • Vissa upplevde det som lite “plastigt”

Special: ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

Med ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte får du se prov på nästa generations termiska sikten - kikarsiktet har till och med en inspelningsfunktion.

Det är inte bara inspelningsfunktionen som sticker ut och gör den till en specialare, vi gillar även att den funkar både med iOS och med Android, att den har lång batteritid och en smart avståndsmätare.

Fördelar

 • Extremt vädertålig
 • Neoprenskydd medföljer

Nackdelar

 • Ej livstidsgaranti
 • Högt pris

Varför ska du lita på oss?

Som en person som har varit aktiv inom jakten under ett par årtionden har jag samlat på mig mycket erfarenhet genom åren.

Tillsammans med resten av testgruppen som även de besitter stora kunskaper inom jakt och friluftsliv vet vi hur mycket ett bra kikarsikte kan hjälpa dig och hur mycket ett dåligt kikarsikte kan förstöra för dig.

Vi har alla varit med om kikarsikten som knappt släpper igenom något ljus och linser som repas lätt eller som immar igen.

När man har jagat under flera årtionden som vi har så har man varit med om det mesta. Vi vill helt enkelt bespara er från några av dessa trista ögonblick.

Vem behöver köpa ett kikarsikte?

Vi skulle nog vilja säga att det är ett krav idag, jag är inte helt säker på att jag skulle vilja ge mig ut på jakt med personer som inte har utrustat sina gevär med ett kikarsikte.

Jag ser det som en ren säkerhetsåtgärd samt något som verkligen minskar risken för att skadeskjuta ett djur.

Jag har full förståelse för om många blir chockade av hur mycket vissa kikarsikten kan kosta, men det finns väldigt bra alternativ för alla plånböcker, vilket ni kommer att märka i detta test.

Hur kom vi fram till vilka kikarsikten vi skulle testa?

Vi började med det vi tycker är viktigast, optiken. Vi letade efter de bästa tillverkarna och tog sedan reda på vilka som var deras senaste modeller samt vilka som var globala storsäljare.

Efter det var det som vanligt dags för mig att läsa på om alla tekniska framsteg och nya funktioner innan jag kunde ge resten av testgruppen en utförlig presentation av vad marknaden hade att erbjuda. I nästa steg valde vi ut ett tiotal som skulle inkluderas i testet.

Hur testade vi dessa kikarsikten?

Vi applicerade samma metod som när vi testade luftgevären, det finns bara ett sätt att göra ett riktigt bra test av dem. Det är att skjuta, skjuta, och skjuta.

Det var bara att samla gruppen och ge sig ut på skjutbanan och sedan låta alla skjuta ett antal skott med gevär som var utrustade med alla olika kikarsikten.

Vi såg till att samlas vid fyra olika tillfällen så vi kunde testa gevären under olika förhållanden. Vi sköt på både rörliga och fasta mål vid dagens alla timmar och ljusförhållanden, detta var avgörande för att kunna utvärdera ljusinsläppet.

Efter dessa fyra tillfällen samlades vi en sista gång för att jämföra resultat och erfarenheter. Den sammanställningen ni finner här är ett enhälligt och generellt resultat.

Kikarsikten Bäst i Test 2022 - Jaktlandets favoriter

Premium: Zeiss Victory V8 2,8-20x56 ASV+ Belyst

Här har vi alltså ett kikarsikte som verkligen är något enastående i optikvärlden. Victory HT har en ljustransmission på 95% och med dess SCHOTT HT högtransmissionsglas, en helt ny ljuspunkt och den unika flerskiktsbehandlingen, Carl Zeiss T, är linserna utvecklade för jakt i alla ljusförhållanden.

Hela testgruppen blev väldigt imponerade av detta kikarsikte, dess otroliga optik ger verkligen jägaren en möjlighet att jaga längre på dagen och kvällen samtidigt som att man kommer att kunna skjuta säkert då detta sikte ger jägaren bra sikt.

När det kommer till kikarsiktets design har Zeiss verkligen fått in en fullträff, det är en helt ny kompakt design som erbjuder en smidig montering och det smälter även ihop fint med vapnet. 

Vi som har varit med ett tag är vana vid stora och otympliga sikten som ofta är i vägen, men här visar Zeiss att det inte behöver vara så.

Om vi ska gå in på en annan viktig bit, riktmedlet, som är en extremt fin belyst punkt i riktmedel 60 som är till för användning i dagsljus och som kan stängas av och på efter egen önskan. Den har verkligen en aktningsvärd styrka och kan justeras efter olika jaktsituationer. 

Enligt oss i testgruppen är detta kikarsikte väldigt mångsidigt men det passar som bäst till älgjakt, renjakt, och rådjursjakt. Priset kommer dock inte passa alla, men är verkligen värt det om man har råd: cirka 30 000 kronor får du lägga ut.

Fördelar

 • Passar allt från drevjakt till långhållsskytte
 • Parallaxjustering på vänster sida minimerar träffpunktsavvikelse

Nackdelar

 • En aning tungt

Mellan: Hawke Frontier 30 1-6x24 SFP Belyst L4A Dot Kikarsikte

Som hos alla de bästa kikarsiktena har även denna vinnare i mellanklassen en otroligt fin optik. Dess ytbehandling ser till att så mycket ljus som möjligt släpps in, oavsett ljusförhållanden. 

Detta är något vi seriösa jägare verkligen uppskattar, det innebär nämligen att vi kan vara ute och jaga under fler av dygnets timmar.

Linserna har behandlats i flera lager för optimal transmission medan reflektioner förminskas. Ögonavståndet ligger på 102 mm.

Det belysta riktmedlet har blivit etsat med rött i glaset och kan justeras i hela 6 olika nivåer. Detta siktet klarar även rekyler som är av det kraftigare slaget då den är shocksäkrad.

Den är helt vattentät och har konstruerats på ett imtätt sätt. Längden på kikarsiktet landar på 283 mm, medan vikten landar på 495 gram.

Det man får med i köpet är en putsduk, ett flip-up linsskydd, en zoom-lever, batteri, och 10 års garanti - det är inte dåligt det. Och detta kan vi säga är en väldigt prisvärd mellanprisvinnare.

Fördelar

 • Bra vikt
 • Snygg design

Nackdelar

 • Förstorar endast 1-6x

Budget: Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3

Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3 är ett väldigt snyggt designat kikarsikte som passar lika bra IPSC som till passkyttar och hundförare. Det är med andra ord väl lämpat för snabba skott och långa skotthåll. Storleken är 254 mm och det väger 499 gram.

Det har förenklad ballistikkompensation och är ett drevjaktssikte och prickskyttesikte i ett och samma paket. Du kan räkna med exakt precision även vid lågljus, och full flerlagerbehandling ökar ljusöverföring med flera anti-reflekterande beläggningar.

Optimal hållbarhet och tillförlitlighet uppnås med glasetsade riktmedel skyddade mellan två lager av glas. Vortex Strike Eagle 1-8x24 Belyst AR-BDC3 är tätat mot imma och vatten och dessutom har det en chocksäkrad funktion. Kikarsiktet har icke-medförstorande riktmedel i andra plan.

Förstoringen är 1-8x medan objektivdiametern är 24 mm. Tubdiametern är 30 mm. Ögonavståndet är 89 mm, synfältet på 100 meter är 36.5 - 4.8 meter. När det kommer till inställningsändring per klick är det ½ MOA (14 mm per 100 mm) som gäller och maximal höjd/vind justering är 140 MOA/140 MOA.

Du får med både linsskydd, flip-up, linsduk, batteri, throw lever, riktmedelsmanual och produktmanual. 

Fördelar

 • Presterar lika bra som det ser ut
 • Mångsidigt

Nackdelar

 • Vissa upplevde det som lite “plastigt”

Special: ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte är ett kikarsikte fullt av bra funktioner som dessutom är lättanvänt. Maximal kaliber för användning av detta kikarsikte är 30-06. Då du kan se perfekt även när det är becksvart ute är det perfekt för alla typer av jakt, oavsett säsong. 

Inspelningsfunktionen gör så att du kan visa andra allt från dina jaktupplevelser. Kraften kommer från ATN’s Obsidian IV Dual Core och siktena har RAV som är rekylaktiverad. På det sättet är du säker på att inte missa att föreviga dina upplevelser under jakten. 

Du kan enkelt uppdatera med den senaste programvaran endast genom att besöka deras hemsida https://www.atncorp.com/. Detta innebär att du alltid kan ha den senaste uppdateringen, oavsett vilken generation av siktet du har hemma. Även om du har ett lite äldre sikte kan du ändå njuta av fördelarna med de senaste funktionerna. 

Med detta kikarsikte upptäcker du en människa på 685 meter och på 352 meter kan du känna igen en människa. Det har ballistisk kalkylator, ett ögonavstånd på 90 mm och ett synfält på 16x12.5. 

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte har sikten med flera mönster och färgalternativ, en 3D accelerometer, 3D gyroskop, Bluetooth och elektronisk kompass

Du får med bland annat ringar för montage på picatinnyskena, laddsladd, gummimussla och en kort manual.

Fördelar

 • Extremt vädertålig
 • Neoprenskydd medföljer

Nackdelar

 • Ej livstidsgaranti
 • Högt pris

Kikarsiktena som utmanar 2022 - Jaktlandet gillar

Steiner Ranger 2.5-10x50 Belyst

Steiner Ranger 2.5-10x50 Belyst är ett kikarsikte som kan användas både under dagen och under natten. Det har dag/natt belysning i 11 steg av vilka 6 steg är för natten och 5 steg är för dagen. Avstängning mellan varje steg finns.

Kikarsiktet har en objektivdiameter på 50 mm, en tubdiameter på 30 mm och ett ögonavstånd på 90 mm. Det är vattentätt ner till 2 meter, det har icke medförstorande riktmedel och Fully Multi Coated linser.

Med förstoring på 2.5-10x50 och parallax från 100 meter är detta ett användbart kikarsikte som passar de flesta. Längden är 319 mm och du får 10 års garanti när du köper detta kikarsikte. 

Fördelar

 • Kvävgasfyllt för att förhindra invändig fukt
 • Användningstemperatur -25 till +65°C

Nackdelar

 • Väger 655 gram

Swarovski Z8i 1-8x24

Med Swarovski Z8i-8x24 får du ett extraordinärt sikte som erbjuder enormt förstoringsspann, fantastisk skärpa och otroligt synfält. Det har en stor eye box, vilket gör att anlägget i snabba situationer liknar det du får med ett vanligt rödpunktssikte.

Det passar medeldistansskytte och drevjakt både när det är som ljusast och när det börja skymma. Ljustransmissionen är 93 % och kikarsiktet har Swarotop, Swarodur och Swarobright i flera lager. Swaroclean behandling gör att linserna är extremt tåliga mot smuts, vattendroppar och fingeravtryck.

Det har 8x förstoring, en bra vikt på 515 gram, hög ljustransmission på 93 % och fullt antireflex-behandlade linser. De inre linskomponenterna har mikrostruktur behandling för ökad kontrast och upplösning. Det klarar alla kalibrar och kommer med både linsskydd, instruktionsmanual och batteri (CR-2032).

Objektivets diameter är 24 mm och tubdiametern är 30 mm. 

Fördelar

 • Exklusivt och lyxigt
 • Nollas lätt utan extra verktyg

Nackdelar

 • Priset

Vortex Razor HD Gen II 1-6x24 CJM-1 BCD

Här har vi ett lätt och rejält kikarsikte som kan användas vid många olika jakter. Detta kikarsikte visade sig ha en otroligt bra sikt i svåra ljusförhållanden och precis om hos de flesta kikarsiktena som håller toppklass beror det på linser med flera beläggningar.

Dessa linser har utvecklats för att ge siktet bästa möjliga ljustransmission. Siktet är även utrustat med en ArmorTek beläggning som skyddar det mot repor och smuts.

Fördelar

 • Bra för nybörjaren
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Inte så snygg design

Zeiss Conquest V6 2,5-15x56 ASV

Ytterligare ett väldigt bra kikarsikte som även ger väldigt bra sikt i sämre ljusförhållanden. Detta sikte har en ljustransmission på 92%.

I och med detta kikarsikte har Zeiss levererat ett kikarsikte som står sig väldigt väl oavsett situation och väderförhållanden.

Kikarsiktets linser har en LotuTec-beläggning som ser till att fukt och smuts inte fastnar och stör skytten.

Fördelar

 • Funktionstemperatur -25°C till +50°C
 • Förstoring 2.5-15x

Nackdelar

 • Onödigt hög vikt

Trijicon AccuPoint 1-4x24

Här har vi ett ganska speciellt kikarsikte som levereras med optik av yppersta klass som har en lins som är flerskiktsbehandlad och som har ett belyst riktmedel oavsett tid på dygnet. 

Detta kikarsikte från Trijicon lyser tack vare fiberoptik under dagsljus och som kompletteras med tritium under natten, alltså inga batterier.

Kikarsiktet har BAC-teknik, vilket gör det möjligt att utföra snabbt skytte. Triangeln fungerar som riktmedel och man kan skjuta samtidigt som man har båda ögonen öppna. Cirkapris på 12.900 kronor.

Fördelar

 • Utan batterier
 • Spetsen på triangeln ger absolut precision

Nackdelar

 • Inte så många specialfunktioner

Meopta Meostar R1 3-12x56

Ett kikarsikte som kommer från Meopta senaste generation av kikarsikten. Det har en bra optik med linser som är specialutvecklade för att ge så stort ljusinsläpp som möjligt. Tack vare beläggningen släpps 99,8% ljus igenom.

Till skillnad från de flesta kikarsiktena i vårt test som är allround-modeller, är detta sikte utvecklat för vakjakt, där ljusinsläpp är extra viktigt. Det fungerar dock självklart även under de flesta jaktsituationerna.

Fördelar

 • Hög kvalitet sett till pris
 • Stilren design

Nackdelar

 • Inte så lyxigt

Walther 6x42 AO Kikarsikte

Detta må vara ett kikarsikte av det väldigt billigare slaget, men det behöver inte vara dåligt för det. Den har en förstoring på x6, en objektivdiameter på 42 mm, och är helt vattentät.

Det har ett ljusinsläpp som är extremt bra för att vara ett så billigt sikte och den har en tålig konstruktion i aluminum och är dessutom rekylsäker.

Fördelar

 • Nätt
 • Extremt prisvänligt

Nackdelar

 • Förstorar inte mer än 6x

Produkter som utgått

Kahles Helia 5 2,4-12X56

Detta är ett av kikarsikten från Kahles senaste serie. Det har en ljustransmission som är flera gånger bättre än de tidigare serierna från Kahles, det ger även en väldigt bra bild och ett synfält som är avsevärt större än tidigare.

Vi gillar verkligen funktionen med Automatic-Light som ger en belysning både dag och natt, vilket ger ett väldigt bra ljus på dagen och är helt utan bländning på natten.

Detta är helt enkelt ett väldigt bra kikarsikte som passar väldigt bra i flera olika jaktsituationer. Ligger på cirka 21.200 kronor på nätet.


Zeiss Victory Avståndsmätare 8x26 T PRF

Då jag har en lång erfarenhet av denna avståndsmätare blir det mestadels mina egna erfarenheter och tankar som ligger till grund för varför den utsågs till specialaren i detta test, men resten av gänget var verkligen imponerade av den!

Victory 8x26 T PRF Mono har ett maximalt intervall på 1200 meter. Intervallet har ingen praktisk betydelse när skottet avfyras under jakten, men kan användas vid planering när man följer ett djur.

Jag har testat avståndsmätaren i förhållanden där det var dålig sikt (dimma, regn, och mörker) och har alltid blivit förvånad över hur exakt och snabbt intervallet mäts även under dessa förhållanden.

Av alla funktioner som produkten erbjuder är det så kallade Ballistic Information System (BIS) den som jag har använt mest, vilket ger jägaren mer än bara avståndet.

Alla jägare vet att en kula inte har en plan väg mot målet - och absolut inte när man skjuter från ett långt avstånd.

Det kan vara en stor fördel för den som ibland måste skjuta ett skott från ett längre avstånd, en konstig vinkel, eller under en annan typ av press, för att känna till den nästan exakta positionen på kulan på den ballistiska kurvan vid vilket avstånd som helst.

Du kan få all denna viktiga information utan att behöva plocka fram penna och papper för att räkna på det, vilket är den fördel för många.

Välj en av de förinstallerade ballistiska kurvorna som passar bäst för din kaliber. Det här valet är baserat på ammunitionens ballistiska tabell eller genom att testa kalibern på en 300 meter lång skjutbana.

Denna produkt är inte för alla jägare, men om du testar den kommer du att vilja köpa den. Den har ett överkomligt pris på cirka 6500 kronor.


Nikon Prostaff 7 2.5-10x42 Matte NP

Med detta Nikon Prostaff 7 2.5-10x42 Matte NP kan du verkligen börja på topp när du ska köpa ditt kikarsikte, du kommer dessutom att ha pengar över till annan välbehövlig jaktutrustning.

Denna Pro Staff-serie från Nikon har verkligen blivit en fullträff för Nikon, jägare över hela världen har hyllat dessa kikarsikten och det har knappast varit oförtjänt.

Detta Nikon Prostaff 7 2.5-10x42 Matte NP är helt vattentätt, fritt från imma, och stötsäkert. Precis som hos många av de bästa kikarsiktena har även dessa linser flera olika beläggningar för att ge bästa möjliga sikt.

Tack vare siktets låga vikt kan det med all rätt anses vara ett av de lättaste och ljusaste alternativen du kan ta med dig när det är dags att dra ut på jakt.

Förutom att vara vattentätt erbjuder detta kikarsikte även en ljustransmission på 98% och det är på grund av detta som Prostaff-serien från Nikon har blivit så populär.

Det är ju trots allt dagens sista ljus som är det viktigaste och med hjälp av detta fina kikarsikte kan du få iväg ditt viktigaste skott när du behöver det som bäst.

Detta är ett kikarsikte som passar väldigt bra för de flesta jaktsituationerna och för olika ljusförhållanden. Helt klart väldigt allround! Och för ett bra pris också, cirka 3000 kronor kostar den.


Leica Visus 3-12x50 i LW -4a

Detta kikarsikte från världskända Leica har en belyst rödpunkt och en matt yta av aluminium. Det finns en smart automatiskt funktion för av- och påsättning. Precis som man kan förvänta sig av Leica, har detta kikarsikte en väldigt fin optik.

Tack vare den belysta rödpunkten kan man utföra en noggrann och säker jakt under många av dygnets timmar. Cirka 19.000 kronor får du lägga ut för denna.

Frågor och svar

Hur fungerar egentligen ett kikarsikte?

Ett kikarsikte består av eller innehåller en hel del förstoringslinser och linser och någon form av hårkors som är ett siktinstrument som hjälper dig att veta vart du ska skjuta.

Det är tack vare att ljuset passerar och träffar en objektivlins i kikarsiktet som vi kan se förstoringen och hur mycket bilden kan förstoras bestäms av hur mycket ljus kikarsiktet kan ta emot.

Det är säkert mycket mer komplicerat än denna snabba förklaring, men det är ungefär så det går till. För nedanstående fråga kommer du därför förstå varför det är viktigt med ljus för att ett kikarsikte ska fungera med mörkerseende.

Finns det kikarsikten med mörkerseende?

Visst, finns det det! Du måste dock oftast använda olika kikarsikten för dag och natt, men jagar du aldrig nattetid så behövs ju inte det.

Var sedan också noga med att du införskaffar ett kikarsikte med mörkerseende som har en infraröd lampa, vilket ofta kan förkortas IRI.

Detta betyder att mörkerseende kommer fungera även om det är helt kolsvart ute eftersom mörkerseende behöver något slags omgivande ljus för att fungera.

Hur rengör man ett kikarsikte?

Först och främst ska du börja med att borsta bort damm och ytligt smuts från linsen. Använd en borste med mjuka borst som inte kommer repa glaset.

Använd sedan en mikrofiberduk som du varsamt gör rent glaset med. Detta gör man för att få bort fingeravtryck eller annat ytligt som inte går att få bort med en borste.

Har du fått djupliggande fläckar på linsen får du använda dig av en imfri vätska som du sprutar på en mjuk duk för att ta bort smutsen. Tvätta med cirkulära rörelser. Är du bara försiktig genom alla stegen ska du se till att det går bra.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning