Bästa Kikaren (2022) → BÄST I TEST

För vissa typer av friluftsaktiviteter är verkligen en kikare en given del av utrustningen. Det här gäller givetvis för jakt- och fågelskådning och även om du är en av dem som gillar att fjällvandra eller vara mycket ute i naturen. En bra kikare är också jättetrevlig att ha på sommarstället för att kunna kika på fåglar, båtar, havet och nattliga stjärnfall med. 

Då kan det vara otroligt svårt att välja en bra kikare eftersom marknaden är så stor och tekniken så avancerad att de flesta av oss egentligen inte har en aning om exakt vad tekniken går ut på. Priserna varierar otroligt mycket, från någon tusenlapp till 20 000 kr. Så det gäller verkligen att sätta sig in i ämnet en del innan du slår till och köper en kikare.

9 Bästa Kikarna

1. Bäst i test – Nikon Aculon A211 10 x 50

Vår testvinnare för kikare är Nikon Aculon A211 10 x 50. Det är en avancerad kikare vars linser har antireflexbehandling och breda objektivdiametrar, vilket gör att kikaren är effektiv även när det är mindre ljus. Kikaren har också klarlinser vilket ger bättre bildkvalitet och minskar förvrängningar i linsen. 

Kikaren är inklädd i gummi. Det ger ett stabilt grepp och skyddar också kikaren effektivt från stötar. Ögonmusslorna är justerbara, vilket gör att du kan ställa in kikaren efter egen komfort. 

Kikaren ger en förstoring på på 10 x och närgränsen är på 7 meter. Vikten ligger på 900 gram så det här är en smidig kikare att ha med i packningen under jakten eller på utflykter i skog och mark.

2. Vortex Diamondback HD 10 x 42

Vortex Diamondback 10×42 HD erbjuder en professionell prestanda till en lägre kostnad. Den har ett mycket brett synfält och klarar bildåtergivning även när det inte är optimala ljusförhållanden. Den skyddande gummeringen ger ett bra grepp under alla förhållanden och skyddar kikaren från stötar. 

O-ringförseglingen gör kikaren till en absolut vattentät, imtät och dammfri konstruktion. BaK-4 prismor ger skarpa bilder från kant till kant. Fullt flerlagerbehandlad optik ökar ljusgenomsläppet för högre bildkvalitet, även vid låga ljusförhållanden.

3. Silva Epic 10

Kikaren Silva Epic 10 är en kompakt och lätt allroundkikare med robust gummibeläggning och en vattentät konstruktion. Den är perfekt för vandringar, jakt, camping och annat friluftsliv. 

Silva Epic 10 är nitrogenfylld vilket ger hög fukt- och smutsresistent och av den anledningen är det verkligen en kikare som klarar av att du har med dig den i skog och mark. Den klarar oöm behandling utan problem. Kikaren är utrustad med så kallade bak4-linser, vilka är gjorda av högkvalitativt, optiskt glas som ger en extra bra skärpa.

4. Celestron Skymaster 20 x 80

En fantastisk kikare som har en förstoring på 20 x och en objektivdiameter på 80. Den har en avancerad högförstorande optisk design från Poro och det förbättrar skärpan och kontrasten över hela linsen. 

Det här är en kikare som är perfekt för långdistans och även för astronomiska observationer. Kikaren är gummibeklädd och av en mycket greppvänlig konstruktion. Den är lätt att manövrera även om du har tjocka handskar på dig. I köpet ingår rem, linsskydd, adapter och mjuk bärväska.

5. Swarovski EL12 x 50 Swarovision

När Swarovski började lansera kikare fick dessa snabbt epitetet världens bästa kikare och det gäller även modellen EL 12 x 50 Swarovision. Det här är en otroligt lyxig kikare i sin kategori och den har en optisk prestanda i absolut toppklass, ergonomisk design samt en god funktionalitet. 

Kikaren från Swarovski har en objektivdiameter på 32 mm, vilket ger en exceptionellt bra lins och närgränsfokus på 1,9 meter. Antireflexbeläggning finns på objektivet. Kikaren har en vattentäthet ner till 4 meter och en temperaturtålighet från -25 till + 55 grader. Det här är alltså en riktig superkikare med andra ord.

6. Focus 10 x 42 Outdoor

Kikaren Focus 10 x 42 Outdoor är en vattentät kikare för både skymning och dagsljus. Prismorna har hög kvalitet och de har en avancerad antireflexbehandling som ger en särskilt skark och naturtrogen bild. Den är gummibeklädd och har ett väldigt bra grepp samtidigt som den har en ökad stötsäkerhet. 

Det här är även en kikare som du kan använda om du har glasögon eftersom öronmusslorna är designade för det. I köpet ingår linsskydd, förvaringsväska och halsrem. Focus 10 x 42 Outdoor väger 618 gram.

7. Olympus 10 x 50 DPS I

Det klassiska optikmärket Olympus tillverkar både kameror och kikare. Olympus 10×50 DPS I är en vidvinkelkikare med UV–skydd och god brännvidd med vidvinkel som passar för rörliga motiv. Det är alltså en alldeles utmärkt kikare för fågelskådning och liknande. 

Den har så kallade multicoatade linser, vilket ger en optimal ljuskontrast och ljusstyrka. Olympus 10×50 DPS I väger endast 855 gram.

8. Silva Pocket 8 8 x 21

En riktigt lätt och kompakt kikare som är ett fantastiskt tillbehör som du kan ha i väldigt många sammanhang. Den är perfekt när du paddlar kajak eller när du fjällvandrar. Den passar utmärkt att ha i en låda på sommarstället att plocka fram när du ser något intressant. 

Fjällvandrar du är en liten, smidig kikare också en utmärkt vägvisare som kan hjälpa dig att hitta rätt eftersom du på ett effektivt sätt får syn på dalar, fjäll och berg. 

Det här är en kikare du enkelt kan packa med dig även om du har en liten ryggsäck. Den har ett brett synfält och 8 ggr förstoring, vilket får sägas vara mycket kraftfullt för en kikare till den här storleken.

9. Burrel NV-400

Sist ut vill vi nämna den suveräna nattkikaren Burrel NV-400 som har en zoom på 3,5-7 x och en infraröd belysning som drivs med 8 stycken AA-batterier. Kikaren drar väldigt lite ström och batterierna kommer att räcka länge. 

Den avancerade kikaren kan också spela in video och har plats för minneskort. I köpet ingår även en kabel och micro-USB så att du kan tanka in materialet till datorn. Vikten ligger på 150 g och objektivet är 31 mm. En riktigt avancerad och spännande kikare, väl anpassad för jägare eller fågelskådare.

Tänk på det här innan du köper en kikare

Kikaren är konstruerade av otroligt avancerad optik och mekanik och du kan i princip betala hur mycket som helst för en sådan. Därför är det viktigt att tänka på vad du ska ha kikaren till så att du kan få en variant som är optimal för dig utan att du behöver betala varken för lite eller för mycket. Här nedan listar vi två aspekter som särskilt viktiga i ditt val av kikare. 

Lins

En kikare har flera linser inbyggda för att ge dig en optimal bildåtergivning. Varje lins minskar dock ljusmängden i kikaren och därför får linserna en speciell beläggning som gör att du kan se längre och att bilden ändå förblir stabil. Vissa märken har riktigt avancerade linser och prismor och i princip kan man helt enkelt säga att när det gäller just kikare så får du vad du betalar för. 

Bildstabilisator

Ska du använda din kikare till specifika saker som till exempel jakt, fågelskådning eller astronomiska iakttagelser behöver kikaren också har någon typ av inbyggd stabilisator. Det gör att skakningarna minimeras och visningen av bilderna i linserna blir lättare att se och med högre kvalitet. Det här gör att du ser dina motiv ordentligt och också att ögonen blir mindre trötta och ansträngda.

Vanliga frågor om kikare

Vad kostar en bra kikare?

Mellan 1 000 och 20 000 kr.

Hur mycket förstorar en kikare?

Upp till 10 gånger.

Vad betyder 10 x 50 på kikare?

10 står för förstoringsgrad och 50 för ljusinsläpp (linsens storlek).

Hur långt kan man se med en kikare?

Astronomiska kikare kan se stjärnor och andra planeter.

Vad är skymningsvärde?

En indikation på hur väl du kan se i mörker med kikaren.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning