Bästa jaktskjortan 2022 – Bekväma och funktionella plagg för friluftslivet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha jaktkläder avsedda speciellt för jakt är alltid det mest praktiska när man är ute och jagar. En jaktskjorta har lämpliga fickor för det man behöver ha med sig och är också designade så att man är extra rörlig i dem.

Så ska vi inte sticka under stolen med att en snygg skjorta är ett trevligt sätt att hålla stilen när man är på jakt. Det finns en massa praktiska snygga skjortor som fungerar perfekt till traditionella jaktkläder.

En väldesignad jaktskjorta kan du dessutom ha både på jobbet och till vardags. En bra jaktskjorta ska framförallt vara av hög kvalitet. Skjortan ska tåla hårda tag och hålla även om du forcerar fram i skogen.

Oftast är tyget i jaktskjortor lite kraftigare än i vanliga skjortor. Det är också bra om den är värmande eftersom du enkelt kan transportera bort fukt och värme genom att öppna den.

En klassisk jaktskjorta är rutmönstrad med olika naturfärgade nyanser. Det kan röra sig om brunt, grönt, och svart, men även rött, orange, och vitt.

Givetvis finns det inga regler för hur en jaktskjorta ska se ut, men de flesta vill nog ändå ha en viss typ av skjorta för jakten. En jaktskjorta kan ha olika snitt på kragen, ha olika knäppningar, och vara med eller utan bröstficka.

En ovanlig, men trots allt förekommande sak, hos vissa jaktlag är så kallad “finjakt”. Då har man till och med slips till skjortan! Men för oss alla andra vanliga dödliga är skjortan mest ett praktiskt plagg som är bekvämt och skönt att ha på sig i skogen.

En skjorta kan dessutom knäppas upp och är praktiskt för att reglera kroppstemperaturen och är också ett sätt att visa sin omgivning till vardags, att man har ett stort jaktintresse.

En jaktskjorta kan man utan problem kombinera till ett par jeans eller andra vardagsbyxor. En skjorta med korta ärmar kan vara skönt att använda om du ska på jaktresa någonstans på varmare breddgrader eller om sommaren är extra varm.

I många sammanhang kan det dock vara skönt med långa ärmar även på sommaren. Till exempel om du jagar i snårig skog eller håller vakt liggande. Skjortan skyddar dig mot skråmor och skrapor och gör det helt enkelt lite bekvämare för dig.

Det finns många trevliga jaktskjortor på marknaden idag av både etablerade varumärken och mindre kända. Märken som vi svenskar känner igen är kanske Härkila, Swedteam, Fjällräven, och Newton. Så finns också Allendale och Cavalier, som ett par andra exempel.

I premiumklassen vann en ytterst funktionell men samtidigt väldesignad skjorta vid namn Newton Jungle Green. Mellanklassens vinnare blev svenska Härkila Men's Amlet L/S Shirt och i budgetklassen har vi den väldigt prisvärda och snygga skjortan Swedteam Patric Classic Man Shirt.

För alla våra duktiga, kvinnliga jägare som är trötta på att använda herrskjortor har vi hittat en extremt professionell och funktionell jaktskjorta i dammodell. Härkila Skjorta Kaali Lady, heter den. Läs vidare för att hitta jaktskjortan för dig i vårt test!

Premium: Newton Jungle Green

Newton Jungle Green är en skjorta som gör att du kommer hålla stilen i alla lägen och den är dessutom väldigt praktisk och funktionell.

Den generösa bröstfickan har en dragkedja och är perfekt att förvara till exempel mobiltelefoner eller högtalaren i om du är ute med hundpejl.

Dessutom fungerar den här också som en jättesnygg vardagsskjorta till ett par jeans. En riktigt fin jaktskjorta av det bästa slaget med många användningsområden.


Mellan: Härkila Men's Amlet L/S Shirt

För den som vill handla i budgetklass har vi har en riktigt god nyhet! Härkilas jaktskjorta är en supersnygg bomullsskjorta av högsta kvalitet. Dessutom är den riktigt, riktigt snygg i fina färger och en detaljerad bröstficka.

Det här är faktiskt en skjorta som fungerar fint på festligare tillfällen och definitivt till vardags. Inte minst är den en funktionell och väldigt bekväm skjorta att ha på jakten.


Budget: Swedteam Patric Classic Man Shirt

Vill du ha en jaktskjorta som du dessutom kan gå på fest med är det bara att välja den här jaktskjortan från Swedteam. Det här är en enkel och stilren skjorta som också är perfekt att använda i skog och mark.

På somrarna när det är varmt i skogen kan det ändå vara skönt att byta till långärmat eftersom det ger ett skydd mot mygg och snårig terräng som man lätt river sig på när man rör sig i terrängen.


Special: Härkila Skjorta Kaali Lady

Härkilas jaktskjorta Kaali Lady är väldigt funktionell och dessutom en snygg skjorta för alla kvinnliga jägare som kanske inte hittar så mycket kläder specifikt för kvinnor i jaktsammanhang.

Designad för att vara bekväm och funktionell ger den dig exakt den rörelsefrihet du behöver när du är ute på jakt. Härkila gör aldrig sina konsumenter besvikna och den här jaktskjortan är ännu ett bevis på det.

Vem behöver en jaktskjorta?

Att syssla med jakt är fysiskt krävande och kräver fokus och koncentration. Att du har utrustning som är anpassad för aktiviteten gör jakten så otroligt mycket enklare och dessutom effektivare.

Jaktkläder är framtagna för att jägaren ska ha fritt rörelseutrymme och samtidigt ha praktiska kläder där hon eller han kan förvara allt från ammunition till kartor.

Den som börjar jaga kanske inte köper jaktkläder direkt efter sin jägarexamen. Men efter att på allvar ha varit ute i skogen under jakt ett par gånger brukar det kännas nödvändigt att verkligen ha speciellt anpassade kläder för jakten.

Hur kom vi fram till vilka jaktskjortor vi skulle testa?

Vi konsulterade två butiker med jaktutrustning och bad om deras expertråd. Vi lade över frågan i två forum på nätet där jägare diskuterar allt som berör jakt.

Vi i panelen hade också rätt bred erfarenhet av jaktskjortor och sammantaget har vi avverkat en hel del av dem genom åren.

Inför testet hämtades jaktskjortorna hem från Itaboutdoor.se, pnjakt.se, outnorth.se, och activeoutfit.se.

Hur testade vi jaktskjortorna?

Alla paneldeltagare använde en skjorta vid flera tillfällen i jakt under höstsäsongen. De tvättades, slitage-testades, och allt om skjortans funktionalitet och material dokumenterades.

Vid periodens slut samlades vi allihopa och diskuterade genom resultatet samt placerade dem i den respektive kategori där de hörde hemma.

Våra favoriter

Premium: Newton Jungle Green

Newton är märket som har designat den här väldigt funktionella och dessutom supersnygga jaktskjortan. Färgerna är i klassiska jaktfärger med snygga kontrasterande inslag av rött.

Det speciella med den här skjortan är att tjockleken är väldigt mycket tunnare än vad klassiska jaktskjortor brukar vara - den är perfekt att ha på sommaren och även under ett jaktställ på vintern.

Skjortan är också praktisk; den har en bröstficka med dragkedja och en så kallad button down-krage. Det gör att kragen aldrig kan irritera eller vara i vägen och om du vill öppna några knapphål upptill kommer skjortan att hållas öppen och släppa in luft bättre.

Skjortan har en maskulin look och den andas exklusivitet och manlighet. Den är tillverkad helt i bomull och är därmed väldigt lätt att tvätta och bara att hänga upp på en galge för att låta torka när du är klar med tvätten.


Mellan: Härkila Men's Amlet L/S Shirt

Härkilas jaktskjorta i modell Amlet har specialegenskapen att vara stretchig. I bomullsmaterialet finns 4% elastan och det gör att tyget blir töjbart och därmed väldigt bekvämt att bära när du är ute på jakt.

Active fit-designen gör att skjortan har en kroppsnära passform och  är avsedd för att du ska kunna röra dig fritt och smidigt utan att känna att något drar åt eller spänner. Och inte minst är i vägen.

Skjortan har ett snyggt rutmönster i svart, brunt, och orange. Skjortans enkla bröstficka avviker genom att vara helt i brunt och det är den här snygga detaljen som gör att skjortan ser ut som ett riktigt modeplagg.

Härkila tillverkar jaktkläder sedan 1985. De var en av de första i Sverige att introducera Gore-tex i svenska jaktkläder och det var detta som gjorde att de slog igenom stort.

Härkila jobbar hela tiden mot nya innovativa lösningar och sätter mycket fokus på starka och tysta material som är speciellt anpassade för jägaren.

Förutom kläder har de även kängor, gummistövlar, ryggsäckar, och andra tillbehör för jakt. Alla deras produkter är testade av jägare.


Budget: Swedteam Patric Classic Man Shirt

Swedteam har tagit fram en härlig jaktskjorta i klassisk modell. Den är väldigt bekväm att bära och har ett diskret klassiskt mönster. De mörka knapparna är små och diskreta, men bildar en snygg kontrast till tyget.

Den enda detaljen är en enkel bröstficka. Den passar bra till både jakt och fritid och du kan även kombinera den med slips, så har du en riktigt fin festskjorta.

Behöver du något svalt att använda när du är i skogen på somrarna, men ändå vill ha långärmat för att skydda dig i ris och snår är Swedteams skjorta helt enkelt perfekt.

Den håller dig lagom tempererad och du kan också knäppa upp den om du behöver det. Den är välsittande i passformen och är därmed väldigt lätt att ta på och ta av.


Special: Härkila Skjorta Kaali Lady

Vi har så många duktiga kvinnliga jägare i vårt avlånga land, så givetvis måste vi ha med en jaktskjorta i dammodell också. Och endast det bästa är gott nog!

Jaktskjortan från Härkila är tillverkad i mycket fin europeisk bomull. Mönstret består av tre jordiga färger med smala, naturvita ränder emellan dem. De dominerande färgerna är lila, jaktgrönt, och brunt.

Skjortan är aningen figursydd och väldigt bekväm eftersom du kan röra dig smidigt och bekvämt med den när du är på jakt i skogen. Skjortan är också lite längre i modellen. Den har en enkel bröstficka med knäppning.

Skjortans material är tjockt och stadigt och ger ett komfortabelt skydd när du är ute i skog och mark. För Härkilas produkter får man alltid betala en liten slant och den här skjortan kostar cirka 1000 kronor i fackhandeln på nätet.

Den håller dock väldigt hög kvalitet och kommer att kunna användas länge och du kommer kunna ta hårda tag i skogen och utsätta den för många tvättar.

Våra utmanare

Chevalier Men’s Inshore CoolMax Shirt

Chevalier jaktskjorta kommer att få dig att se ut som ett riktigt modelejon i jaktstugan. Men givetvis är den också otroligt funktionell och är designad för att sitta bekvämt och vara följsam under alla förhållanden, även när du är som mest rörlig i skogen.

Skjortan är tillverkad i en bomull- och syntetmix och har den så kallade CoolMax-funktionen, vilket gör att du hålls torr och ökar komforten medan du är i skogen. Skjortan är stilren och snygg och passar också väldigt bra att använda till vardags.


Fjällräven Men’s Fjällglim Shirt

Fjällglim är verkligen en multifunktionell skjorta som kan användas under jakten, vandringen, resan, och alla festliga tillfällen. Materialen som använts är bomull och polyester.

Det har även designats med thermolite-fibrer som har bra värmande egenskaper, vilket såklart bådar bra för utomhusvistelsen. Den har två bröstfickor där den ena har dragkedja, vilket uppskattades.


Chevalier Lord Shirt BD LS

Chevaliers skjorta i bomullsflanell är en klassisk jaktskjorta i en snygg, diskret naturvit nyans med ett rutmönster på i olika färger. Den är tillverkad i 100% bomull och är utrustad med en snygg och enkel bröstficka.

En snygg detalj är också att den på insidan av halsöppningen går i mörkt rött-orange. Skjortan har väldigt bra ventilation.


Produkter som utgått

Perzoni Fodrad Fleeceskjorta Herr

Perzoni jaktskjorta är fodrad, vilket gör den här perfekt både på hösten och vintern. Den är perfekt att ha som skalplagg, det vill säga du kan ha ett underställ inunder och hålla dig väldigt varm även när det är kyligt ute.

Sätter du en varm jaktjacka på det är du väl utrustad för många minusgrader. Flanellskjortan har inga knappar utan stängs med dragkedja fram. Den har två sidofickor, två framfickor, och två bröstfickor.

Gott om utrymme att förvara grejerna i alltså och det här är den optimala jaktskjortan. Extremt prisvärd är den också; cirka 400 kronor betalar du för den på nätet.


Swedteam Skjorta Safari

Swedteams skjorta modell Safari är en tålig jaktskjorta som även passar bra på fritiden eller i arbetet. Den är tillverkad i 100% bomull och ger skön svalka när det är varmt ute trots att den skyddar dig med sina långa ärmar.

Så till det smartaste med designen: skjorta har slejfar och rullar du upp ärmarna kan du fästa dem i slejfarna och på det viset snabbt få en kortärmad skjorta om du föredrar det.

Du har hela fyra praktiska bröstfickor: två med dragkedja och två med knappar. En klassisk, multifunktionell jaktskjorta som är så snygg att den passar i alla andra sammanhang också.

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en vanlig skjorta och en jaktskjorta?

Skillnaden är att en jaktskjorta har ett grövre tyg som gör att de klarar hårda tag i skogen. Beroende på vilken säsong jaktskjortan är anpassad för är den antingen fodrad eller tillverkad i ett material som gör den svalare, utan att för den sakens skull kompromissa med hållbarheten.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning