Bästa jaktryggsäcken 2022 – Ta med smart packning på jaktäventyret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi som har varit med i matchen ett tag har ju lärt oss många läxor genom åren. Som jag skrev i ett tidigare artikel är det viktigt att tänka på vad man tar med sig ut på jakten, men det är minst lika viktigt att göra rätt val när man väljer vilken ryggsäck man ska packa allt i!

Om man hittar en riktigt bra ryggsäck av bra kvalitet och som sitter bekvämt blir det nästan som en god vän. Man sitter ihop i vått som torrt.

För mig är det två saker som är helt avgörande när jag ska välja ut en bra ryggsäck. För det första att jag får plats med vad jag behöver och att det finns tillräckligt med fack för att kunna skilja sakerna åt.

Den andra saken är komfort, ni kanske tror att det är för att jag börjar komma upp i åren, men ärligt talat, vem vill gå runt och lida när man kan slippa det?

Det finns ett par andra funktioner som är viktiga att tänka på: ska ryggsäcken vara vattentät? Vill jag att det ska finnas en integrerad stol? Föredrar jag ett visst tillverkningsmaterial?

För att underlätta valet för er läsare har vi i testgruppen valt ut en vinnare i tre olika prisklasser, premium, mellan, och budget.

Vinnare i premiumkategorin, som även var den dyraste modellen i detta test, blev Eberlestock Gunslinger II. Det är en riktig värsting som garanterat täcker alla dina behov när det är dags att dra ut på jakt.

Denna gång hittade vi en riktigt bra vinnare i mellankategorin. Det krävdes inte många sekunder för oss att inse att Swedteam Ryggsäck Backbone var en klar favorit i denna kategori.

Vår vinnare i budgetklassen, Pinewood Hunting Backpack, är en kompakt jaktryggsäck på 22L med gevärshölster som även fungerar lika bra på vandringen. 

Som vi ofta brukar göra har vi även denna gång valt ut en modell som sticker ut lite från mängden. Valet föll denna gång på Stubben från Fjällräven. Läs vidare för utförliga recensioner om alla ryggsäckar. 

Premium: Eberlestock Gunslinger II

Här har vi alltså en helt fantastiskt jaktryggsäck som har plats för allt och lite till. Detta är en uppdaterad variant av den flitigt använda förlagan, GS05M Gunslinger Pack. 

Dessa båda ryggsäckar används av jägare och militär världen över. Med största sannolikhet känner du till de amerikanska elitsoldaterna Navy Seals? De använder sig av denna ryggsäck.


Mellan: Swedteam Ryggsäck Backbone

Du som vill ha allt när det kommer till komfort och praktikaliteter bör kolla in denna väska per omgående, det skadar inte heller att den även ligger väldigt bra i pris. 

Här får du en riktigt bra jaktryggsäck där man verkligen kan känna på den att den kommer att hålla i många år framåt.


Budget: Pinewood Hunting Backpack

Även i denna kategori har vi hittat en värdig vinnare, Hunting Backpack från Pinewood som är en av de ledande tillverkarna av friluftskläder. 

Denna kompakta jaktryggsäck om 22L har gevärshölster samt tillräckligt många och stora fack för att få med dig utrustning och extrakläder. Komforten är hög och ryggsäcken vattenavvisande. En lika bra kompis på vandringen som under jakten!


Special: Fjällräven Stubben

Det som är så speciellt med denna ryggsäck är att den är väldigt smart. Det är en mindre modell som rymmer 27 liter, så den är kanske inte helt anpassad för all typ av jakt.

Man får helt enkelt tänka till lite angående när man ska använda den, men efter det så sköter den resten (nästan).

Varför ska du lita på oss?

Jag har tillsammans med min testgrupp från jaktlaget gått och burit på alla dessa väskor. Vi har alla olika, men många, erfarenheter från jakt och vildmark.

Då man ofta vandrar många och långa sträckor har vi alla lärt oss hur viktigt det är att packa rätt och hur viktigt det är att packa i rätt ryggsäck.

Under åren har man också plockat upp en del från andra kompisar om vad som är bra och vad som är mindre bra, vissa saker får man lära sig den hårda vägen, som till exempel att ge sig ut i regn med en ryggsäck som inte är vattenavvisande… det gör jag inte om.

Vem behöver köpa en jaktryggsäck?

En vettigare fråga är kanske; vem behöver INTE köpa en jaktryggsäck? Skämt åsido, jag har nog haft någon form av ryggsäck sedan jag gick till plugget första dagen.

Om man ska ut på jakt eller i vildmark kan man inte komma släpandes på en portfölj eller en resväska, du kommer att behöva en bra ryggsäck. 

Om du har råd med det rekommenderar jag att du köper en bra modell som är tillverkad i ett stryktåligt material. Gör du det kommer du med största sannolikhet att ha en ryggsäck som håller livet ut.

Som jag nämnde i inledningen är det väldigt viktigt att du vet vad du behöver, i detta test kommer du med antagligen att få upp ögonen för funktioner och utföranden av ryggsäckar som du aldrig har tänkt på tidigare. 

Men återigen, tänk på vad du ska använda den till och sedan är det bara att slå till med att köpa en.

Hur kom vi fram till vilka ryggsäckar vi skulle testa?

Vi har en ganska bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka ryggsäckar vi själva har och har haft. Sedan brukar jag alltid prata lite med andra kompisar som jagar och fiskar

Det finns många produkter på marknaden men vi har ganska bra koll på vad som kommer att vara bra och vad som inte ens är värt att testa. 

Jag gillar verkligen att allt finns på nätet idag, det gör det lättare för mig att ta reda på fakta om de olika jaktryggsäckarna och att beställa hem dem.

När vi hade gjort vår efterforskning hämtade vi sedan hem dess ryggsäckar från webbutikerna pnjakt.se, itaboutdoor.se, xxl.se, och outnorth.se.

Hur testade vi jaktryggsäckarna?

Som vanligt är det ett rent nöje för oss pryltokiga jägare att testa nya saker. Denna gång såg vi helt enkelt till att alla ryggsäckarna var med vid ett par olika jakter.

Det krävdes sin planering då vi så klart ville testa ryggsäckarna under samma förhållanden/jakter som de är tillverkade för.

På kvällarna fick vi ibland jämföra lite skavsår, men så är det ju med de flesta nya plaggen och ryggsäckarna när man använder dem för första gången.

Vi maxade packningen i alla väskorna vid samtliga tillfällen för att kunna testa komforten till det yttersta, vi måste säga att alla ryggsäckarna överträffade våra förväntningar. 

Det finns så många nya material som gör det så mycket bekvämare idag än vad det var för bara 10 år sedan.

Våra favoriter

Premium: Eberlestock Gunslinger II

Om du väljer att köpa denna ryggsäck kommer du att få en jaktryggsäck som har massor av utrymme som du kan fylla med vapen, tillbehör, diverse utrustning, och allt annat som du kan tänkas vilja ha med dig om du ska ut på en längre jakt.

Det är just för en längre jakt som denna passar, det är inte riktigt lönt att ta med sig denna ryggsäck om man bara ska ut en dag eller två.

Min långa erfarenhet av jakt har lärt mig att man ska anpassa sin packning efter jakten, då är det ju bra att börja med ryggsäcken, eller hur?

Om vi går in lite mer på hur ryggsäcken är utformat kan vi börja med att den är designad så att den kan laddas från fronten eller toppen. 

På insidan finns det dubbla ärmar som är perfekta för förvaring av vätskesystem. Fickan som sitter i locket är perfekt för förvaring av mindre föremål som man vill kunna komma åt snabbt. 

Om det mot all förmodan visar sig att du inte får plats med allt du behöver kan du köpa till extra fickor. Ryggsäcken har en volym på 45 liter och väger 3,7 kg.

Hela gänget i testgruppen älskade denna väska, det var inte alla som ansåg att de hade ett behov av den, men vi insåg alla att det är en väldigt hållbar och modifierbar ryggsäck. 

Att den används världen över av jägare och militär är dessutom ett väldigt bra bevis för att den fungerar i alla klimatzoner. Cirkapriset ligger på 5000 kronor. 


Mellan: Swedteam Ryggsäck Backbone

Om vi går direkt på hur ryggsäcken är utformad, det var nämligen det vi alla föll för vid första anblicken, kan vi snabbt se att det finns flera fickor för förvaring av tillbehör samt övrig utrustning. Sedan har vi ju den mest uppenbara fickan som är den för själva vapnet.

Som man kan förvänta sig av en bra tillverkare har Swedteam varit uppmärksamma och placerat fickan för vapnet så att den hamnar mellan ryggsäcken och kroppen, vilket gör att tyngden hamnar närmare kroppen. För ökad komfort är den även vadderad runt höften.

Som tidigare sagt gick vi alla igång på den här ryggsäcken direkt, vi vet nämligen vad som behövs när man ska ge sig ut på jakt och här får vi svar på alla frågor. Den totala volymen för ryggsäcken rymmer 46 liter och av detta står gevärsfickan för 9 liter.

Oavsett om du är en nybörjare som ska köpa sin första ryggsäck ämnad för jakt eller du, precis som jag, har varit med i matchen ett tag är detta ett väldigt bra köp.

Vi som kan det här med jakt vet ju att man inte vill behöva köpa en ny varje säsong. Och här får du en stryktålig modell som kommer att klara av hårt väder. Den har även ett överkomligt pris på cirka 1800 kronor.  


Budget: Pinewood Hunting Backpack

Backpack Hunting 22 L är tillverkad i ett material som är helt och hållet vattenavvisande. Det finns en mängd olika fack och fickor i denna smarta lilla ryggsäck.

Den är anpassningsbar på ett par olika sätt med olika remmar och bälten som kan justeras. I det stora huvudfacket finns det gott om plats och det finns även ett separat hölster för ett gevär som är stort nog för de flesta vapen.

Detta hölster kan vikas in när du inte har användning för det. En av de billigaste ryggsäckarna i testet med sina cirka 1000 kronor. Helt klart ett riktigt klipp för dig som är mycket ute i skog och mark och jagar eller vandrar.


Special: Fjällräven Stubben

Ok, den som inte vet vilka Fjällräven är kan sluta läsa nu. Förlåt, skojade bara, men det är nog inte många som aldrig har hört talas om Fjällräven.

Folk i min ålder som gillar att vara ute i den friska luften har nog alla ägt någon ryggsäck från Fjällräven vid någon tidpunkt i livet. Visst låter namnet lite speciellt? 

Vi i gänget stod alla och funderade på det ett bra tag innan en av killarna uppmärksammade den inbyggda stålramen som gör att hela ryggsäcken fungerar som en stol (mer lik en stubbe). Helt enkelt perfekt att kunna sätta sig på den när man har varit ute och knallat ett tag.

Som ni kanske har märkt i våra tester älskar jag och resten av gänget när vi hittar en produkt där tillverkaren har tänkt till lite extra och där de har gett oss lite nya smarta lösningar. Det kan man verkligen säga att fjällräven har gjort med Stubben. 

Jag vet knappt var jag ska börja, men om man nu använder den som en stubbe och sätter sig på den kan man fortfarande komma åt innehållet i ryggsäcken tack vare smarta dragkedjor i fronten som gör att man inte behöver lyfta på topplocket.

Det finns ett antal smarta fickor som är placerade på olika ställen för förvaring av såväl småsaker som större prylar. Cirkapriset ligger på 2600 kronor. 

Våra utmanare

Swedteam Ultra 75+ Veil Ryggsäck

Denna häftiga jaktryggsäck var en utmanare till vinnaren i premiumkategorin. Den har flera användningsområden och kan således användas vid jakt och andra utomhusaktiviteter.

Ryggsäcken har en separat hållare för geväret och många smarta fickor för förvaring av övrig utrustning. Att ryggsäcken även har ett väldigt stabilt och funktionellt bärsystem gör att den var väldigt nära att kamma hem första platsen.

Ryggsäcken har ett inbyggt regnskydd och den kan öppnas från två olika håll. Cirkapriset ligger på hela 3800 kr. 


Härkila Blaiken Hunting Pack

Vad man ska ha i åtanke här är att det är långt ifrån den största jaktryggsäcken på marknaden så det gäller att veta när man ska använda den.

Det som utmärker denna ryggsäck är att den är extremt lätt att packa då den har ett helt unikt öppningssystem. Du kan få plats med ett helt rådjur eller annat djur i liknande storlek i ryggsäcken tack vare det smarta systemet.

Annan matnyttig information angående denna ryggsäck är att den är vattentät och det finns ett antal vattentäta fickor för förvaring av utrustning.


Eberlestock H2 Gunrunner

Detta är en jaktryggsäck i högsta klass, i vårt test hamnade den efter storebror i premiumkategorin och den var även lite väl dyr för att kvala in i mellanklassen. Vi har dock bara goda saker att säga om denna ryggsäck.

Den är helt enkelt perfekt om man ska ut på jakt i en eller två dagar där man vill kunna förflytta sig med en lätt packning. Den har ett par olika smarta lösningar, man kan bland annat plocka ut geväret utan att behöva ta av sig väskan.

Precis som hos storebror har även denna modell plats för ett vätskesystem. Till skillnad från premiumfavoriten kommer den till det mer plånboksvänliga priset 2930 kr. 


Fauna F 40 PRO Björnen EVO

Vid första anblick ser denna jaktryggsäck minst sagt annorlunda ut. Denna ryggsäck har en inbyggd stol som tack vare ryggsäckens ergonomiska utformning fortfarande är bekväm att bära på. 

Vi tyckte inte att den här modellen gjorde sig särskilt bra ifrån sig när vi testade den på jakten, men den kan säkert vara praktisk och användbar för andra ändamål. 

Jag tänkte direkt att den borde vara utmärkt vid fiske eller vid andra mer stillasittande aktiviteter. Cirkapris på 2100 kr.


Bergans Ulveli Silent 35L

Här har vi hittat en riktigt bra lätt och bekväm ryggsäck. Du kommer att få plats med all din utrustning. 

Den är helt klart tillräckligt stor och anpassad för småviltsjakt, det tysta materialet som ryggsäcken är tillverkad av kommer även det att hjälpa dig under jakten.

På höftbältet finns det ett avtagbart fack. Inuti ryggsäcken finns ett fack i fronten för förvaring av småprylar. Cirkapriset 1600 kr ligger även bra i plånboken. 


Haglöfs Combi

Denna ryggsäck är helt anpassad för jakt och liknande aktiviteter; precis som med ett par andra modeller vi har sett har även denna ryggsäck en inbyggd stol.

Det är väldigt enkelt att fälla ut den och de flesta av oss tyckte att själva konstruktionen kändes stabil och bekväm.

Ryggsäcken rymmer 42 liter och har två stora sidfickor samt fickor på framsidan för förvaring av mindre föremål. Tillverkaren av denna jaktryggsäck är väldigt kända och de tillverkade sin första ryggsäck redan 1914. Cirkapris på 1500 kr. 


Swedteam MollTec Classic Jaktryggsäck

Även här har vi en liten och smidig ryggsäck som är tillverkad i ett helt nytt material, Molltec. Tack vare detta material är ryggsäcken lätt och smidig. Men den största fördelen, enligt oss i testgruppen är att materialet gör att ryggsäcken blir väldigt tyst.

Ryggsäcken har en liten stol som är integrerad, den är otroligt lätt att fälla ut och fyller helt klart en funktion. Cirkapris på överkomliga 930 kr. 


Produkter som utgått

Norrøna Hjerkinn 40 l Jaktryggsäck

Denna ryggsäck är verkligen ingen slit och släng produkt, här får du otroligt mycket för pengarna och då den kommer från ett företag som är kända för alla som ett företag som står för kvalitet, kan man vara säker på att den kommer att hålla under lång tid.

Som vanligt bör vi gå igenom hur själva ryggsäcken är planerad; den har en total volym på 40 liter och väger 1,7 kg. 

Vi tycker alla att ryggsäcken har en bra storlek med ett relativt styvt bakstycke som klarar av både vikt och volym utan att det blir jobbigt att bära. 

Vi gillar ryggsäckens stödsystem som verkligen ser till att anpassa sig efter höftrörelser och viktfördelning, att höftbältet är avtagbart är också ett stort plus.

Vi hade kanske önskat oss ytterligare några fickor eller fack, men man kan ju som vi alla vet inte få allt här i världen. Det finns dock ett avtagbart nät för förvaring av till exempel ripor. Dessutom kommer den för ett cirkapris på 1000 kronor.


Halti Woodgrouse Pack Jaktryggsäck

Detta var den billigaste jaktryggsäcken i vårt stora test. Det finns självfallet anledningar till att så är fallet.

Woodgrouse Pack från Halti är inte en ryggsäck för alla ändamål eller för längre jaktutflykter, men om du till exempel ska ut på fågeljakt är den ett bra val. 

Om du läser namnet på ryggsäcken igen kommer du också att förstå att det var tillverkarens avsikt med denna modell. Ryggsäcken väger 0,8 kg och rymmer 30 liter. Cirkapriset ligger på 700 kr. 

Frågor och svar

Vad är en jaktryggsäck?

En jaktryggsäck är en ryggsäck anpassad för att förvara bland annat vapen under jakt. Antingen är väskan i rätt storlek och form för att få plats med vapen eller så har de ett vapenfodral.

Vad är det för skillnad mellan en jaktryggsäck och en vanlig ryggsäck?

Jaktryggsäckar är anpassade för att passa bra vid just jakt. Ofta finns det lämpliga funktioner så som vapenfodral och/eller stol.

Vad kostar en jaktryggsäck?

Från några hundra och upp till flera tusen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning