Bästa jaktradion 2022 – Det kompakta redskapet som behövs under jakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det dags att köpa din första eller en ny jaktradio men du vet inte riktigt vilken som är bäst för dig? Du kan vara lugn, vi har nämligen gjort ett stort test av olika jaktradios som erbjuds på marknaden idag; vi vet vad du ska sikta in dig på.

Idag finns det så otroligt många olika jaktradios på marknaden, detta gör det väldigt svårt att veta vilken eller vilka som är tillräckligt bra, både när det kommer till funktion och användarvänlighet.

Man bör ha i åtanke att en jaktradio kan komma att bli oerhört mycket viktigare än man först kan tro, den är inte bara till för att rapportera in sin position eller för att ta del av viktig information.

Om du har riktig otur kan du hamna i ett hotfullt läge och då gäller det att veta att man kan lita på att radion kommer att fungera.

Efter noggrant utförda tester har vi kommit fram till vilken jaktradio som är bäst i tre olika prisklasser. Vinnaren i vår premiumklass denna gång blev Icom Prohunt D52, det är en väldigt bra jaktradio som håller mycket hög kvalitet.

Vår vinnare i mellanklassen i detta test av jaktradios Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz. Till vinnare i budgetklassen har vi utsett Albecom Albe-x5. Det är en liten och enkel jaktradio.

Inte helt oväntat har vi även denna gång plockat fram en specialare, en produkt som sticker ut lite från det andra som erbjuds på marknaden; vår specialare blev InReach Explorer+ från Garmin.

Premium: Icom ProHunt D52

Vi har en otroligt bra jaktradio i Prohunt D52, som verkligen förtjänar sin plats som vinnare i premiumklassen. Denna jaktradio kommer från Icom som är en världsledande tillverkare av radios och kommunikationsutrustning.

De flesta av er känner antagligen bara till deras jaktutrustning, men de tillverkar även många andra former av radioutrustning.


Mellan: Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

Några av er undrar kanske varför denna vinnare i mellanklassen, Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz, finns i ett rosa utförande?

Det är faktiskt inte bara av det praktiska skälet att den syns bra när man är i skogen. Det finns en mycket finare anledning än så.

Många av oss har vänner eller anhöriga som har drabbats av cancer, om man köper denna jaktradio så bidrar man till kampen mot cancer. En viss del av varje såld jaktradio går till kampanjen ”Jägare i jakten mot cancer”.


Budget: Albecom Albe-x5

Ibland kan det vara svårt att hitta en riktigt bra produkt i budgetklassen, men denna gång var det inget problem.

Vi blev alla ganska förtjusta i denna lilla och enkla jaktradio. Inga krusiduller liksom. Det är en jaktradio som fungerar utan problem, ibland är det enklaste det bästa.


Special: Garmin InReach Explorer+

Garmin InReach Explorer+ är mer än bara en jaktradio och ska kanske inte riktigt jämföras med de andra produkterna i detta test, utan snarare all din tekniska utrustning du släpar med dig, fast allt-i-ett.

Det är faktiskt häpnadsväckande hur mycket avancerad teknologi de har lyckats packa in i en enda enhet.

Varför ska du lita på oss?

Under en period på 4 veckor testade vi alla dessa jaktradios under olika förhållanden i olika miljöer. Vi som genomförde detta omfattande test har alla varit ute i skog och mark sedan många år tillbaka.

Vi gjorde detta för att vara säkra på att dessa jaktradios uppfyller de stenhårda krav vi har på dem. Jag kan lova er att vi inte accepterar något annat än perfektion.

Vi förlitade oss dock inte enbart till våra egna testar, vi pratade även med de som har varit med i gemet länge. Det finns ju en hel del kunskap i våra olika jaktlag.

Vi har även pratat med ett par experter inom radiokommunikation för att säkerställa att vi bedömer dessa produkter på rätt sätt. 

Vem behöver köpa en jaktradio?

Mer eller mindre alla som skall ut och jaga. Det är inget måste men det underlättar saker och ting, inte bara för dig, utan för hela jaktlaget.

Sedan skall man, som tidigare sagt, ha i åtanke att det kommer att vara väldigt bra att ha en om man hamnar i ett trångt/hotfullt läge.

Innan du slår till och köper en jaktradio bör du se till att veta vilken frekvens radion skall ligga på. Vissa klarar av flera, men de flesta ligger på en radiofrekvens.

Din radio måste ligga på samma radiofrekvens som de andra du vill kommunicera med när du är ute i skog och vildmark.

I Sverige är frekvensområdet kring 69MHz (67-72 MHz), med 26 kanaler reserverade för fritidsverksamhet och arbetsförbindelser, där 21 kanaler får användas för jakt. Det fria frekvensområdet i Sverige ligger på 31 MHz och 155 MHz.

En av de största fördelarna med en jaktradio jämfört med en mobiltelefon är att det inte behövs något abonnemang, detta då samtalen är gratis. Alla som ligger på samma kanal kan prata och lyssna på varandra.

Hur kom vi fram till vilka jaktradios vi skulle testa?

Vi har en bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka jaktradios vi själva har och har haft. Sedan brukar jag alltid prata lite med andra kompisar och experter för att se vad de har att säga.

Det finns otroligt många produkter på marknaden men vi har ganska bra koll på vad som kommer att vara bra och vad som inte ens är värt att testa. 

Jag gillar verkligen att allt finns på nätet idag, det gör det enklare för oss att ta reda på fakta om de olika jaktradios och att beställa hem dem.

När vi hade gjort vår efterforskning hämtade vi sedan hem våra radios från webbutikerna pnjakt.se, itaboutdoor.se, och xxl.se.

Hur testade vi dessa jaktradios?

Jag samlade testgruppen och såg till att vi testade radios som låg vid samma frekvenser vid de olika testtillfällena. 

Fördelen med detta test var att vi kunde gå ut på ett par promenader, dela upp oss, och testa hur bra de fungerade vid olika avstånd. Vi såg även till att pricka in ett par olika väderförhållanden för att se hur bra de klarade sig under lite tuffare väder.

På det hela taget var detta ett av de test som har varit lättast att genomföra, men det krävdes en hel del planering.

En stor del av testet bestod även av att prata med tidigare köpare av de produkterna vi testade för att få lite djupare förståelse för fördelarna och nackdelarna med de jaktradios vi testade.

Våra favoriter

Premium: Icom Prohunt D52

Denna enkla och lilla radio har ett helt nytt gränssnitt som erbjuder alla menyer på svenska. Det är en modell som är väldigt lätt att använda och förstå, även för de som är helt gröna.

Med sina 235 gram är det helt klart en av de lättaste modellerna på marknaden, vilket inte är helt fel då man redan kånkar på en del prylar.

När det kommer till funktioner har Icom Prohunt D52 en väldigt snabb scanningsfunktion där det finns en möjlighet att bygga upp en scanlista. Bluetooth är inbyggt i jaktradion.

Radion klarar av både digital och analog kommunikation och har en väldigt bra räckvidd i digitalläget.


Mellan: Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz

Även i mellanklassen har vi denna gång en riktigt välförtjänt vinnare! Zodiac Team Pro Waterproof 155 MHz är en jaktradio av riktigt hög kvalitet och kommer från den kända tillverkaren Zodiac.

Denna radio är till för dig som kräver lite mer än det vanliga. Det är en vidareutveckling av den kända och högkvalitativa jaktradion Zodiac Team Pro+.

Det är en jaktradio som imponerade på många av oss med dess räckvidd, batteritid, och otroligt klara och tydliga ljud. Denna uppgraderade version har ett ännu större och mer långlivat batteri.

En sak som är otroligt bra med denna jaktradio, som vi i testgruppen verkligen uppskattar, är att den är vattentät. Förvånansvärt nog är inte alla jaktradios på marknaden det. Den är testat för att klara av alla möjliga typer av väderförhållanden.

Denna radio har en rätt hög IP-klassificering (IP67) som ser till att radions delar är skyddade mot väta. Tillverkaren har även sett till att alla tillbehör till denna Waterproof-serie har samma IP-klassificering som själva radion.

Den är kompatibel med Bluetooth OM du använder dig av deras adapter, vilket möjliggör det för dig att para den med väldigt många olika headsets på marknaden, däribland Peltor från samma tillverkare, Zodiac.

Du kan läsa all information i radion på svenska, norska, finska, och engelska. Jaktradion kommer även i olika färgalternativ och med olika MHz. Cirkapriset ligger på överkomliga 2600 kronor.


Budget: Albecom Albe-x5

Vår vinnare i budgetklassen, Albecom Albe-x5, är en produkt från det svenska företaget Albecom Sweden AB; de har tillverkat jaktradios och annan kommunikationsutrustning sedan 1960-talet, så man kan helt klart säga att det vet vad de gör.

De har till och med tillverkat alla jaktradios i samma fabrik sedan 1980-talet, vilket är ytterligare ett tecken på att de har ordning på sin verksamhet.

När det kommer till just denna radio har den tillverkats av industrikomponenter. I Li-ion batterierna hittar vi Japanceller, vilka har en livstid som är ca 3 gånger längre än livstiden hos Kinaceller.

Laddaren som ingår när du köper denna lilla och smidiga jaktradio är smart och avbryter själv laddningen när radion är fullt laddad.

Vi är alla helt övertygade om att detta är ett väldigt bra val för många av er som letar efter en bra och billig jaktradio. Visst har den inte lika många häftiga funktioner som de dyrare modellerna, men ni får en väldigt bra radio för en relativt liten peng.

Bristen på funktioner är inte alltid dåligt, det kan faktiskt vara ganska befriande ibland. Jag har ju nått mina 50 och det börjar bli ganska mycket att hålla reda på alla avancerade funktioner. Ni som är lite yngre kommer nog känna att det fattas en del i denna radio.


Special: Garmin InReach Explorer+

Vi vet ju alla hur det är när man ska ut och jaga, fiska, eller vandra. Vilken utrustning ska man ha med sig? Idag finns det ju så otroligt många tekniska redskap som kan erbjuda massor av hjälp, men man kan ju faktiskt inte gå och släpa på allt.

Räddaren heter InReach Explorer+ från Garmin; här har vi en GPS med satellitkommunikation, vitala SOS-funktioner, och positionsdelning. 

InReach Explorer + är den bästa enheten för spårning och meddelanden när du befinner dig utanför de områden där du har täckning på mobilen. Vi tycker att den är mycket billigare och bättre än en satellittelefon. 

Den ersätter den tidigare DeLorme InReach Explorer. Garmin köpte DeLorme och gav Explorer några nya funktioner och en ny form. Viktiga funktioner som appen och anslutningen till satelliterna är emellertid desamma.

Vi tänkte här redogöra lite för de olika funktionerna i denna specialare: 

  • Skicka och ta emot textmeddelanden när du inte längre har täckning på mobilen till; mobilnummer, e-postadresser, eller till en annan InReach (satellitabonnemang krävs).
  • Inbyggd GPS med hög känslighet som ger grundläggande navigering, plats, och spårningsdata inom 5 meter; följ vägar, släpp waypoints, och hitta tillbaka.
  • Använd den webbaserade MapShare-portalen för att spåra och dela din plats online med familj och vänner så att de kan pinga din enhet och skicka/ta emot meddelanden.
  • Koppla med mobila enheter med den gratis Earthmate-appen för åtkomst till topografiska kartor och amerikanska NOAA-diagram med mera.
  • Internt laddningsbart litiumbatteri som ger upp till 100 timmars batteritid i spårningsläge, strömsparläge i upp till 30 dagar.

Som ni märker är denna modell verkligen högteknologisk, speciellt om man jämför med vinnaren i budgetklassen. Denna får du lägga cirka 4380 kronor för och du kan välja mellan några olika färgalternativ.

Våra utmanare

Icom ProHunt Basic 2

Denna modell ersätter den tidigare otroligt populära ProHunt F34. Det blev tidigt uppenbart för oss alla i testgruppen att tillverkaren verkligen har tänkt till när de har byggt denna radio.

Den har ett stort antal, helt unika funktioner som ni inte kommer att hitta någon annanstans. Vi gillar speciellt att tillverkaren har valt att lägga stort fokus på användaren, med funktioner som talförvrängning och ljudförstärkning.


Lafayette Micro 5

I denna modell har vi en kombimodell för dig som är i behov av en radio som kan ligga på både 31MHz och 155MHz. Det är ju faktiskt lite enklare att köpa en radio istället för två.

Vi märkte ganska snabbt att detta är en rejäl och stryktålig jaktradio som står sig bra under tuffa förhållanden i vårt nordiska klimat. Den har även en stor och upplyst display som gör det lätt att se.

Det skadar ju inte heller att den har en väldigt bra batteritid och otroligt bra ljudkvalitet. Den kommer även i olika paket-utföranden. Tack vare den höga standarden blir cirkapriset 3500 kronor överkomligt.


Zodiac Neo 31 MHz

Denna jaktradio passar som handen i handsken för dig som letar efter en enkel och prisvärd radio som alltid kommer att fungera och som inte kommer orsak en massa krångliga problem.

Den kommer att vara enkel att förstå redan från början, till skillnad från många av dess konkurrenter. Jaktradion har en väldigt bra kvalitet, räckvidd, och batteritid. Vi gillar även att den klarar sig bra mot stryk och vatten.

Modellen har medveten endast ett fåtal funktioner, inklusive dessa; kanalsökning (scanning), tangentlås, belyst display, batterivarning, pilottoner.


Produkter som utgått

ComMaster CM1585

Detta är den billigaste jaktradion i detta test, den kan inte riktigt konkurrera med vinnarna i testet, men det är fortfarande en väldigt bra radio som kommer att göra sitt jobb.

Tillverkaren har använt sig av den senaste tekniken när de har tillverkat denna kompakta och stryktåliga radio. För mig var den största fördelen med denna radio dess tydliga display. Cirkapris på 1500 kronor.


V-com V55 155 MHZ

Denna modell har precis släppts från tillverkaren V-com, den har utvecklats för de jägare (samt övriga intresserade) som är ute efter något som sticker ut från mängden. Samtidigt är det en radio som är enkel att använda och som inte kräver någon längre upplärning.

Den är utrustad med Bluetooth (inbyggt) och kan även röststyras med hjälp av VOX. Vad som sticker ut mest med denna jaktradio är dess otroliga ljudkvalitet, långa räckvidd, och fantastiska batteritid. Kommer för cirka 3000 kronor.


V-Com V45 Hunting Radio 31 MHz

Med denna radio från V-com får ni en enkel och prisvärd jaktradio. Tillverkaren har sett till att den klarar av det tuffa nordiska klimatet. Den har fått en robust konstruktion med ett chassi som är gjutet för att klara av svåra förhållanden.

De saker vi vill trycka lite extra på med denna jaktradio är att den är mycket enkel att använda och att den har en väldigt lång räckvidd. Det märks att tillverkaren har prioriterat detta när produkten designades. Cirkapris på 2000 kronor.


Hunter F1 155MHz

Denna jaktradio har till skillnad från många andra konkurrenter tillverkats i samarbete med jägare med lång erfarenhet och hundförare. Det är en modern jaktradio som använder sig av den senaste teknologin.

När du håller radion i handen känner du direkt att den kommer att hålla länge, den ger ett robust och stryktåligt intryck. Cirka 2100 kronor kommer den för.

Frågor och svar

Vad är en jaktradio?

En jaktradio är en kommunikationsradio och används ofta av jägare och viltvårdare, men även många andra. En jaktradio är enklare att använda än mobiltelefon och har många fördelar.

Exempelvis behöver man inte använda något abonnemang eller kontantkort och det är gratis att använda. Man kan dessutom använda den för att prata flera stycken, alla på samma kanal kan kommunicera med varandra och hör allting som sägs.

Du kan ju tänka dig hur praktiskt det är när det är några stycken som jagar tillsammans. Jaktradion är dessutom helt oberoende av mobiltäckningen och fungerar bra överallt, så länge man är inom kom-radions räckvidd.

Hur fungerar en jaktradio?

Det kan skilja sig lite mellan olika modeller samt hur man använder den. Alla på samma kanal kan höra varandra och kommunicera, vilket innebär att man även kan höra andra jaktlag.

Om det finns tonkodning i den går det dock att ställa in så att man slipper höra andra jaktlag på samma kanal och även minska störningar, men det hindrar dock inte andra från att lyssna på vad som sägs.

Räckvidden på komradion skiljer sig mellan olika modeller och kan vara allt ifrån ett par kilometer till flera mil, det beror också på terrängen samt vart och hur antennen är placerad.

Vad kostar en jaktradio?

De flesta ligger mellan en tusenlapp och fem-sex tusenlappar, men det finns även dyrare modeller och kan även gå att hitta något billigare.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning