Bästa jakthandskarna 2022 – Smidiga och varma handskar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi gillar ju alla att ge oss ut på jakt för att komma ut i naturen med våra kompisar, oavsett väder och vind. Det finns dock vissa delar av året som är besvärligare än andra, det är bara så det är med klimatet i norden.

Men det behöver inte påverka dig så mycket som du kanske tror. Om du ser till att ha på dig ett par varma och bekväma handskar kommer du att känna dig så otroligt mycket bättre.

Idag finns det massor av olika handskar på marknaden som är designade för oss som håller på med jakt. Många av dessa handskar är även tillverkade i nya material och tekniker som ser till att händerna är varma och torra, även under de allra tuffaste förhållanden.

Vi har så klart scannat av hela marknaden för att plocka fram ett antal riktiga bra alternativ. Denna gång har vi valt ett antal modeller som skiljer sig ganska mycket från varandra. Alla är dock handskar.

Vi har utsett ett par vinnare i tre olika prisklasser, allt för att göra beslutsprocessen enklare för er läsare. Förhoppningsvis. De andra handskarna i testet är också väldigt bra handskar.

Vår vinnare i premiumklassen var Norröna Røldal Dri Insulated Leather Gloves som vann helt överlägset, helt klart en otroligt bra vinterhandske för den som planerar att jaga i kallare temperaturer.

Som vinnare i mellanklassen hittar vi Swedteam Handske Grip Fire. Denna tillverkare har varit med på prispallen med andra produkter i våra tester. Det råder ingen tvekan om att de vet vad de håller på med när det kommer till friluftsprodukter.

Pinewood Handske Toni Camou utsågs till vinnare i budgetklassen denna gång. Som vanligt har vi valt ut en specialare till er. Som vanligt har vi valt ut en specialare till er. Denna gång föll det på Hestra Merino Wool Liner Active. Läs vidare för att se vad vi tycker man ska göra med detta par.

Premium: Norröna Røldal Dri Insulated Leather Gloves

Som vinnare i mellanklassen hittar vi Norröna Røldal Dri Insulated Leather Gloves. Denna tillverkare har varit med på prispallen med andra produkter i våra tester. Det råder ingen tvekan om att de vet vad de håller på med när det kommer till friluftsprodukter.


Mellan: Swedteam Handske Grip Fire

Detta är en riktigt modern handske som verkligen har bidragit med något nytt till marknaden. Den har ett antal smarta funktioner som hjälper jägaren på många sätt.

Innovation är något vi i testgruppen verkligen gillar, men endast då det bidrar med något, inte bara för innovationens skull.


Budget: Pinewood Handske Toni Camou

Här har vi ett par toppen budgethandskar som är både vattenavvisande och vindtät tack vare tre lager av membran. Den är även bekväm och värmer bra. Den är tillverkad i polyester och har en bra passform.


Special: Hestra Merino Wool Liner Active

Som vanligt har vi valt ut en specialare till er. Denna gång, precis som ett par gånger tidigare, föll det på Hestra Merino Wool Liner Active som snarare bör ses som ett komplement snarare än en konkurrent.

Varför ska du lita på oss?

Jag och resten av gänget i testgruppen har vandrat runt i skog och mark i många år, så här kan du lita på att det finns erfarenhet.

Vi är alla väl medvetna om hur viktigt det är att ha på sig ett par bra handskar när man ska vara utomhus under de kallare månaderna på året, det spelar ingen roll om man ska jagavandra, eller bara ge sig ut i skogen en stund.

Det är som de flesta av oss vet, väldigt viktigt att man skyddar sig från regn och vind. Om man inte gör det blir man snabbt frusen och jakten blir till ett lidande istället för ett nöje.

Jag har hört så många klaga på dåliga handskar genom åren, eller ännu värre, folk som inte ens har haft med sig ett par handskar.

Vem behöver köpa ett par jakthandskar?

Precis som med testet med jaktbyxorna, skulle jag vilja svara alla. Om man ska ge sig ut på jakt eller en vandring under årets kallare månader vågar jag nog påstå att du inte kan göra det utan ett par bra handskar.

Visst, det är klart att det går, men varför skulle du vilja utsätta dig för risken att behöva avbryta jakten eller vandringen bara för att dina handskar har blivit blöta.

Idag finns det massor av nya material som hjälper handskarna att stöta bort vatten, andas, och skydda dig mot vind, så att investera i ett par handskar kan komma att räcka i många år.

Hur kom vi fram till vilka jakthandskar vi skulle testa?

Vi har en ganska bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka jakthandskar vi själva använder oss av och vad vi gillar och inte gillar med dessa handskar. Detta ger oss en väldigt bra utgångspunkt.

Som vanligt läser jag även på en hel del på internet om alla nya material som har kommit de senaste åren. Det är verkligen en hel del, men vi har fått rätt bra koll på dessa material nu efter alla tester.

Efter ett par omröstningar och en hel del research fick vi fram de 13 handskar som vi har recenserat i detta ganska omfattande test.

Hur testade vi jakthandskarna?

Här är det faktiskt bara att ge sig ut som gäller; eftersom vi hade så många handskar att testa bestämde vi oss för att ge oss ut vid hela sju tillfällen.  

Det blev faktiskt en väldigt lyckad och omfattande undersökning då alla fick prova på alla handskar samtidigt som vi kunde testa dem under lite olika förhållanden.

Som tur är så regnar och blåser det ju en hel del i vårt avlånga land, detta gjorde det lätt för oss att se vilka handskar som verkligen var vatten- och vindtäta.

Våra favoriter

Premium: Norröna Røldal Dri Insulated Leather Gloves

Dessa Røldal Dri Insulated Leather Gloves från Norröna är ett par jakthandskar som är varma och klarar av ganska tuffa påfrestningar tack vare att de är fodrade och tillverkade av ett yttermaterial i skinn.

Det är Norrönas patenterade dri-membran som är anledningen till att dessa jakthandskar är vattentäta och att de kan andas bra. Handryggen består av mjukt nappaläder medan handflatan har mocka av getläder som ger ett starkt grepp.

En liten detalj som kanske inte spelar så stor roll för en del, men som kan betyda mycket för många, är att handskarna hålls ihop av en liten magnet när de inte är i användning, vilket gör det svårt att tappa bort handskarna.

Du kan lita på att du verkligen hålls varm om händerna med dessa handskar på jakten. Cirkapriset ligger på 1300 kronor, vilket inte är så mycket om man tänker på att de håller ett bra tag.


Mellan: Swedteam Handske Grip Fire

Grip Fire är en tunn handske med smarta funktioner, som fingrar med "smart touch" för telefonanvändning. Lämplig för alla typer av jakt där du behöver bra grepp och känsla. Den har ett ullfoder för extra värme.

Denna handskes kamouflage är verkligen något utöver det vanliga, det är ett revolutionerande kamouflagemönster utformat med djurets syn i fokus.

Desolve Camouflage blandar stora och små bildpunkter som i kombination med höga kontraster bryter upp din kroppsform och gör dig osynlig på vilket avstånd som helst. Detta mönster kommer i tre varianter; Veil, Fire, och Zero.

Kostar ungefär 400 kronor i näthandeln, men alla som var med i testet tyckte verkligen att dessa var prisvärda och hade bra och praktiska funktioner.


Budget: Pinewood Handske Toni Camou

En riktigt bra premiumhandske som klarar av tuffa väderförhållanden och som samtidigt är smidig och både vindtät och vattenavvisande med sitt membran i tre lager.

Vi gillade även att de har en bra andningsförmåga, vilket är viktigt när man ständigt är ute i vildmarken och kan bli lite svettig om händerna.

Handsken har även fem fingrar, vilket jägare och friluftsmänniskor föredrar. Det gör även att passformen blir optimal och så kommer den i olika storlekar, så man hittar något som passar.


Special: Hestra Merino Wool Liner Active

Denna handske är verkligen väldigt mjuk och tunn, vilket gör att den passar väldigt bra som ett extra lager när temperaturen har sjunkit rejält.

Själva handsken är tillverkad i merinoull och nylon och tack vare detta är den både varm och slitstark. Ni som är praktiskt lagda kommer att bli väldigt glada över att den är väldigt lätt att göra ren, det är nämligen bara att slänga in den i tvättmaskinen.

Hestra Merino Wool Liner Active har även blivit väldigt populär bland de som ägnar sig åt andra utomhusaktiviteter än jakt.

Den används flitigt av de som håller på med vandring, löpning, längdskidåkning, eller andra aktiviteter där utövaren vill bära på så lite extra vikt som möjligt. Cirkapriset 250 kronor är mer än överkomligt.

Våra utmanare

Härkila Pro Shooter Gloves

Härkila Pro Shooter Gloves är ett väldigt bra tillbehör när du jagar och har alla tekniska funktioner du behöver när vädret vänder sig mot dig. 

Dessa handskar är gjorda av ett tåligt slitstarkt polyester och har ett windstopper-fleeceöverdrag, vilket gör dom vindtäta, för extra skydd och värme. De är har fem fingrar och läderhandtag.


Hestra Hunter Gauntlet

Hunters Gauntlet från Hestra är en tuff och slitstark hushandske som erbjuder utmärkt skydd mot väder och vind. Hestra Flextron i handsken ger full rörelsefrihet samt andningsförmåga, vattentätt och vindtätt skydd medan impregnerat getläder i handflatan ger bra grepp.

Fodret är avtagbart och har en CZone Contact-teknik som ger ytterligare vattentätt skydd när man behöver det som mest. Ett bra alternativ för äventyr i tuffa och kalla förhållanden. Kostar ungefär 1200 kronor.


Sealskinz Hunting Glove

SealSkinz handske är en snygg, vattentät, vindtät, och andningsbar handske som är utformad speciellt för dem som är aktiva utomhus. 

Med det avtagbara pekfingret och tummen är det en perfekt handske för dem som behöver skydd för alla väder och bra fingerfärdighet, som jägare, fiskare, fotografer, etc.

Med en bakstycke tillverkad av ripstop-tyg och fårskinn i handflatan är handsken hållbar, helt väderbeständig och snygg, men ändå väldigt smidig och bekväm.

Det integrerade Coolmax-fodret bidrar till att få bort fukt från huden, vilket resulterar i ett svalt och bekvämt tyg som torkar snabbt. jakthandskarna har ett mer humant pris på cirka 900 kronor. 


Matt Hunting Glove

​En bra jakthandske som är både varm och bekväm, den ger en bra följsamhet för avtryckarfingret, och dess neoprenmudd är justerbar. 

Handsken erbjuds till ett pris som måste anses vara väldigt bra med tanke på hur bra handsken är, den kostar nämligen bara runt 550 kronor.


Norröna Trollveggen Dri Primaloft170 Long Gloves

Här har du Norrönas varmaste handske som dessutom är helt vattentät. Trots detta är rörelsefriheten på topp och det är inga problem att utföra vilken jakt som helst med dessa handskar på.

Materialet är av elastiska och samtidigt slitstarka tyger, vilket gör att du får både en värmande handske och en stretchig handske. De finns i olika storlekar för ett cirkapris på 1245 kronor.


Urberg Softshell Hunting Glove

Denna jakthandske är tillverkad i ett softshellmaterial som har en PU förstärkning på ett par av de mer utsatta delarna på handsken. Denna handske klarar sig väldigt bra mot vind och är även vattenavvisande till viss del.

Det är enkelt att vika undan tummen och även pekfingret förs lätt ur tack vare en skåra. Cirkapriset ligger på strax under 200 kronor.


Produkter som utgått

Norröna Finnskogen Windstopper Gloves

Dessa handskar från den världskända tillverkaren Norröna är riktigt bekväma, slitstarka, och rejäla jakthandskar som passar för i princip alla jaktformer. 

Handskarna är väldigt tunna och vid avtryckaren finns ett hål för pekfingret, de är dessutom utformade för att ge stöd när du behöver vara stadig på handen.

De är även försedda med windstopper vilket är ett slitstarkt material som andas bra samtidigt som det är vattenavvisande. Väldigt prisvärda på cirka 700 kronor. 

Frågor och svar

Vad ska jag tänka på när jag väljer jakthandskar?

Det viktigaste du egentligen ska tänka på är vart du ska jaga och hur miljön ser ut. Snöar det väldigt mycket under vintern måste du ha några vantar som värmer rejält eftersom det annars kan påverka hur du siktar o.s.v.

Befinner du dig ofta i våtmarker eller ett regnigt område är det smart att investera i handskar som är vattentäta. Ibland kan du behöva vantar med extra förstärkning om du exempelvis jagar i berg eller där vegetationen är väldigt tjock.

Finns det jakthandskar för mobiltelefonen?

Javisst, finns det det! Det finns jakthandskar som har alla funktioner du vill ha i en bra handske för jakten och som värmer samtidigt som du inte behöver ta av dig dom om du behöver använda din smartphone.

Vi har tillochmed några med i detta test och sådana handskar kan rekommenderas om du exempelvis använder din mobil som GPS eller måste kontakta jaktkompisarna.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning