Bästa jaktbyxorna 2022 – Plagget du kan lita på i vildmarken

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gillar du att jaga eller att bara vara ute i skog och mark? Då vet du också hur viktigt det är att välja rätt plagg. Den tiden då man satte på sig ett par jeans och en flanellskjorta är förbi.

Idag finns det massor av nya smarta och praktiska material som gör livet lättare för alla som vill vara ute i naturen.

Det är inte bara materialen som har förändrats; idag tänker man mycket mer på komfort och användarvänlighet när man exempelvis tar fram nya byxor.

När du ger dig ut är du förhoppningsvis torr och varm och du vill ju helst komma tillbaka till jaktstugan i samma skick, eller hur? Idag är detta möjligt tack vare alla dessa otroliga byxor vi har testat i denna stora undersökning. 

Jag var långt ifrån ensam om att bli så förvånad över alla dessa nya funktioner och material. Jag ser mig gärna, med all rätt, som en person som har koll på vad som är nytt, men här fick jag verkligen lära mig något.

Som vanligt har vi försökt att göra valet lite lättare för er läsare och vi har därmed valt ut vinnare i tre olika prisklasser.

I premiumklassen blev Recon Gore-Tex Pro Pants från Norrøna vår vinnare. Denna byxa blev en klar favorit tack vare dess uthållighet och stryktålighet. 

Vår vinnare i mellanklassen blev Beretta Static Insulated Pants. Detta är ju, som vi är säkra på att ni alla känner till, en klassisk tillverkare med en lång historia av att tillverka jaktkläder och tillbehör.

Då vi även har tagit fram ett alternativ för er som inte vill spendera för mycket presenterar vi här Pinewood Axis Pirsch som vinnare i budgetklassen.

Vi utsåg Fjällrävens Gaiter Trousers No.1 W till vår specialare i detta test då de erbjuder något som ingen annan byxa i vårt omfattande test gör.

Premium: Norrøna Recon Gore-Tex Pro Pants

Enligt oss i testgruppen är detta den ultimata byxan, det är antagligen ingen större överraskning för er som är vana vida att vara ute i naturen.

Tillverkaren, Norrøna, har tillverkat fritidskläder under en lång tid och de vet verkligen vad de gör. Man kan faktiskt gå så långt att säga att dessa byxor spelar i en egen liga.


Mellan: Beretta Static Insulated Pants

Anledningen till att Berettas Optifade Insulated Active Pants tog hem förstapriset i mellanklassen är för det första då det är en väldigt bra jaktbyxa.

Men det är även en väldigt smart och modern byxa som är tillverkad av flera olika ”nya” material som hjälper dig att hålla dig torr och varm.


Budget: Pinewood Axis Pirsch

När vi väljer ut kandidater till budgetklassen är pris det första vi tittar på. Men ett par jaktbyxor behöver inte vara dåliga bara för att de är billiga.

Tvärtom, man kan hitta väldigt bra jaktbyxor i de lägre prisklasserna. Det är precis vad vi har gjort här med Pinewoods Axis Pirsch-byxor.


Special: Fjällräven Gaiter Trousers No.1 W

Detta är helt klart en specialbyxa då den kan anpassas efter klimat och behov. Man kan enkelt förvandla byxan till ett par shorts genom att ta av benen.

Vi, precis som ni, har sett denna funktion tidigare, men tillverkarna brukar oftast inte få till det ordentligt. Men det har Fjällräven gjort denna gång. Sedan skadar det ju inte att det är en riktigt bra jaktbyxa! 

Varför ska du lita på oss?

Jag och resten av gänget i testgruppen har vandrat runt i skog och mark i många år, vi är alla väl medvetna om hur viktigt det är att ha på sig rätt par byxor, oavsett om man ska jaga, vandra, eller bara ge sig ut i skogen en stund.

Det är som de flesta av oss vet väldigt viktigt att man skyddar sig från regn och vind. Om man inte gör det blir man snabbt frusen och jakten blir till ett lidande istället för ett nöje.

Jag har hört så många klaga genom åren, antingen har de för kalla eller för varma byxor. Idag finns det även många smarta byxor som kan justeras efter klimat.

Vem behöver köpa ett par jaktbyxor?

Precis som med jaktjackorna, skulle jag vilja svara alla, men det är inte helt sant. Om man ska ge sig ut på jakt eller en vandring vågar jag nog påstå att du inte kan göra det utan ett par bra byxor.

Visst, det är klart att det går, men varför skulle du vilja utsätta dig för risken att behöva avbryta jakten bara för att dina byxor har blivit blöta.

Idag finns det massor av nya material som hjälper byxorna att stöta bort vatten, andas, och skydda dig mot vinden. Vi är väldigt glada över att se att det finns otroligt bra jaktbyxor som alla kan ha råd med.

Hur kom vi fram till vilka jaktbyxor vi skulle testa?

Vi har en ganska bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka jaktbyxor vi själva använder oss av och vad vi gillar och inte gillar med dessa byxor. Detta ger oss en bra utgångspunkt.

Som vanligt hänger jag även en hel del på internet för att hålla koll på alla nya material och ny teknik som har kommit de senaste åren.

Som jag skrev i inledningen blev jag verkligen överraskad över hur mycket nytt som har kommit den senaste tiden. 

Denna gång fick vi helt enkelt ta och sätta oss in i alla material innan vi började välja ut vilka byxor som skulle vara med i undersökningen.

Hur testade vi jaktbyxorna?

Här är det faktiskt bara att ge sig ut som gäller och eftersom att vi hade så många byxor att testa bestämde vi oss för att ge oss ut vid hela åtta tillfällen.

Det blev faktiskt en väldigt lyckad och omfattande undersökning då alla fick prova på nästan alla byxor samtidigt som vi kunde testa dem under olika förhållanden.

Som tur är så regnar det ju en hel del i vårt avlånga land, vilket gjorde det lätt för oss att se vilka byxor som verkligen är vattentäta.

Våra favoriter

Premium: Norrøna Recon Gore-Tex Pro Pants

Byxorna Norrøna Recon GORE-TEX Pro är verkligen i världsklass när det gäller vattentäta, vindtäta, och andningsbara ytterkläder. 

Detta är tredje generationen av det nästan legendariska Recon-setet som Norrøna har utvecklat i samarbete med norska, danska, och svenska specialstyrkor.

Dessa byxor är gjorda av ett trippel skiktat Gore-Tex Pro Shell-laminat. De har också en skyddande, slätt inre foder som har vattentätt membran och ett högkvalitativt, slitstarkt yttre material tillverkat av nylon laminerad i ett lager.

Detta skapar ett tunt, men oerhört hållbart, andningsbart, och stryktåligt tyg. Dessa byxor tål kontakt mellan knä och sten eller is och direktkontakt med taggar och kvistar!

Dessutom är alla blixtlås från Aquaseal som har en tätande gummiläpp så absolut inget vatten kan komma in. De stora tänderna gör dem också enklare att använda, och detta gäller även i isigt väder.

Dess långa dragkedjor gör dem också lätta att använda när man har fodrade handskar på sig. Det finns dragkedjor på alla fyra fickorna samt på de långa ventilationsöppningarna på låren.

Dessa fickor är stora nog för ett multitool, GPS, och karta. Din mobiltelefon kan också hållas skyddad från vatten här.

Dessa byxor har ett löst snitt och kan kombineras med hängslen. Benens bredd kan justeras vid höljet så att den passar perfekt runt en stövel. Detta hindrar även snö och smuts från att komma in.

Om du behöver mer komfort, speciellt i kallare väder, rekommenderar vi att du bär ett (tunt) grundskikt, merinoull om möjligt, nedanför.

Recon Gore-Tex Pro Byxor från Norrøna är perfekta byxor för användning utomhus, för de stunder när saker och ting blir mer intensiva och du vill ha koll på din utrustning.

Vid jakt, arbete i skogen, bergsklättring, och på expeditioner eller till och med bara för allmän användning är detta de mest robusta och pålitliga byxorna. Kostar cirka 5200 kronor. 


Mellan: Beretta Static Insulated Pants

Denna byxa som uppenbarligen är designad för jägare är otroligt tyst, vilket helt klart är en viktig aspekt för alla jägare att ha i åtanke när de ska köpa jaktkläder.

Detta är en vattentät byxa med Berettas egna BWB EVO-membran, eller Beretta Waterproof Breathable. Under membranet har byxan tejpade sömmar och skalmaterial i microfiber. Detta betyder att de är både vind- och vattentäta.

Under våra rigorösa tester utsatte vi dem för ett par olika tester och de klarade sig väldigt bra varje gång. Byxorna har en bekväm ytterligare en Thermore-isolering som gör att du hålls varm under vinterns kallaste dagar.

Ytterligare funktioner med denna praktiska jaktbyxa är: ett integrerat elastiskt bälte, vattentät fickor, förböjda knän, en hög, skyddande midja, de är även förstärkta med Cordura och Kevlar i bensluten.

Vi rekommenderar denna byxa starkt då den uppfyller alla krav en jägare kan ha på en bra jaktbyxa samtidigt som den ligger på en bra prisnivå, cirka 2200 kronor. Funktionsmässigt kan denna byxa nästan konkurrera med jaktbyxorna i premiumklassen.


Budget: Pinewood Axis Pirsch

Förutom att vara en bra och slitstark jaktbyxa har Pinewood lyckats tillverka en byxa som är tyst. Denna jaktbyxa är en sorts hybrid, vilket gör att denna byxa passar väldigt bra för flera olika användningsområden under de flesta väderförhållanden.

De passar väl för när man är ute i skog och mark, fiske, när man meckar och snickrar, eller när du ska till jobbet. Byxorna är förstärkta för att kunna ge dig extra stöd samtidigt som det gör dem stryktåligare.

Den lägre halvan av byxorna har ett skal av membran som håller byxorna täta från vatten, men den övre delen har inget membran. Detta är för att det ska kunna ventileras mycket i byxorna, vilket det även görs tillsammans med ventilationsdragkedjorna.

Det finns en resår i midjan som gör att de sitter bekvämt och inte glider ned. Byxorna har ett antal välpositionerade fickor. Byxan rekommenderas extra för hundförare.

Om ni går och köper denna byxa kommer ni inte att bli missnöjda, det är ett par väldigt bra byxor man får till ett otroligt bra pris - de ligger på ungefärliga 900 kronor.


Special: Fjällräven Gaiter Trousers No.1 W

Gaiter Trousers No.1 W är avancerade byxor som passar perfekt för långa äventyr i naturen, när som helst på året. En innovativ ”gaiter-funktion” gör det möjligt att anpassa byxorna till olika typer av väder och terräng. 

Vid varmt väder kan byxorna göras om till shorts tack vare att den nedersta delen är avtagbar. Vid kallare väderförhållanden kan byxorna bäras över ett baslager och dragkedjorna längs låren kan öppnas för ventilation. Två stora benfickor har plats för en karta eller kompass.

Gaiter-byxan är gjord av vind- och vattenbeständig G-1000 Eco med ekologisk bomull och återvunnet polyester och extra stark G-1000 HeavyDuty i bak-, fick- och ”gaiter-delarna”. 

Som i alla Fjällrävens No kläder valdes tyget och detaljerna för att minimera inverkan på miljön - exempelvis är många av läderdetaljerna gjorda av delar av läder som har blivit över - och för att underlätta att byta ut utsatta sektioner efter många års användning.

De flesta av oss i testgruppen gillade dessa byxor och de flesta av oss tyckte att de var perfekt att ha med sig om man är osäker på vädret. Sedan vet man att det kommer att vara ett bra plagg då de kommer från en av våra favoriter, Fjällräven. Kostar cirka 3000 kronor.

Våra utmanare

Härkila Pro Hunter Dog Keeper Trousers

Extremt slitstarka jaktbyxor för de som arbetar i svår terräng som riskerar att stöta på ett sårat vildsvin. Byxan känns väldigt bekväm att ha på sig och man känner sig ganska snabbt lite tryggare tack vare dess förstärkningar.

Med ett vattentätt, andningsbart Gore-Tex-membran och ett snyggt kamouflerande mönster är du redo för jakten under alla förhållanden.


Chevalier Paclite Retriever Pant

Lätta och robusta byxor med ett mjukt meshfoder för optimal andningsförmåga, vilket betyder att de är lämpliga för många former av jakt.

Gore-Tex-membranet ger pålitligt och bestående skydd mot fukt och vind, samtidigt som du transporterar ut svett genom mikroporerna ur jackan. Dessa byxor är otroligt bekväma och lätta att bära. 

En kombination av icke-utskjutande, fodrade fickor med tejpade dragkedjor ger utrymme för nödvändig jaktutrustning: Ryggficka med dragkedja på höger sida. Två framfickor med dragkedja. Två fickor på frambenet. Kostar cirka 3800 kronor.


Lundhags Authentic Pant

Man kan se dessa byxor som en uppgradering av Lundhags tidigare modell, Traverse Pant. Enkelt uttryckt kan vi beskriva denna modell som en klassisk byxa för den som är ute i skog och mark.

Som med de flesta sakerna idag kommer det nya funktioner och material och det är inte något som Lundhags har missat; i denna byxa kan vi bland annat hitta stretchpaneler från Schoeller Dynamic i säte, gren, och knäna.

Benen är även förstärkta med Cordura i fotlederna. Här får man betala cirka 1900 kronor, vilket är värt det för ett så pass bra par av byxor. 


Swedteam Axton Classic Byxa

Denna jaktbyxa från Swedteam passar perfekt för dig som gillar att vara ute i friska luften, antingen för att jaga, vandra, eller fiska. Axton är en väldigt bekväm byxa som är både vatten- och vindtät tack vare Covertex-membranet.

Byxorna är förstärkta och justerbara i benslutet, tack vare detta kommer det inte in några insekter eller annan smuts i dina stövlar eller kängor. Det finns en större lårficka med dragkedja på båda sidor samt sidofickor med dragkedja.


Fjällräven Karl Pro Trousers

Denna friluftsbyxa från Fjällräven är både slitstark och bekväm. Dess mångsidighet gör att den passar perfekt för massor av olika aktiviteter som fjällvandring, jakt, och fiske. Byxan är tillverkad i vatten- och vindavvisande G-1000 Silent med en borstad yta.

I denna Pro-modell är jaktbyxan skuren lite annorlunda för ökad rörelsefrihet. Detta tack vare att både knäna och bakdelen är förböjda. Midjan är lite högre på baksidan så att byxan fortfarande sitter skönt när du har en ryggsäck på dig.

Denna byxa har två benfickor, en har knäppning och den andra har dragkedja. Det finns även två bakfickor med ficklock och två handfickor. Cirkapris på 1500 kronor. 


Pinewood Wolf Lite Camou Trousers

Här har vi en byxa som tål både vatten och vind. Den passar utmärkt för den jägare eller friluftsmänniska som vill synas i skogen. Vi gillar verkligen denna jaktbyxa då den sitter bra och är väldigt lätt i vikten.

Det finns även gott om fickor samt ammunitionshållare för både hagel och kula. Som på de flesta byxorna i vårt test har även dessa byxor förstärkta och justerbara benslut. Kostar cirka 1200 kronor.


Beretta Man's Bermuda Quick Dry

Ibland jagar man ju faktiskt i varmt väder, då kommer det att vara väldigt bekvämt att ha på sig ett par lätta och behagliga shorts.

Dessa är tillverkade i Quick Dry-material vilket gör att de andas väldigt bra samt håller dem lätta i vikten. Materialet är ett så kallat ripstop-material vilket torkar väldigt snabbt och som klarar av mycket stryk.

Shortsen har två smidiga fickor på framsida, 2 gömda fickor med dragkedja, samt en säkerhetsficka på vänster sida. Vi hittar ytterligare en ficka på baksidan. Kanonpris på cirka 900 kronor.


Pinewood Serengeti Trousers

Denna byxa kan kanske enklast beskrivas som ett par jeans som är till för dig som vill vara ute i vildmarken. De är tillverkade i en otroligt slittåligt bomullscanvas.

Vi hittade ett stort antal fickor på byxorna och många av dem har man möjlighet att stänga. Tänk dock på att dessa byxor inte är fodrade, men de är stretchiga.


Deerhunter Blizzard

Dessa byxor från Deerhunter är designade för att klara av även de tuffaste klimaten. Jaktbyxorna består av ett Deer-Tex Performance Shell foder som ser till att du är varm och torr oavsett väder.

Byxans material är ett tvåvägsstretch som gör att den sitter väldigt bra och följer kroppen på ett bekvämt sätt.

Jaktbyxan har flera fickor, 2 framfickor, en bakficka med dragkedja, samt 2 benfickor med ergonomiskt blixtlås. Byxans knän är förböjda och hängslena är avtagbara. Cirkapris på 700 kronor. 


Produkter som utgått

Härkila Q Fleece Optifade

Detta är ett par jaktbyxor som kommer i kamouflage-mönster, detta mönster är framtaget med hjälp av det senaste inom kamouflage-teknologin.

Då byxorna är tillverkade i Gore Windstopper fleece-tyg är de varma, mjuka, och otroligt tysta, vilket gör dem väldigt användbara för jakt. 

De har 2 fickor på framsidan, 2 stora fickor med klaffar och patronhållare i vänster ficka, 2 fickor bak med dragkedja, förstärkta knän, och snörning för justering av byxorna kring fotleden. Cirkapris på 3200 kronor.

Frågor och svar

Vilka egenskaper är viktigast i en jaktbyxa?

Detta kan ju bero lite på hur ofta du jagar och hur förhållandena ser ut, men nedan ska jag lista några snabba egenskaper i princip alla jaktbyxor borde ha; de ska iallafall ha mestadelen av egenskaper.

Vattentätt material

Någonting som både är praktiskt och skönt är att ha en jaktbyxa som är tillverkad av ett vattentätt material. Du kan ju själv tänka hur snabbt man kan bli obekväm om byxorna blir lite våta så fort man går i lite för högt gräs tidig morgon eller om det har regnat.

Samtidigt ska materialet andas bra och inte göra så att du känner dig instängd eller att du svettas mycket eller för snabbt och dessa två egenskaper är ofta länkade med varandra.

Justerbara ankelband

Detta kanske många tror kan vara en bekvämlighet; man kan välja att ha bensluten öppen eller stängd beroende på vilka kängor man har eller vad man gör för tillfället. Och visserligen är ju det sant.

Men detta är också en praktisk egenskap eftersom den hjälper dig att hålla smuts och vatten borta, och även kyla när det är kallt, eftersom man kan dra åt ordentligt.

Knälånga dragkedjor

Det är enkelt att förstå varför man vill ha med denna praktiska egenskap i ett par jaktbyxor och vi har haft några sådana modeller med i testet.

Ska man vara ute långa dagar när det är kallt på morgonen men varmt och skönt under dagen är det helt enkelt väldigt bekvämt att kunna dra av nedre delen av byxan utan att behöva ta av sig kängorna eller byta om helt.

Förstärkta knäområden

Förstärkta knäområden kan vara en smaksak, men jag kan tycka att det är skönt med lite extra tyg och vaddering när man måste sitta på knä av olika anledningar. Detta hjälper också hållbarheten på byxorna.

Fickor

Massor med fickor är ett krav för mig när jag inhandlar nya jaktbyxor och ju flera desto bättre. Det är mycket småsaker man ska ha med sig som man dessutom måste ha nära till hands och man kanske inte alltid vill eller kan släpa runt på en stor ryggsäck.

Se till så att byxorna har fickor i olika storlekar, att de är rymliga, och välsydda. Eftersom de kommer användas flitigt vill inte att sömmarna ska spricka efter några vistelser i skogen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning