Bästa hagelgeväret 2022 – Användbart för nybörjare och avancerade

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den vanligaste modellen av hagelgevär idag är av bockmodell. Dessa är de man mest ser på skjutbanan och i jaktlaget. Hagelgevären i bockmodell blev populära i slutet på 60-talet och det är de italienska modellerna som är de vanligaste på marknaden.

Men idag finns även konkurrenter från andra tillverkare, bland annat från turkiska vapenfabriker. Vilket du än väljer kan man säga att överlag har de en riktigt bra kvalitet. Sida/sida-hagelgevär är en annan modell som inte alls är lika vanligt som bockhageln.

En annan variant är pumphagelgeväret. Förstagångsköpare som väljer detta vapen är inte många, det brukar snarare vara något man satsar på lite senare när man jagat några år.

Modellen är ett enkelt hagelgevär där man spänner hanen genom att dra tillbaka framstocken. Den är en väldigt gammal uppfinning. Många använder det här geväret vid and- och gåsjakt vid kusterna.

Hagelpumpar finns i varierande prisklasser och det finns många prisvärda tillverkare från USA och Turkiet. Halvautomatiska hagelgevär har också blivit populära de senaste åren.

De fungerar så att gastrycket, alternativt rekylen, får slutstycket att röra sig och automatiskt matas en ny patron fram till patronläget.

Detta ger effektiva och snabba skott som också vanligtvis ger mindre rekyl än hagelbocken och hagelgeväret med sida/sida. Det halvautomatiska hagelgeväret får laddas med högst tre patroner i taget.

Bockhagelgeväret är ett gevär som är särskilt lämpligt att använda för nybörjare. Det är enklare för en ovan person att titta längs en pipa med ett smalt språng för att kunna beräkna reaktionstid och dessutom få en längre framförhållning.

Bockhagelgevär produceras också nästan alltid med en enkel avtryckare och det gör att du inte behöver flytta fingret när du ska avfyra det andra skottet.

Fördelarna med sida/sida-modellerna är å andra sidan att de är lättare att bära eftersom de är lättare. Med ett pumphagelgevär eller en halvautomat kan man behöva träna en del på att sätta i nya patroner eftersom det ska gå rätt så snabbt.

En fördel med sida/sida är att de, trots att de inte väger särskilt mycket, ändå inte ger en så väldigt stor rekyl. Detta för att rekylen blir mindre på grund av att energin i skottet flyttas till laddningsdelen.

Det går generellt inte att säga att en nybörjare skulle bli en bättre skytt med den ena eller den andra hagelgevärsmodellen. Vilket hagelgevär som passar en person specifikt beror på olika saker.

Det har att göra med vilken jaktform det är som ska utövas och också hur personens anatomi ser ut. En erfaren skytt kan känna ganska omgående om hagelgeväret passar eller inte genom att ha den liggande mot axeln.

Är man nybörjare kan man inte avgöra om geväret är en passande fit för en med en gång, så det är viktigt att man tar professionell hjälp för att hitta ett passande hagelgevär.

Faktorer som spelar in är om du är lång eller kort, om du är kraftig eller magerlagd, och så vidare. En felaktig passning av kolvlängd resulterar i att man inte skjuter så bra som det är möjligt. Det finns många saker att ta hänsyn till när man mäter ut om ett gevär ska anpassa en person.​

Idag finns det många hagelgevär som levereras från fabriken med en ställbar kolvkam och det gör det mycket enklare att justera kolvkamshöjningen, så att den kan anpassas för den person som ska använda hagelgeväret.

Vinnaren i det här testet blev Beretta 686 Silver Pigeon I. I mellanklassen föll valet på Beretta A300 Outlander Syntet och budgetkategorin valde vi Winchester SX4 Composite.

Specialaren Browning Maxus Ultimate Partridges ska ni inte missa, den är något utöver det vanliga! Så läs vidare för att hitta hagelgeväret för just dig och din jakt!

Premium: Beretta 686 Silver Pigeon I

Beretta 686 Silver Pigeon kan bli din förtrogna och investerar du i den har du en trogen kamrat för många typer av jakt och många år framåt.

Detta är ett perfekt nybörjarvapen, men tillika ett för dig som kanske hållit på länge men vill ha ett hagelgevär i vapenskåpet för att plocka fram när det är läge att ge sig ut för att skjuta med hagel.


Mellan: Beretta A300 Outlander Syntet

Beretta A300 Outlander är ett givet val för den som vill ha ett halvautomatiskt hagelgevär som håller samma kvalitet som man förväntar sig av ett högkvalitativt gevär. Köper du den här modellen har du ett utmärkt vapen så länge du behöver det.


Budget: Winchester SX4 Composite

Här kan man snacka om att man får mycket för pengarna! Snygga Winchester SX4 Composite ger inte bara ett sobert och modernt intryck, utan den är också oerhört prisvärd.

Hagelgeväret från Winchester är ergonomiskt konstruerat och sitter väldigt bra i handen och är mycket greppvänlig. Ett jättebra val för den på en budget.


Special: Browning Maxus Ultimate Partridges

Browning Maxus Ultimate Partridges är ett uppseendeväckande hagelgevär som är bländande vackert och har ett snyggt retroutseende. På varje sida har den en vacker ingravering med jaktmotiv och kolv och framstock består av vackert valnötsträ.

Det här är ett hagelgevär som inte lämnar någon oberörd; det är dessutom väldigt funktionellt och praktiskt att ta med sig på till exempel toppjakt.

Varför ska du lita på oss?

I det här testet har vi ägnat oss åt att ta fram en stor mängd data för att ha så mycket information som möjligt innan vi fattade beslutet om vilka hagelgevär vi överhuvudtaget ville ha med i testet.

Varje vapen har testats i praktiken av sina respektive ägare. Exakt hur det går till väga kan du läsa mer om här nedan.

Vem behöver ett hagelgevär?

Alla som vill skjuta småvilt och fågel behöver ett bra hagelgevär.

Hur kom vi fram till vilka hagelgevär vi skulle testa?

Efter att ha plockat ut de hagelgevär som vi tyckte var intressanta lade vi ut förfrågningar i jaktgrupper på Facebook samt i jaktforum på nätet. På det viset fick vi fram användare av samtliga vapen.

Dessa jägare intervjuades ingående om sin användning av vapnet och vad de tyckte om sitt hagelgevär. På basen av detta har vi placerat dem i inbördes ordning i det här testet.

Hur testade vi hagelgevären?

Varje hagelgevär som finns med i testet är i användning hos en jägare som vi ingående intervjuat om hagelgevärets kvaliteter och egenskaper. På basen av detta har vi alltså konstruerat det här testet.

Våra favoriter

Premium: Beretta 686 Silver Pigeon I

Erfarna jägare säger att om man bara ska ha ett enda hagelgevär för jakt och övningsskytte så är det detta. Priset är inte särskilt högt och kvaliteten garanterar ett långlivat vapen som du kan kan ha så länge du vill är aktiv med jakt.

Vapnet är godkänt för stålhagel. Beretta Silver Pigeon har samma mekanism som de övriga 680-modellerna och det borgar för mycket hög kvalitet.

Vapnet har en elegant och enkel gravyr samt valnöt i stocken. Bockmodellen levereras i koffert med fem choker och en chokenyckel. Modellen finns både med och utan kolv.

Automatsäkring och koniska låstappar finns. Vikten ligger på 3,2 kg och har en dropp på 55 mm. Pipan är 71 cm. Priset ligger på cirka 21.300 kronor, men det är det värt!


Mellan: Beretta A300 Outlander Syntet

Beretta A300 Outlander Syntet är en annan godbit från italienska Beretta. Denna halvautomat skjuter mjukt och är stålhagelgodkänd. En choke medföljer.

Lådan har en väldigt snygg mattsvart ton som fås genom att specialaluminiumet adoniserats. Den här speciella ytan ger också minimalt med ljusreflexer, vilket är en fördel ute i skogen.

De rörliga delarna i vapnet är av högkvalitativt stål och metalldelarna skyddas av speciella ytbehandlingar för att ge extra stor motståndskraft och hållbarhet.

Den bakre delen av lådan är ergonomiskt framtagen och sitter bekvämt i handen. I den övre delen av lådan finns det spår, vilket ger ett enkelt montage av eventuell optik som du vill montera på vapnet.

Öppningen vid avtryckaren har tillverkats i en större storlek, vilket gör det enklare att komma åt avtryckare även om du har handskar på dig. Ett kromat slutstycke är frostbeständigt och är även den av hög kvalitet. För vänsterhänta skyttar kan den anpassas efter också.

Hagelgeväret A300 Outlander Syntet består av fem delar och den är väldigt lätt att demontera för rengöring. Omladdningen av systemet är gasdrivet och är det patenterade systemet som Beretta har tagit fram.

Fördelen med det här systemet är att det har en självrengörande ventil som reducerar övertryck. Magasinet är såsom svensk jaktlagstiftnings regler kräver; begränsat till två stycken skott.

Du kan välja bakkappa som tillval i tre olika längder. Kaliber på hagelgeväret är 12/76 och pipan är 71 cm. Vikten ligger på 3,2 kg medan cirkapriset ligger på 12.800 kronor.


Budget: Winchester SX4 Composite

Winchester SXP Black Shadow är ett stilrent hagelgevär med väldigt modern look. Den har en matt finish och avger därmed inga reflektioner som kan skrämma fåglar och annat vilt.

Lådan är konstruerad i slitstarkt material som gör att den klarar hårda tag. Hagelgeväret ger ett ergonomiskt grepp då ytorna är av en lättgreppad yta med textur.

Det här är ett tillförlitligt hagelgevär som finns med 66, 71, eller 76 centimeters pipa och den har en magasinkapacitet på 2+1.

Vikten på hagelgeväret Winchester SXP Black Shadow ligger på 3 kg med den kortaste piplängden. Priset landar på cirka 10.000 kronor - alltså ett perfekt val för nybörjaren eller dig på en budget.


Special: Browning Maxus Ultimate Partridges

Här är ett hagelgevär som inte liknar någonting annat! Kolven och framstocken är tillverkat i ett vackert valnötsträ som får ett djup i färgen tack vare att det är oljat.

Sköter man om det här geväret har man ett hagelgevär som kommer att åldras otroligt vackert. Den förnicklade avtryckaren är ytterligare en snygg liten detalj.

Men inte minst så har vi den underbara gravyren i metallen som visar detaljerade jaktscener på den ena sidan och fasaner i flykt på den andra.

Vackra ornament omringar de här naturmotiven och ger dig ett hagelgevär med en underbar hantverkskänsla. Faktum är att det känns som man flyttas tillbaka i tiden när man håller i det här hagelgeväret. En riktig showstopper i jaktlaget om man säger så!

Hagelgeväret Browning Maxus Ultimate Partridges finns i tre piplängder på 66, 71, och 76 cm. Koffert och sex stycken choker medföljer. Priset på hagelgeväret landar på strax under 18.100 kronor.

Våra utmanare

Hatsan Escort MPS Black

Hatsan Escort MPS är ett rejält halvautomatiskt hagelgevär som klarar det mesta i ammunitionsväg. Den är en gasomladdare och en riktig slitvarg som gör jobbet och håller standarden tack vare den höga kvaliteten.

Hatsan hagelgevär har en bakkappa i gummi som gör den mycket greppvänlig. Gevärspiporna är rostskyddade och tillverkade av en blandning bestående av nickel molybdenum, stål, och krom. Detta gör den väldigt hållbar.

Hagelgeväret har fästen för vapenrem och en snygg, inbyggd patronhållare för två extra patroner. Piplängden är 51 centimeter och priset ligger på blygsamma 3800 kronor.


Winchester SX4 Field

Här har vi återigen en Winchester som imponerar stort både när det gäller estetiken och funktionen. Valnötskolven och den mattsvarta lådan gör det här till ett hagelgevär med ett klassiskt utseende som samtidigt är väldigt kraftfullt.

Tack vare pipan och det inbyggda systemet har du friheten att använda en stor bredd av patroner, stålhagel inkluderat. Hagelgeväret finns i tre olika piplängder nämligen 76, 71, och 66 cm.


Benelli M2 Comfortech

En halvautomat som laddar om på rekyl. Det här hagelgeväret har korats som ett av världens mest driftsäkra halvautomatiska hagelgevär.

Hela geväret är svart och den integrerade rekyldämpningen i stocken lägger inte till någon vikt alls. Viktfördelningen i hagelgeväret är noga uttänkt och ger därmed snabba och kontrollerade skott.

Utbytbara kindstöd och bockbord finns som tillval och kan monteras och bytas helt utan verktyg. Piplängderna finns i 71 och 55 cm. Priset landar på strax under 19.800 kronor.


Winchester SX4 Waterfowl

Winchesters kamouflagemönstrade, halvautomatiska hagelgevär är visserligen hur snygg som helst, men fyller också en viktig funktion. Mönstret hindrar glans och speglingar som kan skrämma bort fåglar och vilt.

Winchesters modell SX4 har ett speciellt skydd mot slitage och det inkluderar även den här halvautomaten. Piplängder finns på 76 och 71 cm, vikten ligger på 3 kg, och priset ligger på ungefär 10.000 kronor.


Beretta 692 Sporting Adjustable

Beretta 692 är utrustad med speciella pipor och det innebär att koningen är drygt fem gånger så lång som modellerna innan. Det här ger bättre balans med effektiva och bra skjutegenskaper.

Rekylen blir mindre och du får en jämnare och tätare hagelsvärm. Den justerbara kolven är tillverkad i aluminium och stål med en minnesfunktion. Det ger enklare hantering och större justerbarhet.

Frågor och svar

Ska jag ta bort gummikappan baktill på hagelgeväret?

Många nya hagelgevär är försedda med en bakkappa som har en kam upptill. Resultatet kan bli att kappan lättare glider mot kläderna och inte sugs fast när du för den uppåt mot axeln då det är dags för skott.

Då kan det definitivt vara läge att byta till en bakkappa utan kant. Notera att det är relativt lätt att byta bakkappa, men det bör ändå att göras snyggt, så att det blir en mjuk övergång till kolven. Men klarar du inte det här själv kan du fråga jaktaffären där kan de hjälpa dig.

Ska jag köpa ett nytt eller begagnat hagelgevär?

Om ett hagelgevär har skjutits med några tusen skott är det inte en avgörande betydelse för kvaliteten. I alla fall inte om hagelgeväret är i mellanprisklassen. Det som skadar ett hagelgevär är i så fall bristande skötsel.

Men det tar inte många minuter att själv kontrollera vilket skick vapnet är i. Är det ett välvårdat vapen finns det möjlighet att göra ett riktigt bra köp begagnat.

Köper du vapnet från butik betyder det att vapnet är kontrollerat och även godkänd för att säljas vidare. Det är alltså en trygghet för dig. Det är även större garantier att det fungerar så som det ska. Jaktbutiker har ofta också garantitid även på begagnade hagelgevär.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning