Bästa gummistövlarna 2022 – Torr och varm om fötterna på långa jaktpass

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På den här sajten gör vi inte bara tester på tillbehör som är direkt kopplade till vapen och kringutrustning till dessa utan även något så mycket viktigt som kläder att ha på sig under jakten.

För inte länge sedan gjorde vi ett test om underställ för jakt och förutom att hålla sig varm och torr närmast in på kroppen finns det något annat som är väldigt viktigt: nämligen att hålla sig torr om fötterna!

Alla som sysslar med jakt bör ha ett par gummistövlar till hands och är de fodrade och klimatet inte alltför kallt kan du till och med att ha dem året runt i skogen.

Gummistövlar är relativt underhållsfria och köper du ett par av någorlunda kvalitet håller de längre också. I det här testet har vi tittat på tio par stövlar som är mycket omtyckta och passar bra från tidig vår till höst.

Dessutom har vi med ett par stycken som har tjockt foder och kan användas året runt, förutom när det kanske är som varmast. Vi har också stövlar i testet som är väldigt bra att smyga i och som är extra tysta.

Är du den som däremot ofta forcerar fram i skogen och behöver extra kraftiga gummistövlar finns här stövlar för det också. När du köper stövlar är det viktigt att fundera ut vilken storlek du ska ha.

De ska vara så stora att de inte glappar när du går, men du ska också kunna ha ett par tunna yllesockor eller värmestrumpor i dem utan att det blir för tajt.

När du handlar online finns det noggrant återgivna måttangivelser på hemsidan, men tycker du inte det räcker kan du alltid prova i butik och sedan köpa online. Du sparar nämligen en rejäl slant genom att köpa gummistövlar på webben istället för i butik.

När det gäller färger kan du få i stort sett få vad du vill idag. Den klassiska svarta gummistöveln från Nokian är still going strong och finns både som fodrad och ofodrad.

Kanske vill du ha den vanliga militärgröna färgen på stöveln och då finns det ett brett utbud. Föredrar du kamouflagefärgade stövlar har vi ett par med i det här testet som du kan spana in.

Gummistövlar är praktiska eftersom du har väldig nytta av dem även när du inte jagar. Bra gummistövlar kan du ha när det är blött ute oavsett om du ska ut och promenera med hunden eller om du ska fixa något på gården.

På somrarna skyddar du dig mot fästingar och ormar när du går i högt gräs. Ett par bra ullstrumpor ökar komforten ytterligare, de håller foten varm och torr genom att transportera bort fukt och det gör givetvis att du kan vistas längre ute i skogen om du blir kall och blöt om fötterna.

Gummistövlar är som sagt väldigt lätta att hålla rena också. Enklast spolar du helt enkelt av dem under en kran när de har blivit riktigt smutsiga.

Vinnaren i premiumkategorin blev Nokian Tuura. I mellanklassen valde vi den fantastiska Viking Trophy Camo som vinnare och vår budgetvariant heter Avignon Neoprenstövel Kebne.

På specialare-platsen har vi placerat Tretorn Tornevik Neo, missa inte den och alla andra fantastiska alternativ längre ned för att hitta gummistövlarna just du behöver!

Premium: Nokian Tuura

Det här är ju klassikern och alla som är uppvuxna i en familj där man sysslat med jakt och fiske har säkert haft ett par Nokian stövlar stående i hallen.

Precis som det mesta annat som är producerat i Finland håller den här stöveln absolut högsta kvalitet och du får väldigt mycket för pengarna. Den här varianten är dessutom varmfodrad och du har ett tjockt lager foder i både sula och skaft.


Mellan: Viking Trophy Camo

Viking Trophy är den perfekta gummistöveln för dig som vill ha kamouflerad utrustning när du är ute på jakt. Sällan har man skådat ett kamouflagemönster som är så effektivt och dessutom väldigt snyggt att bara se på.

Den här stöveln går det dessutom att vandra med eftersom den har extra stöd för fot och vrist. En riktig jaktstövel; men vi hade inte väntat oss något annat av Viking heller.


Budget: Avignon Neoprenstövel Kebne

Avignon bjuder på en helt suverän gummistövel med ett skaft i naturgummi som gör stöveln väldigt lätt att sätta på och såklart då även att ta av.

En fotdel i neoprengummi gör stöveln stadig och utmärkt att ta sig fram i även i kuperad terräng. En helt suverän stövel som är mycket prisvärd.


Special: Tretorn Tornevik Neo

En fantastisk gummistövel som erbjuder stadga, passform, och värme för alla jaktpass vare sig du går länge på eftersök, i besvärlig terräng, eller sitter på ett pass i flera timmar.

Du håller dig garanterat torr och varm i dessa. Tretorn har som så många gånger förr skapat en stövel som inte gör någon besviken.

Vem behöver gummistövlar?

Alla jägare vill helt säkert ha ett par gummistövlar, det är ett som är säkert! Att ta sig fram i skogen eller sitta på långa pass utan att vara torr om fötterna är tortyr. Så att ha bra skodon som ett par gummistövlar är definitivt en del av basutrustningen.

Hur kom vi fram till vilka gummistövlar vi skulle testa?

Vi läste så mycket recensioner och tester på nätet vi kunde komma över och vi har även själva provat ut ett antal gummistövlar genom åren.

När vi väl kommit fram till vilka stövlar vi ville ha med i testet hämtades de hem från itaboutdoor.se, pnjakt.se, activeoutfit.se, och outnorth.se

Hur testade vi gummistövlarna?

Gummistövlarna användes minst under en helg ute på några jaktpass. Alla paneldeltagarna fyllde i en enkät om passform, stabilitet, greppförmåga, och varmfodring.

Med hjälp av det här verktyget kunde vi räkna ut ett genomsnittspoäng och på basen av detta placerade vid stövlarna i det här testet.

Våra favoriter

Premium: Nokian Tuura

Nokian-stöveln är den storsäljande klassikern och många minns den säkert till och med ifrån sin barndom. Den finska stöveln har hängt med under alla år och var faktiskt det huvudsakliga som Nokia tillverkade innan de började med mobiltelefoner.

Tuura är filtfodrad och en stövel som du kan ha året runt. Filtfodret är tillverkat i ull och du har också en extra rymlig läst med plats för en tjock ullstrumpa. Det här är riktigt rejäla doningar som är till för dig som är ute i skogen i långa pass.

Du kommer att hålla fötterna torra i alla väder. En smart funktion är att sulan också har ett spår runt sig som gör att de passar till bindningarna på skidorna.

Sulan är också av ett tjockt lager ull och stöveln har förstärkning i tån. Hälen är stötabsorberande och sidorna på stöveln på foten har också förstärkningar. Den fantastiskt funktionella klassikern från Nokian kostar cirka 1500 kronor.


Mellan: Viking Trophy Camo

Viking Trophy är en stövel som klarar hårda tag i jaktmarkerna. Den här kan du ha med på vandringar likväl som sittandes på långa pass. Den har en kraftig räfflad sula som gör att du kan ta dig fram i kuperad terräng utan att slira omkring.

Stövlar med bra komfort som dessa lämpar sig att ha i svår terräng eftersom de ger mycket mera stöd för vaden än vad traditionella gummistövlar gör.

Yttersulorna är direkt kopierade från Vikings vandringskängor. Stöveln har också ett snyggt och effektivt kamouflagemönster som passar perfekt till ditt jaktställ.

I stöveln finns förstärkning på sidorna och hälen. Du har också en inbyggd stötdämpning och yttersulan är av naturgummi, vilket ger ett extra bra grepp.

Fodret är av fukttransporterande och snabbtorkande polyester, vilket gör att du håller dig torr och varm hur länge du än vistas ute i skogen. Skaftvidden är justerbar och skaftet är ca 41 cm på höjden.


Budget: Avignon Neoprenstövel Kebne

Avignon har tagit fram en riktigt bra stövel som är tillverkad i naturgummi. Sulan är av den stötdämpande och värmande modellen EVA. Sulan är också mjukt flexibel och följsam för foten och inte alls så klumpig som gummistövlar brukar vara.

På baksidan har du en pådragare upptill och även nertill, så det är väldigt lätt att dra av dem - en riktigt smart funktion. Gummistövlarna är tillverkade av slitstark neoprengummi.

Skafthöjden är 43 cm och storleken finns ända från 37 till 47 och passar således både dam och herr. Priset för den här fina gummistöveln ligger på cirka 900 kronor.


Special: Tretorn Tornevik Neo

En fantastiskt bra allvädersstövel som sitter som gjuten på foten utan att du halkar omkring i den. Du kan justera bredden på den med hjälp av ett spänne där bak och den här gummistöveln fungerar även för dig som har extra breda vader.

En mjuk kant upptill på stövelskaftet sitter väldigt skönt och komfortabelt. Väljer du en storlek där du skapar utrymme för att ha en ullstrumpa i kommer du inte att bli kall om fötterna trots att du sitter still i flera timmar.

Rör du på dig kan du i stort sett ha dem hur länge som helst utan att bli kall och fuktig om fötterna. Den bruna färgen är en utmärkt kamouflagefärg och passar utmärkt till alla jaktställ.

Gummistövlarna från Tretorn kan du ha året runt och du varierar helt enkelt värmegraden genom att välja rätt strumpor. Stöveln har också ett foder i sig med bra andningsfunktion och som bidrar till att hålla värmen.

Den kraftiga sulan klarar galant av ojämnt underlag i skog och mark och har också en ergonomisk design som gör att du kan forcera fram i skogen även under tuffa förhållanden.

Våra utmanare

Le Chameau Vierzon Nord

Här har vi gummistövlar av verklig toppkvalité då de är handgjorda och materialet i fråga är naturgummi. Greppet är på topp på alla sorters underlag.

Du får också en bra passform och en häl som ger bra stöd och ett stövelskaft som kan justeras upptill för bekvämlighet och mäter 39 cm. Stöveln har ett 3 mm tjockt neoprenfoder.


Urberg Göteborg Boot

Urberg har tagit fram en väldigt snygg stövel som är perfekt när du sitter på ett jaktpass. De är mycket tysta att gå i och du kan dessutom vika ihop dem och då tar de väldigt lite plats i packningen.

Gummit är en blandning av naturgummi och syntetgummi. Fodret består av polyester och bomull.


Tretorn Scout S

Scout är en lägre gummistövel med justerbart skaft som gör att du kan få en välsittande stövel oavsett din ankelbredd. Den passar även dig som har bredare vrist och vad.

Stöveln är i naturgummi, vilket gör den extra mjuk och följsam och nertill har du en tålig och tjock yttersula med grov mönstring som gör att du kan ta dig fram även i svår, kuperad terräng.

Tretorn är ett oerhört pålitligt märke och producerar enbart högkvalitativa produkter. Skafthöjden ligger på cirka 32 cm. Ungefär 700 kronor kostar Tretorn Scout.


Gateway 1 Pheasant Game 18” 5 mm

Gateways gummistövel är en fantastiskt bekväm stövel som du också kan arbeta med i skogen om du vill. Designen av mellansulan har inspirerats av springskor och då förstår man verkligen att den är bekväm att gå långa stunder i.

Även här har vi ett neoprenfoder, men denna gång är det 5 mm. Vi hittar också sulor med halkskydd och ett bra grepp. Du justerar passformen tack vare ett spänne på skaftet.


Lacrosse Alphaburly Pro W

Lacrosse Alphaburly är en stövel som du kan ha året runt i stort sett till allting. Stöveln har ett gummi i extra fin kvalitet som inte blir särskilt luftpåverkad och den sitter stadigt på foten och minskar därmed glapp och skavsår.

Fodret är luftigt och fint, vilket gör att stöveln ger en bra luftcirkulation samtidigt som den håller dig varm och torr.


Produkter som utgått

Avignon Gummistövel Moss

Avignon Moss är en bekväm gummistövel med ett tjockt foder som har en effektiv andningsfunktion. Det här är verkligen en stövel som du kan använda året runt.

Stöveln är trevligt mossgrön och passar bra till jaktkamouflagen. Det här är en bekväm och skön stövel som sitter på alldeles utmärkt. Priset landar på ungefär 1100 kronor på nätet.

Frågor och svar

Hur sköter jag bäst om mina gummistövlar?

För att gummit ska hålla så länge som möjligt i din gummistövel är det bra om du kan förvara stövlarna på ett torrt och svalt ställe när de inte är i användning. Torka till exempel aldrig upp dem vid ett element eftersom det kan göra att gummit bli för torrt och spricker.

Det finns också impregneringsspray i form av bland annat silikon som gör att du ökar livslängden på gummistöveln. Har du problem med lukt finns det särskilda odörsprayer du kan spraya i stöveln efter användning.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning