Bästa ficklampan 2022 – Bättre sikt i skogens mörker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det blir allt vanligare med olika typer av ficklampor vid jakt. Det gäller både vapenlampor och eftersökslampor. Priset varierar från allt från några hundralappar till flera tusen.

Vi har satt ihop det här testet för att ge dig en möjlighet att sålla i utbudet och förhoppningsvis hitta en lampa som passar just dig och dina behov. Valet av rätt ficklampa för jakt är inte alltid så lätt på grund av de olika kvaliteterna som en sådan lampa bör ha.

Att göra eftersök i totalt mörker är inget lätt sak. Att ha en bra lampa underlättar jobbet betydligt och det finns många prisvärda alternativ för det. Det finns många saker du behöver överväga innan du köper din lampa.

Du behöver tänka över hur du vill att ljuset ska spridas, vilken färg skenet ska ha, och hur stor lampan ska vara för att passa dina behov.

Det sägs att grönt och rött ljus stör djuren mindre, men många föredrar att göra eftersökningen i vitt ljus eftersom man helt enkelt ser så mycket bättre med vitt sken.

En ficklampa för jakt har flera funktioner. Men när senhösten kommer och mörkret faller på är det väldigt bra att ha en lampa som gör att du lättare kan orientera i skogen.

En riktigt bra eftersökslampa hjälper dig att hitta bytet om det sprungit långt. Många jägare tycker också det är bekvämt att kunna fästa belysningen på vapnet. Då är det bra att tänka på att ljuskäglan bör vara så liten och koncentrerad som möjligt.

Kom ihåg att jakt med ficklampa i de flesta fall är förbjudet utan tillstånd och det är viktigt att kolla lagstiftningen för information kring detta. Det är dock helt tillåtet att använda lampor vid eftersök och avlivning.

Priset varierar som sagt kraftigt och även storlekarna skiljer sig åt väldigt mycket. Fördelen är att de också fungerar alldeles utmärkt som vanliga ficklampor i alla möjliga andra sammanhang.

Lamporna passar för räddning, övervakning, jakt, och alla de sammanhang du kan tänkas behöva dem till. Det gör att det kan vara värt att satsa en extra slant på en riktigt bra jaktlampa, så att du även kan ha den som allroundficklampa.

Det finns LED-lampor med ljusstyrka som är ställbar och där du även kan ställa färgen mellan rött, vitt, och grönt. Det är bra om lamporna inte har en svagare ljusstyrka en 220 lumen.

En eftersökslampa bör inte ha för kort batteritid och ha en tillräcklig bredd på ljuskäglan, speciellt om det är vildsvin i skogen där du vistas. Det du ska titta efter i din jakt på den perfekta lampan är en pålitlig produkt som fungerar oavsett väderförhållanden.

Andra egenskaper en riktigt bra ficklampa för jakt ska ha är att den bör hålla en konstant ljusstyrka. Kan ljusstyrkan även regleras är det perfekt. Den bör vara spänningsskyddad så att den inte går sönder om du råkar sätta in batterierna fel.

Den ska också ha ett halkfritt handtag. Ska det fästas som pannlampa eller på jaktgeväret måste den också ha stabila och snabba fästen som tillbehör. Ficklampan ska ligga stadigt i handen men ändå vara lätt.

Vissa ficklampor och eftersökslampor är tillverkade I flygplansaluminium, vilket är en stor fördel. Materialet är slitstarkt och lätt. Hur strömbrytaren fungerar är också något du ska titta efter.

Kanske föredrar du en knapp eller så vill du ha en så kallad råttsvansbrytare. Den fäster du med kardborre på vapnet och den tänds när du greppar stocken. Brytaren ska bara behöva ett lätt tryck för att tända lampan.

I många av de mer avancerade ficklamporna följer det med laddningsbara batterier. De kan anslutas till ett vanligt vägguttag eller till tändaruttag i en bil.

Ett batteri av bättre kvalitet på en sådan här ficklampa brukar kunna laddas på ca 4 timmar. Man får aldrig i det sammanhanget låta sig luras av att laddningslampan på batteriet lyser grönt efter en kort stund.

Det betyder inte att batteriet är fulladdad. Ha alltid batteri i laddaren så länge som det står på anvisningen för att du ska vara 100% säker på att batteriet är helt laddat.

Vinnaren i testet heter Maglite ML150LR LED Flashlight. Vår mellanvinnare blev Maglite MAG-TAC och vårt val av budgetlampa föll på utmärkta LED Lenser P7 Box Ficklampa.

Premium: Maglite ML150LR LED Flashlight

En riktig proffslampa som inte gör någon besviken. Den används av olika yrkeskategorier som militär och polis och du får en lampa du kan lita på i alla väder, bokstavligen.

Detta är uppdateringen av modellen och man har förbättrat en rad detaljer, såsom batteriets livslängd och styrkan på ljuset.


Mellan: Maglite MAG-TAC

Vi har även en Maglite som vinnare i mellanklassen och denna är minst lika effektiv som premiumvinnare, om än lite mindre och kanske inte lika kraftfull. Den har dock tre ljusinställningar och en aluminiumkonstruktion som gör den tålig.


Budget: LED Lenser P7 Box Ficklampa

Det här är en premiumprodukt i ordets sanna bemärkelse. Dess föregångare har sålt som smör och här har vi den nya uppdaterade versionen.

En massa bra förbättringar har gjorts, bland annat har den bättre grepp och även ljusstyrkan är förbättrad. Framförallt har den ett mycket bättre kylsystem och klarar av att användas längre.

Varför ska du lita på oss?

Vi har bokstavligen dammsugit nätet på tester och recensioner av olika typer av ficklampor och eftersökningslampor. Vi har också skickat ut en enkät till jaktlaget som har fått svara på frågor om deras favoritlampor.

Frågan ställdes också i ett jaktforum där många var ivriga på att ge sina synpunkter i ämnet. Den sammantagna informationen har utgjort grunden för informationen vi har i den här sammanställningen.

Vem behöver en ficklampa?

När senhösten kommer över oss och det mörknar snabbt på eftermiddagarna är det väldigt bekvämt att ha med en bra lampa ute i skogen. Det är mycket svårt att leta efter bortsprunget vilt i totalt mörker.

Det är på det hela taget mycket lättare att orientera sig i skogen om du har en bra ficklampa med. Ficklampan kan även användas i helt andra sammanhang också och fungerar som en riktigt bra allroundlampa. En riktigt bra ficklampa till jakten rekommenderar vi alltså varmt.

Hur kom vi fram till vilka ficklampor vi skulle testa?

Som nämndes ovan har vi läst en rad information om olika jaktlampor på nätet och vi har också frågat de verkliga experterna; det vill säga jägarna själva.

Hur testade vi ficklamporna?

I dagens sammanställning hade vi inte testat lamporna själva. Vi har samlat all upptänklig data från jägare samt de tester som redan publicerats på nätet. På basen av detta har vi kunnat göra den här sammanställningen.

Våra favoriter

Premium: Maglite ML150LR LED Flashlight

LED-lampan är en uppladdningsbar ficklampa som har ett väldigt starkt ljus. Den är inte bara populär bland jägare utan används också av väktare, försvaret, och polisen. Detta säger ju givetvis en hel del om dess kvalitet.

Den har en rad funktioner som är mycket tekniska och den är också väldigt effektiv att använda ute på fältet. Det har precis släppts en ny uppdaterad version och den har vi här.

Har du fler produkter av samma märke kan du använda samma batteri till alla Maglite-produkter. Livstiden för en batteriladdning är på ca tre timmar för effektiv användning. Den har en lättillgänglig knapp för signalering och på- och avstängning.

Lampan är konstruerad att klara mycket omild behandling och batteriet håller även i extrema temperaturer. Ljuset kan du reglera från punktbelysning till ett brett flödesljus. I bakstycket har du dessutom reservbladlampor.

Med Maglites ficklampa får du ett långlivat batteri och du kan givetvis köpa extrabatteri om du vill ha ett liggande på laddning medan du använder ficklampan.


Mellan: Maglite MAG-TAC

Maglite har tre olika ljuslägen. Du kan ställa in den på tillfällig belysning, hög belysning, eller strobebeslysning. Ljusstrålen är inställbar och den har en avancerad batterisnål LED- teknologi.

Detta är en kompakt högpresterande lampa som absolut kan konkurrera med liknande lampor i en mycket högre prisklass. Lampan är framtagen i samarbete med polis för att kunna ge en så hög kvalitet och effektiv användning som möjligt.

Den tillfälliga belysningen fungera så att den bara lyser när du håller in knappen. Bra om du till exempel vill använda dig av morsekod. Den här lampan, som dessutom är oerhört snygg.


Budget: LED Lenser P7 Box Ficklampa

Led Lenser tror vi har potential att bli din bästa kompis i jaktskogen. Här har vi nämligen en marknadsledande lampa som är extremt hållbar och som dessutom har väldigt avancerad teknik.

Dess föregångare har varit väldigt populär bland köparna och har legat i toppförsäljning hos många återförsäljare. I den här nya uppdaterade versionen är ljusstyrkan förbättrad.

Knappens placering är också mer lättåtkomlig och den har ett bättre kylsystem. Tack vare det förbättrade greppet är den också lättare att använda med handskar.

Det är en helt perfekt allroundlampa och passar även för vandring, fiske, trädgårdsarbete, camping, och en massa annat. Ficklampan kan användas för belysning både på långt och kort avstånd.

Du kan dimra lampan från 40 lumen till 320 lumen. Priset för den här fina ficklampan är ungefär 600 kronor i fackhandeln på nätet.

Våra utmanare

Ledsavers Ficklampa 750 Lumen

Kollar du runt lite finns det verkligen prisvärda LED-lampor för dig som inte vill investera flera tusen i en eftersökningslampa eller ficklampa. Ledsavers ficklampa 750 lm är en alldeles utmärkt ficklampa att ha med sig på jakten eller när du vistas i skogen.

Den har en justerbar ljuskägla, ställbar ljusstyrka, och är dessutom vädertålig. Lampan är lätt eftersom den är tillverkad i aluminium och kan användas med ljusstyrka på 30 eller 100%.

Ficklampan laddas med vanliga AAA-batterier. Vikten utan batteri är 143 gram och måtten är 178 x 34 mm. Priset ligger på cirka 300 kronor.


LED Lenser P4 BM

Vill du ha en ficklampa som har ett väldigt bra grepp ska du ta en närmare titt på den här. Den sitter väldigt bra i handen även fast lampan inte väger mycket i sig. Du kan även sätta fast den i exempelvis skjortan.

Aluminiumet är mycket slagtåligt och du har en väldigt hållbar lampa. I köpet ingår batterier. Den här går på ett enda AAA-batteri. Fördelen med denna är att den är väldigt smal, så den kommer åt i väldigt trånga utrymmen.


Biolite PowerLight

Biolite PowerLight är verkligen en liten powerlampa och har den smarta funktionen att vara en kombinerad lampa och laddare. Detta alltmedan den dessutom får plats i fickan.

Förutom att du kan lysa med den kan du även ladda din mobil eller varför inte batterierna till eftersökningslampan?

Det är en praktisk liten lampa att ha med dig i fickan när du vistas ute i skogen. Priset ligger på cirka 900 kronor på nätet.


Produkter som utgått

Eftersökskit Spolite Al06 Kit

En fantastiskt effektiv eftersökslampa som säljs med en tillhörande förvaringsväska. Lampan levereras med tryckströmbrytare och en vanlig strömbrytare  och laddare. Ficklampan är tillverkad i aluminium som ger en extremt hård och slagkraftig yta.

Lampan är speciellt designad för att ge en extra fyllig ljuskägla med maximal längd. Ljuset passar precis lika bra för skytte på korta avstånd som från längre håll.

Lampan startar alltid på full effekt men stänger du av den och startar den igen inom 5 sekunder går den automatiskt över till ett energisparläge - den passar alltså perfekt för eftersök och skottplatsundersökning.

Med ett kort av- och påtryck har du full effekt igen. Det här är alltså en eftersökslampa du helt och hållet kan manövrera med en hand. Batteritidens effektiva brinntid är ca 3,5 timmar. Priset för hela kitet ligger på cirka 800 kronor.


Led Lenser M17R Box

En spännande lampa tack vare sin nya avancerade laddningsfunktion. Resultatet blir en lampa med avancerad belysning som du kan ställa in i detalj. Du kan välja mellan åtta olika funktioner, utgående från det användningsområde du ska ha lampan till.

Två olika energinivåer låter dig ställa in livslängden på batterierna. Ljuskäglan kan du snabbt och enkelt justera med en hand. Vikten på ficklampan är cirka 800 gram och den totala längden är 305 cm.

Ljusstyrkan ligger mellan 120 till 100 till 850 lumen. Ficklampan har ett vattenskydd som gör att du kan använda den i alla väder.

Den är ergonomiskt formad för ett bekvämt grepp och sitter säkert i handen. Den här mycket avancerade lampan kostar cirka 4000 kronor.


Coghlans Ficklampa med Dynamo

En alldeles utmärkt reservlampa att ha med för dig som vistas mycket i skog och mark. Den här ger en extra trygghet om du skulle bli utan batteri när du är ute på jakt eller vistas i mörkret i skogen.

Ficklampan har nämligen en mycket effektiv inbyggd dynamo som du kan använda för att få igång ficklampan. Det fantastiska är att en minuts vevande ger ca 30 minuters batteritid.

Ficklampan lyser med två LED-lampor. Den här ficklampan får aldrig slut på batteri eftersom den alstrar sin egen ström genom att du vevar den. I mitt tycke är det här en absolut obligatorisk produkt att ta med sig ut i skogen.

Det gäller alldeles särskilt dig som vistas i vildsvinsskogar. Det kan vara en rätt obehaglig upplevelse att leta sig fram i beckmörker i skogen och veta att du kan ha en vildsvinsflock några meter därifrån.

Så ha den här utmärkta LED-lampan i fickan, så vet du att du alltid har belysning vart du än befinner dig och om du tappar din eftersökslampa.

Den är dessutom verkligen billig så det är en mycket prisvärd extra försäkring vill jag påstå. Du köper den här för cirka 120 kronor.

Frågor och svar

Kan jag använda lampa vid jakt av vildsvin?

Det är förbjudet att använda eftersökslampa eller ficklampa vid jakt av vildsvin. Undantag från detta kan sökas från Länsstyrelsen, men det är svårt att få och ska ha ett konkret syfte.

Ett exempel på det kan vara att det finns vildsvinsflockar alltför nära en tätort. Då kan ibland ett tillstånd gå att få loss. Men för vanlig jakt ger Länsstyrelsen knappast något tillstånd att jaga med lampa.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning