Bästa fästingmedlet för hundar 2022 – Fästingfria skogsturer med din fyrbente vän

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Normalt sett är det inte så jättestor risk att en hund blir sjuk av ett fästingbett. Men skulle det hända kan sjukdomen bli extra besvärlig. Som jägare vistas din hund mycket ute i skog och mark och riskerna för fästingbett ökar markant.

Förutom hundens hälsa vill du säkert tänka på din egen. Att hunden drar med sig fästingar hem är inte trevligt och kan sprida smittsjukdomar till familjemedlemmar. Så att se till att hunden är fästingfri efter varje vistelse i skogen är viktigt.

De fästingsjukdomar som påträffats hos hundar i Sverige är borrelia, TBE, och anaplasmos. Det bör tilläggas att sjukdomssymptom inte har kunnat hittas på hundar äldre än 12 veckor.

Symtom på TBE är vinglighet, nedsatt rörlighet, kramper, förlamning, beteendeförändring, och smärta i nacken. Symptom orsakat av anaplasma är feber, smärtor, nedsatt aptit, och stelhet i kroppen.

Det finns olika preparat att skydda hunden mot fästingar med. Tuggtabletter, halsband, och så kallade spot on-preparat är var du kan köpa ute i handeln. De skiljer sig åt sinsemellan och har olika effekter på fästingen.

Visa medel har en så kallad repellerande effekt, vilket innebär att medlet gör att hunden får en avstötande effekt och fästingen vill överhuvudtaget inte fästa sig på hunden.

En annan typ av preparat innebär att fästingen dör när den kommer i kontakt med hundens hud. Vissa fästingpreparat räcker längre medan andra behandlingar måste upprepas oftare.

En bra standardmetod är att kamma och borsta av hunden direkt efter varje vistelse i skogen. Det tar ett tag för en fästing att hitta sig ner i pälsen och sätta sig på en plats den föredrar.

Borstar du av hunden direkt efter eran skogsvistelse finns det goda möjligheter att fästingarna aldrig hinner sätta sig överhuvudtaget. Du ska också ha fästingplockare redo att använda.

Det finns en modell på apoteken eller i zooaffärer online i form av en liten kofot som är väldigt lätt att hantera och dessutom garanterat får bort fästingen på enkelt vis. Då kan du omedelbart få bort en fästing som eventuellt har hunnit sätta sig.

När du använder ett anti-fästingpreparat är det viktigt att du följer anvisningarna noggrant. Du ska heller inte använda ett fästingpreparat avsett för ett annat djur.

Djurens fysiologi ser helt olika ut beroende på art och det är till exempel farligt för katter att ta ett fästingpreparat för hundar.

Märker du att din hund får biverkningar av medlet som till exempel klåda eller håravfall avbryter du behandlingen direkt. Symptom är sällsynta, men preparaten bör ändå kontrolleras noga.

En fästing sprider smitta lättare ju längre den sitter fast på värddjuret. Därför är kontrollerna som nämndes ovan så väldigt viktiga eftersom du minskar risken betydligt för smitta om du får bort fästingen med en gång.

Använder du den gröna lilla kofoten som vi rekommenderar behöver du inte preparera med något som fett eller liknande utan du plockar bara bort fästingen. Tvätta bettet direkt efteråt med desinfektionsmedel eller vatten och tvål.

Har din hund tagit ett bra och effektivt fästingpreparat slipper du förhoppningsvis att göra det här, men det är ändå alltid bra att ha en borttagare hemma för säkerhets skull.

Om du mot förmodan inte skulle få bort hela fästingen, så gör det i allmänhet inte något. Du kan plocka bort huvudet med en pincett om du vill, men normalt så lossnar och försvinner huvudet efter några dagar och det blir inte mera smittbärande för det.

Om du tar med dig dina hundar på jaktresor måste du tänka på att längre söderut i Europa finns den bruna hundfästingen. Den sprider flera allvarliga sjukdomar som våra svenska fästingar inte har.

Som tur är finns detta inte i Sverige än, men som sagt, är du ute och reser med din hund och vistas i skog och mark söder om Danmark, så kom ihåg att läsa på allt du kan om just den här fästingsorten.

Fästingar trivs i högt gräs och först och främst i skogen. De gillar fuktiga och skugga ställen, gärna med mycket undervegetation. De blir aktiva på våren vid cirka 4 till 5 graders värme.

Fästingsäsongen brukar man räkna varar från mars till cirka november. En fästing sitter på ett grässtrå och väntar på att ett djur eller en människa ska passera som den kan sätta sig på.

Fästingen är blodsugande och det är när den suger blod som den sprider smittan den bär på vidare. Men detta kan du alltså undvika om du är beredd.

I premiumklassen vann Fixodida Zx Fästingmedel och i mellanklassen valde vi ut Beaphar DimethiCare Spray Cat/Dog. Budgetvinnaren heter Petwise Fästinghalsband för Hund SmallLäs vidare för att hitta fästingmedlet för hundar som du kommer behöva.

Premium: Fixodida Zx Fästingmedel

Fixodida innehåller inga kemiska ämnen eller konserveringsmedel och är helt naturligt. Den verksamma ingrediensen kallas för fulvosyra och gör att fästingarna skyr hundens doft.

Det har i dagsläget inte uppvisat några bieffekter på de hundar som använt preparatet regelbundet. Eftersom det är immunförstärkande kan man även ta det som ett tillskott.

Fördelar

 • Ren naturprodukt utan konserveringsmedel
 • Stimulerar och bygger upp hundens eget försvar mot angrepp
 • Kan ge bättre päls och andedräkt

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Kräver konstant intag för att underhålla effekten

Mellan: Beaphar DimethiCare Spray Cat/Dog

DimethiCare är ett mycket effektivt spray som hjälper dig att motverka angrepp från fästingar och annan ohyra hos din hund. 

Sprayet innehåller inga kemikalier, men verkar samtidigt på djupet för att få bort ohyran och avlägsna dess påverkan. Kan användas från 12 veckors ålder på både hundar och katter.

Fördelar

 • Praktiskt spray som avlägsnar och motverkar ohyra
 • Mild och lugnande men samtidigt mycket effektiv
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Något kladdigt att applicera

Budget: Petwise Fästinghalsband för Hund Small

Som budgetvinnare i vårt test av fästingmedel anser vi att det här fästinghalsbandet utgör en bra vinnare. Praktisk att använda och passar perfekt för mindre hundar. Dessutom ger det ett effektivt skydd som håller rätt bra utan att störa varken dig eller din hund!

Fördelar

 • Fästinghalsband som skyddar mot angrepp
 • Perfekt för mindre hundar
 • Verkar effektivt utan att störa hunden

Nackdelar

 • Oljan räcker inte så länge
 • Medlet måste bytas ut

Vem behöver ett fästingmedel?

Alla som har sina hundar ute i skogen bör ha ett effektivt fästingmedel. Detta för att skydda hunden och dessutom för att skydda dig och din familj eftersom fästingarna enkelt kan byta värddjur från hund till människa.

Hur kom vi fram till vilka fästingmedel vi skulle testa?

Vi tog hjälp av ett gäng duktiga yrkespersoner med goda insikter i hundvård och fästingmedel. De var snälla nog att hjälpa oss med det här och ge oss alla råd vi behövde inför sammanställningen av artikeln.

Vi har därefter läst en uppsjö tester och recensioner på nätet och på det viset har vi sållat ut de fästingmedel vi ville ha med här.

Hur testade vi fästingmedlen?

Produkterna är inte testade av oss utan utsedda av oss i samarbete med yrkespersoner som har goda kunskaper i ämnet. Produkterna var redan testade när vi gjorde sammanställningen.

Våra favoriter

Premium: Fixodida Zx Fästingmedel

Fixodida är en ren naturprodukt och innehåller inga konserveringsmedel. Pulvret har inga kända bieffekter. Huvudingrediensen är fulvosyra som stimulerar djurets försvar på ett naturligt sätt.

Ett regelbundet intag av pulvret stimulerar också pälstillväxten och motverkar effektivt dålig andedräkt. Många hundägare har upplevt prov på att deras hundar får bättre päls av fästingmedlet.

Fixodida minskar parasitangrepp och fästingbett genom att hunden börjar utstråla en doft för fästingen som den skyr. Det är inget som vi människor märker något av. Effekten uppnås efter att du givit pulvret i cirka en vecka.

Man kan också ge en liten dos av medlet under vinterhalvåret för att bygga upp motståndskraften inför fästingsäsongen. Produkten är dryg och en hund över 10 kg tar cirka 4 ml per dag. En stor burk på 150 ml kostar cirka 1000 kronor.

Fördelar

 • Ren naturprodukt utan konserveringsmedel
 • Stimulerar och bygger upp hundens eget försvar mot angrepp
 • Kan ge bättre päls och andedräkt

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Kräver konstant intag för att underhålla effekten

Mellan: Beaphar DimethiCare Spray Cat/Dog

För dig som vill investera i ett lättanvänt men effektivt spray mot fästningar, loppor och andra ohyror kan det här vara ett mycket bra alternativ. Det här sprayet verkar nämligen inte bara effektivt för att motverka fästningar och liknande, utan det ser även till att befintliga kryp förlamas. 

Detta görs genom innehållet av silikoner som stänger in fästingen. Därmed förlamas den och trillar sen av från hundens hud. Efter en liten stund kan du utan svårigheter borsta bort fästningar och annan ohyra från pälsen. På sikt kommer också angreppen att minska. 

Med den här kan du alltså hålla hundens hud och päls mycket fräschare, friskare och trivsam. Det är bra både för dig, för din och för ert allmänna välmående. 

Det bästa är att den är så pass mild och lugnande, men ändå djupgående, att den kan användas på valpar från 12 veckor. Vid användning verkar den på pälsen i ca 8-10 dagar. Lätt att använda och ger bra resultat!

Fördelar

 • Praktiskt spray som avlägsnar och motverkar ohyra
 • Mild och lugnande men samtidigt mycket effektiv
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Något kladdigt att applicera

Budget: Petwise Fästinghalsband för Hund Small

Trots att det finns ett flertal fästinghalsband på marknaden sticker just den här modellen ut från många andra fästingmedel då den både är effektiv och billig! Därför valde vi att utse den som vår vinnare i budgetkategorin.

Det innehåll som verkar skyddande mot fästningar och andra insekter är även det rätt speciellt. Här är det nämligen PMD-olja som har den bitande effekten, vilken kommer från kaktusblad. Naturligt och bra!

Oljan utgör en söt doft av citrus som aktiveras då hunden rör på sig. På så sätt får hunden som ett skyddsnät runt sig som insekterna skräms iväg av. Däremot behöver du inte oroa dig för doften – hunden märker inget. 

Det här är en mycket smidig produkt som passar extra bra för de mindre hundarna, så som sällskapshundar och liknande. Praktiskt och användarvänligt utan någon påverkan utåt. Skyddet är också effektivt! Se bara till att byta ut den lilla dosan om oljan tar slut, annars verkar den inte.

Fördelar

 • Fästinghalsband som skyddar mot angrepp
 • Perfekt för mindre hundar
 • Verkar effektivt utan att störa hunden

Nackdelar

 • Oljan räcker inte så länge
 • Medlet måste bytas ut

Produkter som utgått

Scalibor Vet. Halsband 1 g Intervet AB 65 cm

Fästinghalsband ger ett långverkande skydd mot fästingar och även mygg. Halsbandet kan underlätta stort för de hundar som är mycket ute i skogen, särskilt där det finns mycket mygg.

Ett halsband har en verkningstid i ca ett halvår och effekten får du efter en veckas användning av halsbandet. Det kan användas både på dräktiga och drivande hundar och fungerar även för valpar.

Den verksamma substansen heter deltametrin och hjälpämnet är titandioxid. Även dessa är ämnen som fästingarna skyr. Personer som är allergiska mot trifenylfosfat ska inte använda den här produkten.

Viktigt att komma ihåg är att man inte heller ska låta barn hantera halsbandet, då ämnena kan vara för starka för dem. Priset för fästinghalsbandet ligger på strax under 300 kronor i apoteksbutik online.


Bob Martin Clear Spray All-in-One

Bob Martin Clear Spray är en produkt med ämnet dimetikon vars effekt håller både fästingar och loppor borta. Nya ägg och larver förhindras att uppstå och även väldigt små fästingar kan inte sätta sig på hunden om du använder det här medlet.

Produkten verkar genom att förlama parasiterna och kleta igen andningsvägarna på den. Du sprayar produkten på de områden på hundens kropp där fästingarna brukar sätta sig.

Du kan också använda sprayen där hunden vistas, till exempel i dess bädd eller hundkoja. En behandling skyddar i ca fyra veckor och sedan upprepar du behandlingen igen.

Bob Martin Clear Spray All-In-One kan användas på hundar i alla åldrar. Den verksamma ingrediensen dimetikon är inte giftig och innehåller inga insekticider.

Produkten räknas inte som ett läkemedel utan kan även köpas i djuraffärerna. Sprayen ska inte andas in och man ska inte äta mat eller inte dricka någon dryck när medlet sprejas.

Skulle du råka få produkten i ögonen sköljer du noggrant med vatten. 300 ml kostar ungefär 90 kronor på nätet. Produkten består av en sprayflaska och är därmed lätt att applicera.


Bob Martin Fästingset Clear Spray, Spot On, och Halsband

Utmärkta Bob Martin Clear Spray har ett helt kit för att bekämpa fästingar. Förutom Clear Spray finns också en Spot On-produkt och lopphalsband med i paketet.

Sprayen fungerar precis som budgetkategorins vinnare, det vill säga att du sprayar din hund och dess omgivningar för att göra dig av med parasiterna.

Spot On-produkten droppar du på ett ställe där hunden inte kan komma åt att slicka. I nacken mellan skulderbladen är ett klassiskt och bra ställe att droppa på. Oljan går in i blodomloppet och hundens hud blir något som fästingarna inte tilltalas av längre.

Halsbandet är avsett för loppor, vilket blir en extra säkerhet och det här är verkligen ett mycket prisvärt kit. Alla tre grejerna får du för ungefär 180 kronor - ett kalasbra pris!


Renons Mygg & Fästingmedel

Renons är en fästingspray med låg toxicitet och minimal miljöpåverkan. Den sprayas på innan man ska ut i skogen och används således efter behov.

Fästingmedlet för hundar har också god effekt på mygg, vilket passar bra för hundar som vistas mycket ute i skogen. Priset ligger på cirka 140 kronor på nätet.


Seresto Vet. Halsband för Hundar Över 8 kg

Seresto är ett annat av de populära hundhalsbanden som förebygger fästingbett. Substanserna frisätts kontinuerligt ut till hunden från det speciella systemet i halsbandet.

Seresto är ett annat av de populära hundhalsbanden som förebygger fästingbett. Substanserna frisätts kontinuerligt ut till hunden från det speciella systemet i halsbandet.

Om du har en simmande hund kan effekten minskas med andra ord. Halsbandet är verksamt upp till ca 8 månader och därmed mycket prisvärt. Cirka 305 kronor betalar du för halsbandet.


Frontline Vet. Spot-On Lösning 100 mg/ml

Frontline kan användas på alla hundar, även dräktiga och digivande tikar. Du applicerar dropparna direkt på huden på två ställen på hundens kropp och därefter sprids substansen över hela hundens päls och bildar ett varaktigt skydd mot fästingar.

Medlet är verksamt mot fästingar efter cirka 48 timmar. Gör om proceduren var fjärde vecka. Priset ligger på ungefär 235 kronor för fyra stycken behandlingar.


Exspot Vet. Spot-On Lösning 715 mg/ml

Exspot Vet. är ett medel som skyddar mot en bredd av ohyra och däribland fästingar. Lösningen droppar du i nacken på hunden och efter ett par dygn har hunden ett effektivt skydd som kvarstår i cirka fyra veckor.

Därefter är det bara att göra en ny behandling. Den här behandlingen är avsedd att användas på stora hundar och passar inte för hundar under 5 kg. Du betalar ungefär 440 kronor för lösningen.

Frågor och svar

Vad är det bästa sättet att skydda min hund mot fästingbett?

Om du jagar med din hund är det oundvikligt att drabbas av fästingar. Vilken behandling man använder är egentligen en smaksak och det kan också bero på individens mottaglighet för själva behandlingen.

Det kan hända att du behöver byta en produkt mot en annan för att de första inte fungerar, även om den har fungerat utmärkt på en annan hund. Så det är bara att prova sig fram tills man hittar ett bestående skydd.

När måste jag uppsöka veterinär om min hund har blivit fästingbiten?

Det behöver du göra om hundens allmäntillstånd blir väldigt påverkat. Det kan gälla till exempel trötthet, vinglighet, feber, muskelvärk, och ledvärk.

Du måste naturligtvis uppsöka veterinär då och har din hund fått ett fästingbett är det viktigt att du upplyser veterinären om detta eftersom det kan vara en bakomliggande orsak.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning