Bästa eftersökslampan 2022 – Säker och effektiv eftersökning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Effektiva eftersökslampor hjälper väldigt mycket i eftersöket av vilt. Tillsammans med andra hjälpmedel, som till exempel en avståndsmätare, kan man korta ner eftersökningen betydligt om man har en bra eftersökslampa.

I de flesta fall är det förbjudet att använda lampor vid direkt jakt, i alla fall utan tillstånd. Kontrollera vilken lagstiftning som gäller i ditt landsting för detta. Men med eftersöket är det tillåtet med lampor och inga problem att använda dem.

Att ha bra belysning med sig i skogen är ett viktigt redskap för alla jägare. När mörkret rullar in under höstsäsongen måste man ha med sig pålitlig belysning för att orientera sig i skogen.

Även om man tycker att man känner skogen väldigt väl kan mörkret gäcka oerhört. Det finns många modeller och storlekar på eftersökslampor - vilken du vill ha beror ju på dina egna preferenser.

Det alla eftersökslampor bör har gemensamt är att de ska ha lång batteritid, ge en klar och bred ljusbild, lysa kraftigt, och ha bra inställningar med flera olika ljusstyrkor. LED-lampor är mycket populära och det är också väldigt hållbara.

Grönt och rött ljus stör djuren mindre, men de som använder sig av eftersökslampor brukar använda sig av ett vitt ljus eftersom det helt enkelt är det ljus som man ser bättre med.

Att välja rätt lampa för eftersökningen är inte alltid helt lätt att göra. Rör du dig i skogar där det finns vildsvin är det väldigt skönt och tryggt att ha en eftersökslampa med bred ljuskägla eftersom det underlättar för dig att få syn på vildsvinet i yttre synfältet.

Man vill inte stå öga mot öga med ett vildsvin mitt i natten och kan du få syn på den redan i ögonvrån för att ett stort skogsparti är upplyst är du steget före. Om du har möjlighet att investera i en eftersökslampa där du har möjlighet till många inställningar är det en klar fördel.

Det är praktiskt att kunna använda den smala ljuskäglan när du behöver och en svagare styrka när du till exempel vill inspektera djuret du har skjutit.

Rent juridiskt finns det två typer av eftersök och dessa båda har olika regler. Vi har för det första det vanligare eftersöket vid jakt och så har vi även eftersök vid viltolycka.

Vid viltjakt är det jägarnas eget ansvar att eftersöket startar och att bytet hittas så snabbt som möjligt. Vid en viltolycka är det polisen som bär ansvaret och använder sig av utbildade eftersöksjägare med hundar.

I båda fallen gäller att skadat vilt ska avlivas så snabbt som möjligt för att orsaka minsta möjliga lidande. Enda skillnaden vid de här två eftersökningarna är alltså vem som har rätt att starta eftersöket.

Jägarna ansvarar för att det finns en tränad hund med i jaktlaget som kan spåra upp viltet och att det ska hittas senast efter två timmar efter på skjutningen.

Vid fågeljakt gäller det att ha en hund som kan apportera eller markera var fågeln finns. Det är för djurets bästa att låta den jägare med mest rutin och bästa hundarna att få att styra upp eftersöket.

Ha ingen prestige i detta, utan se till att följa lagar och förordningar och ta det moraliska ansvaret som ni som jägare har.​

Vinnaren i testet av eftersökslampor blev Lightforce Enforcer LED 140 i premiumklassen. I mellanklassen fastnade vi för LED Lenser P7QC och i budgetklassen vann Ledsavers Laddningsbar Ficklampa 700 lm.

Vårt specialalternativ blev Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G. Missa inte den och de andra fantastiska alternativen längre ned i artikeln för att hitta eftersökslampan just du behöver!

Premium: Lightforce Enforcer LED 140

Lightforce Enforcer LED 140 är en eftersökslampa som innefattar allt som man kan begära av en sådan. Den har flera inställningar och har en lång brinntid med LED-lampor som i sig har extremt lång livslängd.

Den här lampan ger dig ett effektivt hjälpmedel i eftersöket och kommer säkerligen att glädja hela ditt jaktlag. En värdig vinnare av testet som du kommer ha i många år framöver!


Mellan: LED Lenser P7QC

Budgetlampan LED Lenser kan egentligen inte kallas budget, för det är en helt suverän eftersökslampa. Du får fantastiskt mycket för pengarna och det här är en lampa som används både av polis och militär.

Den innehåller fyra stycken färglägen och du kan därmed helt och hållet anpassa den efter dina behov när du är ute i skogen.


Budget: Ledsavers Laddningsbar Ficklampa 700 lm

För den som vill ha en eftersökslampa av hög kvalitet i ett litet format är det bara att satsa på Spolites eftersökskit. Den har även en USB-port och kan därför agera powerbank till din mobil, vilket man aldrig vet när det behövs när man är ute.


Special: Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G

Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G landade på prispallen i specialklassen eftersom det är ett generöst paket med en fantastisk lampa som har lång driftstid.

Detta eftersom ljuskäglan är på hela 285 meter. Du får väldigt mycket för pengarna i det här extremt högkvalitativa paketet.

Varför ska du lita på oss?

Alla lampor i testet är testade av jaktlag ute i skog och mark och vid eftersökning vid jakt, så här kan du alltså lita på att de har testats av erfarna jägare i praktiken.

Vem behöver en eftersökslampa?

Det börjar bli mycket utrustning man ska ha med sig när man ska ut och jaga, eller hur? En eftersökslampa kan man definitivt skriva upp på listan som ett av de saker man kan ge högsta prioritet.

Det kan spara dig flera timmar av eftersöket att ha en riktigt bra lampa med dig. Det är även en trygghet mot aggressivt vilt såsom vildsvin, exempelvis.

Hur kom vi fram till vilka eftersökslampor vi skulle testa?

Det finns några överlägsna varumärken när det gäller eftersökningslampor, och teknik överhuvudtaget, när det kommer till jaktutrustning. Så en del eftersökslampor visste vi var högintressanta från början.

Vi har därefter läst tester online, samt lagt ut frågan i ett par jaktforum. De gav oss en bra bas att stå på och vi kunde på så sätt välja ut eftersökslamporna i det här testet.

Hur testade vi eftersökslamporna?

Lamporna i testet är alla provade ute i fält. Ett jaktlag har haft ansvar för bedömningen av en lampa, vilket har varit en stor fördel eftersom flera personer har testat  och provat samma lampa.

Det gav oss en stor mängd data som gjorde att vi enkelt kunde avgöra vilka eftersökslampor vi ville ha med i testet.  Alla lampor hämtades hem från activeoutfit.se, pnjakt.se, itaboutdoor.se, och kjell.se.

Våra favoriter

Premium: Lightforce Enforcer LED 140

Enforcer LED 140 är en trådlös eftersökslampa som används med lågenergilampor av LED som gör att batterilängden är optimal. Använder du de lägre inställningarna av ljusstyrka får du batteri i över 4 timmar.

Lampan har en speciallins som ger dig en exakt och knivskarp stråle som är fokuserad, men som ger utmärkt räckvidd. Du kan även välja mellan olika fokus på bilden, en bredare eller en smalare bild.

Den klarar också damm och regn bra då den är IP65 klassad. Vikten är endast 450 gram inklusive batterierna. Du laddar klart batterierna på ungefär 2,5 timme.


Mellan: LED Lenser P7QC

LED Lenser P7QC är en liten och smidig eftersökslampa som helt suveränt kan växla mellan fyra olika färger utan att du behöver byta lampor i den. Den har utvecklats speciellt för att användas av jägare och yrkeskategorier såsom militär och polis.

Helt enkelt passar den alla de som behöver lösa uppgifter i mörker, där det samtidigt är viktigt att man inte avslöjar sig för sin omgivning.

Ficklampan ger 220 lumen i ljuseffekt och har en räckvidd på hela 60 meter och i det vita läget är det en väldigt bra ficklampa för allroundbruk i största allmänhet.

Det röda ljuset är särskilt anpassat för situationer där du vill behålla ditt mörkerseende, men ändå behöver en extra ljuskälla till exempel när du ska läsa en karta i mörker, alternativt hitta något i din packning.

Det blå ljuset kommer till användning vid spårsäkring och vid eftersök är det blå ljuset extra effektivt att använda till att spåra blodfläckar med eftersom det blir svarta prickar och de tydligt avskiljer sig från vattendroppar och dagg till exempel.

Den gröna ljuskäglan är också bra för eftersökning och för att överhuvudtaget observera de omgivande markerna med liten risk att skrämma vilt eftersom djur i allmänhet reagerar mindre på grönt ljus.

Eftersökslampan är tillverkad i aluminium, vilket gör den mycket slagtålig. Den drivs av fyra stycken trippel A-batterier som ingår i köpet. LED lenser är helt enkelt en förnämlig eftersökslampa.


Budget: Ledsavers Laddningsbar Ficklampa 700 lm

Ledsavers är en ficklampa som är laddningsbar och även har en USB-port som gör att du faktiskt kan använda den som powerbank till din mobil om det skulle behövas.

En helt suverän dubbelfunktion som kommer väl till pass när du är ute i kylan med din mobiltelefon för då går det snabbt att bli utan batteri som du kanske varit med om någon gång.

Alldeles särskilt om du har installerat en app för till exempel kartor eller för att spåra din hund med hundpejlen. Då är det verkligen bra att ha en extra laddare med i bagaget.

Du kan ladda hela ficklampan som den är och behöver inte plocka ut batteriet när du laddar den. Du kan också driva eftersökslampan med vanliga trippel A-batterier. Vikten inklusive batterierna är endast 179 gram.

Lampan har hela fem ljuslägen på 10%, 40%, och 100% samt SOS-funktion och blinkningar. Den är fantastiskt prisvärd och mer för pengarna än så här kan du knappast få: cirka 400 kronor på Kjell & Company kostar den.


Special: Nextorch Komplett Eftersökspaket T6G

Nextorch har lanserat ett helt eftersökspaket där det ingår hållare, laddare, och en lampa med en ljuskälla för extremt bra sikt. Den är vattentät på 2 meter och är tillverkad i härdat anodiserad aluminium.

Drifttiden varierar på ljusstyrkan och den räcker mellan en och tio timmar. Vikt utan batterier är cirka 124 gram och den totala längden på tuben är 147 mm och reflektorn är 34 mm.

Eftersökspaketet består av en vit LED-lampa och kan drivas av både uppladdningsbara batterier och vanliga. Båda varianterna ingår i köpet, vilket är väldigt fint.

Lampan är väldigt liten och smidig i storleken och den har ett spänne som gör att du enkelt kan fästa den i västen eller i bröstfickan och veta att den hålls kvar där.

Våra utmanare

Ledsavers Ficklampa 1500 lm

Detta är samma tillverkare som ovan, men med ett ljusflöde på 1500 lm. Detta är en väldigt kraftfull lampa som dessutom är helt vattentät och tillverkad i slagtåligt aluminium.

Ljuskäglan är justerbar och du har två olika ljusstyrkor samt en SOS-funktion. Den drivs med sex stycken AA-batterier och vikten utan batteri är cirka 249 gram. Längden på eftersökslampan är 171 mm.


Handlampa 16x LED

En alldeles utmärkt handlampa i lågbudgetklassen för dig som inte är redo att investera flera tusen, men som ändå vill ha en fullt funktionsduglig lampa med dig i skogen.

Lampan är tålig och lyser med 16 mycket starka lysdioder. Batteri medföljer i köpet och måtten är 120 mm på diametern och 180 mm lång.


Brennenstuhl Laddningsbar Handlampa 6x LED

Sex kraftiga lysdioder på raken gör den här till ett kraftfullt verktyg när du behöver ha en bra eftersökslampa med dig på jakten. Du kan fästa den både med magnet eller med en vridbar krok, alternativt hålla den i handen givetvis.

Laddare för både vägguttag och bil medföljer. Ljusstyrkan är ställbar. Det mest suveräna med det här är att du även kan ladda den manuellt om du blir utan både batterier och laddare i skogen.

På baksidan av eftersökslampan finns en vev som du kan veva igång med för att få ett par timmars extraljus.


Produkter som utgått

Spolite Eftersökskit Al06 Kit

Spolite eftersökslampa är utformad med en reflektor som ger en fyllig ljuskägla med maximal längd. Här får du dessutom ett helt medföljande kit inklusive väska och batteriladdare med eluttag och uttag till bilens cigarettändare. Ett batteri är också inkluderat.

Den lämpar sig lika bra för att lysa på längre avstånd med eller lite kortare. Lampan startar upp på full effekt och stänger man snabbt och startar den igen inom 5 sekunders tid går den över till ett svagare läge och sparar på det viset även energi.

Med ett av- och påtryck har du den starka effekten igen. På den högsta effekten är batteritiden tre och en halv timme. Eftersökslampan är tillverkad i duralaluminium, vilket gör att den är lätt, men också väldigt dålig.

Aluminiumet är behandlat med en hårdanodiserad yta, därav den extrema tåligheten. Reflektordiametern är 32 mm i diameter och vikten utan batteri ligger på 110 gram.

Frågor och svar

Vad krävs för att det ska bli ett riktigt bra eftersök?

För det första behöver du och din hund var ett tajt team som samarbetar bra och din hund ska vara topptränad. Du bör ha detaljerad kunskap om hur hunden fungerar i terrängen samt även hur viltet beter sig.

När du har koll på de här bitarna och är ett med din hund i eftersökningen är det bara att köra på. Du ska ha rätt utrustning och i detta ingår en bra eftersökslampa.

Vistas ni där det finns vildsvin, så kan lampan dessutom fungera som en extra livförsäkring för dig, ditt jaktlag, och hundarna.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning