Bästa åtelkameran 2022 – Inventera jaktmarkerna med hjälp av teknologi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En åtelkamera är en övervakningskamera som är stationär. Den kan monteras upp i skogen för att kartlägga rutinerna hos vilda djur, till exempel vildsvin. När du monterat upp kameran vid åtelplatsen aktiveras den av en rörelsedetektor.

Dagens åtelkameror lagrar för det mesta bilderna på ett minneskort och de flesta av dem är utrustade med blixt för att kunna fotografera i mörker.

Orsaken till att man använder en åtelkamera är att man får en överblick över vilka djur som besökt platsen och vid vilka tidpunkter.

En åtelkamera är till stor hjälp för att kartlägga djurens beteenden och vanor när du själv inte är på plats. Särskilt när det inte är någon spårsnö är det praktiskt att ha en åtelkamera att dokumentera aktiviteten med.

Det är i stort sett omöjligt att själv sitta på spaning så pass mycket att man kan göra en ordentlig kartläggning av djurens vanor, men med åtelkameran kan man göra det till och med väldigt detaljerat.

De flesta åtelkameror kan ta nattbilder med infrarött ljus. Många arter som jagas är nattaktiva djur eller aktiva i skymningen och gryningen. Att ha en åtelkamera med förmåga att ta mörkerbilder gör jobbet mycket effektivare.

Sådant som är viktigt att ta i beaktande vid ett införskaffande av en åtelkamera är att kontrollera om den har just de egenskaper som du behöver. Hur bra är rörelsesensorn, vilken typ av lins är det i kameran, hur ser batteriet ut, och hur är det med lagringsutrymmet?

Så finns det också mer avancerade funktioner. Vissa åtelkameror kan larma till din telefon medan många kan skicka MMS och SMS, bilder, eller till och med videosnuttar.

Det finns en oerhörd bredd på åtelkameror med olika funktioner och ju mer avancerad den är desto mer får du naturligtvis betala. Kom också ihåg att det kan finnas undantag för uppsättningen av åtelkameran och du behöver tillstånd.

Om du sätter upp kamera på ett ställe där man inte förväntar sig att någon ska komma förbi eller om du vinklar kameran kraftigt neråt så du inte kan få med ansikten eller personliga drag på en person som passerar i skogen, så går det normalt sett bra att sätta upp den.

Bildkvaliteten varierar också med priset. Ju högre upplösning och känsligare lins du har, desto mer får du betala. Triggertiden bör också vara kort för att du ska få det bästa resultatet och vanligt på de flesta kameror är en tid på ca en sekund som högst.

Kom ihåg att den allra kortaste triggertiden nödvändigtvis inte är till fördel. Om sensorn och triggern inte är i perfekt synk och triggertiden är för kort kan den börja fota innan djuren ens har kommit in i bild ordentligt.

En del kameror har fjärrkontroll, vilket kan vara trevligt om du vill koppla kameran till en dator eller TV och spela upp bilderna med hjälp av fjärrkontrollen.

Det som först och främst skiljer de bra kamerorna från de sämre är kvaliteten på bilderna. Att ha en korrekt svarstid är en utmaning för tillverkarna, det vill säga att djuren är mitt i bild när fotografiet tas.

De ska naturligtvis också vara intuitiva att använda. Knappar och instruktioner på displayen ska helst förstås ske nästan per automatik.

I premiumklassen vann den magnifika Bolyguard Åtelkamera MG984g. Mellanklassens vinnare blev Albecom Game Camera MG883x.

I budgetklassen föll valet på  Scout Guard Åtelkamera 520 och som vanligt har vi har en specialare och i denna testomgång blir det Hunter Supreme 4G Övervakningskamera. Läs vidare för att hitta bästa åtelkameran för dig!

Premium: Bolyguard Åtelkamera MG984g

Premiumvinnaren är en väldigt prisvärd åtelkamera av högsta kvalitet. Utseendet är väldigt speciellt och kamouflaget har designats med funktionen att det smälter in i massvis av olika bakgrunder, vilket gör den till en varierande kamera.

Fördelar

 • Unikt utseende
 • Tvåvägskommunikation
 • Installation och justering direkt via telefon

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Något stor och klumpig
 • Kan vara lite svår att använda för nybörjare

Mellan: Albecom Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD

Här har vi en åtelkamera med mängder av smarta funktioner. Albecom Game Camera har bland annat rörelsedetektor, bra täckning, tvåvägskommunikation, övervakning i realtid via telefon, fjärrkontroll för smidig justering av inställningar, samt möjlighet att skicka bilder till mobil enhet.

Den hjälper dig att upptäcka om ett djur är i närheten, kan visa vilket djur det är med värmesensorer, samt erbjuder lagring av mängder av material. Trots det är den ljudlös, allt för säkerheten! Något dyr, men levererar riktigt hög kvalité. 

Fördelar

 • Övervakar såväl jaktland som hus, fordon och djur
 • Tålig
 • Inställningar via app på avstånd

Nackdelar

 • Kan vara något svår att programmera till andra operatörer

Budget: Scout Guard Åtelkamera 520

Åtelkameran 520 från Scout Guard är en liten men naggande god kamera som ger mycket bra kvalitet på bilden och dessutom kan filma med ljudupptagning.

Det kan tyckas vara en lyxig funktion, men det går inte att komma ifrån att det är väldigt roligt att kunna höra djuren man filmat, för de är inte tysta!

Fördelar

 • Smidig storlek
 • Känslig rörelsesensor med mörkerseende
 • Högkvalitativa bilder och videor med ljusinspelning

Nackdelar

 • Inte så bra camouflage
 • Något svår att ändra inställningar i

Special: Hunter Supreme 4G Övervakningskamera

Den här trådlösa åtelkameran är lite av en specialare. I grund och botten fungerar den som en vanlig åtelkamera och har liknande funktioner. Det som skiljer den från andra kameror är att den alltid kopplar upp sig till 4G-nät.

Kameran kan sättas upp vid stugan eller huset, för övervakning av djur eller fordon, och såklart vid jakten. Oavsett får du alltid bra täckning och snabb uppkoppling. Det är en väldigt användarvänlig kamera som alla kan få nytta av, inte bara jägare. Utöver det är den smidig att bruka. Tryggt, bekvämt och enkelt! 

Fördelar

 • Enkel installation och användning
 • Trådlös uppkoppling till 4G och valfri enhet med app
 • Robust och tålig

Nackdelar

 • Något stor och klumpig
 • Instruktionerna kan vara svårlästa

Varför ska du lita på oss?

Det här testet har gjorts på så vis att vi har intervjuat två jaktlag och delat ut en enkätundersökning i en skytteklubb för att få ett bra underlag.

Vi har också läst tester som gjorts på nätet, det finns flera stycken. Den insamlade datan har sedan gjort att vi har kunnat sammanställa det här testet.

Vem behöver en åtelkamera?

När det gäller jakt så är svaret enkelt; alla som vill kartlägga jaktmarkerna och sondera terrängen inför säsongen har glädje av att jobba med en åtelkamera. Här kan du studera djurens rutiner och vanor och på så sätt veta var du ska ägna dig åt jakten.

Hur kom vi fram till vilka åtelkameror vi skulle testa?

Den här artikeln är i sig inget test, utan en sammanställning av expertkunskaper, både sådana hämtade från nätet och från erfarna jägare som alla använt åtelkameror.

Hur testade vi åtelkamerorna?

Åtelkamerorna är inte testade av oss, däremot har vi studerat redan tidigare tester och utvärderat den informationen och den input vi fått från skytteklubbar samt jaktlag.

Det har givit oss en stor mängd data att jobba ifrån och de som presterade bäst i alla utvärderingar hamnade i den här sammanställningen.

Åtelkamror Bäst i Test 2022 - Jaktlandets favoriter

Premium: Bolyguard Åtelkamera MG984g

En spännande kameran där bara utseendet gör en rejält nyfiken! Kamouflaget är utvecklat för att försvinna på varierande bakgrunder och i skogen smälter den garanterat in. Och du kan använda den för att spela in lockläten och skicka ut på plats.

Kameran har också en tvåvägskommunikation, vilket gör att du kan be den ta bilder när du själv önskar. Bolyguard kan också skicka bilder till fler mobiler på samma gång och detsamma gäller e-postadresser.

När du inte inventerar vildmarkerna inför jakten kan du med fördel använda den här kameran som övervakning i hemmet, sommarstugan, eller vid ditt garaget.

Fördelar

 • Unikt utseende
 • Tvåvägskommunikation
 • Installation och justering direkt via telefon

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Något stor och klumpig
 • Kan vara lite svår att använda för nybörjare

Mellan: Albecom Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD

Albecom Game Camera låter dig övervaka marken och spionera på vilddjur oavsett var du är. Det bästa är att dess övervakande funktion också kan användas då du vill övervaka ett område, ett hus, ett fordon eller något annat av värde.

Tack vare att den går på 2G, 3G och 4G nät kan du styra och justera kameran direkt via en uppkopplad enhet. Du behöver alltså inte befinna dig där kameran är för att ändra saker och ting.

Du kan även välja att skicka materialet som kameran fångar direkt till din mobil eller dator oavsett uppkoppling eller stöd. Så länge det rör sig om en yta på 30 m kommer kameran fånga allt.

Kameran är också APP-styrd, vilket innebär att du kan kommunicera och ge kommande oavsett var du befinner dig. Inställningar kan också ändras på avstånd! Den är gjord för att klara av nordiska klimat och klarar uppemot 25 minusgrader.

Utöver det har kameran snabb responstid, den skickar status på kameran vid behov, LDC-displayen är tydlig och enkel att hantera, och så kan du både spela in ljud och video. Det finns även timer och bildserie som kan ställas. Åtelkameran kommer till ett rimligt pris och kan även programmeras med andra operatörer utöver Telia. 

Fördelar

 • Övervakar såväl jaktland som hus, fordon och djur
 • Tålig
 • Inställningar via app på avstånd

Nackdelar

 • Kan vara något svår att programmera till andra operatörer

Budget: Scout Guard Åtelkamera 520

Scout Guards åtelkamera är väldigt liten till storleken och är perfekt att använda för fotografering av åtelplatser. Rörelsesensorn är en mycket känslig, passiv infraröd rörelsedetektor.

Du får automatiskt bilder med väldigt hög kvalitet i upplösningar på 5 mp, 10 mp, och 12 mp. Kameran klarar väta och kyla eftersom den är framtagen för utomhusbruk.

Det speciella med den här kameran är att den filmar med ljudupptagning. I kameran kan du använda ett 32 GB SD/SDHC-kort och i kamerans färgdisplay kan du sedan gå igenom bilderna.

Kameran är militärgrön och smälter effektivt in i omgivningen, så det är ingen risk att den står ut på något vis. Priset ligger på cirka 1400 kronor.

Fördelar

 • Smidig storlek
 • Känslig rörelsesensor med mörkerseende
 • Högkvalitativa bilder och videor med ljusinspelning

Nackdelar

 • Inte så bra camouflage
 • Något svår att ändra inställningar i

Special: Hunter Supreme 4G Övervakningskamera

Vill du investera i en åtelkamera med 4G-uppkoppling? Då är Hunter Supreme ett riktigt bra val för dig! Utöver dess funktion att övervaka alla typer av omgivningar har den en direkt uppkoppling till 4G-nät. Du har alltid tillgång till snabbt nät vid behov!

Just kombinationen av konstant övervakare och snabb uppkoppling är rätt ovanligt. I och med det fungerar den lika bra som jaktkamera som den gör för vardaglig övervakning. På grund av att dess funktioner och användning sticker ut på marknaden valde vi den här kameran som specialare.

Utöver det är den också smidig att använda tack vare displayen med knappar. Det finns även utrymme för 32GB lagring, samt möjlighet att skicka bilder och videor direkt till din digitala enhet.

En annan funktion är att kameran tar kort med 58 kraftfulla IR-LED blixtar. Dessa är helt osynliga för djuret men gör väldigt stor skillnad i kvalitén på bilder och videos, även under natten. Vid upptäckt rörelse inom 20 m reagerar kameran.

Något som gör det lite smidigare är att du själv kan välja vilken operatör kameran ska kopplas till. Du kan direkt koppla upp din digitala enhet och sen styra kamerans inställningar direkt via appen. Det finns inställning för timer, bildserie och andra praktiska justeringar. Kameran är också vatten- och temperaturtålig.

En kort sammanfattning landar i att den här åtelkameran håller väldigt hög kvalité och har funktioner som sticker ut. Enkel installation i en robust konstruktion som ger fint material oavsett tid på dygnet. Den kan dock upplevas som något klumpig i och med de 2 antennerna, men annars toppen!

Fördelar

 • Enkel installation och användning
 • Trådlös uppkoppling till 4G och valfri enhet med app
 • Robust och tålig

Nackdelar

 • Något stor och klumpig
 • Instruktionerna kan vara svårlästa

Åtelkamrorna som utmanar 2022 - Jaktlandet gillar

Åtelkamera Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Den här åtelkameran från Boly Guard kan bli en riktig favorit för dig som gillar jakt! Här får du en åtelkamera med mängder av smarta funktioner. Så fort kameran känner av rörelse eller värme inom 15-20m sätter den igång att dokumentera.

En extra antenn gör att täckningen är bra oavsett var du är – det finns inget som kan störa sökandet. Kameran är även vädertålig, har 30st IR-LED, tvåvägskommunikation, samt möjlighet att skicka bilder direkt till e-post och telefon med GPSR/MMS funktionen.

Du kan också följa det som kameran plockar upp direkt i din telefon i realtid. Bilderna blir riktigt tydliga oavsett om det är dag eller natt. Ta bildserier eller spela in videos vid behov. I inställningarna kan du reglerna antalet tagna bilder efter eget tycke.

En annan väldigt uppskattad funktion är att du kan se både datum, tid och serienummer på varje bild. Det finns också en funktion där du kan bläddra mellan de olika bilderna direkt i enheten. Vill du kan du ställa in en timer på kameran under en viss period.

Alla inställningar styr du enkelt med fjärrkontrollen. När kameran upptäcker rörelse tänds en signallampa. Dock är den helt ljudlös, så du behöver inte vara orolig för att den ska störa!

Trots att kameran är lite dyrare anser vi att den funkar väldigt bra och innehåller de funktioner du oftast är i behov av. Den kan användas när som helst och var som helst, den syns inte på grund av camouflage-färgen, och det finns utrymme för 32GB lagring. Riktigt bra!

Fördelar

 • Diskret och vädertålig åtelkamera
 • Möjlighet att övervaka i realtid och skicka material till enhet
 • Rörelse- och värmesensor med signallampa

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som något långsam

Denver Electronics WCM-8010

Denver Electronics WCM-8010 är en högpresterande vildmarkskamera som kan användas under jakten. Tack vare ett högt antal pixlar får du både bilder och videor av hög kvalité. Allt material kan du se direkt på displayen.

Med kamerans 3 rörelsesensorer upptäcks rörelse i god tid. Dessutom är utlösningshastigheten riktigt snabb och kan fånga det som rör sig inom 25 m på bild. Oavsett dag eller natt blir bilderna som lagras på minneskortet tydliga. Material kan skickas till telefon eller dator vid behov.

Kameran har en standbytid på 3 månader, och den är även vädertålig. Den kan användas var, när och hur du vill utan problem! Uppkoppling eller installation är inte heller svårt.

Tack vare designen i camouflage syns den inte på din placering. Åtelkameran har inte direkt några egenskaper som sticker ut eller överglänser andra modeller. Men, på grund av det låga priset tycker vi att den levererar enligt förväntan. Vi är nöjda. 

Fördelar

 • Bra kamera till bra pris
 • Tål mycket och håller länge
 • Tar tydliga bilder och videos via rörelsedetektor

Nackdelar

 • Inte några egenskaper som sticker ut
 • Bilderna blir inte överdrivet bra i mörker

Denver Åtelkamera 8Mp 2" LCD-skärm

Denver är ett välkänt märke som tagit marknaden med storm när det kommer till åtelkameror. Just av den anledningen har vi valt att ha med många av deras produkter i vårt test, även deras åtelkamera 8Mp.

Den kameran erbjuder smidig övervakning och inspelning av vildmarken när, var och hur du vill. 8Mp kameran med bildsensor ser till att bilderna blir av hög kvalité. Allt material kan du kolla på direkt via den stora displayen.

Det bästa är att du både kan ta kort och spela in videos. Med de tre 3 rörelsesensorerna spåras rörelse av olika slag såväl natt som dag, allt inom ett avstånd på 1-25 m. Nattlampan och ljussignalen är såklart dolt för djuren. Via de smidiga knapparna kan du ändra inställningar snabbt och enkelt.

Utöver det har kameran lång batteritid och hög vädertålighet. Den står sig i 3 månader och klarar både väder och vind galant. Även inställningsknapparna är väderskyddade. En användarvänlig och hållbar kamera till ett bra pris!

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Övervakning och rörelseinspelning
 • Bilder och videos av hög kvalité, även under natten

Nackdelar

 • Bilderna i mörker blir inte överdrivet bra
 • Något konstig utformning
 • Erbjuder inga speciella egenskaper

Denver WCT-8020W Viltkamera 20 MPix Low Glow LEDer Camouflage

Denver Vildtkamera WCT-8020W är en högpresterande produkt i förhållande till dess låga pris. Riktigt bra för dig som köpa en lite billigare men fortfarande väldigt bra åtelkamera!

Trots allt håller den hög kvalité och erbjuder lagring av all dokumentation. Övervaka och spela in rörelse, när och var du vill. Kameran snappar upp rörelser och dokumenterar allt inom 25 m. Bildkvalitén är hög, och du kan se allt material direkt via 2-tumsskärmen.

Det som gör att den här kameran sticker ut något från Denvers andra modeller är att den erbjuder lagring på 64GB. Det ser man inte så ofta på marknaden av åtelkameror.

Den har även en batterikapacitet med standby på 6 månader. Vid användning håller batteriet dessvärre inte lika länge utan laddar istället ur ganska snabbt.

Överlag presterar den bra på sina sätt och erbjuder det som är av behov. Motiven på bilderna syns tydligt oavsett rörelse och tid på dygnet. Kameran tål också alla väder och håller länge, allt till en bra peng. 

Fördelar

 • Lång standby tid och stort lagringsutrymme
 • Tålig och lång standbytid
 • Snabba rörelsesensorer som dokumenterar allt i hög kvalité

Nackdelar

 • Kort batteritid vid användning
 • Inte så bra svar på röster och kommandon

DENVER WCT-8010 - Kamerafälla - 8.0 MP / 12.0 MP (interpolerat) - 1 080

Här har vi en lite enklare version av Denvers åtelkameror. Den här är både prisvärd, lätt att använda och ger material av hög kvalité – allt för att din jaktupplevelse ska bli så bra som möjligt.

Denver åtelkamera kan användas för övervakning av både jaktmarker och egendom av alla olika kategorier. Kameran har flera megapixlar som ger fina och klara bilder, samt videos i Full HD. Dessa kan du kolla på direkt via displayen.

All användning och inställningar styrs av knappar som du hittar på insidan av enheten, i ett väderskyddat hölje. Kameran är också snabb på upptäckt av rörelse med sina 3 sensorer, det även på natten. Ljuset blir bra och motivet tydligt oavsett avstånd.

Montering är också smidig tack vare remmar och hållare. Enkel anslutning samt lång batteritid – väldigt bra. Och vi lovar dig, kameran syns inte oavsett var du fäster den eller hur du använder den! 

Fördelar

 • Generöst pris på långvarig åtelkamera
 • Tydliga bilder och videos i full HD
 • Smidig installation/ anslutning

Nackdelar

 • Inte några speciella egenskaper
 • Något snålt lagringsutrymme

Denver Åtelkamera 5Mp 2" LCD-skärm

Ytterligare en åtelkamera från Denver. Till skillnad från Denver åtelkamera 8Mp är deras Åtelkamera 5Mp snäppet lägre när det kommer till sensorer, annars är de ungefär lika.

Trots att den här har något sämre reaktionsförmåga gör den ett bra jobb för dess låga pris. Det här är en åtelkamera som alla kan få glädje av! Den är enkel att förstå och smidig att hantera, och samtidigt ger den dig det du behöver.

Bilderna blir okej och du kan spela in video för att se dem i Full HD på en tydlig skärm. Dock kan materialet bli något suddigt om föremålet rör sig för snabbt eller om det är mörkt.

Utöver det har vi inte mycket att klaga på. Den smälter in i miljön och är enkel att justera i inställningarna. Den kan även ta bilder i mörkret. Trots sitt låga pris håller den länge och tål mycket! Vi är ändå nöjda. 

Fördelar

 • Enkel användning med minimala inställningar
 • Diskret design för smidig placering
 • Rörelsesensor på 25 m med timer och mörkerseende
 • Bra pris

Nackdelar

 • Något långsamma reaktioner vid rörelse
 • Material kan bli suddigt och oklart vid snabb hastighet

Produkter som utgått

Denver WCM-5003 Åtelkamera

Denvers andra modell med rörelsedetektor och mörkerseende kan ta upp till fem mobilnummer för att skicka ut bilder till, vilket är perfekt om ni till exempel är ett jaktlag. Den har en rörelsedetektion på upp till 20 meter.

Upplösningen på bilderna ligger på mellan 720 och 1080 pixlar och den effektiva batteritiden är upp till tre månader beroende på hur mycket du använder den.


Albecom Åtelkamera BG520M

Med Albecoms kamera kan du fotografera i mellan 3-5 megapixels upplösning. Åtelkameran från Albecom kan också filma med en upplösning på 320 x 240 upp till 60 sekunder. Kameran fotograferar i färg dagtid och svartvitt nattetid.

Vid filmning och fotografering nattetid belyser kameran området med en IR-LED för att belysa området utan att skrämma djuren. Kamerans strömförsörjning sker med 6 st AA-batterier, men kan också gå på 6 volts ström om det finns möjlighet till det.

Med leveransen kommer också en inplastad snabbguide som du kan använda ute på fältet om du vill kolla bilderna direkt. Manualen är på svenska.

För uppspelning av bilderna och filmerna finns en färgdisplay och du har också en USB och ett uttag för att koppla den till TV:n. Avståndet kan justeras mellan 2-10 meter för maximal sensibilitet.

Kameran kan skicka sms eller e-post direkt efter fotograferingen om man föredrar det. Åtelkameran kostar ungefär 3300 kronor.


Denver HSM-3004 Åtelkamera med GSM

Perfekt åtelkamera för den som vill ha en bra åtelkamera till budgetpris. Den håller givetvis inte samma höga standarder som till exempel Albecom och Bolyguard, men fungerar väl som en bra standardkamera utan extra finesser.

Du köper till ett micro SD-kort och kan spara bilderna på det. Denver åtelkamera är vattentät och kan placeras utomhus. Rörelsedetektorn fungerar på upp till 25 meter.

Kameran drivs med fyra eller åtta AA-batterier och levereras med en USB-kabel för inkoppling till dator eller TV med USB-uttag. Priset ligger på anspråkslösa cirka 1400 kronor.

Frågor och svar

Hur fungerar det egentligen med en MMS-funktion till en åtelkamera?

Om du ska använda e-post och MMS-funktionen i en åtelkamera måste du installera ett simkort i den. Flera märken av åtelkameror har samarbete med en mobiltelefonoperatör som kan hjälpa dig med detta.

Vissa kameror har bara SMS-funktion och då kan det räcka med kontantkort. Men ska du skicka MMS kan det behövas ett abonnemang eftersom det är rätt dyrt att skicka över bilder på ett kontantkort.

Hur ska jag hänga upp/placera åtelkameran?

Åtelkameror är alla byggda för att kunna tåla väder som snö, regn, och rusk. Men givetvis blir det mindre slitage och är en fördel om du gör eller köper ett hus till kameran.

Vi läste om någon som hade satt upp åtelkameran direkt i ett träd och fått kameran saboterad av en järv. För kom ihåg att det finns fler djur i skogen än de du endast vill hålla koll på.

Det kan också uppstå problem när snöfall lägger sig på rörelsesensorn och linsen på kameran, vilket kan resultera i att det inte blir några bilder eller att de blir suddiga. Så att ha kameran i något slags skydd är faktiskt en stor fördel.

Ska jag ha några speciella batterier till åtelkameran?

Det bästa är alltid att använda litiumbatterier eftersom de har längre hållbarhet. Alldeles särskilt om du ska använda kameran på vintern när den drar mer batterier är litiumbatterierna självklara eftersom de håller mycket längre i kylan. Det är aningen dyrare, men det lönar sig definitivt i längden att använda den.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning