Bästa viltkylen 2022 – Ger dig perfekt, hängmörat kött av jaktbytet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du investerar i en viltkyl är det viktigt att du vet exakt vilken kapacitet den har, samt att den klarar av de krav du ställer på en bra viltkyl. För att hjälpa dig på traven har vi sammanställt en stor köpguide om viltkylar, och vi hoppas att du ska få ut mycket matnyttigt av den här artikeln. Vi önskar dig hjärtligt välkommen och god läsning!

En bra viltkyl ger dig optimal förvaring av alla typer av vilt

Vad du ska köpa för typ av viltkyl beror på hur mycket du jagar. Det finns flera olika typer av modeller, som alla har sina specifika egenskaper och det är viktigt att du tänker över vad du verkligen behöver. I vår guide om viltkylar redogör vi för de viktigaste egenskaperna som en bra viltkyl ska ha och hur du kan använda en viltkyl på bästa sätt.

Du kommer också att få ta del av våra tips om hur du hanterar ditt jaktbyte på bästa sätt, ända fram till det ögonblick som det ska hängas i din kyl. 

I den här köpguiden tipsar vi även om några kylar från Landig. Viltkylar av riktigt bra kvalitet finns det inte väldigt många märken av på den svenska marknaden och av den anledningen har vi valt att fokusera på olika modeller från just Landig. Det är ett tyskt kvalitetsmärke med decenniers erfarenhet av att producera olika typer av tillbehör för jakt och vilthantering.

I premiumkategorin vann viltkylen Landig LU11000. Från samma märke kommer LU7000 och deras budgetalternativ är viltkylen LU4500. Vår specialare den här gången blev Landig Viltkyl LU10000. En riktig monsterkyl!

Premium: Landig Viltkyl LU11000

Premiumvinnaren är köpguidens största kyl och här får du plats med upp till 6 stycken rådjur alternativt 3-4 vildsvin. Kylskåpet har låg elförbrukning för sin storlek och är otroligt hygienisk och lätt att rengöra, tack vare sin invändiga konstruktion med en slät yta av rostfritt stål. Längst ner på botten av kylen finns en utdragbar droppbricka som är mycket enkel att rengöra.

Fördelar

 • Rymmer mycket
 • Hygienisk konstruktion

Nackdelar

 • Väger tungt
 • Tar mycket plats

Mellan: Landig Viltkyl LU7000

Landig Viltkyl LU7000 är en aningen mindre kyl än vår premiumvinnare, även om den här också rymmer flera djur. Här får du plats med 4 hjortar eller 2 vildsvin. Den smidiga upphängningsmekanismen är lätt att hänga slaktkrokar på och går också på skenor. 

Det är lätt att skjuta in kropparna när du hängt upp köttet. Den har en specialbehandlad yta i silver och är därmed mycket hygienisk och antibakteriell.

Fördelar

 • Drar lite ström
 • Hygienisk

Nackdelar

 • Svårjusterade ben

Budget: Landig Viltkyl LU4500

Den minsta viltkylen är för dig som har behov av att förvara högst två rådjur eller ett enstaka vildsvin. Den passar också perfekt för dig som jagar småvilt. Stången på skenor klarar av upp till 150 kg, och konstruktionen känns mycket stadig. Trots det är det här en lätt kyl som endast väger 85 kg och således är lättare att flytta än de andra kylarna. 

Landig Viltkyl LU4500 klarar en nedkylning ända ner till -5, vilket vi tycker är en stor fördel om du vill möra köttet riktigt långsamt och optimera hängningen.

Fördelar

 • Går att låsa
 • Smidig storlek

Nackdelar

 • Inga ställbara ben

Special: Landig Viltkyl LU10000

Här har vi en viltkyl för den som vill ha en kyl med exceptionellt stor kapacitet, som också passar för större djur. Med en innerhöjd på 190 centimeter får du in stora djurkroppar i kylen.

Dessutom har den en snabbkylningsfunktion, som gör att den uppnår önskad temperatur på 20 minuter. Det här är verkligen en kyl för den som ställer höga krav på sin utrustning och som vill hänga större djur.

Fördelar

 • Automatisk kondensavlägsnare
 • Innerhöjd 190 cm
 • Snabbkylning

Nackdelar

 • Svårare att placera än andra kylar
 • Drar mer ström än genomsnittet

Vad är en viltkyl?

En viltkyl är ett stort kylskåp där du kan förvara och hänga en medelstor jaktfångst utan att stycka bytet. Ett kött som får hänga i en viltkyl under optimala omständigheter någon vecka, blir otroligt mört. 

En gång i tiden var hängmörat kött vardagsvara, men idag är det en exklusiv produkt. Ett bra och välhängt kött har inget av den seghet som styckat, nedfryst kött kan ha. 

Det finns flera skillnader mellan ett vanligt kylskåp och en viltkyl. Till konstruktionen är den i stort sett ett enkelt skåp med stång, utan hyllor och krokar upptill där djuren ska hänga. Det finns viltkylar som klarar av förvaring av ett djur, men det finns också kylar där du kan hänga två eller fler kroppar. 

Ventilationen är väldigt viktig i en viltkyl och är mer avancerad än i en vanlig kyl. Vid dålig ventilation bildas bakterier och köttet blir härsket. Många viltkylar av kvalitet brukar därför vara utrustad med fläkt och de har också som regel ventilationshål. 

Ett bra viltkylskåp ska också kunna hålla jämn temperatur oavsett var den står. En viltkyl förvaras inte alltid i inomhustemperatur, utan står ofta i ett garage eller i en slaktbod. Kylkapaciteten och förmågan att hålla temperaturen, är därför viktig.

Vad används en viltkyl till?

En viltkyl används för att förvara bytet på bästa sätt efter jakten. Under tiden möras köttet även riktigt ordentligt. Det bästa är att hängmöra hela djur, men vissa djur kanske du delvis måste stycka, beroende på storleken. 

För att köttet ska bli optimalt välmörat, ska temperaturen i viltkylen kontrolleras och det går sedan att räkna ut hur länge djuret ska förvaras i kylen. Här brukar den erfarne jägaren eller slaktaren ha sin egen formel, men det finns ett grundläggande sätt att räkna som går att använda sig av för nybörjaren:

Beräkningen görs genom att du plussar ihop temperaturen dygn för dygn och begreppet dygnsgrader används. Det vill säga om ett djur ska hänga i 40 dygnsgrader i ett kylskåp där temperaturen är på 5 grader, ska djuret hänga där i 8 dygn innan det är klart att tillagas (8 x 5 = 40).

Hängmörning av kött

Förr var hängmörat kött den vanligaste typen av kött, men är idag en exklusiv vara. Vid hängmörning är det viktigt att temperaturen är låg och den bör ligga på ca 4-8 grader och luftfuktigheten på ca 65%.

Du kan även hängmöra ett styckat djur och du mörar då del för del. Detta kan vara en fördel då ett djur har olika tjocklek på olika delar av kroppen. 

Ett djur som ska möras får inte kylas ner för snabbt och förvaring av bytet något dygn i rådande utetemperatur är att föredra. Efter det ska djuret hänga i ungefär 40 dygnsgrader.

Vem behöver en viltkyl?

Alla som jagar och själva tar hand om jaktfångsten har stor glädje av att ha en viltkyl hemma, eftersom det ger ett mört och mycket delikat kött. De flesta jägare tycker att det är helt klart värt investeringen att ha ett sådant hemma. 

Det går också att bygga en viltkyl själv med ett vanligt kylskåp som utgångspunkt. Men för att du ska få en viltkyl av hög kvalitet där köttet inte riskerar härskna, är det bästa att köpa en professionell kyl från början.

En viltkyl säkrar ditt byte från både flugor och möss och är särskilt utmärkt att använda efter sensommarjakt av duva, rådjur och vildsvin, eftersom det då generellt är en utmaning att hålla koll på hur köttet utvecklar sig när det är mycket varmt ute. Att snabbt få in hela djurkroppen i en kyl säkrar kvaliteten och hållet köttet bakteriefritt.

Vad utgör en bra viltkyl?

En bra viltkyl ska kunna hålla en temperatur på 4-8 grader med 65 % luftfuktighet. Som tidigare nämndes ska den klara av att hålla en jämn temperatur. Den ska också ha god ventilation och en lämplig fläkt. 

Det är viktigt att hängnings anordningen är stadig och lätt att hantera, så att det går smidigt att hänga upp det tunga och otympliga djuret. En bra viltkyl bör också ha justerbara ben så att du kan få det att stå rakt och stadigt, även om golvet där den står, inte är helt jämnt. 

Fyller en viltkyl alla de här funktionerna, har du ett utmärkt sätt att höja kvaliteten på din råvara.

Vad ska jag tänka på när jag köper en viltkyl?

För det första ska du förbereda köpet så noga som möjligt genom att mäta ut platsen där kylskåpet ska stå, så att du vet att du får plats med det. Fundera på hur mycket du vill kunna förvara i din viltkyl. Om du räknar med ha minst ett par större djurkroppar åt gången per säsong i kylen, behöver du förstås en större viltkyl än om du endast jagar småvilt. 

När det gäller specifika funktioner, är det smidigast om stängerna där köttet ska hänga är uppsatta på en räls, så att du kan hänga köttet på ett bekvämt sätt och sedan skjuta in det i kylen och stänga dörren. Det mest hygieniska är om det finns en droppbricka på botten av kylskåpet som du enkelt kan ta ut och rengöra regelbundet. 

Genomluftningen ska vara exceptionellt bra. Fördelen med viltkyl är att det är just för detta de är konstruerade, så det brukar vara något som köparen inte behöver bekymra sig om. En bra viltkyl kostar mellan cirka 15-40 000 kronor.

Från fält till frys: tips för hantering av vilt

En jägare brukar med åren utveckla sitt eget sätt att ta hand om sitt byte, på det sätt som verkar vara mest effektivt och praktiskt. Många tycker att det går utmärkt att flå och rensa ur ett rådjur, vildsvin eller älg på en uteplats eller i garaget. 

För att du ska få ett bakteriefritt och riktigt gott kött, är hanteringen väldigt viktig det första dygnet efter att djuret passats, det vill säga rensats på inälvor. Som tidigare nämndes får kroppen inte kylas ner för fort efter att likstelheten upphört, eftersom mörningsprocessen då inte kommer att fungera. 

Om det är kallt utomhus kan kroppen transporteras en bit och passas i en närliggande slaktbod. Bor du i närheten av det område där bytet fällts, kan du ta hem det outtaget och slipper hantera det ute i skogen. Generellt kan nog sägas att det blir bättre kvalitet på köttet om det hanteras i en slaktbod, som är särskilt iordningställd för att ta hand om bytet.

Slaktboden

En slaktbod förbättrar hygienen, håller insekterna borta och du kan installera din viltkyl där, för att få ett hygieniskt och effektivt arbetsflöde i slakten. 

Temperaturregleringen, ventilation och hygien är som sagt väldigt viktiga faktorer när det gäller slakt. Att kunna ha termostatstyrda element och väl fungerande ventilation med fläktar, är en stor fördel. 

Kom ihåg att kontrollera att din viltkyl och hela slaktboden är både flug- och råttsäkrade vid luftintag och luftutsläpp. Som vi tidigare nämnde är det viktigt att kontrollera att viltkylen håller temperaturen, om den står i svalare utrymmen. Detsamma gäller förstås vid varm inomhustemperatur eller i sommarvärme.


Våra favoriter

Vi har valt ut fyra stycken utmärkta viltkylar från det tyska kvalitetsmärket Landig. De här alternativen ger dig en bra utgångspunkt för att få ett riktigt välmörat och bakteriefritt kött. 

Valet av vinnare har vi gjort på basen av den research vi gjort på nätet. Vi har samlat in kundomdömen om produkterna, samt läst samtliga produktspecifikationer noggrant. På basen av detta har vi gjort våra val.

Premium: Landig Viltkyl LU11000

Landig Viltkyl LU11000 är en riktigt maffig kyl med 1 500 liters kapacitet och med ett utrymme för upp till 6 hjortar eller 3-4 vildsvin. Hela anordningen är invändigt tillverkad i en slät yta av rostfritt stål. Det gör den exceptionellt lätt att rengöra. 

Konstruktionen är modern och elförbrukningen låg med sina 2,1 kwh/24h. Temperaturen du kan ställa in den på är mellan 0°C och 15°C. Yttermåtten ligger på 279 x 90 x 90. Eftersom kylskåpet är stort väger det också en hel del och här får du förbereda dig på att hantera en vikt på 200 kg. 

Stängerna där du hänger upp krokarna med köttet är försett med skenor och kan skjutas ut och in. Det gör det extra smidigt att hantera köttet och kontrollera det regelbundet. På botten i kylskåpet finns en droppbricka som täcker hela ytan. Den är enkel att plocka ut och rengöra när det behövs.

Fördelar

 • Rymmer mycket
 • Hygienisk konstruktion

Nackdelar

 • Väger tungt
 • Tar mycket plats

Mellan: Landig Viltkyl LU7000

Viltkyl LU7000 rymmer upp till fyra hjortar eller två vildsvin. Totalt har den en lastkapacitet på 200 kg på sina två stativ i rostfritt stål. Insidan har en silverpläterad yta, vilket gör att det här är en av de mest hygieniska kylarna du överhuvudtaget kan få tag på.

Den räknas som mycket snål i energiförbrukningen och drar 1,1 gwh/24 timmar. Temperaturen är även mycket anpassningsbar och kan ställas in så den håller temperaturer mellan minus 5°C och 24°C. De utvändiga måtten är 190 x 70 X 75. Den här kylan är betydligt lättare än vår premiumvinnare och väger 91 kilo. 

Ett stort plus här är att den kan låsas, vilket innebär att du själv helt och hållet har kontroll på temperaturen. Du kan vara säker på att ingen annan öppnar och stänger viltkylen och på det sättet riskerar äventyra temperaturinställningarna. 

Dörren kan monteras på båda sidor av öppningen, så att du själv kan välja åt vilket håll dörren öppnas. Brickan har ett praktiskt avlopp som du enkelt kan öppna när du vill spola ur kylen. Benen kan justeras på höjden, men är något klumpiga och inte så smidiga att justera som premiumvinnaren.

Fördelar

 • Drar lite ström
 • Hygienisk

Nackdelar

 • Svårjusterade ben

Budget: Landig Viltkyl LU4500

Landig Viltkyl LU4500 är köpguidens minsta viltkyl och har en kapacitet på 435 liter. Passar för ett rådjur eller vildsvin. Det här kylskåpet avviker också, eftersom det är vitt i färgen och har därmed ett utseende som påminner om en vanlig hushållskyl. 

Viltkylen är en av de mest energisnåla som den svenska marknaden har, med sin förbrukning på 0,6 kwh/24h. Den kan ställas in på temperaturer mellan -5°C och +16°C. Kylen har en automatisk vattenavdunstning och behöver alltså inte tömmas. En upphängningsstång med skenor som klarar upp till 150 kg, finns installerad. 

De utvändiga måtten är 192 X 60 x 67 och den är rätt lätt med sina 85 kilo i vikt. Landig Viltkyl LU4500 har inga justerbara ben men det är också det enda minuset vi kan hitta, för det här är en perfekt viltkyl för den som vill ha en av lite mindre mått. Kylskåpet är också låsbart.

Fördelar

 • Går att låsa
 • Smidig storlek

Nackdelar

 • Inga ställbara ben

Special: Landig Viltkyl LU10000

Behöver du en viltkyl som är högre än standardmåtten ovan? Vår specialare är en riktig baddare och har yttermått på 240 x 90 X 90. Det gör att den har en innerhöjd på hela 190 cm, vilket är 30-40 cm högre än de andra skåpen! Här får du plats med extra stora djur och den passar inte minst för stora vildsvin och älg i stora stycken. 

Den har en mycket imponerande kapacitet på 700 watt och når en önskad temperatur på 20 minuter. Det är en mycket snabb nedkylning som ger dig flexibilitet under slakten. Samtidigt som du får plats med riktigt mycket i den och kan hänga stora djur. 

Invändigt är den enkelt konstruerat med rostfritt stål och utomordentligt enkel att rengöra och hålla bakteriefri. På botten finns en utdragbar droppbricka. 

Den har en automatisk kondensavlägsnare, så du behöver inte oroa dig för att köttet skulle bli för fuktigt och samla på sig bakterier. Temperaturen den kan ställas in på är 0°C -15°C. 

För dig som har extra höga krav och vill ha en riktigt lyxig modell, är det här det självklara valet. Modellen är hyfsat energisnål, men drar mer än genomsnittet med sina 1,6 kwh/24h.

Fördelar

 • Automatisk kondensavlägsnare
 • Innerhöjd 190 cm
 • Snabbkylning

Nackdelar

 • Svårare att placera än andra kylar
 • Drar mer ström än genomsnittet

Våra utmanare

Nu har du fått tips om fyra utmärkta viltkylar med olika egenskaper, som du kan välja mellan. Det finns dock en till som vi gärna vill presentera, eftersom vi tyckte att även den är utmärkt, trots att den inte placerades bland någon av våra favoriter.

Landig Viltkyl LU9000

Viltkyl LU9000 är Landigs medelstora viltkyl, som även den håller hög kvalitet. Här får du plats med fyra hjortar eller två vildsvin och den är aningen större än vår mellanvinnare med sina mått på 212 x 7 x 75 och en innerhöjd på 174 cm. Kylen har också en kondensavlägsnare och passar bra om kylskåpet ska stå i varma utrymmen. 

LU9000 kan låsas fast och gångjärnen på dörren kan monteras på valfri sidor, så att du kan öppna den från det håll som är mest praktiskt för dig.

Fördelar

 • Med kondensavlägsnare
 • Justerbara ben

Nackdelar

 • Låset placerat högt upp

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning