Bästa skytteglasögonen 2022 – Skydda dina ögon på jakten och skyttebanan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jag minns när jag en gång för många år sedan övade lerduveskytte med kompisarna och körde utan någon form av skyddsglas i ansiktet. Efter ett femtiotal lerduvor eller så, piskade det plötsligt till i ansiktet och jag fick omedelbart släppa allt jag hade för händerna.

Splitter från duvorna hade blåst in rakt i ansiktet på mig och med en otrolig tur hamnade ingenting i ögonen! Men det kunde ha gått riktigt illa för min syn den gången.

Därför är jag numera nitisk när det gäller glasögon och tjatar också alltid på mina jaktkamrater om vikten av ett par riktigt bra skytteglasögon. Men som sagt, de flesta har vett att använda skytteglasögon nuförtiden.

Många jägare och skyttar vill också, inklusive jag själv, ha ett par effektiva skytteglasögon för att uppfatta kontrasterna bättre i knepiga ljusförhållanden. Det kan vara vid lerduveskytte, i vätteskåran eller vid andra jakt- och skyttetillfällen.

Har du synfel kan man få skytteglasögon med styrka. Man tar då sina vanliga skytteglasögon till optikern och låter dem sätta in slipat glas. Mer om det längre ner i texten.

De flesta jägare begriper idag att det är väldigt viktigt att skydda ögonen med bra skytteglasögon. Det är påfallande många jägare som skadas i skyttet och det är viktigt att se ögonens säkerhet lika angeläget som hörselns. Att få överskottskrut eller heta tomhylsor i ögat kan skada din syn för livet.

Och ett par skytteglasögon är också bra av andra orsaker: när du rör dig snabbt ute i skog och mark kan grenar och kvistar smälla till ordentligt i ansiktet ibland och ett par skytteglasögon kan skydda dig mot att få kvistar, barr, och liknande i ögonen.

Vinnare i detta tests premiumgrupp blev Browning Skytteglasögon Kit Eagle med utbytbara linser och i mellanklassen vann Smith & Wesson Harrier Skytteglasögon med Utbytbara Glas.

Budgetklassen fick Skytteglasögon Peltor Maxim Ballistic på prispallen. Läs vidare för utförliga recensioner av alla skytteglasögon.

Premium: Browning Skytteglasögon Kit Eagle

Premiumvinnaren är något utöver det vanliga och den som håller på mycket med jakt och skytte tycker jag ska investera i dessa. I det här kitet finns hela fyra linser att byta med, så glasögonen klarar alla ljus- och väderförhållanden du kan tänka dig.

Jag har tjatat en del redan om vikten av bra glasögon och med det här kitet har du skytteglasögon som kommer att fungera för hela ditt aktiva jaktliv.


Mellan: Smith & Wesson Harrier Skytteglasögon med Utbytbara Glas

Här har vi ett par riktigt prisvärda skytteglasögon med fyra olika linser i kitet. Passformen är justerbar och de sitter väldigt bra på när du är ute.

Panelen var jättenöjd med dessa, de här är riktigt bra varesig du är skytt eller jägare. De tonade glasen fungerar bra för sitt tilltänkta ljusförhållande och det var lätt att byta ut dem på skalmen.

Budget: Skytteglasögon Peltor Maxim Ballistic

Vi är jätteglada över att få presentera ett så här bra budgetalternativ som det här faktiskt är! Peltors glasögon gör dig inte besviken och här har du ett par skytteglasögon som ger mycket för pengarna!

Kanske vill du ha ett par billiga glasögon innan du vet vilka du ska köpa av de mer avancerade glasögonen eller så skjuter du inte så ofta. Då är de här perfekta och jag kan varmt rekommendera dem.

Varför ska du lita på oss?

Vi är ett gäng jägare som testat dessa glasögon och vi har många års erfarenhet av utrustning kring jakt och skytte. Vi har alla testat dem i praktiken ute på fältet så mer noggranna tester än så kan man nog inte få!

Vem behöver skytteglasögon?

Alla som är ute och jagar! Man ska vara oerhört rädd om sin syn, precis lika noggrann med skytteglasögon bör man vara, som när man väljer hörselkåpor.

Hur kom vi fram till vilka skytteglasögon vi skulle testa?

Vi läste noggrant igenom alla produktbeskrivningar och eventuella tester innan vi valde ut de glasögon vi ville titta på. Det är dåligt med svenska tester, så vi vände oss till England och USA.

Vi har också egna erfarenheter av skytteglasögon givetvis, så även här använde vi oss av våra förkunskaper. Vi plockade sedan hem dem via nätet på activeoutfit.se, itaboutdoor.se, och pnjakt.se.

Hur testade vi skytteglasögonen?

Genom att ta dem med ut på jakt i skogen! Även på lerduveskytte och på skytteträning testades det. Vi testade också rengöring, tillbehör, och läste på rigoröst mycket om materialen i dem. Riktigt intressant läsning för övrigt!

Våra favoriter

Premium: Browning Skytteglasögon Kit Eagle

Här har vi ett riktigt exklusivt kit för den som är verkligt seriös med det här kring skytteglasögon. De här kommer från märket Browning och kan verkligen rekommenderas.

Företaget har försett skyttar och jägare med utrustning i decennier och man vet verkligen att man får varor av hög kvalité vad det än handlar om.

Kitet har fyra utbytbara linser för olika ljusförhållanden. Bågarna har en unik design som gör att de formar sig efter ditt ansikte. Glasögon är smuts-resistenta då objektiven har behandlats.

Hela kitet levereras i ett snyggt fodral som är stötsäkert. Du får också en putsduk att hålla glasögonen rena med. Det här är helt klart ett prisvärdigt kit med olika glasögon som man behöver.


Mellan: Smith & Wesson Harrier Skytteglasögon med Utbytbara Glas

Här har vi riktigt prisvärda skytteglasögon som fungerar fint som allroundglasögon i ditt skytteutövande eller på jakten. Linserna är av exceptionellt hög hållbarhet.

Precis som premiumvinnaren kan linserna bytas ut och här får du också med fyra olika färger så att du är väl förberedd på alla olika ljusförhållanden som kan inträffa.

Färgerna är rosa, svart, gul, och klara. De var otroligt bekväma att ha på sig och satt på väldigt bra även när vi var ute i skogen och var mycket i rörelse.

I kitet ingår även ett fodral som är litet och smidig och ryms bra med i packningen när du ska iväg. Ett verkligt bra kit, tycker vi!

Budget: Skytteglasögon Peltor Maxim Ballistic

Är du på budget eller inte vill göra stora investeringen än för att du nyss börjat med skytte eller jakt, fungerar de här alldeles utmärkt.

Peltor har utvecklat en speciell beläggning som heter “DX-beläggning” som effektivt motstår repor och frätning från kemikalier och liknande. Svetsar man är de här faktiskt bra också, upptäckte han som testade dem.

Glasögonen går inte att ställa in, men de mjuka bågarna och skalmarna gör att de passar bra ändå. Kombinerar man dem med gummiband runt, så sitter de som gjutna, upptäckte vi. Skalmarna är korta och raka vilket gör att de också passar bra under hörselkåpor och eventuell hjälm.

De finns i vita och gula för att passa till de ljusförhållanden som just du behöver. De klara är gjorda för mer neutrala ljusförhållanden medan de gula är gjorda för dimma och dåliga ljusförhållanden. Näsbryggan är vridbar vilket gör att den passar alla näsor.

Märket har också ett fodral till de här glasögonen som inte ingår men som kan köpas till. Fodralet går att sätta på bältet vilket är en finurlig funktion. De här fina skytteglasögonen kostar ungefär 190 kronor.

Om du behöver slipade linser till dina skytteglasögon

Kanske har du ett brytningsfel eller något annat fel med dina ögon som gör att du behöver skaffa dig slipade linser?

Då ska du ta med dina skytteglasögon till en optiker som byter ut glasen mot andra som passar just dina synfel. Men det lönar sig att ringa runt först och fråga vilka som har erfarenhet av det här.

Det kräver nämligen att du ska se skarpt på precis rätt avstånd och jag har några kompisar som fått glasögon som inte varit korrekt slipade, utan när de är ute på fältet har de sett siktet suddigt.

Så det är oerhört viktigt att försäkra sig om att optikerna vet vad de pratar om och kan göra allt rätt från början. Annars tar det bara onödig tid och blir utdraget innan du får dina glasögon.

Våra utmanare

Smith & Wesson Skytteglasögon Thunderbolt

Vi har med ännu ett par skytteglasögon från Smith & Wesson. De här har väldigt hög standard och även dessa kommer med flera olika val på linserna.

Du kan välja mellan spegelfärgat, svart, eller gult glas beroende på vilket ljusförhållande du oftast befinner dig i. Ett smart fodral med putsduk ingår.


Browning Claybuster Skytteglasögon

De här är egentligen först och främst avsedda för skytte, men fungerar nog på jaktmarkerna också. De hade utmärkt passform och det gula ljuset gjorde det möjligt att se även i dunkelt ljus.

Du kan även välja att få svart, orange, eller klart glas på linserna. Det bästa med dessa glasögon är att de skyddar mot UV-strålar, vilket alltid är en stor fördel.


Bliz Arrow

Detta är ett par högkvalitativa glasögon för vilken sportmänniska som helst och passar perfekt på vandringen och för friluftsmänniskan.

De skyddar mot UVA- och UVB-strålar, har okrossbara linser tillverkade i polykarbonat, medföljande fodral med förvaring, och så får man två utbytbara linser med på köpet.


Browning Claymasters Skytteglasögon

Vi har ännu ett kit med från Browning, men dessa är av modell Claymasters. Här får man med fem stycken olika linser som är utbytbara i färgerna orange, svart, vit, blå, och gul.

Det vi gillar med dessa glasögon är att bågarna justeras för bärarens speciella näsa, tinningar, och öron, vilket främjar bekvämligheten.


Frågor och svar

Vad är skytteglasögon?

Skyddsglasögon används vid jakt och skytte för att skydda ögonen. De ser ut ungefär som solglasögon men med en kraftigare konstruktion och bättre glas som är anpassat för att skydda ögonen från såväl splitter och hagel som solljus.

Varför behöver man skytteglasögon?

Skytteglasögonens främsta uppgift är att skydda ögonen från splitter, hagel, och solljus. Så även om man inte vanligtvis använder glasögon är det viktigt att använda skytteglasögon vid jakt och skytte.

Vanliga glasögon räcker dock inte för att skydda ögonen då de inte är anpassade för det ändamålet. Det är viktigt att sköta om sin skytteglasögon och använd aldrig ditt vapen utan glasögon.

Kan man göra skytteglasögon med styrka?

Ja, det går att beställa skytteglasögon med styrka. Det går även att köpa slipade glas att använda i sina vanliga skyddsglasögon som en insats som används bakom skyddsglaset.

Vad kostar skytteglasögon?

De kan kosta allt ifrån ett par hundra och upp till flera tusen kronor och allt däremellan.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning