Bästa rödpunktsiktet 2022 – Pricksäkerhet och precision på rörligt byte

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett bra rödpunktssikte ger dig precision vid snabba och rörliga skott. Ett rödpunktsikte är helt enkelt det enda som är riktigt effektivt för att utföra drevjakt, passkytte, och jakt med ställande hundar.

Ett bra sikte gör vapnet till din förlängda arm och att kunna sikta snabbt och noggrant är avgörande för hur resultatet av jakten ska bli. Att välja rätt rödpunktsikte är en utmaning för många.

Några säkra kort att satsa på när det gäller märken är Zeiss, Bushnell, och givetvis Aimpoint, men det finns även ett par andra intressanta märken; du hittar dem längre ner i det här testet.

När du väljer sikte ska du först ta ett par saker i beaktande. Det ena handlar om när du jagar. Är det i dagsljus eller i skymning? Eller både och? På vilka avstånd skjuter jag generellt?

Det finns många begrepp inom kategorin kikarsikten och det kan verkligen förvirra den som ska köpa ett rödpunktssikte. I stora drag kan man säga att du får vad du betalar för när det gäller rödpunktssikten.

Därför ska du också gå igenom dina behov grundligt innan du gör ditt köp, så att du får maximalt mycket för pengarna. Du kan i alla fall vara trygg med att alla rödpunktssikten av kvalitet är antireflexbehandlade.

Ett rödpunktsikte kan inte skada dina ögon eftersom det består av en LED-lampa inne i siktet. Det är alltså absolut inget laserljus eller något sådant och du ser enbart den röda punkten inuti optiken.

Pricken projiceras alltså inte på bytet, så som det gör med ett lasersikte. Rödpunktsiktet fungerar så att det har en inbyggd lysdiod som visar en röd prick när man tittar genom siktet.

Rödpunktsikten används inte bara inom jakt utan har också fått en bred militär användning. På Försvarsmaktens vapen är till exempel ett rödpunktsikte en del av standardutrustningen på automatkarbinerna 4 och 5.

Vissa pistolskyttegrenar tillåter också rödpunktsikten i tävling. Med vissa rödpunktssikten kan man också använda båda ögonen, vilket kan vara en stor fördel om du till exempel har ett brytningsfel eller nedsatt syn av någon anledning.

Med enkla knapptryck ändrar du ljusinställningen. Med ett bra rödpunktssikte behöver du inte oroa dig över snabb rörlighet hos målet, svagt ljus, eller dåligt väder. Du kommer att enkelt och fokuserat få in ett sikte som gör jakten både etisk och effektiv.

Den optiska prestandan utvecklas hela tiden och alla företag som är med i det här testet har satsat en ansenlig summa på att utveckla produkterna till fulländning.

Det kommer också att förkorta tiden på inskjutningen på ett nytt vapen eftersom du får så mycket större pricksäkerhet. Men glöm inte heller bort att övning ger färdighet.

Premiumvinnaren i det här testet blev oslagbara Aimpoint Rödpunktsikte Hunter H30L . I mellanklassen beslöt vi oss för att sätta den utmärkta Aimpoint Rödpunktsikte 9000SC på prispallen.

Vårt budgetval heter Delta Optical Mini Dot. Specialaren är en exklusiv förfining av premiumvinnaren och den heter Aimpoint Micro H-2. Läs vidare för att hitta rödpunktsiktet för just dig och din jakt!

Premium: Aimpoint Rödpunktsikte Hunter H30L

Ett smalt rödpunktsikte med stort omfång är något alla kan få användning av. Det här passar de siktesringar som håller standardstorlek. Aimpoint Hunter H30L har också en generös objektivlins med flera beläggningsskikt för tydliga målbilder. Lång batteritid, hållbar konstruktion och smidig justering – ett riktigt bra sikte helt enkelt!

Fördelar

 • Hög träffsäkerhet
 • Enkel användning och smidig justering
 • Tålig

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Aimpoint Rödpunktsikte 9000SC

Vill du bara ha det bästa och optimala när du är ute på jakt, men till ett lite humanare pris än premiumfavoriten kan vi varmt rekommendera Aimpoint Rödpunktsikte 9000SC.

Här får du optik på högsta nivå och med precision och lätthet kan du effektivisera jakten betydligt genom att använda det här utmärkta rödpunktsiktet.

Fördelar

 • Exklusivt sikte med optiska egenskaper
 • Hög kvalité till bra pris
 • Perfekt passform för kortare lådor

Nackdelar

 • Något tungt

Budget: Delta Optical Mini Dot

För dig som vill investera i ett prisvärt men samtidigt högpresterande rödpunktsikte är Delta Optical Mini Dot något för dig. Som budgetvinnare har vi tagit fram reflexsikte med ett brett omfång för jakt av snabba djur. Det är ett reaktivt och lätthanterligt sikte och du kan snabbt sikta på ditt byte med hjälp. Trots dess höga kvalité kommer det till ett riktigt bra pris.

Fördelar

 • Reflexsikte med brett omfång
 • Perfekt för snabb drevjakt och mycket rörelse
 • Låg vikt och smidig hantering

Nackdelar

 • Kan inte justeras på samma sätt som rödpunktsikte

Special: Aimpoint Micro H-2 & Blaser Sadelmontage

Aimpoint Micro H2 är ett fantastiskt kikarsikte som företaget har tillverkat helt och hållet på önskemål från kunder.

De har tagit fram ett lättviktssikte där rödpunkten är optimerad och förbättrad för maximalt effektivt skytte. En hel del andra finesser finns också - läs mer om det längre ned.

Fördelar

 • Robust konstruktion som tål alla väder
 • Kan användas på olika vapen
 • Tydlig rödpunkt och justerbar ljusstyrka

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Vem behöver ett rödpunktssikte?

Ett rödpunktsikte är något som ökar precisionen och gör dig helt enkelt till en bättre skytt. Skjuter du med större precision ökar chanserna att träffa bytet på ett fällande sätt, vilket bland annat ger ett kortare eftersök.

Men ett rödpunktsikte kan du fatta snabbare beslut i skottögonblicket. Du blir en mycket bättre skytt på rörligt vilt. Fördelarna är helt enkelt oerhört många och nackdelarna väldigt få.

Hur kom vi fram till vilka rödpunktsikten vi skulle testa?

Vilka företag som är mest berömda för sin suveräna optik visste vi redan. Så vi gav oss in på att läsa en stor mängd testresultat och även produktdata för att få en klar bild av vad kikarsiktena hade för prestanda i teori och praktik.

Det här gav oss en tydlig och exakt information av vilka vi var intresserade av att testa och efter att beslutet var fattat var det bara att köra igång. Rödpunktsiktena plockades hem från pnjakt.se, activeoutfit.se, och itaboutdoor.se inför testet.

Hur testade vi rödpunktsiktena?

Vi testade dem i våran skytteklubb på banan. De testades en kväll vid skymningsljus utan någon artificiell belysning och vi testade dem även i dagsljus under en klar, men halvmulen dag.

I många tester här på sajten brukar en panelmedlem vara ansvarig för en produkt, men här cirkulerade vi kikarsiktena så att vi alla kunde testa vart och ett av dem.

Alla resultat dokumenterades noggrant och vi kunde också jämföra måltavlorna efteråt och på så vis se hur vi alla hade skjutit med respektive rödpunktsikte.

Våra favoriter

Premium: Aimpoint Rödpunktsikte Hunter H30L

Aimpoint Hunter H30L är ett rödpunktsikte av hög klass. Med Hunter H30L får du en rördiameter på 30 mm, vilket är en storlek som passar standardsiktesringar. Objektivlinsen är på 35 mm och har en beläggning i flera skikt. Dessutom erbjuder det starka CR-2030-batteriet en användning i 50 000 timmar, konstant. 

För dig som vill variera din användning av rödpunktsikte finns det även andra varianter av Hunter H-serien. Här får du en punktstorlek på 2 MOA, det vill säga en täckning av ca 5 cm på 100 m. 

En annan funktion vi uppskattar är att det endast krävs justeringshuvar för att siktet ska skottställas – snabbt, enkelt och smidigt. För justering av ljusstyrkan använder du den digitala tryckknappen och väljer sen ett av de 12 lägena. 

Kort och gott är det här ett riktigt bra och välfungerande rödpunktsikte som alla jägare kan få glädje av. Det är otroligt tåligt och kommer stå sig vid din sida i flera år framöver. Det arbetar snabbt och ger hög träffsäkerhet. Trots det dyra priset anser vi att det är värt en investering då det passar ditt vapen.

Fördelar

 • Hög träffsäkerhet
 • Enkel användning och smidig justering
 • Tålig

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Aimpoint Rödpunktsikte 9000SC

Här har vi ett rödpunktsikte som är speciellt framtaget för gevär med aningen kortare lådor. Längden ligger på 160 millimeter och vikten är 210 g. Diametern är 55 millimeter.

Det här är ett traditionellt och mycket välfungerande sikte med exklusiva, optiska egenskaper som företaget jobbat med i decennier för att framställa.

Den som köper det här kommer garanterat att bli nöjd för här får man Aimpoints utmärkta teknik till ett bra pris.

Fördelar

 • Exklusivt sikte med optiska egenskaper
 • Hög kvalité till bra pris
 • Perfekt passform för kortare lådor

Nackdelar

 • Något tungt

Budget: Bushnell AR Optics Red Dot TRS-25 HiRise

Bushnell AR Optics Red Dot är ett rödpunktssikte med 3 MOA. Du har 11 lägen för ljusstyrka och den är 100% vatten- och imtät. Tuben är helt gasfylld och det är det som gör den vattentät.

Det är en lättviktare på 180 g och kommer inte att påverka hur du skjutit in ditt vapen eftersom vikten påverkar mycket lite.

En speciell linsbeläggning ger rödpunktsiktet en speciellt bra kontrast mot bakgrunden och det gör att du lättare kan stanna på målet när du hittat det. Det finns en speciell integrerad funktion som ger dig möjligheten att göra en perfekt höjdjustering.

Den är mycket pålitlig när det gäller prestandan och Bushnell har bockat av alla punkter som behövs för att du ska få ett utmärkt, men samtidigt kostnadseffektivt kikarsikte.

Den justerbara inställningen ger dig kristallklar precision i de flesta väder och ljusförhållanden. Med en helgjuten aluminiumtub har den en konstruktion som håller den effektivt på plats trots en stark rekyl.

Siktet är också stöttåligt och klarar hårda tag om du skulle råka tappa den eller något sådant. Priset ligger på cirka 2000 kronor, vilket får ses som ett mycket bra pris i sammanhanget.

Fördelar

 • Reflexsikte med brett omfång
 • Perfekt för snabb drevjakt och mycket rörelse
 • Låg vikt och smidig hantering

Nackdelar

 • Kan inte justeras på samma sätt som rödpunktsikte

Special: Aimpoint Micro H-2 & Blaser Sadelmontage

Det här rödpunktsiktet har kommit till efter förfrågningar från trogna kunder som önskade sig ett ännu mer robust microsikte än de tidigare modellerna.

Aimpoint var inte sena att hörsamma den här önskan och utvecklade således Aimpoint Micro H-2 & Blaser med sadelmontage.

Den nya modellen har en utformning som har ett förstärkt hus och ett smart flip up-linsskydd som gör att rödpunktsiktet klarar alla väderförhållanden du överhuvudtaget kan tänka dig.

Prestandan är mycket hög och man har till och med jobbat med att utveckla den röda punkten genom att förbättra tydligheten. Och det har man verkligen lyckats med också.

En annan speciell sak med det här siktet är att det är extremt lätt. Det väger endast 93 gram och kan användas både på pilbåge, revolver, och olika typer av gevär.

Ett batteri räcker i cirka 50 000 timmar tack vare den speciella tekniken som man har utvecklat för ändamålet. Rödpunktsiktet är också helt vattentät.

Du har 12 inställningar som gör att du kan optimera siktet för bästa möjliga kontrast under de ljusförhållanden du jagar i. Montage ingår i köpet.

Fördelar

 • Robust konstruktion som tål alla väder
 • Kan användas på olika vapen
 • Tydlig rödpunkt och justerbar ljusstyrka

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Våra utmanare

Bushnell Elite Tactical 1-6.5x24 mm

Med Elite Tactical från Bushnell får du ett generöst synfält med en förstoring på x1-6. De har även satsat på att göra okularkanten så liten som möjligt för minimal störning av synfältet.

Ytterlinserna har också en Rainguard HD-coating som är permanent och gör att man kan använda den i alla väder, även imma och regn. Den kommer dock för ett ganska stort pris.

Fördelar

 • Generöst synfält med bra förstoring
 • Kan användas i alla väder utan störning
 • Proffsig kvalité för stor användning

Nackdelar

 • Väldigt dyrt
 • Kan vara lite för komplicerat för ”vardagsjakt”

Aimpoint Rödpunktsikte 9000L

Det här rödpunktsiktet ger dig möjligheten att variera teknik och inställning beroende på behov. Här kan du nämligen välja mellan två olika punktstorlekar; 2 MOA och 4 MOA. Beroende på vilken typ av jakt du ska ut på kan de olika punkterna ge olika resultat. 

Aimpoint 9000L står för att siktet passar gevär med lite längre lådor. Med andra ord kommer det här funka bra för dig som har ett större vapen. Oavsett hur just du föredrar att sikta med 2 eller 4 MOA så kan vi garantera att siktet kommer leverera det du önskar. Med ett kraftigt batteri kan den användas i 50 000 timmar utan avbrott. 

Det går även att justera storlek genom olika klick. Utöver det är siktet väldigt tåligt och kan även hantera variation av extrema temperaturer. Priset tillhör den dyrare kategorin. Men, i förhållande till vad du får och hur ofta det kan användas är det en bra investering. Kraftigt men samtidigt precist och smidigt!

Fördelar

 • Kraftig konstruktion
 • Lätt att justera vid behov
 • Ger bra precision

Nackdelar

 • Dyrt

Aimpoint Rödpunktsikte ACRO C-1

Om du är på jakt efter att hitta ett litet och smidigt rödpunktsikte kan det här vara ett bra alternativ. Aimpoint Acro C-1 är marknadens minsta rödpunktsikte i sluten form. Det här har både en låg vikt och en väldigt liten storlek vilket gör det perfekt för montering på pistoler.

För dig som jagar eller övar sportskytte med pistol kommer det här göra sig riktigt bra. Det är enkelt att hantera och det är smidigt att ha med sig var som helst. Däremot krävs det att du köper till en speciell Acro adapterplatta för att kunna montera det direkt på pistolen. Har du väl gjort det kommer det gå hur snabbt som helst!

I och med att siktet är utformat med ett slutet optiskt system är det både robust och tåligt, även helt vattentätt. Oavsett väder och vind kommer det hålla sig i gott skick och ge dig bättre sikt. Hållfasthet och pålitlighet är också hög. 

En annan funktion som vi gillar är att synfältet i siktet aldrig är begränsat. Trots att det agerar likt en zoom på avstånd är synfältet fritt och öppet i alla lägen. Det ger rum för hastiga rörelser även i svåra terränger, oavsett byte. När du snabbt och enkelt vill få målet i sikte kommer Acro hjälpa dig!

Vi är verkligen nöjda med det här siktet. Passar det för användning på din pistol kan vi varmt rekommendera Acro C-1. Du får ett batteri som håller i 1.5 år, du kan byta batteri utan att ta av siktet, och så är det kompakt för smidig hantering. Dyrt, men väldigt bra.

Fördelar

 • Kompakt och litet för smidig hantering
 • Ger bra sikte utan begränsning
 • Robust och tåligt

Nackdelar

 • Dyrt
 • Krävs en speciell Acro adapter för fäste på pistolen

Aimpoint Rödpunktsikte Hunter H30S

Aimpoint Hunter H30S är ett rödpunktsikte utformat för användning på kompakta och lätta vapen. Tack vare dess smala och kompakta form passar det perfekt för dig som vill hålla vikten lätt men samtidigt ha möjlighet att sikta rätt. Riktigt bra för gevär med korta lådor och vanliga lådor, samt modeller som hagelgevär och magnum- handeldvapen. 

Vid behov är det också möjligt att montera med de vanliga siktringarna på 30mm. Det i sig gör att det kan användas vid fler tillfällen och på fler vapen. Vid köp av Hunter H30S finns det ingen tvekan om att siktet blir bra. Siktet erbjuder en överlägsen situationsuppfattning och ökar träffsäkerheten redan från första användning. 

I siktet har du en objektivlins på 35 mm med flerskiktsbeläggning som erbjuder dig att upptäcka ett byte snabbt och enkelt. Sikten är god och bilden tydlig, oavsett avstånd och hastighet. Punktstorleken är på 2 MOA vilket funkar bra för de flesta. Här kan det gå snabbt utan problem! 

Vill du justera ljusstyrkan är det också lätt fixat med den digitala tryckknappen. Det finns 12 lägen för det. När du ska skottställa behöver du bara använda dig av justeringshuvarna för att hitta rätt position - snabbt och enkelt. 

Vi är verkligen nöjda med det här smidiga men tåliga siktet. Batteriet räcker i 50 000 timmar. Dyrt sikte, men absolut värt det.

Fördelar

 • Smidig men tålig konstruktion
 • Hög träffsäkerhet och bra fokus
 • Enkel justering av ljus och ställning

Nackdelar

 • Dyrt

Aimpoint Micro H-1 - Utan fäste

Det här rödpunktsiktet kommer garanterat ge dig en mer träffsäker jakt oavsett var du befinner dig. Aimpoint Micro H-1 kan användas på såväl gevär och vapen som på pilbågar och vid handeld. 

Med den nya ACET-teknologin är siktet riktigt säkert och ger dig tydliga måltavlor även på avstånd. Synfältet är obegränsat, det krävs ingen centrering och du slipper oroa dig för att väder ska påverka resultatet.

Punktsiktet är på 2 MOA och ger en direkt uppfattning om bytet i sikte. Vid behov kan du också justera ljusstyrkan i 13 olika lägen beroende på yttre omständigheter. 

Något du däremot måste komma ihåg är att det här siktet säljs utan fäste. Köper du till ett passande fäste går det hur snabbt och smidigt som helst att fästa. Vikten är, även med fäste, låg. 

Ändå har de lyckats utforma ett tåligt och hållbart sikte som kan användas i de flesta situationer. Det går även snabbt att koppla om vid behov tack vare den mekaniska funktionen. Överlag ett väldigt bra rödpunktsikte som både underlättar och förbättrar jakten!

Fördelar

 • Träffsäkert med tydligt sikte
 • Smidig konstruktion för enkel hantering
 • Pålitligt och tåligt

Nackdelar

 • Dyrt
 • Säljs utan fäste

Aimpoint Rödpunktsikte Micro S-1

Med ett Aimpoint Micro S-1 rödpunktsikte kan du ta din jakt till en ny nivå. Just det här siktet passar för användning på hagelbössor – det ger både ett stadigare grepp, en mer behaglig sikt och en tydligare målinriktning. 

Det som vi fastnade lite extra för här är just att siktet är utformat för att vara så lätt som möjligt. Det i kombination med dess låga placering gör att du får en stadig positionering och en lätthanterlig bas. Dock finns det möjlighet att placera det på önskat ställe längs med hagelspången. Du avgör vad som passar dig och situationen bäst!

Vill du kunna sätta fast siktet på andra typer av spångar finns det också utbytbara adapterplattor som kan köpas till. Då kan du använda det in princip när och var som helst utefter behov. 

När det kommer till sikte och måltavla är det även där riktigt vasst. Den ljusstarka punkten är på 6 MOA vilket gör det lättare att hitta bytet även vid snabba rörelser. Omfånget är stort och ger en följsam träffsäkerhet på olika måltavlor. Ljuset går även att justera.

Vi är verkligen nöjda med det här och anser att det gör sig riktigt bra för det mesta. Det är lätt att hantera tack vare kompakt storlek, låg vikt och justerbar placering. Siktet kommer inte heller påverkas av väder eller liknande. Synfältet är obegränsat i alla lägen för att du snabbt och enkelt ska få fästa vid bytet. Behagligt och behjälpligt, minst sagt!

Fördelar

 • Justerbar placering, kompakt storlek och låg vikt
 • Obegränsat synfält med stort omfång och behagligt ljusinsläpp
 • Lätt att följa även vid hastiga rörelser

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Produkter som utgått

Aimpoint Micro H-1 & Blaser Sadelmontage

Aimpoint har tagit fram världens minsta rödpunktsikte. Här får du både unika och standardegenskaper som gör den här produkten till ett ypperligt verktyg att få större precision i skottögonblicket.

Du har ett obegränsat synfält och en funktion som kallas parallaxfritt. Det innebär att ingen centrering krävs utan du får automatiskt en kontrastrik bild.

Den påverkas inte av väderleksförhållanden som snö och regn utan du ser bra med den ändå. Rödpunkten är helt säker och här finns ingenting som kan skada ögonen på något sätt.

Den här kan du använda på alla vapen du kan tänka dig. Rödpunktsiktet fungerar på hagelgevär, gevär, pistoler, och till och med pilbågar. Siktet är vattentätt ända ner till fem meter och ljuset kan du justera med hela 13 inställningar. Vikten ligger på mycket låga 105 gram och siktet är 6 cm långt.


Bushnell AR Optics Red Dot TRS-25 HiRise

Bushnell AR Optics Red Dot är ett rödpunktssikte med 3 MOA. Du har 11 lägen för ljusstyrka och den är 100% vatten- och imtät. Tuben är helt gasfylld och det är det som gör den vattentät.

Det är en lättviktare på 180 g och kommer inte att påverka hur du skjutit in ditt vapen eftersom vikten påverkar mycket lite.

En speciell linsbeläggning ger rödpunktsiktet en speciellt bra kontrast mot bakgrunden och det gör att du lättare kan stanna på målet när du hittat det. Det finns en speciell integrerad funktion som ger dig möjligheten att göra en perfekt höjdjustering.

Den är mycket pålitlig när det gäller prestandan och Bushnell har bockat av alla punkter som behövs för att du ska få ett utmärkt, men samtidigt kostnadseffektivt kikarsikte.

Den justerbara inställningen ger dig kristallklar precision i de flesta väder och ljusförhållanden. Med en helgjuten aluminiumtub har den en konstruktion som håller den effektivt på plats trots en stark rekyl.

Siktet är också stöttåligt och klarar hårda tag om du skulle råka tappa den eller något sådant. Priset ligger på cirka 2000 kronor, vilket får ses som ett mycket bra pris i sammanhanget.


Zeiss Victory Z-Point för Picatinny-skena

Zeiss Victory är ett väldigt snabbt rödpunktsikte som är mer robust byggt än deras kompaktmodell. Trots att du har ett vapen med stark rekyl får du här ett effektivt skydd av optiska delar och elektronik tack vare det stöt- och slagtåliga höljet.

Den är vatten- och dammsäker och kan användas med båda ögonen vid avfyrningen. Strömtillförseln är extra intressant på modellen. Den har nämligen en inbyggd solcellsladdare som du kan använda om du vill.

Vid sidan av det har du en normal batteridrift. Den här sinnrika konstruktionen gör att du har en väldigt lång driftstid.

Du kan då i mycket större utsträckning lita på att rödpunktsiktet kommer att fungera som det ska när du verkligen behöver det. Med i köpet får du en livstidsgaranti. Priset ligger på cirka 5800 kronor.


Zeiss Victory Compact Point för Zeiss Victory Plate

Flera jägare som har hållit på ett tag känner väl till det klassiska varumärket Zeiss. De tillverkar  många olika optiska instrument och förutom gevärssikten av olika slag producerar de också kikare och kameror.

Deras optik är världsberömd och företaget har mycket gamla anor. Med det här rödpunktsiktet har du väldigt mycket större chans att snabbt kunna sikta på rörligt mål.

Snabbt och smidigt kan du placera ett skott även om synfältet är mycket begränsat. Märk väl att du kan sikta med båda ögonen öppna och detta ger dig ett snabbare fokus i kombination med den ytterst fina rödpunkten i optiken.

Linsen ger en skarp bild över hela synfältet och den har en mycket tunn, men stark aluminiumram som inte stör ditt synfält på minsta vis. Du får en klar bild hela vägen. Den belysta rödpunkten kan du stänga av med ett knapptryck.

Du kan också justera rödpunktens intensitet beroende på dina ljusförhållanden. Knapparna är placerade så att du enkelt kommer åt dem och du kan justera dem även med handskar på dig. Priset ligger på ungefär 5000 kronor.


Blaser RD17 med Sadelmontage

Detta är skiktet för dig som håller på med rörliga mål eftersom du kan ha båda ögonen öppna med den och på sätt få ett bredare synfält.

Batteriet styrs av den så kallade Intelligent Illumination Control, vilket innebär att den intar viloläge om den har varit säkrad i mer än tre minuter. Detta gör att batteriet får en extra lång verkan eftersom man inte slösar på det i onödan.


Bushnell Trophy XLT First Strike

Bushnell har tagit fram modellen Trophy XLT som passar utmärkt för hagelgevär och gevär likväl som pistoler. Rödpunktsiktet har linser som är flerlagerbehandlade.

Den har också en funktion som automatiskt anpassar ljusstyrkan så att du får en optimal kontrast vilka ljusförhållanden du än befinner dig i.

Ett rödpunktsikte är optimalt när du har en ljusstyrka på 5 MOA och det är det som den automatiska inställningen ser till att det blir. Siktet har också en smidig 14 mm klickjustering som gör att du enkelt kan anpassa höjden.

Rödpunktsiktet har en hundraprocentig vattentäthet och konstruktionen är helt rekylsäker tack vare det inbyggda fästet. Även om du har en älgstudsare med väldigt stark rekyl behöver du inte oroa dig för att siktet ska lossna på något sätt.

Siktet är litet och smidigt och det kommer inte att tynga ner ditt vapen eller få det att kännas klumpigt på något sätt. Priset ligger på cirka 2300 kronor.

Frågor och svar

På vilka avstånd kan jag använda ett rödpunktssikte?

Det finns ingen definitiv gräns för vilket avstånd ett rödpunktsikte är lämpligt för. Det hela påverkas av typen av rödpunktsikte, vilken ammunition som används, vilken typ av  vapen som används, och givetvis vilken storlek och hur snabbt bytet rör sig.

Fungerar ett rödpunktssikte och ett lasersikte på samma sätt?

Punkten i ett rödpunktsikte projiceras inte på målet. Det kan bara ses inuti siktet och av skytten. Ett lasersikte projicerar tvärtom punkten på målet, så att själva punkten blir synlig även på målet.

Ett rödpunktsikte använder en LED-lampa som är säker och trygg för ögat och du behöver inte oroa dig över att du skulle få någon ögonskada. Ett lasersikte däremot kan skada dina ögon.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning