Bästa rengöringsoljan 2022 – Håll ditt vapen i perfekt skick

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rengöringsolja för vapen är en standardutrustning som man bör ha om man sysslar med jakt och vapen. Vapenolja används för att minska friktionen mellan de olika delarna i vapnet. Rengöringsolja skyddar också mot rost.

Det håller vapnet i god form och förhindrar metallen från att dra åt sig smuts. Bra vapenolja används för att rengöra vapnet och också hålla låsklackar och gängor rörliga. En bra rengöringsolja ska klara minusgrader utan att blir styv eller seg.

Vapenvård bör vara en viktig del av vardagen för en jägare eftersom det håller dyrgripen i god form och gör att livslängden på vapnet ökar. Idag finns det gott om material som gör vapenvården enkel och smidig.

Även om du skaffat dig ett rostfritt vapen som har en syntetbock har det visserligen minskat ditt behov av vapenvård betydligt, men du behöver fortfarande sköta om vapnet genom att åtminstone hålla insidan på pipan ren och rostfri.

Den viktigaste delen att vårda på ett vapen är pipan på en studsare. När krutet förbränns bildas nämligen restpartiklar som kan skada pipan. Resterna från tändhatten har en frätande effekt på pipans stål.

Det gäller alltså att ta bort partiklarna regelbundet för att undvika avlagringar som försämrar pipans förmåga att skjuta med hög precision. Slarvar du med  rengöringen blir det en kraftig lagring i pipan och sedan blir det verkligt svårt att göra den ren.

Av de tester som har gjorts av vapentillverkare och ammunitionstillverkare på kulgevär är det konstaterat många gånger om att pipor som sällan eller aldrig rengörs får en förkortad livslängd och precisionen blir sämre.

Det är både avlagringar från kulans mantel i pipan som ska rengöras samt förbränningspartiklar som är viktiga att ta bort från pipan. Det finns många olika sätt att vårda sitt gevär och egentligen är det inte hur du vårdar den utan att du vårdar den, som är det viktiga.

Det är bra att ta sin utgångspunkt i vapnets patronläge när du börjar putsningen om det är en studsare du har. Mynningen är en mycket känslig del av själva pipan.

Ett märke eller en repa på insidan kan kraftig  påverka vapnets precision mycket kraftigt. På en halvautomatisk studsare som du inte kan ta isär lika lätt utgår du från mynningen.

Men kom ihåg att också vara extra försiktig. Har du en studsare är det bra att göra rent den varje gång du har varit på skjutbanan. Passa på att göra rengöringen medan pipan är varm, så går det desto lättare.

Det finns idag många produkter som fungerar alldeles utmärkt för vapenvård. Det finns också de som är mindre bra och därför har vi valt att göra det här testet. En bra läskstång som du kan rengöra pipan med är ett grundläggande och självklart verktyg.

Men du behöver också en bra rengöringsolja. I det här testet har vi gett oss på marknadens rengöringsoljor och gått till botten med vilka som är värda att använda och vilka som är mindre bra.

Med i testet finns det produkter som vi har valt för att de har alldeles utmärkta egenskaper och vi har placerat dem i olika kategorier så att du kan välja en olja efter dina behov och din budget.

I premiumklassen kan vi stolt presentera Brunox Cleaning Spray 300 ml och mellanklassens vinnare landar på Blaser Vapenolja. I budgetklassen föll valet på Brunox Lub & Cor Vapenolja Spray.​

Givetvis har vi en spännande specialare som heter för Brunox Gift Box. Läs vidare för att hitta rengöringsoljan för dig så du kan hålla dina vapen rena och i gott skick!

Premium: Brunox Cleaning Spray 300 ml

Brunox Cleaning Spray gör ingen besviken. Den har effektiva komponenter som ger högsta möjliga skydd till ditt vapen och som vårdar det maximalt på samma gång.


Mellan: Blaser Vapenolja

Blaser rengöringsolja håller pipen på ditt vapen ren som ingenting annat och den löser effektivt upp koppar och annan smuts.

Du kan också putsa vapnet med oljan för att få ett heltäckande skydd. Passar alla typer av vapen, från hagelbockar till studsare och även pistoler.


Budget: Brunox Lub & Cor Vapenolja Spray

Här har du en utmärkt rengöringsolja som är perfekt förpackad för dig som vill ha en olja med dig ute på fältet. Den lilla burken passar perfekt att rengöra vapnet med vid dagens slut eller när det är dags att packa ihop efter jakthelgen.


Special: Brunox Gift Box

Vad sägs om en hel låda med underbara rengöringsoljor? Här får du bland annat med vår premiumvinnare plus två andra oljor, varav en är en testvinnande smörjolja som garanterar ett bra glid.

Vem behöver en rengöringsolja?

Alla som ägnar sig åt jakt eller äger ett vapen måste ha en rengöringsolja för att skydda, vårda, och öka livslängden på sitt vapen. Det här bör vara en prioritet och rengöringen är verkligen något du måste ägna dig åt, vare sig du tycker det är trevligt eller inte.

När du väl får tid det tar det inte alls mycket tid och i gengäld får du ett högfunktionellt vapen som skjuter med lika stor precision även om vapnet åldrats.

Hur kom vi fram till vilka rengöringsoljor vi skulle testa?

Det var bara för oss att börja läsa på redan utförda tester och recensioner på nätet samt prata med våra kollegor på skytteklubben, så fick vi en gedigen kunskap om vilka oljor som används av jägare idag samt vilka som var värda att överhuvudtaget prova.

Vi är väldigt nöjda med resultatet av det här testet och tycker att det ger en komplett bild av vilka rengöringsoljor för vapen som är de mest effektiva. Rengöringsoljorna hämtades hem från  itaboutdoor.se, pnjakt.se, och outdoorexperten.se.

Hur testade vi rengöringsoljorna?

Efter att vi använt våra vapen smorde vi helt enkelt in dem med den olja som hade valts ut åt oss att testa. Vi noterade och antecknade hur oljan och vapnet reagerade mot varandra.

Vi noterade även i vilket skick vapnet var när vi sedan tog fram det för användning igen. Efter detta poängsattes oljorna för dess egenskaper vilket gjorde att vi kunde placera dem i rangordning i detta test.

Våra favoriter

Premium: Brunox Cleaning Spray 300 ml

Här har vi en väldigt effektiv rengöringsolja för de flesta vapen som inte kommer göra någon besviken. Till och börja med är det en rejäl flaska på 300 ml, men för ett bra pris.

Och inte nog med att den rengör, och den kan verkligen tackla ett smutsigt vapen, den vårdar även på samma gång. Det betyder att materialet hålls starkt och friskt längre.

I principen ska man alltså inte behöva rengöra vapnet lika ofta eftersom det hålls renare längre, men det hann vi tyvärr inte testa. Vi rekommenderar dock att ni alltid rengöra vapnet regelbundet.


Mellan: Blaser Vapenolja

Blaser gör jobbet med rengöringen hur lätt som helst och du har ett effektivt skydd mot värme, kyla, fuktighet, saltvatten, och annat som kan fräta på och få ditt vapen att rosta.

Efter behandlingen har du alltså en effektiv vattenavvisande hinna på ditt vapen och den är tunnflytande ända ner till -50 grader.


Budget: Brunox Lub & Cor Vapenolja Spray

Brunox rengöringsolja är en olja som vunnit många tester innan detta. Den ger ett fantastiskt korrosionsskydd. Du kan använda den på vapnets alla delar, både invändigt och utvändigt; på slutstycke och avtryckare.

Rengöringsoljan innehåller inga nanopartiklar, silikon, eller syror. Den oxiderar heller inte och lämnar inte oljerester efter sig eftersom viskositeten är låg och lätt tar sig in i metallen.


Special: Brunox Gift Box

Brunox Gift Box är en hel ask med vapenvård som är perfekt att både köpa till sig själv så man vet att man har allt eller ge bort som present. Även denna är testvinnande på marknaden och har många nöjda kunder.

Brunox Turbo Spray kallas för turbo av en anledning och här har du en olja som löser upp krut inklusive svartkrut, tompak, koppar, och nickelrester. Rengöringsoljan i kitet är ett högteknologiskt skydd som ger den absolut bästa glidförmågan.

Den fungerar utmärkt för både halvautomater, gevär, och pistoler. I kitet finns också ett smörjmedel som du egentligen kan använda på allt som behöver smörjas, även i hemmet.

Våra utmanare

Gyttorp Vapenolja V2

Svenska Gyttorp har tagit fram en rengöringsolja till lågpris som är perfekt att använda som snabbrengöring och lättare vapenvård.

Det här är en produkt med många år på nacken som är väl utprovad och den rengör, smörjer, och löser rost lätt som en plätt.


Produkter som utgått

Hoppe's Elite Vapenolja med T3 4oz Sprayburk

Hoppe's Elite rengöringsolja är en väldigt högkvalitativ vapenolja som effektivt skyddar ditt vapen mot rost. Oljan är konstruerad för att gå djupt in i metallen och du får en heltäckande och tunn hinna över vapnet som skyddar den effektivt.

Rengöringsoljan är från början en olja avsedd för höghastighetsborrar med ett rpm på 1,5 miljoner. Utifrån det har man utvecklat oljan att passa vapen.

T3 har den viktiga beståndsdelen molybdenum och enligt Hoppe's har den lägsta friktionsmotståndet som överhuvudtaget kan fås på en olja.

Den tunna hinnan som läggs på vapnet bryts inte ner, spricker inte, eller reagerar på något konstigt sätt. Oljan tål temperaturer från -40 till +160 grader.

Här får du en olja som du kan använda till hela vapenvården och det blir enkelt och smidigt för dig att sköta om ditt vapen på bästa sätt. Priset ligger på cirka 230 kronor.


Tetra Gun Vapenolja 8 oz

Tetra Gun rengöringsolja är en vapenolja som jobbar med djupverkande fluoropolymer. Oljan har låg viskositet och går in i porerna i metallen och bildar ett effektivt skydd mot slitage, smuts, och friktion.

Den skyddar effektivt mot rost och du får en olja som är enkel att använda och som du kan vara trygg med gör jobbet och håller ditt vapen i god form.

Den tar effektivt bort koppar och annan smuts som sätter sig i pipan och kan göra skjutprecisionen sämre. Tetra Gun är en amerikansk produkt och en riktig klassiker på marknaden.

Temperaturspannet är brett och den klarar allt från -73 till +400 grader, vilket vi givetvis hoppas att du aldrig behöver använda oljan i så klart!

Skämt åsido, här får du ett utmärkt verktyg att ha med i skötselkitet till ditt vapen till vilken typ av gevär du än har. Kör du pistolskytte kan du givetvis även använda den här rengöringsoljan på pistoler också. 225 gram av oljan kostar cirka 190 kronor.


Break Free CLP 480 ml Flaska

Här får du tre fantastiska egenskaper i en och samma rengöringsolja. Break Free skyddar, smörjer in, och rengör effektivt ditt vapen och det är också det som förkortningen CLP står för; Clean, Lubricant, Protected.

Oljan avlägsnar helt enkelt rost och andra föroreningar och tränger in på djupet. På så sätt avlägsnas smuts och rost effektivt.

Dessutom var de smörjande egenskaperna väldigt goda och efter att du smörjt in vapnet med oljan kommer alla delar att arbeta friktionsfritt under en längre tid.

Tack vare oljan förhindras ny smuts att byggas upp och påverka vapnets effektivitet. Den starka och sega skyddsfilmen som bildas på vapnet hindrar effektivt slitage och korrosion.

CLP utvecklades redan på 70-talet och anledningen var att man ville skapa en maxad olja för den amerikanska försvarsmakten. Målet var att helt ersätta åtta olika produkter som man använde för rengöring och smörjning.

Till sist lyckades man ta fram CLP som höll måttet och det här är numera en standardprodukt inom den amerikanska flottan, flygvapnet, och armén. Den används även av svensk militär och Nato. Priset ligger på cirka 450 kronor i näthandeln.


Sweets Solvent 200 ml

Här har vi en rengöringsolja som ger kopparn i geväret en rejäl match. Detta är en mycket stark kopparsolvent som snabbt ger resultat.

Eftersom den innehåller ammoniak ska du inte låta den ligga i pipan någon längre stund och efter användning smörja in vapnet med ett effektivt vapenfett. Priset ligger på cirka 170 kronor för en burk på 200 ml.


Beretta Gun Oil Spray

Beretta Gun Oil Spray är en fantastisk rengöringsolja i behändig sprayform. Beretta är vapentillverkaren som också har tagit fram en utmärkt olja som har många trogna användare som inte kan tänka sig att byta ut den mot något annat.

Och vi är bara beredda att hålla med! Den gör jobbet och ger dig ett fint vapen, redo att användas vid nästa jakt. Priset ligger på ungefär 100 kronor för 125 ml.


Decoy Vapenolja Spray

Den här sprayflaskan är på 100 ml och passar perfekt att ha med sig när man är ute på fältet flera dagar i sträck och man snabbt och enkelt vill återställa vapnets funktion.

Då tar du bara fram den här lilla sprayen ur ryggsäcken och du får omedelbar vapenvård av utmärkt kvalitet. Effektivt löser den rost som kan uppstå och oljan har låg viskositet och går ner i metallens porer snabbt, smidigt, och enkelt.

Den är enkel att spruta på och är också perfekt att behandla vapnet med innan du ställer undan det. Då vet du att vapnet är i perfekt skick när du tar det i bruk igen. Priset för 100 ml rengöringsolja från Decoy kostar endast cirka 90 kronor.

Frågor och svar

Exakt hur vårdar jag mitt vapen på bästa sätt?

Det är en bra idé att börja rengöra vattnet medan pipan är varm. Det går helt enkelt fortare då eftersom du får en lägre friktion och oljan går snabbare in i porerna på metallen.

Har du ett kikarsikte på ditt vapen är det bra att sätta på linsskyddet, så att du inte får olja på linserna. Har du en halvautomat ska du vara försiktig med vapnets mynning och på en repeterstudsare ska du alltid utgå från vapnets patronläge.

Ta en läskstång och dränk i en liten lapp med rengöringsoljan och dra tyget fram och tillbaka genom loppet. Låt det verka någon minut och ta sedan en bronsborste i passande storlek och dra igenom loppet med den några gånger.

Efter det drar du ett rent tyg genom loppet. Ta återigen olja på en ren linneduk och kör några varv till med olja nu när pipan är ren. Det här gör du helt enkelt så länge du behöver tills tyglapparna är rena.

Olja in ytterpipan med en lämplig rengöringsprodukt också och du har ett härligt blankt och vackert vapen som är rent från insidan ut.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning