Bästa Myggmedlet → Bäst i Test (Januari 2023)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

MyggA Spray 75ml

96
Baserat på 1 320 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
1
Bästa Myggmedlet

Djungelolja 40ml

95
Baserat på 165 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
2

Care Plus Deet 100ml

92
Baserat på 390 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
3

Bushman Pump Spray 90ml

89
Baserat på 1 050 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
4

Bushman DryGel 75g

87
Baserat på 1 170 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
5

MyggA Roll On 50ml

84
Baserat på 1 455 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
6

Djungelolja Roll On 60ml

81
Baserat på 1 335 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
7

US622 Mygg & Fästing Spray 60ml

78
Baserat på 750 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
8

US622 Mygg & Fästing 23g

75
Baserat på 870 recensioner.

EGENSKAPER

Insektsmedel
9

Bloom Mosquito Repellent Refill 18 ml

73
Baserat på 480 recensioner.
10

Vad är det bästa myggmedlet?

Det enkla svaret på frågan är att du helt enkelt måste prova dig fram. Visst finns det ett par etablerade varumärken som anses vara effektiva och som det säljs mycket av. Men exakt hur effektiva de är, skiljer sig även individuellt. 

Det som fungerar väldigt bra på en person, kan fungera sämre för någon annan. Faktorer som kroppslukt, typ av deodorant eller hur du är klädd, avgör också. Vissa personer är helt enkelt mer attraktiva för myggen än andra och en del personer behöver skydda sig mer.

Myggor är som mest aktiva i gryning och skymning. Tidiga fisketurer, jakthelger eller löprundor om sommarkvällarna, gör det nödvändigt att använda sig av någon typ av myggmedel.

Det är mer eller mindre nödvändigt med ett bra myggmedel på de flesta orter i Sverige. Ska du vistas på en plats där det finns väldigt mycket mygg och du är känslig för betten, kan du komplettera med allergitabletter i förebyggande syfte. 

Allergitabletter innehåller nämligen antihistaminer och dessa gör att kroppen inte reagerar lika kraftigt på myggbetten. Tabletterna kan du köpa receptfritt på apoteket. 

Att klä sig rätt är dessutom a och o, efter det kan du använda myggmedel på hud som inte är täckt av kläder. Ett tunt och noggrant applicerat lager myggmedel är det allra bästa.

Förutom sprejer och stift, finns det också rökelsespiraler som används för att avskräcka myggor. I det fallet är det viktigt att alltid vara närvarande, för att inte framkalla brandfara.

Faktorer som drar till sig mygg:

  • Mörka kläder – myggor dras till mörka ytor
  • Parfym – tilltalar mygg
  • Svettlukt – otvättad hud gillas av mygg
  • Alkoholintag – skapar koldioxidrikt blod, vilket myggor gillar
  • Kroppslig aktivitet – myggor dras till varmare kroppstemperatur
  • Vattenansamlingar – här lägger mygg sina ägg

Vilka ingredienser används i myggmedel?

Myggmedel klassas som bekämpningsmedel och det är viktigt att du använder myggmedel med försiktighet. Framförallt gäller det användning på barn och husdjur. Det är alltid viktigt att du följer anvisningarna noggrant och finns det en åldersgräns på produkten, bör du respektera det. 

Det allra bästa både för vuxna och barn är att tvätta bort ämnet efter användning. Ett tips är att också spraya myggmedel på kläderna, vilket också har en avskräckande effekt för myggen och du slipper använda lika mycket på huden.

För att myggmedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen. Anledningen är att produktens positiva egenskaper alltid måste vägas mot de negativa. 

Den vanligaste ingrediensen i myggmedel och andra insektsmedel är DEET, vilket är en förkortning av N,N-dietyl-m-toluamid. DEET togs från början fram av det amerikanska försvaret, men har raffinerats sedan dess.

Ny forskning har också visat att citroneukalyptus är effektivt som myggmedel. Örten innehåller ett aktivt ämne som avskräcker myggen. Vår premiumvinnare är ett av dessa myggmedel som innehåller citroneucalyptus, så där kan du läsa mer om effektiviteten av den.

Naturligt myggmedel

Vitlök är ett livsmedel som ofta intas för att hålla myggor och fästingar borta. Resultaten varierar och vissa tycker att det hjälper, medan andra inte tycker att det fungerar alls. 

Citroneukalyptus som beskrevs ovan, finns att köpa som eterisk olja och tillsammans med en basolja går det att göra en myggolja på egen hand. Tillsätter du vitamin E som fungerar som ett konserveringsmedel, har du en produkt som dessutom håller länge. 

Vill du vara helt myggfritt på tomten så kan det vara en bra idé att investera i en myggfångare. Dessa eliminerar hela bestånd inom en viss radie utan att påverka andra insektsarter i området. 

En nyhet på marknaden är myggavskräckare med ultraljud. Det finns speciella armband som avger ultraljudsfrekvenser som insekter inte tycker om. Armbanden kan användas av både vuxna och barn. 

Citronella är ett annat ämne som har avskräckande effekt på mygg. Citronella är även det en eterisk olja och det finns färdigt utblandade oljor med citronella att köpa som kan hjälpa dig att hålla myggorna på avstånd, utan giftiga ämnen.

Biverkningar av myggmedel

Myggmedel baserat på kemikalier som DEET är skadligt att förtära och irritation kan uppstå om det kommer i andningsvägar eller ögon. Myggmedel med naturliga, eteriska oljor kan vara allergiframkallande.

Lämna en kommentar