Bästa myggmedlet 2022 – Godkända skydd mot stickande insekter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letandet efter ett effektivt myggmedel brukar uppta många jägare, fiskare och campingentusiaster. Av den anledningen har vi sammanställt vår köpguide och hoppas att alla som letar information om ett effektivt myggmedel kan ha nytta av artikeln. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Njut mer av utevistelsen med ett effektivt myggmedel 

Avsaknad av myggmedel under jakten kan bli mer eller mindre outhärdligt. Som tur är finns det många alternativ att välja på idag och de flesta kan hitta en produkt som passar dem. 

I Sverige måste den här typen av produkter vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas. Ofta innehåller insektsmedel den starka kemikalien DEET, men idag finns också ett flertal andra alternativ. 

I den här köpguiden ska vi titta på flera intressanta alternativ både med och utan DEET. Vi tror att det finns något för alla i vår artikel. Dessutom ska du får lära dig massor med fakta om myggmedel som gör att du kommer att veta exakt vad det är du applicerar på huden. 

Som vanligt rekommenderar vi några bra produkter, vilka vi valt ut på basen av köparnas omdömen. I premiumkategorin den här gången vann det kemikaliefria alternativet Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray. I mellankategorin vann klassikern MyggA Myggstick

Den utmärkta budgetprodukten blev Jo Sport Djungelolja. En bra specialare vid namn Thermacell MR300 har vi också med. Efter en kort introduktion av dessa, ska vi titta närmare på fakta och intressant information om myggmedel.

Premium: Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray

Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray är ett medel utan det neurotoxiska ämnet DEET. Dessutom är Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray en svensk produkt, vilket förstås gör det extra roligt att presentera den som överlägsen premiumvinnare. 

Citroneukalyptus kan vara väldigt effektiv för att skydda mot mygg och andra stickande insekter. Får användas av barn från tre års ålder och uppåt.

Fördelar

 • Utan DEET
 • Godkända av Kemikalieinspektionen

Nackdelar

 • Kan inte användas på de minsta barnen

Mellan: MyggA Myggstick

MyggA Myggstick är ett klassiskt myggmedel som passar hela familjen från 13 år och uppåt. Många föredrar myggmedel i stiftform, eftersom användaren då slipper få myggspray i luftvägarna, vilket annars är väldigt lätt hänt.

Fördelar

 • Effektivt i upp till 7 timmar
 • Lätt att stryka på

Nackdelar

 • Innehåller DEET

Budget: Jo Sport Djungelolja

Jo Sport Djungelolja är inget mindre än en svenskproducerad myggolja. Många som har gjort lumpen känner igen oljan, eftersom den flitigt används av försvarets samtliga avdelningar. Oljan innehåller DEET och bör inte användas av barn.

Fördelar

 • Bra pris
 • Svenskproducerad

Nackdelar

 • Lätt att få för mycket olja ur flaskan

Special: Thermacell MR300

Thermacell MR300 är en produkt för dig som vill skydda dig mot mygg utan att använda kemikaliska sprayer eller andra medel. Den handhållna myggavskräckaren är perfekt för personer som är överkänsliga mot kemikalier eller som har småbarn i familjen. 

Apparaten kan tas med på campingsemestern eller användas i trädgården och ger ett skydd på ca 20 kvm. För den som vill ha kraftigare utrustning finns också en annan variant som ger skydd över ett större område.

Fördelar

 • Liten och behändig
 • Giftfri
 • Ofarligt för hund och katt

Nackdelar

 • Måste fyllas på

Vad är det bästa myggmedlet?

Det enkla svaret på frågan är att du helt enkelt måste prova dig fram. Visst finns det ett par etablerade varumärken som anses vara effektiva och som det säljs mycket av. Men exakt hur effektiva de är, skiljer sig även individuellt. 

Det som fungerar väldigt bra på en person, kan fungera sämre för någon annan. Faktorer som kroppslukt, typ av deodorant eller hur du är klädd, avgör också. Vissa personer är helt enkelt mer attraktiva för myggen än andra och en del personer behöver skydda sig mer.

Myggor är som mest aktiva i gryning och skymning. Tidiga fisketurer, jakthelger eller löprundor om sommarkvällarna, gör det nödvändigt att använda sig av någon typ av myggmedel.

Det är mer eller mindre nödvändigt med ett bra myggmedel på de flesta orter i Sverige. Ska du vistas på en plats där det finns väldigt mycket mygg och du är känslig för betten, kan du komplettera med allergitabletter i förebyggande syfte. 

Allergitabletter innehåller nämligen antihistaminer och dessa gör att kroppen inte reagerar lika kraftigt på myggbetten. Tabletterna kan du köpa receptfritt på apoteket. 

Att klä sig rätt är dessutom a och o, efter det kan du använda myggmedel på hud som inte är täckt av kläder. Ett tunt och noggrant applicerat lager myggmedel är det allra bästa.

Förutom sprejer och stift, finns det också rökelsespiraler som används för att avskräcka myggor. I det fallet är det viktigt att alltid vara närvarande, för att inte framkalla brandfara.

Faktorer som drar till sig mygg:

 • Mörka kläder - myggor dras till mörka ytor
 • Parfym - tilltalar mygg
 • Svettlukt - otvättad hud gillas av mygg
 • Alkoholintag - skapar koldioxidrikt blod, vilket myggor gillar
 • Kroppslig aktivitet - myggor dras till varmare kroppstemperatur
 • Vattenansamlingar - här lägger mygg sina ägg

Vilka ingredienser används i myggmedel?

Myggmedel klassas som bekämpningsmedel och det är viktigt att du använder myggmedel med försiktighet. Framförallt gäller det användning på barn och husdjur. Det är alltid viktigt att du följer anvisningarna noggrant och finns det en åldersgräns på produkten, bör du respektera det. 

Det allra bästa både för vuxna och barn är att tvätta bort ämnet efter användning. Ett tips är att också spraya myggmedel på kläderna, vilket också har en avskräckande effekt för myggen och du slipper använda lika mycket på huden.

För att myggmedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen. Anledningen är att produktens positiva egenskaper alltid måste vägas mot de negativa. 

Den vanligaste ingrediensen i myggmedel och andra insektsmedel är DEET, vilket är en förkortning av N,N-dietyl-m-toluamid. DEET togs från början fram av det amerikanska försvaret, men har raffinerats sedan dess.

Ny forskning har också visat att citroneukalyptus är effektivt som myggmedel. Örten innehåller ett aktivt ämne som avskräcker myggen. Vår premiumvinnare är ett av dessa myggmedel som innehåller citroneucalyptus, så där kan du läsa mer om effektiviteten av den.

Naturligt myggmedel

Vitlök är ett livsmedel som ofta intas för att hålla myggor och fästingar borta. Resultaten varierar och vissa tycker att det hjälper, medan andra inte tycker att det fungerar alls. 

Citroneukalyptus som beskrevs ovan, finns att köpa som eterisk olja och tillsammans med en basolja går det att göra en myggolja på egen hand. Tillsätter du vitamin E som fungerar som ett konserveringsmedel, har du en produkt som dessutom håller länge. 

Vill du vara helt myggfritt på tomten så kan det vara en bra idé att investera i en myggfångare. Dessa eliminerar hela bestånd inom en viss radie utan att påverka andra insektsarter i området. 

En nyhet på marknaden är myggavskräckare med ultraljud. Det finns speciella armband som avger ultraljudsfrekvenser som insekter inte tycker om. Armbanden kan användas av både vuxna och barn. 

Citronella är ett annat ämne som har avskräckande effekt på mygg. Citronella är även det en eterisk olja och det finns färdigt utblandade oljor med citronella att köpa som kan hjälpa dig att hålla myggorna på avstånd, utan giftiga ämnen.

Biverkningar av myggmedel

Myggmedel baserat på kemikalier som DEET är skadligt att förtära och irritation kan uppstå om det kommer i andningsvägar eller ögon. Myggmedel med naturliga, eteriska oljor kan vara allergiframkallande.


Våra favoriter

Bland favoriterna har vi placerat något för alla smaker. Här hittar du den svenska klassikern Djungelolja som används av försvaret, likväl som helt kemikaliefria varianter som kan användas även av dig som har riktigt små barn. Produkterna har vi valt ut på basen av insamlad fakta, kundrecensioner samt läsning av testar.

Premium: Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray

Valet av premiumvinnare var en självklarhet. Företaget Sjö & Hav producerar myggmedel samt tvål, schampo och diskmedel avsedda att användas under enkla förhållanden. Det kan vara i jaktstugan, segelbåten eller på campingsemestern. Produkterna innehåller ämnen som är skonsamma och bryts ner av naturen.

Mygg Och Fästing Spray består av citroneukalyptus och är helt fritt från DEET. Produkten är en testvinnare och håller blodsugande insekter borta i upp till sex timmar. Den skyddar också effektivt mot tropiska mygg och passar bra att ha med sig på utlandssemestern. 

Sjö & Hav Mygg Och Fästing Spray är godkänt av kemikalieinspektionen och medlet är tillåtet att användas på barn från 3 års ålder och uppåt. Kemikalieinspektionen har inte givit några specifika råd för ammande eller gravida, eftersom tester inte kan göras på den gruppen.

Fördelar

 • Utan DEET
 • Godkända av Kemikalieinspektionen

Nackdelar

 • Kan inte användas på de minsta barnen

Mellan: MyggA Myggstick

MyggA är en serie myggmedel som hjälper mot mygg, knott och andra stickande insekter. Här har vi klassikern i form av ett myggstift och den passar alla som inte vill spraya på sig produkten av rädsla för bland annat inhalation. Myggstick innehåller DEET och får inte användas av barn under 13 år. 

MyggA Myggstick är förpackad i en tålig och lätt plasttub och fungerar som ett stift du kan skruva upp. Substansen är lätt att stryka på huden för att få ett jämt lager över alla oskyddade hudområden. För tropiska arter av mygg som ger malaria och gula febern, gäller skyddet ca tre timmar. 

MyggA går under koncernen Midsona som utvecklar och marknadsför olika typer av livsmedel, hälsokost och andra produkter avsedda för konsumenthälsa. De har också ett stort antal specialprodukter för veganer och personer med födoämnesallergier. I deras sortiment hittar du allt från från omega 3-fetter till fästingmedel.

Fördelar

 • Effektivt i upp till 7 timmar
 • Lätt att stryka på

Nackdelar

 • Innehåller DEET

Budget: Jo Sport Djungelolja

Jo Sport Djungelolja tillverkas i Falun i Sverige och är ett myggmedel bland annat svenska försvaret använder sig av. Oljans aktiva beståndsdel är DEET. Hjälper mot myggor, knott och andra stickande insekter. 

Oljan är praktisk att använda och enkel att smörja sig med. Precis som mellanvinnaren slipper du här också risken att inhalera spray. Djungeloljan finns också som roll-on. 

Priset är fördelaktigt och en av de billigaste myggmedlen på marknaden. Djungelolja är en svensk produkt av hög kvalitet som används av försvarets alla avdelningar.

Fördelar

 • Bra pris
 • Svenskproducerad

Nackdelar

 • Lätt att få för mycket olja ur flaskan

Special: Thermacell MR300

Thermacell MR300 är verkligen ett annorlunda myggmedel. Den portabla myggavskräckaren är en batteridriven apparat som skapar en skyddszon på cirka 20 kvm. Den fungerar genom att avge ett luktfritt myggmedel, vilket mygg och andra blodsugande insekter skyr. 

Medlet är utvunnet av blomman krysantemum och helt giftfritt. Du slipper kemikalier på huden eller starka dofter från rökelse. Den är perfekt att använda både på jakten och hemma på altanen och är smidig att packa ner i campingutrustningen inför fisketuren eller semestern. En produkt vi varmt rekommenderar vid sidan av vår premiumvinnare!

Fördelar

 • Liten och behändig
 • Giftfri
 • Ofarligt för hund och katt

Nackdelar

 • Måste fyllas på

Våra utmanare

För dig som vill ha några fler alternativ att välja mellan presenterar vi fyra stycken utmanare som också håller hög kvalitet. Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter, hoppas jag att du hittar ett lämpligt alternativ här. Bland våra utmanare hittar du också ett preparat som lindrar myggstick.

MyggA After Bite Insect Gel

MyggA After Bite Insect Gel lindrar irritation och klåda som uppstår efter mygg- eller knottbett. Passar också bra för den som ofrivilligt har varit i kontakt med brännässlor eller brännmaneter. Gelén stryks i ett tunt lager på huden. MyggA After Bite Insect Gel har en mild, behaglig doft och innehåller bara naturliga ingredienser.

Fördelar

 • Inget syntetiskt innehåll
 • Mild doft

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

US622 Myggspray

US622 Myggspray utvecklas av den amerikanska armén. Sprayen ger ett effektivt skydd mot knott, mygg och andra stickande insekter. Dessutom kan sprayen minska risken för fästingbett. Flaskan är i praktisk storlek som är lätt att packa ner i ryggsäcken.

Fördelar

 • Praktisk flaska
 • Även mot fästingar

Nackdelar

 • Inte så angenäm doft

US622 Myggstift

Så vill vi slå ett slag för en till produkt från den amerikanska armén: nämligen deras myggstift. Även den här produkten är i ett litet format på 23 gram och passar utmärkt att ha med i jaktryggsäcken. Det har i grunden samma innehåll som sprayen, men här slipper du alltså den aerosola effekten.

Fördelar

 • Praktisk stift
 • Skydd upp till 6 timmar

Nackdelar

 • Innehåller DEET

Jo Sport Djungelolja Roll-On

Jo Sport Djungelolja Roll-On är i grunden densamma som vår budgetvinnare, med skillnaden att produkten här är förpackad i en roll-on flaska. Medlet är smidigt att applicera och ett bra alternativ för den som gillar djungelolja, men som tycker det är svårt att få ut lagom mängd olja ur flaskan och att det lätt blir spill.

Fördelar

 • Lätt att applicera
 • Dryg

Nackdelar

 • Dyrare literpris än på flaska

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning