Bästa lockmedlet för vildsvin 2022 – Kompletta lockstrategier för långsiktig viltvård

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vildsvin har ett mycket avancerat luktsinne. De använder luktsinnet för att både upptäcka faror och leta föda. Det här luktsinnet kan man tro ligger till vår nackdel när det gäller att jaga vildsvin, men det är definitivt något man kan använda till sin fördel för att kunna skapa fördelar i jakten på dem.

Ett annat sätt att är att använda ljud för att locka den till dig. Det finns fantastiska lockpipor idag att jobba med för att kalla till sig vildsvin.

Du kan använda dofter som de tycker om att gnugga sig mot. Du kan också använda lockmedel som ger speciella smaker och dofter på fodret som du lägger ut. Ett effektivt doftmedel lockar till sig vildsvinen och gör dessutom att de tappar vittringen på dig.

Vildsvin har ett ypperligt luktsinne som används både till födosök och för att detektera faror. Därför är det som jägare fullt möjligt att utnyttja deras luktsinne och skapa fördelar i jakten genom att använda lockmedel som triggar deras sinnen.

När du ska ha ett ätbart lockmedel för vildsvin ska du göra i ordning en åtelplats och locka till dig vildsvinen dit. Vildsvin gillar att gnugga sig mot tjära, så att ha ett tjärat träd eller en stubbe är ett utmärkt komplement.

De tycker att tjäran doftar gott och den fungerar som ett skydd mot parasiter, därför gnuggar sig vildsvinen gärna mot tjära. Vildsvin känner också lukten av tjära på mycket långt håll. Har du sedan också mat på plats som lockar kommer de att stanna länge på platsen.

Tjära är också bra att locka vildsvinen med på goda ollonår. Eftersom de älskar ekollon är fodret inte lika viktigt för dem och det är inte lika påverkbara av fodret. Då är tjäran samt lockpipa det mest effektiva redskapet.

När det gäller åtelplatser och födan där är det bra att använda lockmedlet i kombination med till exempel majs, ärtor, och vete. Det brukar de tycka om och man säkerställer att kunna locka många vildsvin till platsen.

En annan fördel, förutom för jakten, med att ha åtelplatser utplacerade i skogen är att vildsvinen dras dit och på så vis gör mindre skada i till exempel jordbruket.

Vildsvin är ju också som bekant rätt farliga djur, så det är bra på många vis att ha någorlunda koll på var de är. Men i det här fallet är det givetvis för att det ska underlätta jakten av dem.

I premiumklassen vann Hubertus Lockpipa för Vildsvin. Vår utmärkta mellanklassvinnare är Primos Pork Chop Attractant; den är perfekt för åtelplatsen.

Med vår budgetvinnare Gyttorp Vildsvinstjära kan du låta vildsvinen gnugga sig rejält mot tjärade trädstammar. En mycket spännande specialare har vi också i form av Nordik Boar Lockpaket Vildsvin. Missa inte alla alternativ längre ned!

Premium: Hubertus Lockpipa för Vildsvin

Det effektivaste sättet att jaga vildsvin på är att kombinera flera olika lockmedel. Här har vi en lockpipa som ger dig goda chanser att få fram vildsvin.

Eller varför inte locka dem till åtelplatsen med den här och du kan vara säker på att du får återkommande gäster om du lagt ut smarrig majs i kombination med något ätbart lockmedel? Märket Hubertus gör en aldrig besviken och så är det även denna gång.


Mellan: Primos Pork Chop Attractant

Innan du går loss med din lockpipa för att dra vildsvinen dit du vill ha dem ska du preparera rejält med lockande foder på åtelplatsen.

Det kan du med fördel med Primos Pork Chop Attractant blandat med foder. Den har extremt hög acceptans på vildsvin och du får garanterat en plats dit djuren gärna återkommer.


Budget: Gyttorp Vildsvinstjära

Gyttorps vildsvinstjära är något som är oerhört praktiskt. Tjära på sprayflaska, helt enkelt. Sprid ut tjäran på något träd på åtelplatsen och du har ett starkt lockbete för vildsvinen.

Ett smart tips är också att spraya utanpå jakttornet. Det kan leda till en riktig närkontakt och du kommer att få ett skottillfälle som du sällan får privilegiet att vara med om annars.


Special: Nordik Boar Lockpaket Vildsvin Pipa + Film

Här har vi ett lockmedel som är något utöver det vanliga. Med i köpet får du inte bara en spännande lockpipa där du kan ljuda med sociala läten för att locka vildsvinet till din åtelplats.

Du får också en videofilm med på köpet om hur du exakt använder den. Dessutom är en autentisk jaktsekvens med i filmen också. Där kan du se hur pipan används i praktiken.

Vem behöver lockmedel för vildsvin?

Om du jagar vildsvin är det nödvändigt att ha en lockpipa för att det ska bli en riktigt effektiv jakt. Är du i färd med att göra i ordning en åtelplats bör du ha flera lockmedel för att få ett effektivt resultat, med återvändande vildsvin som trivs på din åtelplats.

Hur kom vi fram till vilka lockmedel för vildsvin vi skulle testa?

Vi hade själva en del erfarenhet av olika lockmedel för vildsvin och vi började med att diskutera igenom dessa och om de var värda att ha med i testet.

Vi lade sedan ut frågan i ett par forum för jägare och fick väldigt fina tips att utgå ifrån. Inför testet hämtades lockmedlen för vildsvin hem från activeoutfit.se och pnjakt.se.

Hur testade vi lockmedel för vildsvin?

Vi testade lockmedlet på vår åtelplats och vid ett jakttillfälle. Vi gick sedan igenom resultaten tillsammans och kunde därefter poängsätta dem.

Våra favoriter

Premium: Hubertus Lockpipa för Vildsvin

Lockpipan från Hubertus ger ett naturtroget ljud och är perfekt att locka vildsvin med. Modellen är lätt att lära sig locka med. Med den här lockpipan kan du framkalla två olika typer av lockljud.

Det första är ett lockljud som vildsvinet använder för att kalla på flocken. Det andra lockljudet imiterar en brunstig galt. För inkallningsljudet sätter du handen mot änden på slangen och får på så sätt ett dovare ljud.

För ljudet som signalerar brunst blåser du helt enkelt i munstycket i korta stötar. Med Hubertus lockpipa ökar dina chanser att kunna locka till dig ett vildsvin och den är verkligt effektiv.

Hubertus är ett tyskt företag som håller oss svenskar med ett utmärkt sortiment av olika jaktpipor. Det här är en otroligt bra lockpipa och ett av de bästa lockmedlen för vildsvin.


Mellan: Primos Pork Chop Attractant

Primos Pork Chop är ett lockmedel som du kan sprida ut direkt på marken eller blanda ut i fodret. Den fungerar året om och har en kraftfull effekt på vildsvinen som gärna återkommer till platsen flera gånger.

Men det finns även andra aspekter på vad som behövs på en bra åtelplats. Den ska placeras där det är största möjliga lugn. Ingenting får störa dem för vildsvinen är misstänksamma djur och får de nys om att det är nåt skumt i görningen, så sticker de direkt.

För din egen del ska åtelplatsen vara konstruerad på ett sådant sätt att du lätt kan fylla på fodret. Du kan med fördel använda en foderspridare påmonterad på en fodertunna. Då fördelas fodret i lagom takt.

Du behöver inte bjuda på jättestora mängder mat. Det räcker faktiskt med ett rejält mellis. Däremot ska åtelplatsen inte stå utan mat. Då slutar de komma ganska omgående.


Budget: Gyttorp Vildsvinstjära

I inledningen berättade vi om hur man kunde använda tjära som ett komplement på åtelplatsen för att göra den extra inbjudande för vildsvinen. Här har du ett lockmedel i sprayform.

Det är otroligt smidigt att använda och det smarta med den här produkten är att det också fäster på våta och frusna trädstammar hur lätt som helst. Kom ihåg att också spraya högt upp, så att du får bra spridning på lukten.

Det som lockar vildsvinet till platsen är den färska, starka doften av tjäran. Därför är det bra att spraya på ganska ofta med ett tunt lager. Tjockleken spelar ingen roll för effekten utan det är viktigt att den är så färsk som möjligt.

Sitter du i jakttorn kan du också spraya utsidan på tornet före passet. Använd sedan din lockpipa, så har du en stor dragningskraft till din plats. Fördelen med tjärdoften är att den också döljer din egen doft.


Special: Nordik Boar Lockpaket Vildsvin Pipa + Film

Den här spännande pipan är utvecklad för vildsvin, specifikt i Sverige. Det har visat sig att vildsvin i Sverige är lättare att locka med ljud som brunst och lockläten, inte med kultingångest som man till exempel använder sig av i USA.

Av någon anledning lockar just det ljudet inte våra svenska vildsvin alls lika bra. Fördelen med att använda de två andra lockljuden är att det lockar till sig både galtar och suggor.

Den här pipan  har alltså ett socialt läte som associerar till att allt är okej. Om du vill ha vildsvin ut på åtelområdet kör du bara med den här och du kan få ut grisarna dit.

När de väl har kommit fram och äter av dina läckerheter kommer de att bli återkommande gäster till din åtelplats. Pipan är tillverkad i ett syntetiskt material, så den är i princip oförstörbar och även om den är blöt håller den exakt ton.

Den är lätt att blåsa i, vilket inte alls gäller alla pipor. Vissa pipor får man ta i ordentligt med, men här räcker det med vanligt blås.

När du köper den här lockpipan för vildsvin får du också med en halvtimmes instruktionsfilm där du får tips om hur du kan locka till dig vildsvin med lockmedel på bästa sätt.

Våra utmanare

Produkter som utgått

Primos Hog Wild Lockpipa

Primos Hog Wild lockpipa har ett bra, autentiskt, och verklighetstroget lockrop, men framför allt är den också otroligt smidig att ta med sig. Den ryms i en ficka hur enkelt som helst.

Den ger ifrån sig ett ljud som lockar till sig både suggor och galtar. Primos har hållit på med att utveckla lockmedel av olika slag i decennier och de har blivit verkligt bra på sin uppgift.

Primos är ett amerikanskt företag som specialiserar sig på lockmedel och olika jakttillbehör för både storviltsjakt och toppjakt.

De provar ut sina produkter minutiöst och deras märke borgar alltid för hög kvalitet och prima hantverk. Den här fina lockpipan för vildsvin kostar ungefär 300 kronor på nätet.

Frågor och svar

Vilka lockmedel för vildsvin är bäst?

Faktum är att det inte finns något som är det allra bästa. Är du riktigt smart och vill ha det mesta möjliga ut av åtelmaten och olika lockmedel använder du flera av dem och låter dem kompletterar varandra.

Gör till exempel i ordning en riktigt fin åtelplats med mycket tilltalande foder som du blandar lockmedel i. Komplettera med att tjära in träden runt åtelplatsen för att ge vildsvinen ytterligare en orsak att komma till platsen.

Ställ dig sedan i närheten av platsen och dra igång en riktigt bra lockpipa med vildsvinsläten och du har garanterat vildsvinen där inom kort. De kommer dessutom att återkomma gång på gång.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning