Bästa jakttidningen 2022 – Intressanta reportage och pryltester för jägaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jakt blir bara en mer och mer populär hobby och därmed har också utbudet av tidningar ökat kraftigt. Allt fler ungdomar som vill prova på jakt och känslan att för första gången få gå ut med jaktlaget och skjuta älg är en väldigt speciell känsla.

Är personen omyndig krävs det att jakten sker under uppsikt av en person med vapenlicens. När det gäller intresset för jakt och fiske har allemansrätten ändå haft en stor betydelse för att det har kunnat utvecklats som det har gjort i Sverige.

Jakt eller fiske ingår inte i allemansrätten, men eftersom du får använda andras mark för att till exempel komma till dina egna jaktmarker har de naturligtvis betydelse för tillgängligheten. Ska du jaga på annans mark behöver du markägarens tillstånd för detta.

Naturupplevelsen i samband med jakten är fantastisk och det är också en av anledningarna att ägna sig åt jakt. Det andra är att man får högkvalitativt kött som man exakt vet vad det är och som är helt utan antibiotika och andra konstiga ämnen.

Så kan vi inte komma ifrån att det också är spänningen i själva jakten som är en del av den här hobbyn. När det gäller själva vapnet har många ett stort intresse av att ägna mycket tid åt det och satsa på alla möjliga tillbehör.

Andra är nöjda med en och samma bössa och tycker att själva materialsporten i hobbyn inte är så viktig. Vill man kan man snöa in sig på jaktutrustning hur mycket som helst.

Det finns allt vad man kan önska när det gäller vapen och kringutrustning samt jaktkläder. I och med att jaktintresset har ökat finns det också ett flertal jakttidningar på marknaden.

För inte så många år sedan fanns det endast en jakttidning medan det nu har exploderat ordentligt och man kan också få tag på några amerikanska och engelska jakttidningar som är alldeles utmärkta.

När man inte kan ägna sig åt sin hobby, i det här fallet jakt, är det naturligtvis härligt att kunna förkovra sig på andra sätt. Där kommer en bra jakttidning med in i bilden.

Den innehåller intressanta reportage och välgjorda testar på jakttillbehör och vapen. Några jakttidningar profilerar sig också på olika typer av specialjakt.

Vi har till exempel Big Game som satsar på reportage om exklusiva jaktresor och mera extrema former av jakt. Det finns också en amerikansk jakttidning som enbart koncentrerar sig på bågskytte.

Men vilka preferenser du än har går det att hitta en jakttidning som fyller just det behovet som du har med din hobby. Och man behöver ju inte heller bara investera i en tidning.

Svensk Jakt tog sig upp som vinnare på prispallen i premiumkategorin medan Allt om Jakt & Vapen tog hem första platsen i mellanklassen. Budgettidningen blev Jaktjournalen. En specialare har vi också med Jaktmarker & Fiskevatten.

Premium: Svensk Jakt

Svensk Jakt är en av Sveriges äldsta tidningar och definitivt den äldsta jakttidningen i landet. Den har en enorm bredd och innehåller allt från tester till recept och reportage.

Det är Svenska Jägareförbundets tidning, men man behöver inte vara medlem i Svenska Jägareförbundet för att kunna prenumerera på den. En mycket bra tidning med ett brett och intressant utbud.


Mellan: Allt Om Jakt & Vapen

Allt Om Jakt & Vapen har funnits sedan 1983 och är en jättebred tidning med ett utmärkt och spännande material som passar för alla jägare.

Du hittar en mycket stor bredd i materialet och om styrkan med tidningen Svensk Jakt är den regionala delen är den här tidningens styrka det härliga och vackra bildmaterialet som finns i den.


Budget: Jaktjournalen

Jaktjournalen är en alldeles utmärkt jakttidning och du får väldigt mycket för pengarna. Du kan prenumerera i ett helt år för endast en femhundring!

Då får du massor med spännande reportage, artiklar om jakthundar, samt rykande färska tester på vapen och jakttillbehör. Helt enkelt en superbra tidning som är väl värd priset.


Special: Jaktmarker & Fiskevatten

Jaktmarker & Fiskevatten är den spännande kombon där du som jägare också kan kombinera ditt fiskeintresse. Det här är verkligen unikt och innehållet blir en skön blandning för den sanna naturälskaren.

Du får ett brett innehåll och förutom jakttester och intressanta reportage om jakthundar får du även mat och dryckestips i tidningen - perfekt för den som både jagar och fiskar.

Varför ska du lita på oss?

Vi som suttit i panelen för det här testet är alla erfarna jägare som konsumerat många tidskrifter genom åren. Vi vet vad man önskar sig av ett riktigt bra jaktmagasin och har tittat på tidskrifter som ger en bredd och kan ha något för alla.

Vem behöver en jakttidning?

Alla som har en hobby de är passionerade över tycker att det är roligt att också läsa om sin hobby. Att få läsa reportage och intervjuer med prominenta personer inom sin favoritsport är alltid roligt.

Det är också ofta man läser någonting i jaktrelaterade tidningar som man sedan kan ta i bruk när man är ute själv. Dessutom är det alltid intressant att få läsa tester om de senaste produkterna på marknaden.

Hur kom vi fram till vilka jakttidningar vi skulle testa?

Vi diskuterade först igenom våra egna erfarenheter inom området och sedan lade vi ut frågan i två Facebookgrupper för jägare. Vi fick massa bra tips och på det sättet har vi kunnat sammanställa det här testet.

Hur testade vi jakttidningarna?

Vi läste tre nummer var av en och samma tidning. Efter att vi läst dem från pärm till pärm och dokumenterat hur tidningarna var uppbyggda och hur deras innehåll var strukturerat i allmänhet träffades vi och gick igenom resultaten tillsammans.

Alla kom med synpunkter och råd och vi fick en gedigen och stabil grund att stå på inför sammanställningen av testet. Samtliga tidningar kan du enkelt beställa förmånliga prenumerationer på via tidningsdistributören tidningskungen.se.

Våra favoriter

Premium: Svensk Jakt

Tidningen Svensk Jakt är Jägareförbundets tidskrift och har ett brett innehåll. Tidningen tar upp både jakt och djurhållning. Det är en blandning av reportage, tips, och aktuella händelser inom svensk jakt och även lagstiftningen kring den.

Många intressanta reportage om skogsvård finns också. Du kan läsa om allt från tips på spännande recept med vilt till jaktreportage. Det är en väldigt bred och matnyttig tidning för jägare i alla åldrar; kvinnor som män.

Tidningen är faktiskt en av Sveriges äldsta och har kommit ut sedan 1863! En intressant sak är att den inte ser likadan ut i hela landet utan har delats upp i regionala delar, närmare bestämt åtta stycken.

Varje regional del har fyra sidor längst bak i tidningen som är unika för just den regionen. Där kan du läsa om vad som händer på jaktfronten i din region och du kan till och med skriva själv för Svensk Jakt om du vill.

Det är bara att kontakta dem och föreslå ett material som skulle kunna vara till nytta för Svenska Jägareförbundets medlemmar.


Mellan: Allt Om Jakt & Vapen

Allt Om Jakt & Vapen är en annan väletablerad storjaktstidning som läses av många. Tidningen grundades 1983 och kommer ut med 10 nummer per år. Här är en blandning av allt som intresserar en jägare.

Äventyrliga jaktreportage mixas med tester av vapen och jakttillbehör. Tidningen har ett mycket vackert bildmaterial och är en fröjd att bläddra i också för bildernas skull.

Rutinerade likväl som nybörjarjägare har stor behållning av tidskriften. Könsfördelningen bland läsarna är 70% män och 30% kvinnor, vilket man får se som en hyfsat bra balans i sammanhanget.

Vi vill ju så gärna ha fler kvinnor in i jakten och då är det roligt att se att även kvinnor läser jakttidningar. Allt Om Jakt & Vapen produceras i Sverige och språket är svenska.


Budget: Jaktjournalen

Jaktjournalens redaktion består av ett gäng journalister och fotografer som dessutom har ett gediget jaktintresse och har utövat sporten i många år.

Tillsammans med sina otroligt breda kunskaper inom jakt bildar de en intressant jakttidning där du får följa med utvecklingen inom jaktvärlden och även läsa olika jaktreportage och jakttips.

Jaktjournalen skriver också om jakthundar, vilket kan intressera många. Jaktjournalen satsar också på mycket tester och du får matnyttig information om de senaste jaktprylarna på marknaden.

Tidningen har en lite mindre procent kvinnliga läsare; kring 20% och det kan säkert bero på den genomgående manliga redaktionen.

Det är en jakttidning som passar alla åldrar; från ungdomarna som precis tagit sin jägarexamen till den erfarne jägaren som hållit på i många år. Utgivningslandet är Sverige och språket svenska.


Special: Jaktmarker & Fiskevatten

Den spännande tidningen Jaktmarker & Fiskevatten är tidningen för den jägare som också gillar att fiska. Det här är en unik kombination och du får härliga reportage från hela Sverige och övriga Norden.

Du kan prova på läckra recept med vilt och även få tips och råd om dryck till maten. Även den här tidningen har ett fantastiskt vackert bildmaterial.

Du får dessutom veta de senaste nyheterna inom fisketävlingar och skyttetävlingar på nationell nivå. De har ofta med intressant läsning om jakthundar och du som är jakthundsintresserad kan lära dig mycket med hjälp av tidningen.

Tidningen har verkligen anor. Den grundades nämligen redan 1913 och kommer därmed tätt efter tidningen Svensk Jakt som den äldsta jakttidningen i Sverige.

Våra utmanare

Field & Stream

Field Stream

Field & Stream är ett amerikanskt jakt- och fiskemagasin som också profilerar sig inom reportage om överlevnad, utrustning, och vapentester. Materialet riktar sig till nordamerikanska läsare, men även en svensk jägare kan hitta otroligt mycket spännande läsning här.

Tidningen grundades redan 1895 och har i dagsläget mer än en miljon prenumeranter i pappersformat och dessutom fler online. Tidningen erbjuder en stor bredd av reportage om jakt på storvilt, såväl som mindre vilt.

Du får också lära dig överlevnadstips, ta del av härliga viltrecept, och lära dig om viltvård i allmänhet. 12 nummer kostar cirka 715 kronor. Tidningen publiceras på engelska.


Bowhunting

Bowhunting

Bowhunting är en amerikansk tidning om jakt med pilbåge. Det är ju inte tillåtet i Sverige att jaga med pilbåge, men lagstiftningen kommer sannolikt att ändras så småningom och läggas till som ett kompletterande jaktmedel.

Här finns en massa intressant läsning för alla som älskar bågskytte och du får lära dig tekniker och taktik som gör dig till en bättre bågskytt.

Dessutom har också tidskriften Bowhunting en kompletterande podcast som är fantastiskt intressant. Programledaren intervjuar framstående jägare inom genren och du får en massa underhållande historier och ovärderliga tips och råd om jakt med pilbåge.

Har man en gång lyssnat på ett avsnitt är man helt såld, det är ett som är säkert! Utgivningslandet är USA och tidningens språk är engelska.


Produkter som utgått

Big Game

​Big Game är verkligen någonting utöver det vanliga och definitivt ingenting för den som anammar jantelagen. Här har vi ett jaktmagasin i premiumklassen och läsaren får följa med på exklusiva jakter i världens mest otroliga naturområden.

Det är safarijakt med allt från kronhjortsjakt i Argentina till smygjakt i Namibia. Det jagas även i Europa och du kan följa med på jakt vid Kroatiens kust, likväl som drevjakt i Småland.

Här bjuds dig inte bara på vapentester och jaktreportage utan även spännande personporträtt samt reportage om mat och dryck. Tidningen bjuder också på viltkunskap för dig som verkligen vill studera detta mer ingående.

Här står passionen för vildmark, jakt, och vilt i fokus. Det är mycket välskrivna reportage av väldigt bra skribenter. Även Sveriges bästa naturfotografer bidrar med bildmaterial till tidningen.

Kvaliteten genomsyrar också formgivningen samt materialet. Ett nummer av Big Game är ca 150 sidor tjockt och är tryckt på 90 grams papper. Det andas lyx hela vägen.

Årsprenumeration på fyra nummer kostar ungefär 400 kronor. Tidningen grundades 2014 och vi hoppas att den får växa sig stark så att vi får ta del av den här fantastiska tidningen många år framöver.

Frågor och svar

Finns jakttidningarna som digital prenumeration?

I dagsläget finns det ingen svensk jakttidning som har alla sina reportage som digital prenumeration; alltså så att alla artiklar kan läsas på nätet.

Men samtliga jakttidningar i det här testet har utmärkta hemsidor och det är jätteintressant att läsa där också, även om det delvis är samma som i tidningarna.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning