Bästa jaktstolen 2022 – Bekväma, tysta stolar för jakt med hagel och kula

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nybliven jägare och har varit ute på din första stora jakttur, har du säkert noterat att en bra jaktstol bör vara en del av standardutrustningen. Det kanske inte är den mest spännande delen av packningen, men nog så viktig! För att själva hitta den ultimata jaktstolen, sammanställde vi den här köpguiden och du är hjärtligt välkommen att ta del av resultatet!

En bra jaktstol ger dig större uthållighet på jaktpass

I vår stora köpguide om jaktstolar, kommer du att få lära dig det mesta som är värt att veta om en sådan. Det är många faktorer att ta i beaktande innan du slår till och köper din första jaktstol. Har du redan en jaktstol men behöver uppdatera dig, finns det också många bra tips i den här köpguiden. 

Här kommer du att få lära dig vilka olika typer av jaktstolar det finns och vad de passar bäst att användas till. Vi kommer också att ge dig en del matnyttiga tips på vad du ska tänka på inför köpet av jaktstolen och hur du ska bena ut exakt vilka behov du har och vad du vill ha ut av en bra jaktstol. 

Som vanligt har vi också med några köptips för dig som vill ha hjälp att välja ut en bra jaktstol. I vår premiumkategori vann Walkstool Comfort 75 cm. Vi har också med en utmärkt mellanvinnare och den heter Stabilo Therm Trebenstol Kvadraten

För dig som vill ha en prisvärd budgetvariant rekommenderar vi Coleman Standard Quad Chair. Absolut högsta komfort hittar du i vår specialare Helinox Chair One.

Premium: Walkstool Comfort 75 cm

Vår premiumstol Walkstool Comfort är verkligen något utöver det vanliga! Här får du absolut högsta komfort och en stol som klarar av att belastas mycket tungt, trots att den inte ens väger ett kilo. 

Stolen är mycket lätt att fälla både ihop och upp. Eftersom den kan fällas ut och användas på olika sätt, passar den fiskare och inte minst jägare, vare sig det gäller jakt med hagel eller kula.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Hög komfort
 • Tyst

Nackdelar

 • Finns ej i kamouflagefärg

Mellan: Stabilo Therm Trebenstol Kvadraten

Stabilo Therm Trebenstol Kvadraten är en klassisk modell av jaktstol. Sitsen är i robust läder och träbenen är stabila, samtidigt som du kan vara rörlig på stolen, när du väl funnit balansen. Träbenen gör också att den är mycket tyst att fälla upp och ihop.

Fördelar

 • Mycket komfort för pengarna
 • Tyst
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Lädersitsen kan vara styv i början

Budget: Coleman Standard Quad Chair

Vår budgetvinnare Coleman Standard Quad Chair är en utmärkt stol för dig som inte behöver gå långa sträckor på jaktturen, utan kanske mest sitter vi åtelplatsen eller i älgtornet. Den erbjuder en mycket hög komfort som kompenserar för den något tunga vikten på strax över 3 kilo. 

Stolen är relativt tyst, men användaren måste ändå iaktta viss försiktighet när den packas ihop, så att inte den prasslar för mycket i tyget.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Mugghållare

Nackdelar

 • Tung
 • Tyget kan prassla vid hopfällning

Special: Helinox Chair One

Helinox Chair One Stol är en prisbelönt stol som passar många. Den är avsedd för dig som vill ha en lättviktig och smidig jaktstol och passar även dig som har behov av lite högre komfort under vandringen eller på älgjakten. Materialen är mycket högkvalitativt och slitstarkt. Stolen har hela 5 års garanti.

Fördelar

 • Slitstark
 • Lätt

Nackdelar

 • Inte helt tyst vid uppfällning
 • Finns endast i en färg

Vad är en jaktstol?

När du är ute på jakt är passen ofta väldigt långa och det är förstås viktigt att du kan sitta bekvämt. Det är något som alla som sysslar med jakt känner till. En jaktstol är praktisk, eftersom den är liten och smidig och lätt att plocka med sig. Eftersom att en jägare ofta sitter i flera timmar i sträck är det viktigt att stolen är bekväm. 

Stolen fyller också fler syften än att fungera specifikt under jaktpasset. Ofta går en jägare långa sträckor under en jakthelg och att ha en med stol gör att du kan sätta dig och vila en stund, var du än befinner dig. Även i ett jakttorn blir vistelsen mycket bekvämare och trevligare om du har har en jaktstol med dig.

Olika typer av jaktstolar

Det finns en uppsjö av olika modeller av jaktstolar på marknaden och chansen att du hittar en som är precis vad du söker är högst sannolikt.

Jagar du med kula behöver du oftast stå med ett knä ner i marken för att få bättre stöd i skottögonblicket, och då är en vridbar trebensstol eller en lägre teleskopstol det bästa. Jagar du småvilt med hagel passar en högre stol bättre, då du kan komma att behöva resa dig snabbt. 

Det finns jaktstolar med och utan ryggstöd, liggunderlag som kan omvandlas till en bekväm jaktstol vid behov, samt många andra lösningar. 

Olika funktioner som en jaktstol kan ha är:

 • Ryggstöd. Med eller utan.
 • Roterbar sits. Gör att du kan svänga tyst och snabbt i skottögonblicket.
 • Teleskopben som gör att benen kan justeras i olika höjd.
 • Hopfällbar. Stolarna fälls alltid ihop på ett eller annat sätt. Det som varierar är tekniken och hur mycket mindre plats de tar efter hopfällning.
 • Kombinationsstol. Stolar som även fungerar som liggunderlag eller som är en del av en ryggsäck. 
 • Gåkäpp med sits. Här är sittkomforten inte generellt den största, eftersom sittdelen är i form av en liten plastsits som fälls ut från gåkäppen. Men för den seniore jägaren eller någon som har svårt att gå långa sträckor, kan det här vara en praktisk och bra kompromiss.

Vem har användning för en jaktstol?

Först och främst är en jaktstol avsedd för jägare och deras specifika behov, men det finns också andra som kan ha stor glädje av en bra jaktstol. Alla som tycker om att vistas i skog och mark har stor nytta av en bekväm stol att ta fram vid behov. Det gäller särskilt personer som vistas lång tid i skogen eller går långa sträckor. 

Fågelskådare, de som gillar att plocka svamp och bär samt friluftsälskare överlag, har otrolig stor nytta av en lätt och bekväm jaktstol. 

Även om en jägare vill ha så lite packning med som möjligt, är jaktstolen för de flesta jägare helt oumbärlig.

Vad ska jag titta efter när jag köper en jaktstol? 

Det är viktigt att verkligen tänka igenom vilken typ av jaktstol du vill ha. Det finns ryggsäckar med tillhörande stolar som du fäller ut, men den mer erfarne jägaren vet att detta kan vara rätt så opraktiskt.

För det första innebär det att du alltid måste ställa ner väskan där du ska sitta, vilket kan resultera i att du får en blöt och lerig ryggsäck att sedan bära på. Att ha en smidig trebensstol eller annan lösning som du kan ta fram vid behov och sedan förvara ryggsäcken en bit bort på ett torrare ställe, är mycket mer praktiskt. 

En bra jaktstol ska också vara lätt att hantera. Den ska kännas robust och stadig att sitta på, samtidigt som den är lätt. Det är ingen självklar sak att åstadkomma i tillverkningen och det ställer en del krav på designen. 

Den ska också vara enkel och lättbegriplig att fälla ihop. Du vill inte stå och krångla med en jaktstol som du inte snabbt kan få ihopfälld när ni ska lämna åtelplatsen eller gömstället.

Detsamma gäller förstås vid uppfällning och det är viktigt att stolen inte skramlar, utan att detta kan göras tyst. Detsamma gäller om du har en stol med svängfunktion. Den ska förstås inte gnissla och föra oljud, utan måste kunna svänga alldeles tyst.

Färgen på stolen har också betydelse och den ska vara anpassad för jakttillfället och ha en bra kamouflagefärg eller åtminstone en diskret sådan.

Vad kostar en jaktstol?

Priset på jaktstolar varierar och du kan få betala allt från några hundralappar till ett par tusen kronor. Här gäller det att bedöma pris i relation till prestandan och inte minst vilken sittkomfort du får för pengarna.

Våra favoriter

Det finns gott om köpguider och tester med jaktstolar, så det har varit lätt att samla ihop gedigen information om jaktstolarna som erbjuds på den svenska marknaden. På basen av detta har vi valt ut fyra stycken favoritprodukter som är prisvärda och som får mycket goda kundomdömen.

Premium: Walkstool Comfort 75 cm

Walkstool Comfort är en svensk uppfinning som har en patenterad teleskoplösning och den har fått mycket positiv uppmärksamhet sedan den lanserades. Det här är en perfekt stol vid jakt och den kan även användas som allehanda allround-stol för monteringsarbeten eller när du behöver sitta lågt ner av olika anledningar. 

Aluminiumkonstruktionen är otroligt lätt och stolen är smidig och enkel att fälla ihop. Samtidigt klarar den enligt företaget en belastning på 250 kg, trots att stolen endast väger 930 gram! 

Stolens speciella teleskopben gör att den effektivt sparar på rygg, knän och leder. Du kan ha benen fullt utfällda för att sitta i en vanlig stolshöjd, men det mest intelligenta med den här uppfinningen är att du kan fälla ihop teleskopbenen och då få en rörlig sittlösning med en höjd på ca 45 cm. Det betyder att stolen är perfekt även för dig som skjuter med kula och behöver gå ner på knähöjd vid behov. 

Med i köpet ingår en väska, så att du kan bära den över axeln om du vill. Hopfälld är den såpass liten att du även kan fästa den i bältesöglan och bära den på höften! Du kan också köpa ett tillbehör som gör att stolen står stadigt även på sank och lerig mark, utan att teleskopbenen sjunker ner. 

Det här kan nog sägas vara den kompletta jaktstolen som i stort sett täcker alla behov, från komfort till lätthanterlighet. Och så är det förstås extra roligt att stolen är en svensk uppfinning!

Fördelar

 • Lättviktig
 • Hög komfort
 • Tyst

Nackdelar

 • Finns ej i kamouflagefärg

Mellan: Stabilo Therm Trebenstol Kvadraten

Stabilo Therm Trebenstol Kvadraten är den klassiska trebenta stolen i modern utformning. Benen i trä gör att den tyst kan fällas upp och ihop och sitsen i kraftigt läder är bekväm och erbjuder hög komfort. Sitthöjden är 70 cm hög och stolens konstruktion gör att du lätt kan svänga med den och ställa dig ner på knä vid behov. 

Modellen är en klassiker och en smart uppfinning som trots att den består av endast två delar erbjuder hög komfort och har allt det som en jaktstol bör ha: den är tyst, lätt i vikt och bekväm. 

Tack vare läderbandet är den lätt att spänna fast i ryggsäcken och den är dessutom väldigt elegant till utseendet, för den som bryr sig om detta. Kan kännas rätt styv och lite knölig att fälla ihop i början, men så snart lädret mjuknar och blir följsamt blir den mycket lätthanterlig.

Fördelar

 • Mycket komfort för pengarna
 • Tyst
 • Lättviktig

Nackdelar

 • Lädersitsen kan vara styv i början

Budget: Coleman Standard Quad Chair

Coleman Standard Quad Chair är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en bekväm och smidig stol som tar liten plats i packningen. Den passar bra på fisketuren likväl som inför helgen med jaktlaget. Stolen erbjuder hög komfort med mjuka armstöd och en mugghållare. 

Den tar inte mycket plats när den är ihoppackad, men stolen innehåller mycket material och väger 3,3 kilo. Coleman Standard Quad Chair har en bra färg som gör att den smälter in in i skogsmiljöer. 

Trots att den innehåller många aluminiumrör, går den ändå att packa ihop relativt tyst, vilket naturligtvis alltid är stort plus. På grund av vikten är det här dock ingen stol som du bär med dig under långa sträckor. 

Coleman är ett amerikanskt företag som sedan förra sekelskiftet utvecklat utrustning för friluftsälskare, jägare och sportfiskare.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Mugghållare

Nackdelar

 • Tung
 • Tyget kan prassla vid hopfällning

Special: Helinox Chair One L

Vår specialare Helinox Chair One L är den ultimata stolen för dig som söker komfort och kvalitet. Det är en mycket slitstark stol som är perfekt att ta med sig på jaktturen. 

Trots att den är mycket lättviktig och liten när den är ihopfälld, har den en generös sits och passar även större personer. Dessutom har den hela 5 års garanti, vilket naturligtvis säger en del om kvaliteten. 

Stolen är extremt enkel att montera och fäller mer eller mindre upp sig själv efter att du tagit ut den ur väskan och skakat om aluminiumramen lite grann. Därefter gör du den slutliga fastlåsningen av stolsbenen och kan enkelt trä på tyget. Sitsen är tillverkad i slitstark polyester. 

Stolen har en kapacitet på 145 kg, trots att den väger endast 1 200 gram. Den hopfällda längden är 37 cm, vilket gör att den får plats i de flesta packningar. Det här är en stol för dig som vill ha hög komfort, men som samtidigt vill ha en användbar stol till jakttillfället.

Fördelar

 • Slitstark
 • Lätt

Nackdelar

 • Inte helt tyst vid uppfällning
 • Finns endast i en färg

Våra utmanare

Jakt är idag något av en materialsport och det innebär också att marknaden har mycket utrustning att erbjuda. Det gäller även jaktstolar och det finns många spännande alternativ. Därför presenterar vi också här några utmanare som definitivt är värda att titta närmare på, trots att de inte fick plats bland vinnarna.

Primus Campfire Stool

Primusköket känner de flesta till och företaget bakom den svenska uppfinningen har även tagit fram en friluftspall, som fungerar perfekt att ta med sig ut på jakt eller ha med sig på vandringen. Den tar inte mycket plats i ryggsäcken med sin hopfällda längd på 35 cm. 

Vikten är fenomenala 630 gram. I ett medföljande meshnät kan du packa pallen och en liten rolig detalj är att bältesspännet också fungerar som en kapsylöppnare.

Fördelar

 • Lätt
 • Bekväm

Nackdelar

 • Kan låta vid upp- och ihopfällning

Outwell Kielder

Outwell Kielder är en vadderad stol med svankstöd, justerbara armstöd och nackstöd. Det är en stol som verkligen ger hög komfort och den har också en praktisk mugghållare, som gör att du slipper luta dig framåt eller åt sidan för att komma åt kaffekoppen. 

Den är exceptionellt lätt att fälla upp och ihop och det mjuka, vadderade tyget gör att den också är mer eller mindre helt tyst. En snygg bärväska medföljer för smidig förvaring och enkel transport. 

Några användare har noterat att stolsitsen är något högre än normalt, vilket kan vara optimalt för vissa, men för andra en nackdel.

Fördelar

 • Mycket enkel att fälla ihop
 • Ergonomisk

Nackdelar

 • Passar ej vi jakt med kula

Outwell Goya Chair

Outwell Goya Chair kan snabbt och lätt kan vikas ihop och kräver inte någon montering efter inköp. Den är mycket slitstark och har en maxbelastning på 100 kg. Det här är en bra stol för den som vill ha lite mer komfort under jakten. Kompromissen här blir att stolen är ganska tung och väggar 4,5 kilo.

Fördelar

 • Hög maxbelastning
 • Snabb ihopfällning

Nackdelar

 • Tung

Urberg Foldable One Leg Stool

Urberg Foldable One Leg Stool Urberg är en klassisk en modell för den som vill ha maximalt lättpackat under helgen med jaktlaget. Perfekt när du ska gå långa sträckor och snabbt vill ha en möjlighet att vila benen en stund eller sitta ner i väntan på bytet. 

Stolen kan justeras i sex höjder och går att fälla ihop på ett ögonblick. En rolig detalj är att den även har ett kamerafäste, som gör att den kan användas som selfiepinne. Stommen är i lättviktig aluminium och tyget i mycket slitstark polyester. Vikten tilltalar de flesta med sin vikt på endast 500 gram.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Tar mycket liten plats

Nackdelar

 • Ej för den som behöver mycket komfort

Grey Oak Tripod Stool 50 cm

Grey Oak Tripod Stool är köpguidens andra stol med tre ben. Även det här är en mycket elegant och vacker stol, som samtidigt är extremt slitstark. Stolen består av trä och läder och kvaliteten är hög. Grey Oak Tripod Stool väger ca 1,5 kg och höjden är 50 cm, vilket gör att den passar dig som snabbt behöver komma ner på ett knä.

Fördelar

 • I naturmaterial
 • Tyst
 • Lätt att fälla upp och ihop

Nackdelar

 • Ganska tung
 • Lädret kräver skötsel

Urberg Rogen Lightweight Chair

Rogen Lightweight Chair är en campingstol från svenska Uhrberg. Den passar bra att använda i skog och mark, inte minst vid jakt. Den är tillverkad i slitstark nylon som erbjuder hög komfort. Stolen monteras snabbt och enkelt och förvaras sedan i en påse, som också gör den lätt att transportera. 

Rogen Lightweight Chair har ett högt ryggstöd för bra komfort. Tyget kan dock att vara prassligt, vilket du bör tänka på under jaktpasset.

Fördelar

 • Lättviktig
 • Snabb att montera
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inte helt tyst

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning