Bästa jaktkopplet 2022 – Håll smidigt kontrollen på din hund under jakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som hundägare har du, varesig du vistas i skogen på fritiden eller under jaktsäsongen, strikt ansvar för din hunds beteende.

En del av det ansvaret är att veta vilka regler som gäller under året när det gäller koppel och lösspringande hundar. Som hundägare kan du hållas ansvarig om hunden gör något den inte ska, även om du inte är med.

Från första mars till augusti måste du hålla noggrann koll på hundarna och i praktiken är det koppeltvång på alla hundar i skog och mark. Endast ytterst väldresserade hundar får gå lösa under den här perioden.

Det krävs att du har sådan kontroll på hunden att det är som om du har ett osynligt koppel på den. Hunden ska också vara i din närhet hela tiden, även om du har den lös.

Enda situationerna du få ha hunden lös, förutom vi vallning, är vid jakttillfället. Även om du har god kontroll på din hund brukar det vara enklast att ha hunden kopplad så att du kan koncentrera dig på jakten. Du släpper sedan loss den vid apportering eller spårning.

Ska den processen löpa smidigt underlättar det mycket med ett jaktkoppel av god kvalitet. Därför har jag sammanställt ett test med jaktkoppel. Det underlättar för dig när du ska välja ett lämpligt koppel för jaktsäsongen/säsongerna.

Premiumvinnaren blev Stabilotherm Midjekoppel för Jakt och Träning tätt följt av Bisley Hundkoppel av Naturrep i mellanklassen.

Stabilotherm hittar vi igen i budgetklassen med deras Retrieverkoppel och detsamma gäller för Bisley och vår specialare Jaktkoppel för Två Hundar. Läs vidare för att hitta det koppel som passar för dig och din hund.

Premium: Stabilotherm Midjekoppel för Jakt och Träning

Har du inte ett midjekoppel till din hund är det dags att skaffa ett. Varesig du tränar med hunden eller är på jakt är det här en väldigt bra lösning.

I skogen på jaktturen fungerar det bäst med händerna fria och det här är ett bra och slitstarkt alternativ till ett vanligt jaktkoppel.


Mellan: Bisley Hundkoppel av Naturrep

Ett jäkligt bra koppel i naturrep. Blir snabbt mjukt och följsamt och riktigt bekvämt att hålla i. Det är inte så stumt som polyesterkoppel kan vara utan har lite stuns i dig. Bra alltså om man har en hund som drar mycket.


Budget: Stabilotherm Retrieverkoppel

Ett jaktkoppel av det enklare slaget är något för dig som har en vältränad hund som du kan lita på lyssnar på dig.

Du kanske behöver göra tillfälliga kopplingar för säkerhets skull eller ha ett när ni tränar där det är mycket folk. Det här är ett smidigt koppel som inte tar mycket plats.


Special: Bisley Jaktkoppel för Två Hundar

Här är ett koppel för den som är ute med jaktlaget med två hundar. Fungera bra om du snabbt behöver koppla dina hundar när du är ute med jaktlaget eller är ute på spårträning med dem.

Kanske vill du spårträna en hund i taget och lära den andra bärga sig, trots att du har annat i belöning än klövar (om du har en svårmotiverad hund, testa att komplettera med något riktigt gott godis).

Ja, det finns som du vet väldigt mycket att träna på men har du två jakthundar är det stor chans att du behöver ett jaktkoppel för två hundar om du tränar inför jakten.

Varför ska du lita på oss?

Vi som testade kopplen jagar alla med hund och har flerårig erfarenhet av det. Vi har tränat våra hundar tillsammans och vet vad som krävs för att en hund ska bidra på ett effektivt och säkert sätt till jaktlaget.

Vi använder oss bara av den bästa utrustningen vad det än handlar om för jaktprylar och det gäller även kopplen till våra hundar. Vi är bekanta med de flesta varumärken i jaktindustrin och vet vad som är värt att testa.

Vem behöver ett jaktkoppel?

Alla som jagar med hund, skulle jag säga. Även om din hund är vältränad måste den hållas under uppsikt och detta kan ta fokus från dig i jaktsituationen. Att ha ett bra koppel som är lätt att lossa när det är dags gör jakten effektivare, helt enkelt.

Hur kom vi fram till vilka jaktkoppel vi skulle testa?

Genom att i stort sett testa alla som vi vet var värda att testa. Kvar blev vi med åtta koppel som vi ansåg värdiga att ha med i det här testet.

Hur testade vi jaktkopplen?

Genom att använda dem i praktiken, både i jakt och träning. Jaktkopplen hämtades hem från pnjakt.se och itaboutdoor.se inför det här testet.

Våra favoriter

Premium: Stabilotherm Midjekoppel för Jakt och Träning

Ett midjekoppel är praktiskt då man är ute och spårar exempelvis. Du kan koppla på en spårlina på midjekopplet och låta hunden göra spårningen på så sätt och du kan ändå ha händerna fria.

Det kan ju gå ordentligt undan vid spårning och även om det är bra att hunden är entusiastisk är det bra om den kan kontrollera sig så pass att ni båda kan hänga med.

Det blir klart enklare med ett midjekoppel där du lättare kan komma igenom snårig terräng bakom hunden men samtidigt “bromsa” den om det behövs.

Det här jaktkopplet är gjort i grönt polyesterväv. Det gröna ger en bra kamouflagefärg och polyestern gör kopplet mycket slitstarkt.

Kopplet passar hundar i alla storlekar, från mindre jakthundar som tax och borderterrier, till spetsar och spanielraser.

Det är 2,5 meter långt. Det är alldeles tillräckligt för vanliga skogsturer och som sagt, är det dags för jakt är det bara att koppla på spårlinan.

Öglan går att justera med ett slipstop som gör att kopplet inte kan glida av hunden. Det här jaktkopplet kostar cirka 450 kronor och är ett väldigt användbart och mångsidigt koppel.


Mellan: Bisley Hundkoppel av Naturrep

Rejäla doningar som håller i ur och skur. Ett koppel i naturrep är extra skönt att hålla i och det här kopplet har också läderdetaljer. Finns i tre olika storlekar: förutom 142 centimeter som det här finns 137 och 110 centimeter.

Det här är ett strypkoppel med läderstopp, så kopplet lossnar inte när du släpper hunden. Det här är ett otroligt kvalitetskoppel och hade det funnits som midjekoppel hade det vunnit premiumplatsen.

Den här kan du såklart ha mellan jaktperioderna och vid träningen också. Du bör ha din hund kopplad i alla sammanhang förutom vi själva jaktögonblicket.

Vintertid kan du kanske ha din hund lös i skog och mark om du vet med dig att den är 100 procent lyhörd för dina kommandon.

Känner du att du inte har det ska du ha hunden i koppel eller lina. Det här kopplet kostar ungefär 300 kronor. Ett riktigt fynd med tanke på kvaliteten.


Budget: Stabilotherm Retrieverkoppel

Ett funktionellt koppel i den lägre prisklassen. Kopplet har reflex intvinnad så den syns bra i mörkret också. Har du en hund som är vältränad och lyhörd för dig är det här kopplet enkelt och smidigt att ha med sig i skogen när du är ute med jaktlaget.

Du kan snabbt göra en temporär koppling av hunden med det här. Öglan kan justeras med gummistoppen för att du ska få ett bra grepp på hunden och för att den inte ska tappa kopplet om du släpper loss den med kopplet kvar på.

Har du inte avancerade behov som midjekoppel eller spårningsrep utan behöver något för att snabbt koppla hunden tillfälligt är ett sådant här billigt, enkelt koppel perfekt. Priset är en positiv överraskning för de flesta, cirka 120 kronor på nätet behöver du betala för den.


Special: Bisley Jaktkoppel för Två Hundar

Är du en av dem som har två hundar med på jakten är det väldigt opraktiskt med två koppel. Behöver du snabbt koppla dem tillfälligt eller släppa dem lösa är risken stor att det bara trasslar till sig.

Det var kanske vanligare förr än nu att släppa två eller tre hundar samtidigt och det beror också på hur stor mark det är förstås. Det ska finns jakttillfällen för båda.

Kanske har du en med som bisittare och en gör jaktjobbet, då är det också lämpligt med ett dubbelkoppel som det här. Kopplet var väldigt enkelt att använda, alla i testpanelen gillade det här kopplet.

Kopplet är tillverkat i kraftig polyester och har justerbara öglor. Det gör det här kopplet passande för alla storlekar på hunden.  Du kan enkelt släppa båda hundarna i ett enda grepp eftersom haken fästs i individuella ringar.

Du kan genom ett tvåhandsgrepp även släppa iväg en hund. Då håller du i halsbandsdelen på den hund du vill ska stanna kvar och öppnar helt enkelt haken så att den andra hunden kan sätta iväg. Kostar cirka 500 kronor, vilket faktiskt är värt det.

Våra utmanare

Jaktkoppel

Finessen med det här kopplet är att det är en kombinerad viltbärare, så det är enkelt för dig att både snabbt koppla hunden när det behövs, men sedan också bära hem mindre byten smidigt.

Viltbäraren sitter i kopplet men är löstagbar för att tas i användning vid behov. Koppellängden är justerbar. Du behöver ett separat halsband för det här kopplet. Kostar ungefär 400 kronor.


Jägarkoppel med Midjedel

Här är ytterligare ett midjekoppel men i lite enklare tappning. Den här är tillverkad av ett polyesterband med en längd på 2,2 meter (koppel) och 1,35 meter (midjebandet). Precis som det vi beskrev innan fungerar det här om du vill ha händerna fria.

Har du hundar som drar mycket är det bättre att satsa på det andra midjekopplet eftersom det här då kan skära in i midjan en del. Kopplet kostar cirka 170 kronor.


Ryckdämpat Koppel - 4 Meter

Ett finfint koppel om du har en hund som är väldigt ivrig och drar en del. Ett elastiskt koppel som det här minskar rycken i nacken på din hund, men underlättar när du ändå vill ha kontroll på hunden. Bra att ha på spårträningen också istället för lina.

Fungerar väldigt bra och är skonsam mot din hunds nacke och för dina armar med för den delen. Finns i många olika färger med svart som bas på alla. Längden är fyra meter och bredden på polyesterbandet är 25 mm. Kostar ungefär 260 kronor.


Bisley Jaktkoppel

Det här är ett koppel som passar till de flesta hundstorlekar eftersom det är justerbart med slipstop men det var verkligen suveränt för oss med större hundar.

Stadigt bekvämt och skonsamt för hundens hals tack vare den runda, mjuka flätningen. Klassiskt kamouflagefärgad för oss som inte vill ha tingeltangel. Kostar 200 kronor, vilket är ett riktigt fynd!

Frågor och svar

Vad är ett jaktkoppel?

Ett jaktkoppel är ungefär som ett vanligt koppel, men enklare. Kopplet fäster man med hjälp av en hake, så att det går snabbt och lätt att sätta på och ta av.

Vad är skillnaden mellan ett vanligt koppel och ett jaktkoppel?

Ett jaktkoppel är enklare att använda, framförallt att haka på och av. Det är inte bara enklare att använda, utan är överlag enkelt – inga krångliga funktioner eller avancerade delar. Samtidigt ska det vara tåligt och hållbart samt skonsamt att använda.

Vad kostar ett jaktkoppel?

Från under hundralappen och upp till flera hundra kronor.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning