Bästa jaktkniven 2022 – Se till att du har den skarpaste kniven för ditt uppdrag

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi tyckte att det var på tiden att vi testade de jaktknivar som finns på marknaden. Det finns ju så otroligt många att välja på. 

Vi vill redan nu trycka på och säga att om du inte redan har en jaktkniv så kommer du att behöva en. Du vill inte stå där ute i skogen med ett djur du inte kan ta ur. Det vore att visa en väldigt stor brist på ansvar och respekt.

I många av våra andra tester har vi rekommenderat att ni utgår från era behov när det är dags att köpa en produkt, det gäller självklart även här. Ska du ut i djungeln? Jaga småvilt eller högvilt? Ja, det gäller att veta vad man vill. Eller så gör man som jag och köper ett par olika knivar.

Tror du att du kommer hamna i en situation där du kommer att behöva flå ett djur? Då är det verkligen inte läge att plocka fram morfars gamla rostiga kniv från källaren.

Vi vill ju såklart hjälpa dig så att du inte hamnar i en sådan situation och därför har vi , som vanligt, valt ut ett par favoriter i klasserna premium, mellan, och budget.

Vi har utsett Buck Vanguard till vinnare i vår premiumklass. Det är en klassisk jaktkniv som alla jägare kommer att uppskatta.

I mellanklassen har vi lyckats hitta en riktigt bra kniv till dig i Nordic Hunting Knife som är perfekt för dig som ska ut på jakt. Den är ganska lik vinnaren i premiumklassen om man ser till utformning.

Och till sist, som vinnare i budgetklassen hittar vi ingen mindre än Mora Kansbol. Mora är ju som nästan alla vet en riktig klassiker inom knivvärlden. 

Som vanligt har vi tagit fram en specialare och denna gång är det verkligen en specialare, då vi hör att fler och fler jagar utomlands tänkte vi att denna Camillus Les Stroud 18” SK Jungle Machete kan vara bra att ha.

Premium: Buck Vanguard

Denna jaktkniv i klassisk design passar utmärkt att ta med sig när man ska ut på jakt eller i vildmarken. Det blev genast en stor favorit i testgruppen då alla gillade jaktknivens utformning och hur den ligger i handen.

Den passar utmärkt till att flå djur och man kan jobba med kniven under väldigt lång tid innan bladet blir slött.


Mellan: Øyo Hunting Knife Allroundkniv

Om man bara tittar på namnet kan man ju ganska snabbt förstå att den passar bra för oss här i norden, men denna fina kniv skulle nog passa väldigt bra oavsett var man är i världen. Vi tyckte alla att det var en riktigt bra kniv som dessutom klarar av tuffa förhållanden.


Budget: Mora Kansbol

Mora Kansbol utsågs ganska snabbt till vinnare i budgetklassen; hela gänget i testgruppen känner till den sedan tidigare och vet vad den går för.

Att den sedan presterade otroligt bra i våra rigorösa tester gjorde ju inte saker och ting sämre. Här kan vi verkligen säga att ni får en riktigt bra kniv till ett riktigt bra pris.


Special: Camillus Les Stroud 18” SK Jungle Machete

Jag är fullt medveten om att det är långt ifrån alla som är i behov av en machete, men vi vill visa att det finns mer än moraknivar och yxor på marknaden idag.

ven om den inte direkt är otymplig kan man fortfarande få med sig denna i packningen utan större problem.

Varför ska du lita på oss?

Då jag nu har fyllt 50 och jag har hållit på med jakt och fiske under nästan hela min livstid har jag samlat på mig en hel del erfarenheter och jag har haft ett antal olika knivar under mina år. Sedan får man ju även höra ett och annat bland grabbarna och tjejerna inom jakten.

Inför detta test samlade jag min lilla men duktiga testgrupp om totalt fem personer inklusive mig själv. Vi har alla olika erfarenheter, allt från gröngölingar till gamla rävar.

Något vi har gemensamt är respekten för en bra kniv och förståelsen för hur mycket frustration en dålig kniv kan orsaka. 

Vem behöver köpa en jaktkniv?

Det lätta svaret på denna fråga är: alla som inte har en jaktkniv och alla som redan har en kan nog köpa en till.

Det är otroligt viktigt att ha med sig en bra kniv när man ska ut på jakt, eller ut i skogen i allmänhet. I jakten kommer du att hamna i många olika situationer där en bra kniv kommer att kunna hjälp dig.

Men innan du går och köper en kniv tycker jag att du ska läsa på lite om knivlagen i Sverige. Det är inget konstigt, men väldigt bra att känna till.

Hur kom vi fram till vilka jaktknivar vi skulle testa?

Eftersom marknaden för jaktknivar är enorm tog jag med mig hela testgruppen för att besöka ett par olika jakt- och friluftsbutiker för att försöka få en bild av vilka jaktknivar som är populärast och varför de är så populära.

Som vanligt pratade jag självklart med vänner och bekanta för att höra mig för vilka knivar de har, jag försökte även att komma ihåg alla olika jaktknivar jag har ägt genom åren.

Sedan var det dags att ge sig ut på nätet för djupare forskning och där hittade jag många av de knivar som jag redan hade på min lista över testkandidater.

Hur testade vi jaktknivarna?

Vi testade greppen på alla olika knivar under olika väderförhållanden, ibland var det vått och kallt, ibland varmt och torrt. Fördelen med att testa produkter i Sverige är ju att vi kan få nästan alla årstider under ett enda dygn!

Sedan testade vi även stålet i bladen för att se vad de höll för. Allt ifrån att slå dem mot föremål till att kasta in dem i elden. Vi försökte verkligen att ha sönder dem, men de höll alla väldigt bra.

Som tur var lyckades vi även att använda dem för att flå ett djur, alla knivar var inte helt lämpade för detta så vi använde bara de vi ansåg vara bra nog i denna del av testet.

Våra favoriter

Premium: Buck Vanguard

Detta är alltså en jaktkniv som kan användas inom många olika områden på jakten och det var en av de stora anledningarna till varför vi gillade den så mycket. 

420HC stålbladet ger kniven en utmärkt styrka, kanthållning, och skydd mot korrosion. På grund av bladets storlek är den kanske inte optimal för mindre djur, men även där presterar den.

Knivens Full Tang-konstruktion med det inbyggda fingerskyddet gör denna kniv till ett av de bästa alternativen för alla seriösa och/eller professionella jägare där ute som vet att uppskatta god kvalitet. Design handlar ju som ni vet inte bara om utseende, utan även om utformning.

Hela testgruppen fullkomligt älskar det bekväma skaftet och balansen i kniven. Skaftet består av materialet Heritage Walnut Dymondwood. Den polerade mässingen i änden skapar en perfekt kombination av skönhet och balans. 

Kniven kommer med en slida som har en integrerad bältesslinga som gör att du kan bära kniven säkert på bältet.

Vanguard är tillverkad i USA. Buck Knives har tillverkat knivar sedan 1902 och är baserade i Idaho. Denna jaktkniv går för ett cirkapris på 1800 kronor. 


Mellan: Øyo Hunting Knife Allroundkniv

Detta är en kniv som passar utmärkt till alla typer av förhållanden. Det är en robust och tunn kniv som levereras komplett med en svart läderslida. Bladet är 119 mm långt och 3,8 mm tjockt och tillverkat i rostfritt 440 stål.

Handtaget består av en full tang, tillverkat i texturerad komposit med två nitar. De tre hålen i handtaget kan användas när man behöver fixera kniven på ett säkert sätt. Själva slidan är kanske inte av högsta kvalitet men den gör vad den ska.

Vi tycker att denna Nordic Jaktkniv från Øyo är en snygg och bra jaktkniv som erbjuds till ett väldigt rimligt pris. Om vi ska belysa någon nackdel med denna kniv skulle det vara det korta handtaget.

Tillverkaren, Øyo, är ett norskt familjeföretag som grundades redan 1882 och som fortfarande är starka på marknaden. Cirkapriset ligger på överkomliga 600 kronor.


Budget: Mora Kansbol

Här vill vi börja med att säga att priset på denna kniv är så lågt att alla bör springa och köpa en. Ni kommer att få så mycket kniv för så få slantar.

Om vi börjar med hur jaktkniven känns kan vi säga att den ligger väldigt bra i handen. Skaftet har ett väldigt bra grepp, även när det är blött. Men vad vi verkligen gillar här är att det inte är överdrivet aggressivt så att det blir obekvämt att hålla i under en längre tid.

Man har ju plockat upp ett par saker genom åren och en av dessa saker är att en kniv som har ett för komplicerat (utseende och känsla) grepp lätt blir väldigt obekväm efter det att man har jobbat med den ett tag.

Ni kommer att uppskatta att ha en kniv med ett ”tråkigt” utseende. De ligger vanligtvis bättre i handen och är normalt sett mycket bekvämare. 

Vi ser denna som en riktig allroundkniv som kommer att klara sig bra under de flesta förhållanden, oavsett om du är i skogen, på sjön, eller ute och vandrar. Sa vi att den var billig? Cirkapris på 350 kronor.


Special: Camillus Les Stroud 18” SK Jungle Machete

Just denna machete har utvecklats av Camillus i samarbete med den världskände överlevnadsexperten Les Stroud. Les har överlevt i världens hårdaste och mest avlägsna klimat utan mat och vatten.

Camillus å sin sida har försett världen med pålitliga och innovativa knivar som klarar av även de tuffaste förhållanden sedan 1876. De har alltid levererat produkter som håller väldigt hög kvalitet, då främst inom jakt och fiske.

Macheten är tillverkad i rostfritt 440 stål, vilket innebär att bladet är extra hårt och även skyddat mot korrosion. Vi märkte även att själva bladet har en Non-Stick behandling som ser till att andra saker inte fastnar på det.

Det finns ett par fiffiga funktioner med denna ”kniv”: färgerna i skaftet gör att den är betydligt enklare att hitta ifall man skulle tappa den av någon anledning; sedan är det även intressant att det finns ett inbyggt eldstål i skaftet.

Som sagt, inte för alla, men den kan vara riktigt bra för några av oss. Cirkapriset 1270 kronor är även överkomligt för en så bra kniv (machete).

Våra utmanare

Fällkniven Tre Kronor 5-de Luxe Hunter

Detta är testets lyxmodell, det märks på knivens materialval och utformning. Det märks även på knivens prislapp. Den har ett så kallat drop-point blad vilket gör att den har en bra form som inte kommer att skada hinnor, inälvor, etc.

Kniven ligger otroligt bra i handen tack vare sitt fina grepp på skaftet. Det är en så kallad trefingerkniv, ni kommer att förstå innebörden av det när ni tittar lite närmare på kniven, eller när ni har den i handen. Cirkapris på 6.450 kronor.


Buck General

Denna jaktkniv från Buck är en klassiker som har varit en av Bucks storsäljare i nästan 50 år. Bladet är hela 18,7 cm långt, vilket gör det till en stor kniv.

Skaftet är tillverkat av phenolic och har detaljer i mässing och läder. Själva bladet är tillverkat i rostfritt 420HC stål.

De flesta av er som ser den här kniven kommer att känna igen den från diverse jakter eller vänners fritidshus, eller kanske till och med från någon film.


EKA SwingBlade G3

Här har vi en mycket bra och praktiskt kombikniv som passar alldeles utmärkt för jägare. Bladet, och  burköppnaren, är tillverkade av rostfritt Sandvik. Den fyller de flesta behoven som kan tänkas uppstå när man är ute i skog och mark.

Båda bladen är utformade för att kunna användas när man ska passa och flå ett djur. Men de kan såklart även användas till annat. Knivbladet är 100 mm långt och har en tjocklek på 2,9mm. Otroligt bra pris på cirka 700 kronor.


Marttiini Skinner Martef

Ännu en kniv som vi snabbt klassar som en perfekt allroundkniv. De flesta skulle nog kunna få användning av denna kniv, oavsett vad de gör på fritiden.

Den har varit en av Marttiinis populäraste knivar under årtionden och är det fortfarande. Bladet är 105 mm långt medan handtaget är tillverkat i greppvänligt gummi.


Urberg Hunting Knife

Detta är testets solklart billigaste kniv och den står sig väl mot de dyrare knivarna i testet. Bladet är tillverkat i rostfritt stål som dessutom har en tandad baksida och en burköppnare.

Det är en bra kniv för dig som ska ut i skog och mark, den kommer kanske inte att hålla i resten av ditt liv, men om du tittar på priset, cirka 130 kronor, kommer du nog att acceptera det.


Blaser Kniv Argali Light

En snygg kniv i grönt och silver men som också är praktisk såklart. Fällkniven är vass och har en bladlängd på 8,5 centimeter och kommer komma väl till hands vid många tillfällen.

Med i köpet får man ett fodral som är tillverkat i cordura och har ett magnetlås som fungerar bra. Ungefär 1500 kronor får man lägga ut för denna jaktkniv, vilket vi tyckte var värt det.


Victorinox Hunter Pro

Det schweiziska arméföretaget tillverkar hundratals modeller av knivar. Denna kniv är deras satsning in i världen av fällbara knivar. Designen är väldigt traditionell och enkel men utförandet är väldigt bra, precis som själva jaktkniven i sig.

Handtaget känns bra i handen och har ett grepp som gör att den känns bra även när det är vått. Stålet är av högsta kvalitet, rostfritt Swiss Army, vilket är världsberömt och respekterat av även de bästa tillverkarna av knivar. Cirkapris på tusenlappen.


Produkter som utgått

Roselli UHC Hunting Knife

Jaktkniven levereras med ett slitstarkt UHC-blad. Den är ett populärt val bland jägare och den har många användningsområden. 

Det värmebehandlade björkhandtaget med linoljebeläggning garanterar ett fast grepp, även när det är vått. Kniven levereras med en handgjord slida som är tillverkad av garvat läder.

UHC (Ultra High Carbon) stål är utvecklat av Heimo Rosellis efter år av forskning och experiment. UHC-stål ger kanten extra hårdhet och skärpa. Cirkapris på 1600 kronor.


Buck 390 Omni Hunter Combo

Kniven är kompakt och har en slittålig och ergonomisk design. Denna kniv, som har ett fast blad, har en snygg design, inklusive böjda handtag och greppfästen för enkel hantering. 

Med ett texturerat mjukt gummihandtag är denna kniv idealisk i de flesta situationerna som kan uppstå. Det försiktigt snedställda drop-bladet är konstruerat för användning på de flesta djur. Cirkapris på 900 kronor.

Frågor och svar

Vad är en jaktkniv?

En jaktkniv används vid jakt till allt möjligt – allt ifrån att öppna burkar till att flå djur och allting däremellan, förstås.

En jaktkniv kan även komma till användning vid andra tillfällen då man befinner sig ute i skogen, även om det inte handlar om jakt. En kniv är ofta ett nödvändigt redskap som man nästan helt säkert kommer att sakna om man inte har en med sig.

Vilken jaktkniv ska man välja?

Det finns många saker man behöver fundera över innan man väljer vilken jaktkniv man ska köpa. De kan vara tillverkade av olika typer av stål och därmed vara bäst lämpade för olika saker.

Det finns jaktknivar med fast blad men också fällknivar, och det finns fördelar med båda sorterna, så det bästa är kanske att ha en av varje – om man behöver båda sorterna, vill säga. Bladets form och längd kan variera, liksom skaftet.

Det bästa är att fundera över vilka behov man har och vilka funktioner man eftersöker och därefter läsa på om olika sorter och kanske även fråga någon kunnig. På så sätt kan man hitta den som passar en allra bäst och möter ens behov.

Vad kostar en jaktkniv?

Det finns jaktknivar i alla tänkbara prisklasser. Det finns billiga sorter som bara kostar några hundra eller rentav en hundralapp, det vill säga nästan ingenting alls. Sedan finns det betydligt dyrare sorter som kostar många tusenlappar, och allt däremellan!

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning