Bästa jaktkängorna 2022 – En av de viktigaste redskapen för bekvämlighet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ni läsare som har varit ute i naturen och vandrat genom skog och mark, vet hur viktigt det är att ha rätt saker på fötterna. Om man ska vara ute en längre tid gäller det att skydda sig mot fukt och kyla som är två av jägarens värsta fiender.

En bra känga ska även ge dig stöd och såklart vara bekväm att gå i. Kängor är inte annorlunda än andra skor, man måste även gå in dessa innan de sitter som de ska.

När det är dags för dig att slå till tycker jag att du primärt ska gå efter komfort men även tänka på vilken typ av jakt du planerar att ägna dig åt.

Om du inte planerar att jaga på vintern behöver du ju knappast köpa en jaktkänga som klarar av -90 grader Celsius. För att åtminstone göra det lite lättare för er har vi i testgruppen valt ut en vinnare i tre olika prisklasser; premium, mellan, och budget.

I Lundhags Jaure High har vi en jaktkänga som verkligen är en välförtjänt vinnare i premiumklassen, Lundhags har verkligen fått till det med denna känga!

I mellanklassen, som vi anser vara den kategori som har störst konkurrens, har vi utsett Dovre Extreme GTX Wide till segrare. 

I vår budgetklass har vi hittat en väldigt prisvärd jaktkänga i form av Sorel 1964 Pac 2. En riktigt bra känga för många ändamål till ett bra pris.

Som vår specialare har vi denna gång plockat fram en riktig klassiker. Det är något de flesta redan har i sina hem, men det är kanske dags för ett par nya gummistövlar i form av Nokian Finnjagd?

Premium: Lundhags Jaure High

Lundhags, som de flesta av oss känner till, har massor av olika kängor på marknaden och de har varit med i branschen länge.

Här tycker vi verkligen att de har fått till en helt suverän jaktkänga. Det är en väldigt bekväm jaktkänga som dessutom är väldigt slitstark. Den känns rejäl helt enkelt!


Mellan: Meindl Dovre Extreme Wide

Nu är det ju inte bara för att några av gubbarna har breda fötter som Dovre Extreme GTX Wide vann sin kategori, wide-modellerna från Meindl är nämligen 1-2 cm bredare än standardmodellen. 

Denna jaktkänga vann i konkurrens med många andra väldigt bra kängor, men vi bestämde oss, efter långa diskussioner, om att denna känga hade allt vi letade efter hos en riktigt bra känga i mellanklassen. 


Budget: Sorel 1964 Pac 2

Vi kan helt ärligt säga att vi har hittat en bra vinnare i mellanklassen, men vi måste även säga att när det handlar om produkter som jaktkängor finns det inget som är tillräckligt bra för alla väderförhållanden och långa vandringar som kostar under 1000-lappen. Om ni tar hand om dessa skor kommer ni att kunna ha dem under en lång tid framöver.


Special: Nokian Finnjagd

En gammal hederlig gummistövel sitter ju aldrig fel, eller hur? Ok, den är inte i närheten av så bekväm som de andra jaktkängorna i vårt omfattande test, den erbjuder inte heller samma stöd eller stryktålighet. 

Men det finns en anledning till att vi fortfarande använder dem, det finns en plats för dem i alla svenska hem.

Varför ska du lita på oss?

Jag och resten av gänget i testgruppen har traskat runt i skog och mark i många år, vi är alla väl medvetna om hur viktigt det är att köpa rätt kängor. Oavsett om man ska jaga, vandra, eller bara ge sig ut i skogen en stund.

Att hålla sig torr om fötterna är något de flesta av oss har fått lära oss av våra föräldrar medan andra har fått lära sig det den hårda vägen.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört folk som har gått och svurit över sina dåliga, blöta, och kalla kängor. Många har fått vända hem alldeles för tidigt.  

Vem behöver köpa ett par jaktkängor?

Jag skulle vilja svara alla, men det är inte helt sant. Om man ska ge sig ut på jakt eller en vandring vågar jag nog påstå att du inte kan göra det utan ett par bra kängor, jag kan lova att du kommer att bli väldigt ledsen om du inte gör det.

Idag finns det massor av nya material som hjälper skorna att stöta bort vatten, andas, och ge bra stöd till dig som bär dem.

Som jag skrev i inledningen bör du ha ganska klart för dig vad du har för behov och hur stor budget du har. 

Om du är ny inom jakten är det många saker som skall inhandlas och det kan vara vettigt att spara in på vissa föremål, men ha i åtanke att kängorna är bland det viktigaste du kommer att köpa.

Hur kom vi fram till vilka jaktkängor vi skulle testa?

Vi har en ganska bra metod för detta som vi i testgruppen brukar använda oss av. Vi ser helt enkelt först till vilka jaktkängor vi själva använder oss av och vad vi gillar och inte gillar med dessa kängor. 

Denna gång läste jag på en hel del på internet om alla nya material och ny teknik som har kommit de senaste åren. Det har verkligen hänt grejer!

Det finns gott om produkter på marknaden men vi har ganska bra koll på vad som kommer att vara bra och vad som inte kommer att passera genom vårt tuffa filter.

Jag gillar verkligen att allt finns på nätet idag, det gör det lättare för mig att ta reda på fakta om de olika jaktkängorna och att beställa hem dem.

Hur testade vi jaktkängorna?

Här är det faktiskt bara att ge sig ut och gå som gäller, men då vi hade så många olika kängor i testet kunde inte alla få testa alla modeller.

Istället delade vi upp oss i tre grupper med tre personer i varje grupp. Sedan fick varje grupp ansvara för en kategori av, premium, mellan, och budget.

När alla vinnare i kategorierna var utsedda fick alla medlemmar i gruppen testa skorna innan de slutligen utsågs till vinnare. Här lämnas inget åt slumpen!

Våra favoriter

Premium: Lundhags Jaure High

Jaure High från Lundhags är verkligen en riktigt bra jaktkänga som nog måste anses vara den mest tekniska kängan från Lundhags och även i detta test. 

Om man inte har några problem med att spendera en slant på en bra jaktkänga är detta ett riktigt bra alternativ; enligt oss, det bästa alternativet. 

Med denna känga kommer du inte att ha några problem vid långa vandringar och tung packning, de ger väldigt bra stöd och har ett väldigt bra grepp i tuff terräng.

Jaktkängan har en väldigt modern konstruktion där de har använt sig av en mängd olika material och tekniker som ser till att kängan exempelvis sitter bra i hälen och i skaftet. 

Kängan har en väldigt slitstark uppbyggnad av cellgummi och för att skydda tårna har jaktkängan en TPU tåkappa som är helt nyutvecklad.

Jag är helt med på att det inte är alla som känner till vad det är för material och tekniker jag har nämnt i ovanstående stycke, men om du klickar på länken till jaktkängan i denna artikel så kan du läsa på lite mer om dessa saker. 

Men enkelt uttryckt kan säga att Jaure High är en så kallad 3-lagerskänga. Skaftet har ett ytterlager av skinn och sedan kommer det ett mellanlager av Poron och sedan ett foder av mikrofiber.

Skaftet är 27 cm högt och kängan väger ca 900 gram. Denna får du dock lägga ut en hel del för, nämligen cirka 5000 kr, men det kan vi lugnt säga är värt det. 


Mellan: Meindl Dovre Extreme Wide

Det här är, som tidigare sagt, en väldigt bra jaktkänga. Men jag var inte gladast i skogen när jag skulle testa denna känga, under de första 2-3 veckorna kändes det som att jag gick runt med två tegelstenar på fötterna - jaktkängan var stel och lite för tight. 

Jag kände mig ganska klumpig när jag försökte att smyga på ett rådjur ute i skogen, det var helt enkelt svårt att ha full kontroll över fötterna. 

Men sedan, efter dessa veckor när stelheten i jaktkängan hade försvunnit förvandlades den till en helt fantastisk känga. 

Det är inte alltid som jag behåller produkterna vi har testat, men i detta fall var jag bara tvungen, jag hade ju gjort grovjobbet! Nu vill jag ha på mig dem varje dag, det var länge sedan jag skaffade ett par kängor som satt så fint!

Om vi ska gå in på lite för- och nackdelar med denna Dovre Extreme GTX Wide kan vi ju börja med det positiva; de är höga, extremt slittåliga, och väldigt pålitliga. 

De är även vattentäta och andas trots det väldigt väl. En annan viktig faktor är att de är väldigt lätta att underhålla.

Nackdelarna: inte riktigt den bästa kängan för temperaturer under -10° eller över 20°. Lite tunga och stela i början. Men priset tycker vi ligger ganska bra till på cirka 2470 kronor.


Budget: Sorel 1964 Pac 2

Här i budgetklassen har vi tagit fram en riktigt bra känga till er. Den passar utmärkt under vinterjakten då denna jaktkänga har ett väldigt bra foder och är tillverkad i vattenavvisande läder och gummi. 

Enligt tillverkaren klarar den av upp till -30 grader, men det har vi inte lyckats testa i denna undersökning så vi får helt lita på vad de säger.

Vi tyckte alla att detta var en riktigt bra jaktkänga som kändes bekväm och rejäl. Andra fördelar med dessa jaktkängor är att man får ett bra fäste samt att de har väldigt bra snörning. 

Med tanke på priset ska man vara nöjd med vad man får. Vi hittade ingen annan känga som var billigare och som fortfarande levde upp till kraven för att ens hamna på prispallen.

Vi gillar att mellansulan har en 25 mm tjock frostplugg för att förhindra att kylan från marken går igenom. Sulen är sedan tillverkad av vulkaniserad gummi, skafthöjden är 28 cm, och de väger ca 425 gram.


Special: Nokian Finnjagd

Finnjagd från Nokian är en väldigt robust och rejäl gummistövel. Anledningen till att den är så pass robust är att den är förstärkt med stål. 

Några av sakerna som vi ser som de största fördelarna är att skaftet är tillräckligt högt (39cm) och att de är väldigt lätta i vikten; då stöveln är gjord av gummi är den helt vattentät.

Tillverkaren av denna stövel, Nokian, grundades redan 1898 i Helsingfors, men när försäljningen ökade flyttades fabriken till Nokia (som gav namnet till stöveln). Idag är det en produkt som används över hela världen.

Vi har inte så mycket mer att tillägga om denna gummistövel då de flesta av er läsare förmodligen redan äger ett par, eller åtminstone känner till dem.

De passar inte i alla förhållanden men är ett utmärkt komplement! För cirkapriset tusenlappen är dessa kvalitativa stövlar ett bra kap som du kommer ha användning för i många år. 

Våra utmanare

Chiruca Swedish Hunter

I samband med att denna jaktkänga utvecklades var faktiskt ett antal svenska yrkesjägare med och påtalade sina behov och önskemål.

Ingen av oss i testgruppen var med vid detta tillfälle, men de andra jägarna gjorde ett mycket bra jobb (även tillverkaren).

Precis som många andra jaktkängor i detta test är även denna tillverkad i ett antal olika material, helt säkert för att får fram en så bra känga som möjligt. Cirkapris på 3300 kr, vilket vi tycker ligger bra i plånboken för en så här bra känga.


Viking Hunter Deluxe GTX

Denna känga passar väldigt bra för jakt, den är hög och ger ett bra stöd. För oss var det verkligen stödet som gjorde det, det känns som att hela jaktkängan är byggd för just det. 

Även undersidan av kängan är riktigt bra då den har en UGC® sula som ger ett bra grepp även på de halaste underlagen. För sin storlek är kängan väldigt smidig och tyst av sig, vilket lämpar sig väldigt bra för jakt.


Crispi Titan GTX

Är en jaktkänga som är otroligt lätt jämfört med andra kängor i samma produktklass, den väger endast 750 gram. Vad som håller vikten nere är Crispi TWT (Thermo Wire Technology) som trots den lätta vikten fortfarande får kängan att känns stabil och rejäl.

Även denna jaktkänga hamnar i kategorin ”teknisk”, förutom Crispi TWT är den även tillverkad i ett vattenavvisande yttermaterial av Nubuk med Gore-Tex membran som ser till att fötterna är torra. 

Innersulan är tillverkad av Air Mesh som i sin tur innehåller aktivt kol som ser till att den torkar snabbare än annars.


Pinewood Känga Jakt & Vandring Hög

Med ett namn som “Jakt & Vandring Känga” måste detta ju vara en bra känga - och det är det också. Det är trots allt Pinewood vi snackar och dom har alltid bra kvalité. Detta är dessutom en hög känga, vilket passar för de flesta årstider.

Den är tillverkad i läder, men har förstärkningar i polyester. Den är lätt fodrad och ser till att den håller värmen, dock kanske inte i de kallaste minusgraderna. Den har en yttersula i vibram och har förstärkning av gummi framtill.


Produkter som utgått

Chevalier Känga Tundra Boot

En väldigt slittålig känga i hög modell som kan vara skönt ibland. Här har fullnarvsläder använts i tillverkningen och så lite sömmar som möjligt har använts så att jaktkängan ska få en längre livslängd.

En ergonomisk sula från Vibrams har ett vridfritt grepp som dessutom är stadigt och bekvämt. Ett membran av Sympatex gör kängan vattentät. Finns även i en lägre modell.


Härkila Inuit GTX 15

Bland utmanarna börjar vi här med en riktig värstingmodell. Det är långt ifrån alla som är i behov av denna jaktkänga, men ni som befinner er i miljöer med extrem kyla kommer verkligen att uppskatta denna känga.

Enligt tillverkaren Härkila klarar denna jaktkänga temperaturer som är så låga som -90 grader Celsius. Kängorna är även försedda med ett Gore Tex- membran som ser till att kängorna är vattentäta men att de samtidigt kan andas. Cirkapris på 6300 kronor.


Haglöfs Grym Keprotec GT

Här har vi en väldigt lätt känga som är snabbtorkande och som inte kräver särskilt mycket underhåll. Dessa egenskaper passar ju faktiskt väldigt bra för ett regnigt eller kallt Sverige, vilket vi fick förmånen att uppleva under en av våra vandringar.

Det är en ganska teknisk jaktkänga som är tillverkad av ett antal olika material och patenterade lösningar som: Schoeller® Keprotec®, Kevlar (Bluesign®-godkänt), och Gore-Tex®.

Yttersulan är dessutom tillverkad i Vibram® Four Season vilket ger kängan ett bra grepp. Cirkapriset ligger på överkomliga 3400 kr.


Garmont Lynx GTX

Denna rejäla och stabila känga klarar av relativt tuffa väderförhållanden och kan användas vid många olika typer av jakt.

Vi ser denna som en väldigt bra allround-känga som håller väldigt bra kvalitet och som faktiskt även är tillgänglig till ett hyggligt cirkapris för 2500 kr.


TrekSta Oslo 6 GTX

Här får ni en riktigt avancerad jaktkänga till ett väldigt bra pris, den är speciellt framtagen för vårt skandinaviska klimat. 

Kängan är utrustad med en Nestfit-läst som ger extra bra komfort och stötdämpning. Kängan har även TrekStas kända ICE-lock system och en Hypergrip naturgummisula. Detta är helt klart en jaktkänga för hela året. Cirkapris på 2800 kr.

Frågor och svar

Vad är jaktkängor?

Jaktkängor är funktionella kängor som är anpassade för jakt, om man ska förklara det enkelt. Ett par jaktkängor ska hålla fötterna torra och även rena samtidigt som de är bekväma och har hög komfort – men inte bara för fötterna utan för hela kroppen.

Varför ska man köpa jaktkängor?

För att jaktkängor är väl anpassade för jakt och dess förhållanden; underlaget, klimatet, att man kanske rör på sig mycket, och så vidare.

Det är viktigt att ha skor som är både bekväma och funktionella och just jaktkängor uppfyller behoven och kraven vid jakt.

Självklart kan man använda andra skor som fungerar bra, men då gäller det att hitta sådana skor. Köper man istället ett par jaktskor vet man att de passar för ändamålet.

Vilka jaktkängor ska man välja?

Det beror helt på vad du behöver. Om man går mycket finns det jaktskor som är extra lämpade för att gå långa sträckor.

Men om du istället befinner dig mycket i våta miljöer eller på fuktig mark finns det även vattentäta jaktkängor. Det finns helt enkelt lämpliga kängor att välja, oavsett vad man behöver.

Vad kostar jaktkängor?

Det varierar, men ofta ett par tusenlappar och uppåt – men det finns även billigare sorter såväl som mycket dyrare.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning