Bästa hörselskydden 2022 – Skydda dina öron från jaktens ljud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Något som är otroligt viktigt när det kommer till jakt är att tänka på att man har rätt skyddsutrustning.

Utan rätt hörselskydd kan man skada hörseln permanent och att bära bra hörselskydd är något man bör lära som grund när det kommer till jakt. 

Förutom att se till att hörselskydden skyddar dina öron är det också viktigt att välja ett par hörselskydd man kan vara bekväm i under hela jakten så man inte känner ett behov att ta av sig dem.

Att det finns en stereoingång för jaktradio eller möjlighet för att koppla till mobil kan också vara något fördelaktigt. Sedan vill man ju självfallet att det ska klara av det svenska klimatet och motstå regn och smuts under flera års tid. 

Efter att ha undersökt och studerat vilka hörselskydd som är mest omtyckta när det kommer till just jakt har vi hittat tre favoriter i prisklasserna budget, mellan, och premium. 

I mellanprisklassen hittar vi den absoluta favoriten MSA Sordin Supreme Pro-X och i premiumklassen finns den banbrytande Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel

I budgetklassen hittar vi godingarna Peltor ProTac Hunter som är ett välpresterande hörselskydd till en otroligt fin prislapp. Önskar du något smidigare och in-ear så rekommenderar vi vår specialare: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar.


Premium: Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel

För dig som jagar mycket kan det verkligen vara värt att investera i ett par riktigt bra hörselskydd. Det är här enligt oss de bästa, och lyxigaste, hörselskydden på marknaden. 

Peltor WS Alert XPI kommer med tillhörande app som möjliggör mobil kommunikation och glasklar uppkoppling oavsett position. Hörselkåporna och mikrofonen har mycket bra bullerdämpning. Du kan enkelt hantera alla inställningar direkt i appen. 

Fördelar

 • Mobil uppkoppling till tillhörande app
 • Ostörd kommunikation till kontakter
 • Du hör ljud och varningar 

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Kan upplevas som något instängda 

Mellan: MSA Sordin Supreme Pro-X

Dessa kan kanske vara en av de absolut bästa hörselskydd som finns på marknaden för jakt och skytte. De är enkla att använda, erbjuder många funktioner samt att komforten finns där. Extra roligt är att de är svensktillverkade.

Just denna modell är vattentät och erbjuder ett avtagbart hjässkydd. Ljudkvaliteten med något förstärkt diskant kan fungera särskilt bra när det kommer till jakt och dämpningen presterar i topp tillsammans med Peltor Tactical XP. 

Jämfört med Peltor Tactical XP uppnår Sordin Supreme Pro-X inte riktigt samma vindbrushantering men de gör istället upp för det med sin fina garanti på 5 år. 

Användare upplever väldigt hög komfort där de gelfyllda kuddarna utmärker sig och känns mjuka även i kyla. Dessa har självfallet också AUX-ingång för externa källor som hundpejl och jaktradio. 

Fördelar

 • 2 vattentäta mikrofoner
 • Avtagbart hjässkydd och gelekuddar för komfort
 •  Naturtroget ljud med bra förstärkning 

Nackdelar

 • Dyra
 • Ljudupptagning kan inte anpassas helt 

Budget: 3M Peltor ProTac Hunter

Dessa hörselskydd är ett väldigt prisvärt alternativ och är ofta tillräckliga för hobbyjägaren.

De ger ett bra skydd och erbjuder baserna såsom medhörningsfunktion. De är specialutformade just för jakt och har en stereoingång för jaktradio eller mobil. 

Dessa hörselskydd har presterat väldigt bra i test och användare beskriver dem som ett bra köp då de presterar som utlovat och är lätta och robusta. 

Fördelar

 • Prisvärda hörselskydd med bra skydd
 • Medhörningsfunktion och stereoingång
 • Bra förstärkning

Nackdelar

 • Inte överdrivet lång batteritid

Special: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Som specialare i vårt test valde vi dessa hörselskydd, återigen ett par från Peltor. Det här är nämligen ett par uppladdningsbara öronproppar som även agerar hörselskydd.

Dess design är både nätt och liten – öronpropparna är otroligt smidiga att använda, de sitter inte i vägen, och de känns inte så mycket. Trots det skyddar de bra mot ljud även i mer bullriga miljöer. Antennen möjliggör trådlös uppkoppling för god signal. 

Fördelar

 • Öronproppar med bra hörselskydd
 • Trådlös uppkoppling
 • Medhörningsfunktion

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Kan vara något svåra att placera i örat

Varför ska du lita på oss?

Med mina femtio år på nacken har jag hunnit samla på mig en viss erfarenhet då jag lever för jakt och fiske. Jag hade i början inte så stor erfarenhet av just hörselskydd men har med åren har jag insett vilken skillnad ett par högkvalitativa kåpor kan göra. 

Det är inte bara en otroligt lättnad då man hittar ett par hörselskydd som faktiskt är bekväma att bära en hel dag och som skyddar hörseln, men jag kan ärligt säga att den fantastiska teknik som idag erbjuds även kan underlätta ditt jagande. 

Förutom min erfarenhet har jag läst på otroligt mycket och läst omdömen och utvärderingar av personer världen över. Dessutom har jag tagit hjälp av en god vän till mig för att testa flera av dessa varianter ute till skogs. 

Jag har även vänner som bär hörselkåpor i arbetet och själv valt några av de modeller vi har utvärderat nedan och kan intyga till dess komfort, funktioner, och slittålighet.

Vem behöver köpa hörselskydd och vad kan de användas till?

Som vi kommit in på tidigare, men som tåls att säga igen, är det otroligt viktigt med hörselskydd när det är dags för jakt.

Förutom det absolut uppenbara – att skydda din hörsel – kan ett bra hörselskydd underlätta jakten och förstärka samt förminska ljud som man vill åt och vill bli av med. Att dessutom kunna koppla telefon, jaktradio, och/eller hundpejl underlättar självfallet.

Förutom vid jakt kan dessa hörselskydd också bäras vid pistolskytte och/eller arbete där man utsätts för mycket buller. 

Vi fann speciellt med mellan- och premiumfavoriterna att dessa hörselskydd även var otroligt uppskattade för pistolskytte och för de som bär hörselskydd i arbetet. 

Dess funktioner är otroliga för jakt men även i arbete då man vill eliminera skadligt buller och/eller smidigt kunna lyssna på musik och utföra telefonsamtal. 

Hur kom vi fram till vilka hörselskydd vi skulle testa?

För att komma fram till vilka produkter som ska testas och utvärderas har vi sett vad som finns lätt tillgängligt på marknaden i Sverige och därefter gått på våra egna expertomdömen samt försöka välja några alternativ i olika prisklasser. Vi har givetvis tagit med dem som vi tidigare har hört gott om. 

Vi har dessutom läst på en hel del vad som är viktigt att tänka på när det kommer till hörselskydd för att se till att vi sedan kan utse favoriter som möter alla dessa krav. Sammanlagt slutade vi upp med 8 olika alternativ att testa och utvärdera.  

Vi har sedan hämtat dessa hörselskydd från webbutiker som pnjakt.se och itabourdoor.se.

Hur vi testade vi hörselskydden?

När vi utvärderade och testade dessa produkter såg vi först och främst till dämpning, komfort, och handhavande. Sedan spelade självklart också faktorer såsom ljudkvalité, slittålighet, garanti, och vindljud in. 

Att ta med hörselskydden ut i skog för jakt är såklart ett sätt att bilda sig en bra uppfattning.

Detta har sedan förstärkts av expertuttalanden, tester, och användarutlåtanden. Att testa i olika väderförhållanden och miljöer har varit hjälpsamt. 

Att ytterligare höra efter hur folk i olika klimat och för olika användarområden har uppfattat hörselskyddens prestanda har gett oss ytterligare uppfattning om hur dessa hörselskydd kommer att prestera under en längre tid och av olika användare. 


Våra favoriter

Premium: Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel

Här har vi ett par riktigt vassa hörselskydd från Peltor. Anledningen till att vi valde just den här modellen som vår vinnare i premiumkategorin beror på att hörselskydden håller väldigt hög kvalité rakt igenom, och kommer med många smarta funktioner som underlättar användning. 

Till att börja med så är det här ett komplett headset med tillhörande mobilapplikation. Med andra ord kan du koppla både dina hörselskydd och en eller två mobiltelefoner till appen via bluetooth. På så sätt kan du sen ringa och prata i telefon utan att du på något sätt störs av möjligt buller som pågår i bakgrunden. Du kan även streama önskat material. 

Det är även via denna app som du hanterar dina hörselskydd och justerar alla inställningar efter behov. Det är smart, smidigt och går snabbt att lära sig - du har allt du kan tänkas behöva direkt i appen! 

När det kommer till hörselskydden och dess mikrofon har de lyckats väldigt bra med att utforma en bullerdämpande produkt. Hörselskydden har även en nivåberoende funktion för omgivningsljud, vilket innebär att du trots komplett brusreducering kan höra ljud och varningar samt kommunicera med de i din närhet. 

Det finns ingen tvekan om att dessa hörselskydd kommer göra sig riktigt bra när du är ute på jakt och vill höra omgivningen men samtidigt skydda din hörsel. Självklart kan de även användas vid andra situationer.

Fördelar

 • Mobil uppkoppling till tillhörande app
 • Ostörd kommunikation till kontakter
 • Du hör ljud och varningar 

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Kan upplevas som något instängda 

Mellan: MSA Sordin Supreme Pro-X

Dessa svensktillverkade hörselskydd har två separata vattentäta mikrofoner som erbjuder dig som användare utmärkt riktningsverkan och stereoeffekt. De har även ett avtagbart hjässkydd som är mycket uppskattat i många klimat. 

Som vi sagt så står diskanten ut vid en annars utmärkt ljudkvalitet men det är något som kommer att vara ett plus när det kommer till jakt. De erbjuder ett väldigt naturtroget ljud med hög förstärkning. 

Kabel till AUX-ingången för jaktradio och dylikt ingår och två AAA batterier ger ungefär 600 timmars drifttid. Många användare rapporterar väldigt hög komfort där gelékuddarna står ut. 

drifttid. Många användare rapporterar väldigt hög komfort där gelékuddarna står ut.

Garantin på 5 år är toppen speciellt om man vet med sig att man är lite hård med sina hörselskydd. Dessa godbitar har genomgått Sveriges Provnings- och Forskningsinstituts IP67 test 2006.

Om man kan leva med topp två när det kommer till vindbrushantering och om man inte är intresserad av att anpassa varenda aspekt av ljudet är dessa det bästa du kan hitta på marknaden för jakt och skytte till ett mycket bättre pris än vår premiumfavorit. 

Fördelar

 • 2 vattentäta mikrofoner
 • Avtagbart hjässkydd och gelekuddar för komfort
 •  Naturtroget ljud med bra förstärkning 

Nackdelar

 • Dyra
 • Ljudupptagning kan inte anpassas helt 

Budget: 3M Peltor ProTac Hunter

Här får man mycket för pengarna. Många jägare använder sig av just dessa hörselskydd och det är svårt att hitta någon som är missnöjd. 

Priset på dessa är bra och förutom att erbjuda bra skydd får du även medhörningsfunktion och det mest grundläggande i teknik som du inte vill missa – stereoingång för mobil och jaktradio. 

Dessa hörselskydd har presterat väldigt bra i test och de håller enligt användarna vad de utlovar. De är speciellt utformade för jägare i och med sin smalare modell.

Peltor ProTac Hunter ger bra ljuddämpning av höga skadliga impulsljud som sänker ljudet innan det når ditt öra. Samtidigt förstärker de medvetenhet på miljön då man jagar genom att göra det möjligt att förstärka låga ljud. 

De har stora lättillgängliga knappar som fungerar även då man bär handskar. De varnar när batteriet behöver laddas och har avtagbara och dubbla skal för att skydda mot väder och vind. Peltor ProTac Hunter kommer med ett hygienkit som är enkelt att byta ut.

Fördelar

 • Prisvärda hörselskydd med bra skydd
 • Medhörningsfunktion och stereoingång
 • Bra förstärkning

Nackdelar

 • Inte överdrivet lång batteritid

Special: Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Det här är egentligen ett par öronproppar från Peltor. Med andra ord kanske det inte verkar som att de passar in i det här testet om hörselskydd. Men, faktum är att öronpropparna även funkar bra som hörselskydd i och med dess skyddande funktioner. 

Trots att öronpropparna är små och nätta kommer såväl bullrande ljud, brus och störningsmoment att dämpas vid behov, samtidigt som de sitter bra i örat utan stora kåpor och headset. De är också uppladdningsbara och kan användas länge.

Anledningen att vi valde just dessa öronproppar som specialare beror helt enkelt på att design, utformning och funktion är unikt. Tack vare antennen har de små hörselskydden trådlös uppkoppling för stadig kommunikation oavsett plats. 

En annan smart funktion är dess medhörningsfunktion. Den innebär att öronpropparna förstärker svaga ljud och dämpar de höga, just för att du ska få det skydd du behöver utan att helt stängas av från omvärlden. Du kan alltså höra skott, varningar, konversationer osv.

Fördelar

 • Öronproppar med bra hörselskydd
 • Trådlös uppkoppling
 • Medhörningsfunktion

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Kan vara något svåra att placera i örat

Bra att tänka på innan du köper hörselskydd

Det är mycket att tänka på när det kommer till att köpa hörselskydd och vi har ovan försökt att täcka det mesta. Vad som är det bästa valet kommer dock slutligen till viss del vara personligt. 

Innan du gör ditt val kan det vara viktigt att se över vad dina prioriteringar och din budget är. Se till att verkligen fundera ut vad det egentligen är du vill ha. 

Även om din budget är stor kanske du eftersöker en enklare variant då det finns många kvalitativa alternativ på marknaden.

Av de hörselskydd vi testat är det egentligen bara två av dem vi inte kan rekommendera fullt ut. En på grund av tester och att användare inte varit helt nöjda och den andra för att det finns så mycket mer att ta till vara på. 


Våra utmanare

Champion Vanquish Elektroniska Hörlurar

För dig som gillar elektroniska och digitala produkter kan dessa hörselskydd passa riktigt bra. Champion Vanquish Elektronisk hörlurar är, precis som namnet utlovar, i grund och botten ett par hörlurar. Däremot är de specifikt designade för just jakt och skytte, vilket innebär att de även agerar hörselskydd vid behov.

Hörlurarna har god brusreducering för att möjliggöra god ljusupptagningsförmåga även på bullriga platser. Ljudet blir kristallklart, samtidigt som hörlurarna plockar upp ljud i din närhet för att minimera obehag. 

Utöver det har hörlurarna lång batteritid, två mikrofoner för kommunikation, samt en smidig design som underlättar användning.

Fördelar

 • Brusreducerande med hörselskyddsfunktion
 • Riktigt bra  ljudupptagningsförmåga
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Något svårt att kommunicera med andra
 • Mer fokus på ljud inifrån än utifrån 

3M Peltor SportTac

Detta är en annan modell från 3M Peltor som har en rätt rejäl prislapp, men som kan vara en bra medelväg då den är något billigare än vår premiumfavorit. 

Dessa är specialutvecklade för jägare och skyttar med aktiv anpassbar volymreglering och kan anslutas till jaktradio eller telefon. Dessa hörselskydd erbjuder också automatisk avstängningsfunktion, batterivarning, och lättåtkomlig manövrering. 

Hörselskydden presterar bra i testen utan att stå ut i någon speciell kategori. De finns inte mycket att klaga på hos dessa, och de får ett extra plus för Bluetooth-funktion.

Fördelar

 • Aktiv anpassningsbar ljudreglering
 •  Kan anslutas till mobil och radio
 •  Smarta funktioner

Nackdelar

 • Dyra

Albecom Ear Protection 308e-v3. Active

Detta hörselskydd är ett riktigt prisvärt alternativ - perfekt för dig som inte känner för att spendera alla dina besparingar på en produkt som ska skydda din hörsel från oljud. Trots att dessa kommer till ett mycket bra pris anser vi att de håller väldigt hög kvalité och gör det som önskas.

Det vill säga, hörselskydden skyddar din hörsel riktigt bra oavsett om det gäller ljud från skott, oljud runt i kring eller buller från arbeten. Modellen är dock specifikt avsedd för jakt. Utöver det är hörselskydden smidiga att använda då de har individuella mikrofoner för tydlig kommunikation.

Du kan också välja att ställa ljudet på varje sida. När hörselskydden snappar upp ett svagt ljud kan det förstärka ljudet upp till 5 gånger! Dessutom har de en vadderad huvudbåge, lackade kretskort som skyddar mot fukt, samt utbytbara hygiensatser. Med andra ord är det ett par riktigt välfungerande och praktiska hörselskydd till ett bra pris! 

Fördelar

 • Prisvärda
 • Förstärker svaga ljud x5
 • Individuella mikrofoner och ställbart ljud 

Nackdelar

 • Något plastig design
 •  Kan vara trånga

Impact Sport Hörselskydd för Jakt

Det som gjorde att vi valde just dessa hörselskydd som en utmanare beror helt enkelt på att de håller väldigt hög kvalité rakt igenom. De är smidiga att använda, har en hopvikbar design och är elektroniska. Med andra ord säkra och praktiska att ha med sig överallt.

Vi gillar också att du själv kan bestämma hur mikrofonerna ska riktas. Ljudupptagningen är riktigt bra. Vid behov kan du även ansluta musik eller radio direkt till hörselskyddet. Som pricken över i:et kan även huvudbågen justeras efter passform. Lång driftstid har de också! Ett par riktigt bra hörselskydd till ett helt rimligt pris.

Fördelar

 • Förstärker och dämpar ljud efter behov
 • Vikbar elektronisk design för smidig användning 

Nackdelar

 • Något tunn modell

MSA Sordin Supreme Pro X LED

Sordin Supreme Pro X LED är ett av våra mer kostsamma alternativ. Dessa svensktillverkade hörselskydd har precis som vår mellanfavorit två separata vattentäta mikrofoner som erbjuder dig som användare utmärkt riktningsverkan och stereoeffekt.

Sordin Supreme Pro X LED har dessutom en inbyggd LED-lampa så om det är något du känner skulle vara användbart är dessa helt klart ett alternativ för dig. 

Dessa hörselskydd erbjuder hela fem års garanti och är en otrolig robust, smidig, och komfortabelt alternativ.

För jakt och det svenska klimatet är dessa utmärkt. Hörselskydden är precis som vår mellanfavorit ett utmärkt val för dem som vet med sig att de är lite tuffare mot sina hörselskydd.  

Fördelar

 • Vattentäta mikrofoner
 • Inbyggd led lampa
 • Robust men smidig modell 

Nackdelar

 • Riktigt dyra
 • Något klumpig design

MSA Sordin Pro 

Dessa hörselskydd är den något enklare varianten till vår mellanfavorit. Med en något lägre prislapp är dessa ett par väldigt kvalitativa hörselskydd. 

Skillnaden på dessa och Sordin Pro-X är att dessa saknar hjässkydd och vattentäthet. Dess mikrofoner är dock väl skyddade. 

Vår mellanfavorit blev Pro-X på grund av att vi känner att vattentäthet och hjässkyddet kan vara värt de extra kronorna, men dessa är helt klart ett kvalitativt fungerande alternativ som är enkla och smidiga att använda. 

De kommer med AUX-ingång, dämpar bra och erbjuder fin komfort med bra vindbrushantering (dock inte riktigt i klass med Peltor). 

Fördelar

 • Enkelt och smidigt att använda
 • Dämpar oljud och reducerar vindbrus
 • AUX-ingång och hög komfort

Nackdelar

 • Inte vattentät
 •  Saknar hjässkydd 

3M Peltor Tactical XP

3M Peltor är en av de absolut ledande leverantörerna när det kommer till hörselskydd för skytte och jakt. 

Den fulländade kvaliteten när det kommer till ljud, dämpning, komfort, och vindbrusdämpning tillsammans med banbrytande teknologi leder också till att dessa hörselskydd är bland de dyraste vi provat. 

Vid tester är det framförallt anpassningsmöjligheterna samt vindtåligheten som står ut. De förstärker svaga ljud och dämpar omedelbart impulsljuden som når en skadlig nivå och gör det oklanderligt, precis som vår mellanfavorit.

Däremot är anpassningsmöjligheten större här när det kommer till riktning, frekvens, volym, och impuls med hjälp av digital krets och nivåberoende funktion. Man kan även kompensera för olika hörsel på respektive öra.

Som vi nämnt är knapparna både lättmanövrerade och indikeras med röstmeddelande och fungerar utmärkt även då man bär handskar. AUX-ingång finns. 

Detta hörselskydd är lite större men användare rapporterar att man snabbt blir van med detta. Otrolig teknologi och prestanda som kommer med prislapp därefter.

Fördelar

 • Förstärker svaga ljud samtidigt som de dämpar impulsljud
 • Högkvalitativt hörselskydd
 • Stor anpassningsmöjlighet

Nackdelar

 • En av de dyrare i testet

Produkter som utgått

Hunter A2 Hörselskydd

Dessa hörselskydd är väl egentligen den enda produkten som vi inte helt kan rekommendera. Det finns en anledning till att många av våra alternativ är olika modeller från just Sordin och Peltor då de är ledande på marknaden.

Även om Hunter erbjuder hörselskydd i en lägre prisklass, runt 700 kronor, slår vår budgetfavorit Peltor ProTac dessa Hunterskydd i hästlängder när det kommer till prestanda - och detta görs för bara någon hundralapp mer. 

Många användare och testare känner att dessa inte riktigt lever upp till standarden hos de mer väletablerade märkena och gillar ej att de tillverkas i Kina. 


Frågor och svar

Vad är hörselskydd?

Hörselskydd är en typ av skyddsutrustning som används i miljöer med höga ljud, ofta på arbetsplatser men även vid till exempel skytte eller jakt. Det finns olika typer av hörselskydd men vanligast är kåpor som sätts över öronen och även öronproppar.

Hörselskydd i form av kåpor har ofta många olika funktioner; en del kan användas för att lyssna på musik eller prata i telefon till exempel, men det finns även sådana som endast används för att dämpa ljud.

Hur mycket dämpar hörselskydd?

Dämpningsförmågan skiljer sig en del mellan olika hörselskydd och det gör även rekommendationerna kring vad som är lämpligt.

Gränsvärdet är dock 85 dB och detta bör dock inte överstigas, men satsa gärna på hörselskydd som dämpar mer än så. Om du använder hörselskydd ofta och under längre perioder är det ännu viktigare att välja en sort som dämpar bra.

Vad är aktiva hörselskydd?

Det finns både ”aktiva” och ”passiva” hörselskydd. Aktiva hörselskydd släpper igenom alla ofarliga ljud men dämpar höga och skadliga ljud.

Vanligtvis går gränsen vid 80 dB, vilket innebär att ljud under den nivån släpps igenom men allting över den nivån försvinner helt eller dämpas.

Detta gör att man fortfarande kan höra om någon pratar med en till exempel och alltså kan ha hörselskydden på hela tiden. Passiva hörselskydd tar bort eller minskar alla ljud, vilket kan göra att man inte hör om någon pratar med en och liknande.

Vad kostar hörselskydd?

Priset skiljer sig väldigt mycket mellan olika hörselskydd, framför allt beroende på om man köper ”vanliga” passiva hörselskydd eller aktiva samt om man eftersöker andra funktioner – och visst kan såväl kvalité som effekt variera i och med priset.

Det finns hörselskydd som kostar så lite som ett par hundra kronor, men även de som kostar väldigt många tusenlappar – uppåt 10.000 kronor och kanske till och med ännu mer. Och sedan såklart många i prisklasserna däremellan också.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning