Bästa fyrhjulingen 2022 – Klara svår terräng med lätthet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Fyrhjulingen är ett terrängfordon som är konstruerad som en motorcykel, men med fyra hjul. Andra vanliga namn på fyrhjuling är terränghjuling, quad, ATV, eller UTV.

De är gjorda för att köras i terräng och är perfekta för jägaren som vill underlätta livet och framförallt efterarbetet med jakten. Det är oerhört smidigt att dra älg, hjort, och annat vilt till slakthuset med hjälp av en fyrhjuling.

Det finns massor med tillbehör man kan köpa och du kan till exempel ha en vinsch och ett släp på fyrhjulingen, så behöver du inte ens släpa storviltet över marken. Det finns också modeller på marknaden där vinschen ingår i fordonet.

Fyrhjulingen är ett utmärkt allroundfordon som du kan använda hemma på gården till allt möjligt. När du behöver flytta virke eller köra ved kommer en bra fyrhjuling väl till pass.

Det är inte bara till jakt som man använder fyrhjulingar utan även numera inom yrkeskategorier såsom jordbruk, skogsbruk, och parkarbeten. Motorernas styrka varierar och det finns fyrhjulingar med motorer från ca 55cc till 550cc.

Fyrhjulingen är ett fantastiskt nyttofordon som är perfekt som alternativ för en pickup eller traktor. Det är smidigare att köra i skogen och den är lätt att hoppa in och ut i eftersom du inte behöver öppna några dörrar.

Du kan komplettera fyrhjulingen med vinsch, dragkrok, och flak och på det sättet få en väldigt komplett utrustning som du kan köra i terräng som du inte hade kommit åt med en traktor, till exempel.

Uppe på tapeten är också om rullstolsburna personer ska kunna jaga med hjälp av en fyrhjuling. I dagsläget får man i Sverige inte jaga från fordon.

Men när det gäller fysiskt handikappade personer som är rullstolsburna kan det kanske så småningom komma ett undantag. Vi får se vad som händer i framtiden.

I terrängen får du inte köra fyrhjuling hur som helst på grund av att det kan störa naturen på olika sätt. Djupa hjulspår kan avleda vattnet och skapa diken som gör att vattnet leds bort och marken blir torrare och växterna därmed färre.

Djurungar kan också störas av en fyrhjuling. Men vid hämtning av storvilt som vildsvin, hjort, älg, eller björn har du lov att köra med fyrhjuling.

Premiumklassens vinnare blev utmärkta Viarelli Hunter ATV 150CC. I mellanklassen föll vi för Viarelli Agrezza ATV 125CC och i budgetkategorin kan vi presentera den fina X-Pro Quad ATV 150CC. Ta även en titt på den spännande fyrhjulingen X-Pro ATV Worker 125CC.

Premium: Viarelli Hunter ATV 150CC

Viarelli Hunter har utvecklat den här nya modellen utifrån gamla varianter och nu har vi en motor som är så stark som hela 150cc.

Den här är ett monster i terrängen och du kommer åt i princip vad som helst med den. Du kan koppla på vinsch  och släp på den om du vill. Det är helt enkelt det perfekta fordonet att dra hem storviltet med.


Mellan: Viarelli Agrezza ATV 125CC

En mattsvart och grön skönhet som klarar av att sättas på prov ordentligt. Den här tar du dig obehindrat fram med i svår terräng och den är ett alldeles utmärkt alternativ till premiumvinnaren om du vill spara en slant, men ändå ha okej prestanda.


Budget: X-Pro Quad ATV 150CC

En fyrhjuling som ger väldigt mycket för pengarna! Du får hög prestanda som klarar sig utmärkt i skog och terräng. De grovmönstrade däcken tar sig fram med lätthet och det är ett väldigt bra redskap i skogen likväl som på gården.


Special: X-Pro ATV Worker 125CC

Den här specialaren är för dig som inte bara vill ha ett utmärkt redskap när du ska köra älg eller annat storvilt till slakthuset utan också vill ha en maskin som du kan jobba med på många olika sätt.

Den här kan du byta ut många maskiner med och du kan koppla på diverse tillbehör och använda den för allt från skogssådd till att köra stora pelletssäckar med. En maskin som är mycket imponerande på många olika plan. Dessutom är den snygg också.

Varför ska du lita på oss?

Den här artikeln är en sammanställning av produktdata och redan utförda tester som vi sammanställt och analyserat.

Den har gett oss i panelen en komplett bild av vad marknaden har att erbjuda idag och du får en utmärkt utgångspunkt för hur du skall tänka när du ska välja en fyrhjuling.

Vem behöver en fyrhjuling?

Du som kanske hållit på med jakt några år och inte är i samma fysiska form som du en gång var kan ha en otrolig nytta av en fyrhjuling. Också du som helt enkelt inte vill slita ut dig passar den här maskinen perfekt för.

Hur kom vi fram till vilka fyrhjulingar vi skulle testa?

Vi har bokstavligen dammsugit nätet för att hitta noggranna och väl utförda tester. Vi har detaljstuderat produktbeskrivningarna samt data angående prestandan på motorerna. På basen av det plockade vi ut de här alternativen som finns med i artikeln.

Hur testade vi fyrhjulingarna?

I detta test jobbade vi alltså själva inte i praktiken med att testa fyrhjulingarna utan arbetet låg i att vi har sammanställt information om olika fyrhjulingar.

Vi har sedan gjort den informationen översiktlig och därmed också kunnat fatta beslut om vilka fyrhjulingar vi ansåg vara bäst. Vi hoppas att det här ska kunna bli en bra grund och en informativ bas att stå på när du väljer din egen fyrhjuling.

Våra favoriter

Premium: Viarelli Hunter ATV 150CC

Viarelli Hunter med 150CC motor är ett fantastiskt redskap som är en av marknadens bästa arbetsmaskin. Kvaliteten och prestandan är överlägsen och den ger dessutom komfort, trygghet, och säkerhet till din körning.

Fyrhjulingen har en nyutvecklad luftassisterad stötdämpning, vilket gör den extra bekväm att köra i svår och kuperad terräng. Den här stötdämpningen är dessutom justerbar så att du kan anpassa den efter underlaget.

Maskinen är utrustad med automatväxel och har även en back, vilket är avancerat. Det är nämligen inte alls alla fyrhjulingar som är utrustade med en back. Dragkulan är förlängd och alla bultar och muttrar på fordonet är av rostbeständigt material.

En speciell fästplatta finns så att du kan montera en vinsch på den om du vill. Bränsleslangarna är etanolbeständiga och kommer inte att behöva bytas ut i första taget.

Luftfiltren är även de i ett högteknologiskt material och hjulen är grovt räfflade och du kan även komplettera med ett bandpaket om du vill köra den som en snöskoter på vintern.

Fyrhjulingen är designad i svart och orange och ger ett mäktigt intryck och det är nog många i jaktlaget som kommer blir avundsjuka på den här bamsingen. Priset ligger på strax under 19.100 kronor.


Mellan: Viarelli Agrezza ATV 125CC

Lillebrodern till premiumvinnaren heter Viarelli Agrezza och är en fyrhjuling med 125cc motor. Fyrtaktsmotorn är en luftfylld cylindrig bensinmotor och den ger mycket kraft och den klarar av att dra en hel del tungt också.

Med den här får du mycket för pengarna. Konkurrenternas varumärken i samma prisklass klår den galant. Den väger mindre än modellerna med större motor, vilket gör att den här känns lätthanterlig och så är den också lite mer fart och fläkt i maskinen på grund av det.

Motorn är så pass kraftig så att den även tar riktigt stora chaufförer, man behöver inte vara orolig för att den inte ska orka trots att chassit är mer kompakt och motorn är aningen mindre än premiumvinnaren.

Färgerna är i snyggt svart och grönt och den här ser riktigt sportig, men ändå kraftfull ut. Priset ligger på strax under 18.000 kronor, så du sparar in någon tusenlapp med denna iallafall om man jämför med premiumvinnaren.


Budget: X-Pro Quad ATV 150CC

Denna fyrhjuling är en mycket älskad modell och den har dessutom ett riktigt fint pris. Du får en mycket god prestanda på 150cc och chassit är stabilt och tål en del hårda tag.

Fordonet har en stel bakaxel och är därmed lätt att kontrollera i kurvorna. Den här modellen kan du låta ditt barn köra om du vill eftersom den är lämplig att köra för barn från ca 12-årsåldern och uppåt.

Fyrhjulingen X-Pro Squad har mycket bra väghållning och den här pålitliga motorn tar dig fram på komplexa och svåra underlag. För större driftsäkerhet har du både en kick- och elstart. Det är en helautomat, så det är bara att gasa och köra på.

Fyrhjulingen har stabila hjul och grovmönstrade däck som gör att du har ett utmärkt grepp även på sliriga eller lösa underlag. Modellen har plåtar under både bakaxeln och motorn, vilket förhindrar rötter och stenar att komma åt att skada underredet och motorn.

Fyrhjulingen har väl tilltagna framljus och bakljus och det borgar för trygg körning i mörker och att du fortfarande har god sikt. Priset ligger på ungefär 13.000 kronor.


Special: X-Pro ATV Worker 125CC

Det här är en storsäljare och den är dessutom i en ny och uppdaterad version. I den här prisklassen finns det en massa halvdåliga varianter, men här får du verkligen mycket för pengarna.

Motorn är en 110cc 4-taktsmotor och ligger på hela 10 hk. Du drar igång den med en startknapp på styret. Bakväxlar har varit ovanliga i fyrhjulingar av den här storleken, men här har du det, vilket underlättar arbetet i skogen betydligt.

Den har en växelindikator som visar vilken växel du har ikopplad. En rejäl stötfångare skyddar konstruktionen och ger den ett härligt utseende. Maskinen har en utmärkt konstruktion när det gäller stötdämparna.

Fram har du dubbla stötdämpare och bak har du en justerbar stötdämpare, vilket gör att du kan anpassa dig efter terrängen du kör på.

Det blir alltid mjukt och behagligt när du kör med den här maskinen även om det är besvärligt underlag. Priset landar på ungefär 11.000 kronor, vilket de flesta är väldigt nöjda med.

Våra utmanare

Produkter som utgått

X-Pro Scorpio Mini-ATV 49CC

Har du barn i familjen som du vill ska kunna köra med dig ute i skogen? Då ska du ta en titt på den här som passar även för den lite mindre föraren. Den har bra acceleration och är snabb, men är ändå mycket stabil och säker.

Om du själv vill reglera hastigheten kan du enkelt göra det genom att ställa in önskad toppfart på den. Trots att storleken är liten och smidig är den väldigt stadigt konstruerad och har egentligen alla funktioner som en stor fyrhjuling har.

Motorn är en tvåtaktare och du startar den med startsnöre, precis som en gräsklippare. Inga krångliga växlar har den heller utan det är bara att gasa och bromsa. Priset ligger på blygsamma cirka 3500 kronor.


Viarelli Agrezza ATV 90CC

Viarelli-fyrhjulingar har du sett ett par stycken av i det här testet och här är deras modell med en motor på 90cc. En encylindrig fyrtaktsmotor ger ett bra bottendrag och du behöver inte varva särskilt mycket för att motorn ska komma igång.

Modellen är väldigt slittålig, den är inte i behov av överdrivet underhåll annat än det som är nödvändigt för att hålla den i bra skick.

Avgasröret är undangömt och kan inte slå i stubbar och stenar. Röret är också försett med värmeskydd, så det finns ingen risk att du bränner dig på den heta metallen.

Ljudnivån är relativt låg och stör inte omgivningen, men är samtidigt tillräckligt hög för att du ska höras när du kör omkring med den. Prisvänlig är den också; cirka 13.000 kronor ligger den på.


X-Pro Speedbug 1000w Elektrisk

Har du ett barn som du vill fostra i att köra fyrhjuling? Den här eldrivna fyrhjulingen kommer att göra ditt barn fullt förberedd att ta itu med både viltvård och hämtning av byte efter att han eller hon bemästrat körningen av den här tuffa modellen.

Egenskaperna liknar exakt den som de större bensindrivna alternativen har. Maxfarten ligger på 26 kilometer i timmen, vilket är en bra fart och du kan till och med justera ner farten om du känner att du vill prova dig fram.

En medföljande laddare ingår i köpet och en laddning räcker till 45 minuters körning. Fyrhjulingen har också ett oerhört bra pris; cirka 5500 kronor betalar du för den här.

Frågor och svar

Var får man köra en fyrhjuling?

Olika regler finns för var du får köra en fyrhjuling beroende på registreringen av den. Är den kontrollbesiktad och registrerad har du lite mer frihet och kan köra på allmänna vägar om du gör det som yrkeskörning.

Som exempelvis viltvårdare har du rätt att göra det. Är det däremot ett oregistrerat fordon får du enbart köra på enskilda vägar och även ute i terräng i samband med skogs- eller jordbruk.

Behöver man körkort för att köra med en fyrhjuling?

Du behöver ha A eller B-körkort för att få köra med en fyrhjuling på en allmän väg och då ska ju fordonet vara besiktigat och vägregistrerat givetvis. På inhägnat område finns inget krav på körkort för en fyrhjuling och heller ingen åldersgräns.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning