Bästa fågelkikaren 2022 – Optimal bildkvalitet för fartfylld jakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du ägnar dig åt fågeljakt är en kikare något som är oumbärligt. Ju bättre kvalitet, desto enklare blir det för dig att exakt kunna bedöma art och antal med din kikare. En fågelkikare som också har en mörkerfunktion underlättar givetvis.

Men det ändrar också prisbilden en hel del. Nuförtiden har det också blivit populärt med så kallad digiscoping, det vill säga att fotografera genom en kikare.

Man kan alltså komplettera sitt köp med ett så kallat digiscopingpaket och fotografera när man är ute. Det här gäller dock endast för tubkikare.

Kikare finns i en mängd olika varianter. En vattentät kikare kostar vanligtvis en extra slant, men det kan det vara värt om du sysslar med fågeljakt. Det är långa sittningar ute och mycket fukt och ofta regn.

Sysslar du med sjöfågeljakt är det är givet att en vattentät kikare är bra att ha. I stort sett kan man säga att det är linsdiametern som avgör ljusstyrkan för en kikare. Ljusstyrkan är direkt kopplad till ljusprestandan och vilka skymningsegenskaper den har.

En större lins samlar helt enkelt in mer ljus och en mindre lins klarar inte av mörker så bra. Man bör vara medveten om att en kikare blir tyngre ju större ljusstyrka den har eftersom optiken blir mer avancerad och större i sig själv.

Särskilt när det gäller fågeljakt bör en fågelkikare vara ljusstark i den sena eller tidiga timmen. Har du dessutom uppnått åldern där du behöver lite extra hjälp med synen är det viktigt att välja optik som ger marginal för pupillen att röra på sig för att inte tappa fästet på bilden.

Annars anstränger du ögat alltför mycket. Om man är kunnig kan man själv räkna ut skymningtalet, det vill säga den värdemätning för hur bra optiken är i dåligt ljus.

I stora drag kan vi säga att man multiplicerar förstoringen med objektivets diameter och drar roten ur detta. Vi går dock inte in mer i detalj på det här utan det kan man själv ta reda på mer om utifall man vill det.

När det gäller fågelkikare kan man nog säga att man får vad man betalar för. En bra kikare med bra skärpa och kontrast över hela bilden får man helt enkelt betala lite mer för.

Men de billigare kikarna presterar helt okej de också. I det här testet har vi fokuserat på att de kikare i det lägre prissegmentet ska vara de bästa i sin kategori.

Vinnaren i premiumkategorin heter Vortex Viper HD 10x42 GlassPak. I mellanklassen vann Vortex Handkikare Diamondback och vårt budgetalternativ blev Bushnell Natureview 10x42.

Premium: Vortex Viper HD 10x42 GlassPak

Med en Vortex-kikare får du alltid optik i toppkvalité. Dessa linser är antireflexbehandlade med en förstoring x10. Vi gillar också att den är helt vattentät.

Resultatet blir en naturtrogen bild med perfekt färgåtergivning, skarp bild ända ut i kanterna, och ett utmärkt ljusinsläpp. En väl värd investering, helt enkelt!


Mellan: Vortex Handkikare Diamondback 8x42 Gen 2

Vortex Diamond fågelkikare är en handkikare som är en fantastisk produkt i sitt prissegment. Du får en väldigt bra kikare och mycket för pengarna med en kvalitet som är stöttålig och vattentät. De lämnar helt enkelt inget att önska för sin prisklass!


Budget: Bushnell Natureview 10x42

Budgetmodellen är ett fantastisk alternativ för den som av olika anledningar inte vill satsa flera tusenlappar på en fågelkikare.

Här får du ändå tillräckligt bra optik för att den ska vara mycket funktionsduglig. Det är helt enkelt härligt att få presentera en så här fin budgetmodell!

Vem behöver en fågelkikare?

Fågeljakt är nog svårt att ägna sig åt utan en vettig fågelkikare. Den fungerar naturligtvis bra till älgjakt också, så en bra kikare har en jägare verkligen nytta av.

Hur kom vi fram till vilka fågelkikare vi skulle testa?

Det finns några varumärken som är speciellt kända för sin förnämliga optik. Det hade vi egna erfarenheter av och kunde därmed komma fram till en grundprincip för vilka fågelkikare vi tyckte var intressanta att testa.

Vi ställde sedan frågan i ett jaktforum på nätet och fick där ett antal tips om fler kikare att titta närmare på. Inför testet hämtades kikarna hem från pnjakt.se, itaboutdoor.se, outnorth.se, och activeoutfit.se.

Hur testade vi fågelkikarna?

Testerna har utförts på olika avstånd från tavlor med färgskalor och syntestmönster. Vi har även utfört tester i olika väderlekar och ljusförhållanden.

De ergonomiska bitarna har vi helt enkelt diskuterat fram resultat på; det vill säga hur praktiska de var för användaren. Hur prisvärda de var har också spelat in.

Våra favoriter

Premium: Vortex Viper HD 10x42 GlassPak

Razor HD är en av de absolut finaste modellerna från Vortex och här får vi en överlägsen kombination med avancerad teknologi och absolut maximalt förfinad optik. Du får en färgåtergivning som är helt naturenlig och även en väldig skärpa över hela bilden.

I den här optiken finns det linser som är flerskiktigt behandlade och Vortex har en egen patenterad antireflexbehandling, vilket ger ett fantastiskt bra ljusgenomsläpp även vid dåliga ljusförhållanden.

Chassit är av magnesium, vilket gör kikaren väldigt slagtålig. Designen är ergonomisk och balanserad och kikaren sitter väldigt bra i handen. Färgen är i en kamouflagevänlig mossgrön nyans.

Förstoringen är x10. Objektivdiametern är 42 mm och ögonavståndet är 17 millimeter. Närgränsen ligger på 1,9 meter. Synfältet på 1000 m är 113 m och så är den helt vattentät. Vikten ligger på 700 gram.


Mellan: Vortex Handkikare Diamondback 8x42 Gen 2

Diamondback från Vortex är en kikare som fått oerhört goda recensioner och har många nöjda konsumenter genom åren. Här kan du köpa en kvalitetskikare till ett överkomligt pris och ändå få en väldigt bra kvalitet på produkten.

I jämförelse med konkurrenternas versioner i samma prisklass står de sig otroligt bra i konkurrensen. Diamondback har enligt en undersökning det allra största i synfältet för sin priskategori.

Linserna är flerskiktsbehandlade och prismorna är fastkorrigerade. Konstruktionen är både imm- och vattentät och det här gör att du kan ha den med dig i alla sammanhang.

Förstoringen är 8 ggr och objektivdiametern är 42 mm. Närgränsen ligger på 1,4 och ögonavståndet är 17 millimeter. Skymningsfaktorn ligger på 18,3 och den relativa ljusstyrkan ligger på 27,6.

Storleken på hela fågelkikaren är 142 x 150 millimeter. Vikten landar på 620 gr. Fågelkikaren Diamondback från Vortex levereras med en livstidsgaranti. Priset landar på ungefär 3400 kronor.


Bushnell Natureview 10x42

Suveräna Bushnell har tagit fram en annan modell i sin serie Natureview. Den heter helt enkelt i 10x42 och ger trots sitt pris en fantastisk detaljskärpa i bilderna. Du får en bred vinkel och skarpa bilder ända ut i yttersta bildkant.

Detta är en av kikarna i en serie där man har satsat på att ta i fram kikare som släpper in maximalt med ljus och det här är en fågelkikare du kan använda dig av både i skymning och gryning.

Chassit är kvävefyllt, vilket ger dig en 100% vattentät fågelkikare. Kikaren har ett ytterhölje av gummi som gör att den sitter i ett fast grepp i din hand även i skarpa lägen.

Här har du en tålig kikare, perfekt att ta med dig ut i vildmarken. Objektivet är 42 mm och förstoringen 10 ggr. Ett speciellt fokusreglage gör att du snabbt kan justera fokus på kikaren. Priset ligger på cirka 2500 kronor.

Våra utmanare

Bushnell Elite Custom Compact 7x26 Porroprisma

En fantastisk fågelkikare i kompakt format. Bushnell har skapat en produkt där de komprimerat optiken och mekaniken, men ändå lyckas hålla otroligt hög prestanda. Det är svårt att slå den här bildkvaliteten i en kompakt kikare som den här.

Den passar för allt från fågeljakt, fågelskådning, och att ha med sig på vandringarna. Metallchassit är gummibeklätt, vilket ger en fin, stabil känsla och den sitter väldigt bra i handen.

Tidigare versioner har faktiskt används av NASA som standardutrustning på deras rymdfarkoster. Vikten är på rekordlåga 342 gram, förstoringen är 7 ggr.

Fågelkikaren levereras med väska och bärrem. Observera att ögonavståndet är lite mindre; cirka 16 centimeter. Garantitiden ligger på 30 år och priset landar på cirka 3000 kronor.


Focus Handy 10x42

Focus Handy är en annan budgetkikare som levererar oerhört bra när det gäller teknik och optik. Här har du en förstoring med 10 ggr och objektivets diameter är 42 mm. Vikten ligger på 673 gram och närgränsen är 1,5 m.

Optiken är antireflexbehandlad. Chassit är inklätt i gummi, vilket ger stabilitet och stöttålighet. Kikaren är fylld med nitrogengas. Detta gör den 100% vattentät. Priset ligger på ungefär 1900 kronor.


Focus Eagle 10x42

Eagle är en av företaget Fokus mer avancerade fågelkikare och den här levereras med noggrant utvalda prismor för att du ska få en så skarp ljusbild som möjligt.

Prismorna är behandlade med en speciell beläggning, vilket ger realistiska färgupplevelser och en kikare som klarar av de mest svåra ljusförhållanden. Tack vare nitrogengasfyllningen är kikaren både damm- och vattentät.

Det här är helt enkelt en perfekt modell för jägare som behöver en kikare som klarar både skymnings- och gryningsljus. En av anledningarna till det effektiva ljusintaget är antireflexbehandlingen.

Förstoringen är 10 ggr och objektivets diameter 72 mm. Vikten ligger på 730 gram. För den effektiva fågelkikaren från Focus betalar du ungefär 3700 kronor.


Hawke Frontier ED X 10x42

Bushnells Spacemaster-serie har hängt med länge och det är tack vare den höga kvaliteten och det tillika låga priset. Här har vi en ihopfällbar modell som är perfekt för den som är ute på fågeljakt.

Den starka förstoringen på 45 ggr fungerar mycket bättre med stativ eftersom det blir svårt att hålla kikaren stabil med så här stark förstoring. Stativet ingår inte i köpet, men kan köpas separat.

Det här är också en modell du kan komplettera med en kameraadapter om du vill fotografera med den. Objektivet är 50 millimeter och priset landar på cirka 2700 kronor.


Produkter som utgått

Zeiss Handkikare 20x60 med Bildstabilisator

Vill du ha absolut detaljrikedom på långa avstånd och är beredd att satsa på överlägsen teknik är Zeiss handkikare helt enkelt fågelkikaren för dig!

Det som gör den här så exklusiv är den högteknologiska bildstabilisatorn som finns i fågelkikaren. Tack vare den får du samma höga detaljrikedom och upplösning som du skulle ha om du använder ett stativ. Trots att du använder den på frihand alltså!

Om du vill kan du också stänga av den här funktionen på ett enkelt sätt med en knapptryckning. När du vill ha igång bildstabilisatorn aktiveras funktionen helt ljudlöst.

Mekaniken är förstås ett tekniskt finlir och du behöver vara varsam med hanteringen av din kikare under transporten; se därför till att ha en ordentligt kameraväska.

Kikarens konstruktion är dock mycket slagtålig och stabil och du har ett metallhölje samt gummipansar som gör att du inte behöver vara orolig för att kameran ska skadas.

Förstoringen på Zeiss fågelkikare är hela 20 ggr och detaljrikedomen är otrolig. Du får total detaljrikedom när du kikar på fågel eller annat vilt och kan fatta mycket bättre beslut om huruvida du ska skjuta eller inte.

160 mm objektiv ger en fantastisk ljusstyrka och den här klarar av skymningsförhållanden utan problem. Fågelkikaren är helt vattenresistent. Priset på den här fantastiska optiken ligger på ungefär 55.400 kronor.

Frågor och svar

Varför är det så stor skillnad på ljuskänslighet hos olika kikare?

Olika kikarmodeller bygger på varierande optisk teknik. Beroende på hur företaget jobbar och på hur avancerad tekniken är får man helt olika synfält även om själva storleksförhållandet är detsamma.

Sysslar du med fågeljakt vill du ha en fågelkikare med bredare synfält eftersom den är bättre anpassad för just fågeljakt.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning